«

»

tra. 11 2018

Sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda: Zašto treba skinuti s dnevnog reda Izvješća o radu ustanova u kulturi grada

Neslužbeno sam saznao za ekskluzivnu informaciju da će na stolovima gradske vijećnice, ispred svakog člana Gradskog vijeće grada Slavonskog Broda, industrijskog, kulturnog, upravnog, sudskog i financijskog središta Brodsko-posavske županije, po veličini i značaju drugog grada u Slavoniji, šestog po veličini u Republici Hrvatskoj itd itd – na 7. Sjednici, koja će se održati12. travnja, biti poslužena domaća, brodska voda, ispravna za piće, još donedavno (incidentno ili teroristički, za sada se ne zna javno) zagađena ugljikovodicima. Bit će to mali gutljaji za mjesečarske vijećnike, a veliki za Brođane žedne/željne vode iz pipe i još žednije/željnije istine o vodi ponovo namijenjenoj ljudskoj potrošnji. Živjeli na RTL-ov način!

Nakon tog dirljivog čina izraženog zajedništva i vjere u pipu, koji će ujedno biti i krunski dokaz pučanstvu da je voda zdrava, započet će sjednica s 20. točaka dnevnog reda. Inače, vjerovali ili ne, nijedna točka nije predviđena kao informativna platforma za raspravu o ekološkom izgredu, i kao svojevrsni poziv da vijećnici-zastupnici građana, iznesu svoja zapažanja i stavove. Stoga se može pretpostaviti da će vijećnici do spoznaje o uzrocima kemijskog poremećaja vode, možda doći putem tzv. aktualnog prijepodneva, jedinog formata za improvizatorsko treniranje strogoće 20 od ukupno 25 vijećnika. Ostalih pet diskutiraju i o drugim točkama dnevnog reda, hoću reći, dolaze na sjednice pripremljeni.

Iz cjelokupnog dnevnog reda izdvajam točku 2. Izvješće o radu i financijsko izvješće ustanova u vlasništvu Grada Slavonskog Broda u 2017. Godini, i to za tri ustanove u kulturi:

Iz Izvještaja o radu navedenih ustanova po ničemu se ne da naslutiti kako će početkom godine doći do sječe ravnateljskih glava. O čemu se zapravo radilo, pisao sam u dva navrata:

Reizborna sječa ravnateljskih glava u ustanovama kulture Slavonskog Broda

U povodu sječe ravnatelja u ustanovama kulture Broda i Brodsko-posavske županije: Tko s gradonačelnikom i županom tikve sadi, dvije sreće grabi

Podsjećam da je umjesto Ivana Stipića, dotadašnjeg ravnatelja Gradske knjižnice, postavljena Ružica Bobovečki kao vršiteljica dužnosti, da je umjesto Branimira Pešuta za ravnateljicu Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda imenovana Romana Tekić, a da je Hrvoja Špicera na mjestu ravnatelja Kazališno koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić zamijenila Sanja Nuhanović.

Ako se složimo s nespornim imperativom da nakon smjene starih ravnatelja i imenovanja novih, sve dokumente rečenih ustanova moraju potpisati isključivo novi ravnatelji, pogotovo one papire koji se upućuju na Gradsko vijeće, a u koje spadaju i Izvješća o radu za proteklu godinu, postavlja se opravdano pitanje zašto su vijećnicima u materijalima za 7. Sjednicu podvaljeni neodgovarajući izvještaji. Naime, Izvješće o radu KKD, potpisuje Hrvoje Špicer, o radu Galerije umjetnina Branimir Pešut, kao v.d ravnatelja, a Izvješće o radu Gradske knjižnice ne potpisuje nitko. Treba istaknuti da svi ti izvještaji za 2017-u liče, kao jaje jajetu, na one iz 2016-e godine, uz napomenu da su nužno izmijenjeni samo neki konkretni brojevi, nazivi predstava, izložbi i slični detalji, poput teško uočivih mrlja na rečenim jajima. Sve ostalo učinjeno je na osnovu pedagoških uzusa tzv. Resavske škole prepisivanja.

Nadaleko poznate kritičke oči vijećnika u Gradskom vijeću, kada vide krivo potpisana izvješća, mogu pomisliti da se radi o lošim falsifikatima, loših bivših ravnatelja koji su od strane gradonačelnika i smijenjeni kao takvi. Zato pretpostavljam da će na sjednci GV-a s dnevnog reda biti skinuti ovi izvještaji kao lažni i bez obzira što se odnose na razdoblje kada su ustanove vodili smijenjeni ravnatelji. A što drugo mogu napraviti budni vijećnici kako bi zadovoljili pravno formalne uvjete za donošenje ispravnih odluke koje se ne mogu srušiti?! Ili neka osnuju povjerenstvo, kao za vodu. S nestrpljenjem čekam odluke o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća o radu, obvezno ispravnih za građansku potrošnju.

___________________________________

7. sjednica

Zakazana za 12.4.2018. u 9:00, Vukovarska 1

 

86 comments

Skip to comment form

 1. du auch

  Otvorio sam PDF-ove i pogledao izvješća o radu. Stvarno, podmetnuli su ih vijećnicima. Tko zna koliko toga inače gradsko poglavarstvo uvaljuje oporbi u Gradskom vijeću. Ovo je skandal koji se može pretvoriti u pravnu zavrzlamu. Oprezni trebaju biti vijećnici, jer tko zna kakve su namjere gradonačelniku i ekipi.

 2. Lara

  Može li im se u čaše s vodom s kojima će si ujutro nazdravljati podmetnuti ricinus. Da se proseru, kao što seru svoje flitave riječi na usta.

 3. Jagma

  Hoće li se ikada saznati kako je iz vode (iz bunara) nestao čermakov benzina za dan-dva? Očekuje se Dusparino tumačenje. Ne mogu vjerovati da na GV nije predviđena posebna točka dnevnog reda o tome. Toliko o mobilnosti i iskrenosti.

  1. Vagabundo

   Pa nije Duspara Šerlok, niti mu je posao da istražuje, niti ima kapacitete za to.

   To bi trebali objasniti oni koji su uzorke obrađivali i prikupljali.

   Ne vjerujem da će ikad abiti nekog smislenog objašnjenja, jer nema ljudi u nas koji bi ga mogli dati. Oni koji bi imali znanja o tome, nemaju pristup svim podacima, a oni koji imaju pristup svim podacima, nemaju znanja.

   1. Edo Bare

    Složio bih se. Nije Slavonski Brod kapacitiran, niti se približio izvrsnosti. Ali Svaki grad mora znati tko zna. Htjeti znati je pretpostvaka napretka.

    A odgovorio si jagmi na 1/4 pitaanja.

    1. Vagabundo

     Točka dnevnog reda? U kojoj bi si dali svi vijećnici mašti na volju? Ne vidim koje bi koristi bilo od takvog laprdanja, ako nitko pouzdano ne zna što se dogodilo, a istraga još nije gotova (ako je i započella?).

     Tko kaže da je tamo bio čermakov benzin? Koliko znam, Duspara je opravdano podnio kaznenu prijavu protiv izazivača ekološkog incidenta. Nije njegovo da tumači bilo što, za to postoje službena tijela.

     Neiskreno bi bilo bubetanje o enčemu o čemu nemaš prave podatke.

     1. Detroit

      Zaključak: ko onda jebe GV!!!! Po čemu se se oni razlikuju od babe mare iz Krajiške ulice? Tko ima tapiju na istinu?

      Pa zar Duspara ne treba službeno objasniti svoje poteze u ime grada? Ti si za anarhiju u njenom najnegativnijem značenju.

 4. Vagabundo

  Nisam shvatio u čemu je kvaka?

  Autor misli da bi novi ravnatelji trebali pisati izvješća o tome kako su radili stari?

  Jel problem u potpisima ili u autorima izvješća?

  Meni je nekako logično da izvješće sastavi onaj koji je bio na nekoj funkciji u tom periodu. Logično mi je da ga onda i potpiše?

  Ne kužim što je tu intrigantno?

  1. Detroit

   Ovo je nevjerojatno. Radi li se tu o intelektualnoj insuficijenciji ili površnom zaključivanju karakterističnom za nas komentatore? Čovječe, izvešće o radu može napisati stari ravnatelj, alien s Proxime Centauri ili lažljivica Theresa May, ali potpisuje ga aktualni ravnatelj. Time on dobiva na zakonitosti, jer za ustanovu spram vijeća on odgovara, a ne stari ravnatelj.. Zašt,m na primjer, saborske dokumente ne potpisuje više Božo petrov, nekadašnji predsjednik Sabora?

   1. Vagabundo

    A Kolinda daje izvješće o radu Josipovića?

    1. Detroit

     Ne radi se o Josipoviću i Kolindi, nego o Hrvatskoj. Izvješće potpsuje Kolinda. Prema tome, izvješće o radu kulturnih ustanova Broda može napisati bilo tko, ali ga POTPISUJE onaj tko je imenovan biti na njihovom čelu.

 5. sitna

  Dobra mi je zajebancija na početku da će vijećnici lokati čistu vodu. Inače, jedu govna, osim par izuzetaka. Zar ih nije stid i sram? pristaju na flsifikate. I boje se i ne znaju se suprotstvaiti sili i nepravdi.

 6. Jelić

  Stavrno me zanima kako će vijećnici odreagirati na nepotpisana ili krivo potpisan aizvješća o radu ustanova u kulturi u vlasništvu grada. I ne samo mene.

 7. Popac

  Koje su to kreature! Lemaićka i njena kolegica jedino rade kako treba, od A do Ž. Ostali se ili uvlače Duspari ili Ćosiću. A njih dvojica se tuku oko plijena. Brod je strvina.

  1. Vagabundo

   Dramatiziraš bez veze. Ti bi potpisao izvješće o radu nekog drugoga? Bi kitu. S druge strane, zna se tko priprema izvješća, zasigurno ne ravnatelji, nego službe. U tom smislu je potpuno svejedno tko će potpisati. Neće se u prošloj godini održati neki novi koncret ili odigrati fantomska predstva, niti će brodskim konzumentima kulture biti bolje od tog izvješća.

   Da su potpisali novi ravnatelji odnosno VD-i, onda bi rekli da su trebali stari, jer su oni i proveli svoje programe.

   Totalno nebitna stvar, proceduralna stvar, nešto što je poslastica za bezvezne političare koji nemaju supstance, da ih sad ne imenujem.

   Mislim da se proteklih dana najbolje vidjelo tko je za građane, a tko koristi medijski prostor za političke obračune. Dok se Duspara upinjao da se čuje o sramoti u Brodu, nije dobio podršku svih lokalnih političara,, nego nož u leđa i to na nacionalnoj televiziji.

   Narod to pamti.

   1. Ivan Marić

    Ja bih potpisao izvješće da sam ravnatelj, jer u protivnom ne bih ga ni slao na Gradsko vijeće. Potpisuje takve dokumente aktuallni/novi/postojeći ravnatelj, a izvješće mora biti tako napisano da se on s njim slaže. Procedura je uvjet demokracije.
    ___________________

    Kako Duspara objašnjava naglo poboljšanje ispravnosti vode? Ne pada li time teorija o Croduxu u vodu? Nije li riječ o zagađenju vode iz Save ili Mrsunje. Uostalom, imaš li ti ikakvu teoriju o toj misteriji?

    Zašto Duspara nije dobio podršku? Prvo, jer su brodski političari, uključujući i sabornike, jadni, nesposobni i suviše podobni u smislu polaganja računa svojim strankama. Drugo, svi znaju da je Duspara interesdžija i da kad se on za nešto zalaže da tu smrdi.

    1. Vagabundo

     Brkaš teorije. Croduxov ekološki incident nije nikakava teorija već poražavajuča činjenica. Nadam se da bi i ti zbog toga protiv njega podigao kaznenu prijavu?????

     Već sam napisao, nadam se da nam gradonačelnik nije teoretičar, odnosno bar mene ne zanimaju njegove niti bilo čije teorije. Ja nemam teoriju, baš fali još samo moja teorija. Nemam ju, jer nemam činjenice na uvid niti potrebno znanje da bih kvalificirano mogao o tome govoriti. Prezirem ljude koji bez činjenica i bez znanja iznose bez pardona svoje stavove i još se pjene zbog njih.

     Duspara nije dobio podršku pretendenata na vlast i tuđih prirepaka, ali ejpo tko zna koji put dobio ogromnu podršku građana, koji su registrirali i zapamtili one koji zabijaju nož u leđa.

     1. Ivan Marić

      I ti nekome spočitavaš da ne odgovara na pitanja? A onda se zakačiš na jednu stvar i mamuzaš ju kao stokilaš kljuse. Ja ne znam zašto je voda bila zagađena dan-dva, pa sam te upitao imaš li ti teoriju o tome. Trebao si samo reći- NEMAM, ali ima moj gazda Duspara. Još bi veću podršku građana Duspara dobio da je osobno dijelio boce s vodom. On je populist koji impresionira svojim medijskim bombicama ljude s mentalitetom djece koja vole pirotehniku.

      1. Vagabundo

       Na vašu žalost, ljudi s tim menalitetom se zovu i glasači 🙂

       Osupnulo bi me da stručnjak poput tebe nema teoriju.

       To što ja mamuzam, ti bi trebao studirati i štovati kao vrhunsku besplatnu školu, bar hvala kazati.

 8. moramonaprijed

  ”Svi znaju da je Duspara interesdžija i da kad se on za nešto zalaže da tu smrdi.” – točno

 9. Vagabundo

  Kad me već nosorog vuče za jezik, evo par činjenica.

  Kažu stručnjaci da nije vjerojatno da se u cjevovodu pojavi voda sa tolikom zasićenošću ugljikovodicima, a da na samom cjevovodu to ne ostavi traga. To bi značilo da bi se tragovi tog onečišćenja morali vuči danima, sve do ispiranja cjevovoda.

  Uzorke su uzimala neovisni ljudi iz sustava i prosljeđivali ih na analizu u Osijek. Koliko je meni poznato, nitko iz Broda nije ih dirao, niti mogao manipulirati tim uzorcima.

  Šo se, kako i zašto događalo u Osijeku, a kasnije i u Zagrebu, nemam pojma.

  Znam da mi je profesor primarijus doktor jedne godine izmjerio užasno visok očni tlak, a nakon par dana na detaljnom mjerenju se pokazalo da se prevario. Čovjek, koji je to godinama radio i radi i dalje sam se kasnije sjetio u čemu je bio problem pa kako smo dobri, priznao mi da je pogriješio. Može li se to dogoditi svakom stručnjaku, slučajno ili namjerno, ocijeni sam. Nemam snage za teorije zavjere.

  Samo znam, ležeći na kauču je jako teško pogriješiti.

  1. Ivan Marić

   Očni tlak ti je bio deset i više puta veći od referentnog?

   Bilo kako bilo u cijeloj epizodi popušili su svi koji su za suradnju s Rusima na rješavanju problema rafinerije. Nećeš ti meni Čermak, rusofilu nijedan, bez Duspare ništa poduzimati.

   1. Ivan Marić

    Osim toga, kad je riječ o kaučima i lijenčinama, oko tebe je crno-bijeli svijet… mama, tata pas i kravata sve su to liječine, a kaitalisti nude, nude… Mladi odlaze, a osujećeni stariji ostaju na kauču. E, moj Vagabundo, hvala tebi na lekcijama, ne trebaju mi.

    1. Vagabundo

     Sjebali su jadnu Kolindu i tebe, dva posljednja rusofila na zapadnoj hemisferi.

     Ovo više nije zajebancija, tebe opasno udara. Hitno na lećenje!

     U vezi kauča – nisam govorio o ljenčinama, već o onima koji u životu provode samo misaone eksperimente i nikada ne moraju kvantificirati svoje tvrdnje i brojevima stajati iza njih.

     Doktor mi je doista izmjerio nebulozne vrijednosti i sam se čudio.

     Koliko si ti puta mjerenjima potkrijepljiivao svoje zaključke?

     Ja u svom poslu to povremeno radim i zna se dogoditi da čovjek pogriješi. Ne griješe samo oni koji ne mjere, koji leže na kauču.

     Zato i je užasno teško uprijeti u nekog prstom i kazati kako je on pogriješio namjerno.

     Ti dakle i dalje vjeruješ u priču da će poderani, prastari golf I kad mu ugradimo plin zadovoljavati eko norme EURO6? Zaključuješ li to na osnovu kalkulacija koje je načinila Stručnjakinja ili neki drugi stručnjak za rafinerije i plinofikaciju? Jesi vidio elaborat koji potvrđuje tu priču ili ćemo vjerovati ljudima na riječ?

   2. Vagabundo

    Teorija ti ej toliko glupa da je to fascinantno. Teški oblik pravoslavne paranoje.

    1. Ivan Marić

     Čovjek ode na tren pogledati nešto na tv, vrati se i pročita krmačku budalaštinu, opsjednutost koja je na razini inkvizitorstva. G a d lj i v o i s m r d lj i v o. Ja sam mislio da ovdje ljudi prepoznaju jednu od mogućnosti. Srati o pravoslavlju, paranoji na tragu je poziva na linč. Tko to tamo peva o mogućnostima da nije baš onako kako se čini na prvu? Ovde se peva iz debelog creva

 10. Vagabundo

  Sad se stavljam u ulogu spomenutog mladog čovjeka, koji je završio neki malo teži fakultet, gdje se jebavao sa matematikom I, matematikom II, matematikom III, matematikom IV, fizikom I, fizikom II, fizikom II, kemijom I, kemijom II itd itd i koji onda sluša teoretičare koji u životu nisu zbrojili dva četvroznamenkasta broja kako raspredaju teorije o tehničkim problemima bez ijedne brojke, ijednog crteža, ijedne studije. I to kakvi ljudi: aktivisti, učiteljice i stručnjaci za organizaciju, stručnjaci za sve i sva, koji se ne žele opterećivati jebenim jednačinama i brojevima.

  Što da taj mladi čovjek napravi, nego da pobjegne glavom bez obzira od takvih dobročinitelja. A realno gledajuči, ti su likovi još i dobri, kakvih ima. Odmah iza njih slijede stručnjaci ravnozemljaši i kojekakvi vidoviti Milani i skidači uroka. Sve su to sobri, duševni ljudi, koji ne pate od formanosti zvanih studije, elaborati, analize, izračuni.

  No, drzne li se što spomenuti ovoj učenoj gospodi, biva odmah proglašen rusofobom, nacistom, ustašoidom, nacionalistom, klerikalcem, dusparoidom ……

  1. Ivan Marić

   Ti si taj koji etiketira ljude da su komunjare, rusofili, srboljupci, pa se nemoj čuditi kad popiješ kao takav da si onaj koji etiketira. Ne bježe mladi ljudi od diskutanata na portalu i jebenih tekstića, nego od vas pravovjernih, državotvornih, od vas koji štujete lopine, koji im se ublačite. Oni ne mogu ne od ljudi koji seruckaju po novinama, nego od vas koji im prodajete ljubava prema pljački i facama koji vode grad za dest posto. Imaš brvno u svom oku, a jebeš ovdašnju sitnež za trun.

   1. Vagabundo

    Bježe od svih tih kojima ni brojke ni činjenice ne znače ništa, nego smišljaju kojekakve teorije daleko od realnosti stvarnog života. Ima ih na svakom koraku, od vlasti do samog dna. Neki otvoreno govore protiv brojki i činjenica, odnosno znanstvenih dostignuća, dok drugi načelno to podržavaju, ali u praksi nikada ne posegnu za brojkom. DOjam i njihova moralna i svjetonazorska palamućenja su im sve. Dakle, govorim o dobrom dijelu lijevog i dobrom dijelu desnog spekta. Zrcale se, kao Dujmović i Ivančić, kao narod i novosti.

    1. sitna

     Jedna je stvar što ti ne podnosiš Novosti iz ideoloških i drugih razloga, a druga je stvar da su iste, u smislu zanata, izbora tema, eksplanacije, obrazovanosti i stila pisaca, objektivno najbolje novine/portal u Hrvatskoj. osim toga, i hrabri su, dosljedni.

 11. 2025god

  Ne znam gdje se izgubila Veljkova ljudskost. Čovjeka poznam godinama. U najmanju ruku sam očekivao da će savjetovati svojoj pulenici (da nebi bilo zabune Slavici) da sutra na sjednici GV dočeka i pozdravi Gradonačelnika pljeskom. Zbog svoje političke vjerodostojnosti. Ako ništa čovjek je to zaslužio od svojih političkih oponenta. Sve ostalo je da prostite qrac.

  1. Ivan Marić

   Zapamtio sam te da stalno prigovaraš, naravno, kad se udostojiš doći. Pri tom, nikada, nikada i nikada o tom Lukiću kojeg kao poznaješ godinama (ma kurac ga ti poznaješ!) nisi rekao ništa pozitivno.Jesi li mu to ikada rekao nasamo, u lice? Prozivaš ga kao anonimac za što? Što je on savjetova kome? Kada? Trudim se to pronaći u tekstovima, ali ne vidim. Koji ti je, čovječe?

   1. 2025god

    Ajd oladi čovječe. Ne samo da znam Veljka nego i čitavu mu obitelj. I oni mene. Čitam i komentiram periskop od samih početaka. I imam na to pravo kao i ti. A ako ti se moji komentari ne dopadaju ne moraš ih čitati. Koliko poznam Veljka jednako i on misli. Nije svijet napravlje po tvojoj špraci.

    1. Bruno

     Naravno da o prometniku ovise dolasci i polasci vlakova, ali njemu ne ovisi kako će se ponašati putnici u kupeima. Tako nekako i urednici portala samo puštaju članke.

     Ti kažeš da navodno poznaješ prometnika ovog portala, pa vjerojatno ima istine u tvoj tvrdnji uspoređivanja da je tip izgubio ljudskost. Jesi li si postvaio pitanje zašto? Možda je željeznički kolodvor otišao k vragu, možda on nema koristi od mahanja signalizacijom? No, čudi me kad to govore i ljudi koji ga uopće ne poznaju kao Vagabundo koji njemu i portalu lijepi svakakve etikete.

     1. du auch

      Svi bi oni da vlak ide kako se njima dopada. Kad se to ne dogodi, onda Lukić nema ljudskosti. Sebična marva!

     2. 2025god

      @Bruno, Veljko je šef stanice a ne prometnik. Propušta vlakove samo iz jednog smjera a iz drugog drži na – predsignalu. A kad je pokretao periskop obećao nam je da će ih propuštati i iz jednog i drugog smjera. Upozoravan je nekoliko puta, al nikako da ih propusti. Ako je i od šefa stanice, previše je.

 12. 2025god

  @du auch – za sada se s vlakovima koje vozim držim svog prometnog reda. A to želim i ostalima. Problem nastupi kad pojedine vlakovođe (Veljko) pričaju jedno a rade drugo. Komu da vjerujem? Tebi?

  1. Bruno

   Dobro je govorio moj djed da se trebam čuvati i prijatelja, jer oni su katkada gori nego otvoreni neprijatelji za koje se to zna. Tako se i Lukić treba čuvati poznanika kao što si ti koji uporno želi dokazati da Lukić priča jedno a radi drugo. Koliko znam nikad nije rekao ni napisao da će portal biti kupka za sve. Portal nikada nije i neće biti propagator desnih misli, zastranjenja koje nipodaštavaju manjine (seksualne, nacionalne…), niti će biti pljuvač po prošlosti.
   Žalosno je da ne možeš propentati niti jednu jedinu lijepu za njega i ekipu. Žalosno, žalosno.

   1. 2025god

    @Bruno – a meni je moj djed govorio da se čuvam prijatelja koji mi ne govore što misle nego …. kad smo kod željeznice, imam vagone argumenata da Veljkovo uređivanje portala nije u skladu s na početku proklamiranim ciljevima. Ne kažem da nema pravo kao urednik tako se postaviti, ali ne razumjem zašto meni oduzimate pravo da ga razotkrivam – demokrate? Svaka vam dala.

    1. Bruno

     Svratim pogledati što ima na lošem, ružnom, jadnom, nedosljednom sbperiskopu, kad ugledam tvoj komentar. I vidim da stavove ne mijenjaš. Pa, rekoh, da te pitam što to Lukić ne radi u skladu s proklamiranim ciljevima? Jedan od tih cilejva je da se nikome , nikad i nizašto ne uvlači u prkno. Koji su to njegovi grijesi, jer vrlina, po tebi, nema? Podsjeće me tvoje grintanje na osudu Mare koja je nakon pet godina veze Miji dala pičke. Što će reći mama? Crkva? Komšije? Prijateljice? Razotkrila ju je Janja s osjećajem za istinu i demokraciju. Izgubio je Lukić nevinost. Izjebala ga je stvarnost i ljubav prema nekim vrijednostima. A pet je godina trebao biti isti i onako kako je zacrtano. Zapetljat ću se u paralelama, ali mir mi sjebe generaliziranje i etiketiranje.

     1. 2025god

      Tipičan ti je tekst s nazovi CRODUX-ove presice odnosno EPP članka s tportala. Koliko je “pljuvačkih” članaka na teret CRODUX-a Veljko prenio? Pola kartice, eventualno karticu teksta. Ako? Nisam vagao. I sam je napisao, prvi i jedini do sada afirmativni tekst (ne pohvalni), o Dusparinoj reakciji vezanoj uz zagađenje vode. Međutim, problem je drugo i otkriva jednu od Veljkovih uređivačkih crta.

      Doslovno je prenio snimak više od pola sata CRODUX-ovih nelogičnih, nevjerodostojnih, EPP sranja. Zar je CRODUX periskopov donator kao tportalov? Nije sigurno. Nešto drugo je rzlog.

      Ajmo koristiti Goebbels-ove trikove, puštati tekstove protiv fašizma i srati svi drugi su pokvareni, prljavi i zli a samo smo mi (i Slavica) dobri i ispravni.

      Moš mislit Veljkove vjerodostojnosti.

      1. Bruno

       Zar ti nisi pomislio da postoje tekstovi koji provociraju odnosno potiču posjetitelje portala na reagiranje, komparacije, aktivnost? Ovaj je takav. I ti umjesto da raspravljaš o meritumu, ti opet na urednika koji niti je svetac, niti je naijač, niti, skriva tzv drugu stranu. Ovdje je bilo na desetke tekstova koji su doveli u pitanje Dusparinu moralnost, znanje i političku mudrost. Duspara nikad nije reagirao. On nipodaštava sbperiskop. Zašto bi reagirao voljeni vođa kad ima svoj portal sbplus. Prika, sbperiskop nije sbplus tj ne prima pare, ne liže guzicu Duspari iz interesnih razloga, ne prenosi a pogotovo ne piše hvalospjeve Duspari O kakvom ti Goebbelsu zboriš? Potraži ga na službenim stranicama grada i rečenom sbplusu,.

       1. 2025god

        Sad se ti nađe Veljku i meni u sedmoj deceniji pričati u meritumu? Uozbilji se.

        A u hvalospjevima Duspari pokušaj supstituirati ime Slavica. Koliko je na periskopu bilo kritičkih tekstova o toj dami? Oprosti, što sam u opće i pomislio na takvo što. Ona je savršenstvo.

        Da. Skoro sam zaboravio. Tebe i Veljka je pozdravio moj prijatelj Čermak i reče mi na rastanku da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. Zar smo toliko nisko pali?

       2. 2025god

        I ajmo o Siriji. Hebeš lokalce.

 13. Zbog pretumbacija u SDP-u GV je praktički blokirano, no, o tome ni riječi. Perpetuiraju se neke suhoparne birokratske post-festum pizdarije. Šteta, propuštena još jedna prilika da se bude ekskluzivan i jedinstven.

 14. Frog

  Današnja sjednica GV je prošla očekivano,neslušljivo. Duspara je svoj uobičajeni stil vrijeđanja i napadanja oporbe digao na stupanj više. No ističem jedan važan dio ; Karmen ga je upitala u kojoj je fazi sudski postupak za povratak zemljišta od oko 150 ha na Vijušu koje je svojedobno tadašnja općina Slav. Brod ustupila Slavonij DI radi sadnje topole kao sirovine.Grad je prije dosta godina pokrenuo sudski postupak za povrat toga zemljišta. Na to pitanje Duspara je između ostalog odgovorio,citiram “Grad nije stranka u tome postupku,neka odgovor potraži u uredu državne uprave” Odmah potom Ankica Majetić je rekla:” Mi smo tužili” Tko LAŽE? A moguće je da Duspara nečinjenjem Grada nastoji da taj spor ode u zastaru.Zaboravih napomenuti da na tome zemljištu postoji neki spor potraživanja ima notorni kriminalac Jerko Zovak! Iz doba kada se razveo od svoga intimusa Rimca.

  1. Lara

   Uzaludan ti trud, jer ništa, ama baš ništa, se ne može dokazati dusparoljupcima koji nisu za istinu, nego su protiv njegovih kritičara.

 15. Frog

  Zaboravih napomenuti da je općina SB to zemljište ustupila na PRIVREMENO korištenje,dok sade topole za preradu.

 16. Vagabundo

  Nekako ti ne vjerujem da se radi o notornom kriminalcu jer ti još pišeš i dišeš ili si svjestan svoje beznačajnosti pa se nadaš da ni notorni krimosi s takvima ne žele prljati ruke?

  1. Stalker

   Tebi je nick trebao biti Tom Hagen, s obzirom da si advokat brodskom kumu.

   1. Vagabundo

    Frogovi, Marićevi i tvoji komentari govore puno više o vama, nego o onome koga komentirate pa se to odnosi i na konisljerea 🙂

  2. Ivan Marić

   @vagabundo, jesi li ti sudjelovao u sastvaljanju ovakvog “novinarskog” uratka: http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/ispod_pojasa.aspx#.WtBl-Je-lPY
   čiji je nazivnik, piši, lupetaj, veseli se- uvijek na nezavisne gradske vijećnice poseri se. On piše o oduševljenju vijećnic, bala, bal….Zaboli ga. Što ne piše o cvijeću, ukrasima po zidovima i je li Duspara vadio šmrklje? Zar nije dosta to neprekidno izljevanje kibli na one koje samo pitaju i ne slažu se s Dusparinim neuvrštavanjem pitanje vode u dnevni red.

   Ma ti si nebitan, nego nisu mi jasni novinarčići koji šute i sišu Zovaku.

   1. Vagabundo

    Ako bi zbog pisanja nekoga proglašavali notornim zločincem, onda u Brodu postoji jaka zločinačka organizacija.

    Što se tiče konkretnog slučaja, razumljivo je da je vama komično svako prozivanje HDZ-ovih velikana za sukob interesa. DOista, evo se i ja smijem grohotom.

 17. Frog

  Zovak je pravomoćno osuđen na3.5godina zatvora. To je opće poznato. Pogledaj u “Klaiću” što je prvo značenje riječi notorno. Bit je u tome što Duspara nečinjenjem, nastoji da povrat Vijuša ode u zastaru. Time pogoduje Zovaku, da ovaj stavi svoje šapice na tu vrijednu imovinu.

  1. Vagabundo

   Jesi podnio kaznenu prijavu protiv nadležnih?

   Što si poduzeo sa svojim saznanjima i dokazima?

   Tko je dao to Slavoniji DI? Duspara?

   Tko je tužio Slaconiju DI i tražio povrat? Karmen?

 18. moramonaprijed

  Mislim da je zovak samo nepravomoćno osuđen. Još se čeka pravomoćnost u kojoj bi i majetićka valjda mogla biti osuđena (nek me ispravi netko tko više zna). Ipak je ona, navodno, bila predsjednica uprave kada su se, navodno, krivotvorile odluke iz tvrtke. Tako su mirna i vuksanovićka pričali, ali tko više zna šta je istina.

 19. Frog

  Zovakova presuda je PRAVOMOĆNA! Majetička se izvukla jer je Zovak sve preuzeo na sebe. Šta pravosuđe čeka u vezi izvršenja te kazne, pitanje je sad? Možda zastaru?! Btw sporno zemljište u naravi ima 1,5mil(jedan i pol milijun) metaračetvornih!!!. I to puta 10 eura, a možda i puno više. Zar mi itko normalan može tvrditi da bi to trebalo pripasti Zovku?

  1. Vagabundo

   Srećom, postoje vrhunski novinari koji će sve ovo istražiti i prezentirati ti to u još jednom vehementnom tekstu o brodskim notornjacima. Samo budi strpljiv.

   Imponira tvoje povjerenje u nepogrešivost hrvatskog pravosuđa. Ako je nepogrešivo, kako kažeš, onda se ne sekiraj za zastaru.

  2. Vagabundo

   Realno je nadati se kako će se njegovim utamničenjem otvoriti široki medijski spektar na kojemu će trenutno onemogućeni i prigušeni velemajstori riječi doći do izražaja.

   Jedino me čudi kako su uopće dopustili polupismenom liku da ih porazi na njihovom profesionalnom polju? Govori li to više o njima ili o njemu?

   Index, RTL i svi ostali mediji, uključujuči i “notornu” Bujicu, prenose praktički samo riječi jednog polupismenog lika, a vrsne se profesionalce ne luje ni do njihova klozeta. Ovo je baš sjebana zemlja, zar ne? U njemačkoj ili još bolje u rusiji bi sve sjelo na svoje mjesto 🙂

   1. Detroit

    Ti si stvarno Tom Hagen koji, mora se to reći, imaš lož žurnalistički ukus. Gori si što se nipodaštavanja dobrog novinarstva tiče, nego 2025g. Ne zaboravljamo da je Tom mirno gledao kad je padre padrone dao likvidirati svog brata.

    1. Vagabundo

     Fredo je prodao familiju i brata za šačicu novčića, zar ne?

     1. Sonja

      Prodao je, istina, ali dati ga upokojiti, jako je bratski. A Tom Hagen bi prihvatio i rješenje da ga je buraz i uškopio.

    2. Vagabundo

     Rado mi daj popis velikih brodskih novinara koje su preuzimali ti tvoji “ukusni” mediji.

     1. Sonja

      Ne znam, nisam te shvatila, ali ovom portalu bi bilo ispod nivoa da preuzima bilo koji tekst nekog brodskog tzv. novinara.

 20. Vagabundo

  ‘Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac. ” Mali Princ

  1. Sonja

   Najmudriji su oni koji sami sebi definitivno presude?!

 21. Vagabundo

  2025 – nije Slavica jedina sveta krava ovog preobjektivnog visokomoralnog portala. To je Volođa, pokojna SFRJ, zločinačka JNA, Slobodan, kompletan generalštab agresorskih snaga. Ni o jednom od nabrojanih nikada ni jedne loše ili bolje rečeno nedobre riječi Slijede Asad, vjerojatno Iranci, KP Kine, naravno Kastro i kompanija, Aca, Dačić, i shvatio si i sam slijed. To je to neovisno, objektivno i visokomoralno uređivanje koje daje pravo nekome da zauzima stav suca, porote i dželata, uz obveznu visokomoralnu jezikovu supu. Sic!

  E trc Milojka, neće ići 🙂

  1. Stalker

   Ti si stvarno denuncijantski, lažljivi kreten. Daj adrese satnova suradnika i urednika. Naglasak je ipak na lažljivi.

   1. Vagabundo

    Pa lako to demantiraš. Daš link na par tekstova gdje se pokojnoj nabrajaju mane, par onih u kojima se govori o komunističkim zločinima u pokojnoj …..

    Sjebeš me samo tako s par linkova i dokažeš da sam lažljiv.

    Do tada, bit će da s ti lažljivac.

    1. Stalker

     Tebi nedostaje još Čelična djevica i Španjolska čizma za inkvizitorsko testiranje domoljublja.

     Ono što je očito, da su kozmopoliti u sbperiskopu na suprotnoj strani od vas zadrtih nacionalista. klerikalaca i kriptoliberala. Njima se nacionalisti gade, kako domaći, tako u susjedstvu i šire, jer ih izjednačavaju s idiotima.

     Uputstvo za uporabu sprava za mučenje neistomišljenika nalazi se na nekim drugim portalima koje preferiraš.

     1. Vagabundo

      Dakle opet ništa od linka?

      Meni ne moraš ništa dokazivati, a ni drugima. Ovo je samo pokušaj pomoći tebi da osvjestiš dokle si zaglibio.

      1. Stalker

       Zaglibio si ti u denuncijacijima. rekoh ti- objavi adresu urednika, pa da mu još na vrata pokucaju oni koji vjeruju prozivanjima i etiketama.

       Laž je prokleta laž da se ovdje objavljuju tekstovi koji su u suprotnosti s istinom, pravima manjina, koji huškaju i koji pozivaju na nasilne sukobe.

  2. 2025god

   @Vaga – ti si mlađi. Možda kapiraš kako se u sve to uklopio Čermakov epp guzic papir?

   1. Vagabundo

    Savršeno – sve zločinac do zločinca. Zar nisu oni svi skupa za vrijeme rata dobro surađivali.

    Jedino mi nije jasno kako Slavujka dopusti da se nađe u takvom društvu. VOlili ju nevolili, žena zasigurno nije zločinac / kriminalac (naravno, ako zastupanej promašenih ideja neko ne smatra zločinom).

   2. Stalker

    2025 god, i ne nađe ti ništa dobro na portalu? Meni kad se to desi- pljunem i okrenem se. Ne jebem to mjesto ni te ljude više nikad.

 22. Vagabundo

  Jebiga, Milorada uvijek zaboravim ili ga se zadnjeg sjetim, c, c, c ….

 23. I milodar od Milorada…kažu da kikirikijem nagrađuje ,ne ćudi ,jer je okružen majmunima.

  1. Vagabundo

   Al snajka mu je dobra 🙂

 24. Borej

  ZA KOMENTATORE VAGABUNDA, ZEITGEISTA I 2025god:

  Vagabunda, Zeitgeista i 2025god vodi mržnja i netrpeljivost, prema pravednijem sustavu, pojedincima s kojima se ne slažu, a prema uredniku osobni animozitet. Oni sve procjenjuje materijalnim (novčanim) mjerilima, a domet slobode im je koliko je netko osobno uspio – bez obzira da li drugi svojom ili tuđom (pa i njihovom) krivnjom krepavali od gladi. Oni ih elimira riječima poput nesposoban, lijen, sam si je kriv i sličnima koje samo pokazuju njihove etičke domete. U međunarodnim i unutardržavnim odnosima podupiru one koji silom nastoje realizirati upravo te stvari o kojima budali. Tipični socijaldarvinisti, s naglaskom na drugom dijelu složenice. Oni su od mržnje i netrpeljivosti naprosto moralno slijepi; nemaju sposobnosti detektirati prave odnose među ljudima u svijetu, a podupiru nasilno – ali ne revolucionarno (koje bi promijenilo status jadnika širom svijeta), već konzervativno – održanje i nametanje odnosa. Njih jadnik koji sa ili bez svoje krivice nije uspio u životu ne znači ama baš ništa. Empatija, solidarnost, briga o slabijima,…, za njih su strani pojmovi.

  1. 2025god

   @Borej – na neznalice inače ne gubim vrijeme ali ….. Upis ti je samo djelomično točan a zaključak ni za qrac.

   Vaga ti je već odgovorio. Procjenjujemo i uspoređujemo brojeve (financijska i nefinancijska mjerila). Prouči malo osnove managementa (preciznije BSC – Balanced Scorecard i EFQM). Dobro će ti doći da razumiješ svijet oko sebe “mali ivice” a ne nam srati i zaključivati iz svog “feelinga za osjećaj” glupsone.

   1. Bruno

    S tvojim brojevima i parcijalnim pogledom na probleme, pa i na to da si egoistični krelac, možeš dokazati svoju skučenost i Boreju popušiti. Lijepo vam je čovjek rekao što vas ide. A prethodno je “Vagi” rečeno da denuncijacije i laži danas i ovdje mogu biti pogubne po urednika i portal. Skoncentrirajte se na tekstove, a ne na urednika i dojmove.
    Ti bi htio pravo na mišljenje i raspravu, a ne dopuštaš da se objavljuju tekstovi s “druge strane”. Pa tko je tu glupson?

    1. Vagabundo

     Nisam mislio, ali moram na ovo odgovoriti.

     Mislim da se ovaj pristup zove pasivno-agresivnim.

     Netko radi nedobre stvari, a onda kada ga netko na to upozori, viče kako ga prokazuju kao nekakav nepoželjni element i glume žrtvu.

     Nadalje, tvrdnje koje iznesem ne budu “raskrinkane” linkovima, konkretnim podacima i činjenicama, već uvredama, optužbama za agresiju na jadnu “žrtvu”, kukanje o UGROŽENOSTI, itd itd. Davno viđen scenarij.

     Notorna laž je da se objavljuju nekakave dvije strane ili više strana, Objavljuje se samo i uvijek ona “druga” strana koju Bruno spominje.

     Nema kod mene ni mržnje, ni osobne niti bilo kakve druge netrpeljivosti. Ne hranim se time. Nemam agresivnih poriva, niti potrebe stalno se pozivati na materijalno. Nebrojeno smo puta čuli kako je materijalno jedino mjerilo i glavna brana ne bi li se nešto dobro i kvalitetno napravilo. Tisuću puta sam to demantirao primjerima i prijedlozima.

     Vas par bolesnika je u stanju milijun puta ponavljati jedne te iste optužbe, bez ijednog jedinog dokaza, a samo zato što netko ima malo drugačije mišljenje i proziva vas za blatantno jednoumlje i propagandu.

     Kako ne bih nekoga više “dovodio u opasnost” (a navodno to čine moji komentari, a ne nečiji tekstovi koji veličaju diktatore i dolaze iz očitih agitpropovskih središta) učinit ću što i ostali pametni ljudi čine – ignorirat ću jedan bolestan džihad usmjeren protiv zdravog razuma i logike.

     Laku noć.

    2. 2025god

     @Bruno – imaš pravo. Stvarno sam pravi glupson. Kud ću s biserjem pred svinje?

 25. Dobro druže,što predlažeš,hapsiti,ili prevaspitati,kada smo već drugačiji od drugih,tebe i tvojih.Nećete nas valda ubijati ,kao onomad u ona vremena kada ste se vlasti dočepali u dijelu svijeta.

  Zašto si ne postaviš suprotno pitanje,zašto ste vi drugaćiji od drugih,od većine, kako u RH ,tako i u cijelom svijetu.Lijevo političko poimanje je definitivna prošlost,danas više ni komunisti nisu ljevičari,nego liberali,kao u Kini.

  Pogledaj primjerice današnji Blitski Istok,zar nisam ja jedan od rijetkih komentatora koji tamo raspoznaje pravdu,i vizionarski navija,ali ni za jedne ni druge,već za Kurdistan.

  1. Ivan Marić

   Svijet je zbog ljevičara kao što je SDP u neravnoteži. No, daleko od toga da su nestali s političke scene i da su prošlost. Ovakva sadašnjost koju zastupaju SAD, Engleska i VB je noćna mora. I ja sam za Kurdistan, ali ne tako da Kurdi traže pomoć od američkog ološa. Naime, općepoznato je da su uništili sve gdje su svojom nogom kročili. Pa pogledaj kako se zločinci vraćaju u igru u Siriju. Lažljivci i spremni na krvoproliće. Oni su izmislili DAEŠ. Najbolje da u to sumnjaš?

   1. Ti si za Kurde,nenaoružane,gole i bose,kao Hrvati i bosanci ,protiv našim oružjem naoružanih srba devedesetih.Svaka čast uredniće.

    Sve dok Ameri i saveznici im pomažu Kurdima ,imaju podršku razumnog dijela svijeta,za nerazumne ni ja nemam razumijevanje.

Odgovori