Sezona lova traje, a građani Broda su lovina

Glave

 

U principu, sva oružja (sredstva za postizanje cilja) zamke su za naivne političke životinje. Usko shvaćeno, zamke su stvorene da im se približi i upadne u  njih. Zamka je, na primjer, rukovanje s kandidatom. Vidiš tamo dasu kako ide kroz masu i rukuje se s pojedinkama i pojedincima. Odmah znaš – lovac. Njegovom uspjehu svakako će pridonijeti i uključeni električni osmijeh, te pokoja riječ u stilu… mi kad dođemo na vlast, mi ćemo misliti na svoje ljude.. . A ulovljeni naivko kod kuće se hvali svojoj ženi: „Hej, znaš li ti da sam se ja rukovao s našim kandidatom. I nije mu silazio osmijeh s lica. A i rekao mi je da će nam zaposliti sina.“ 

Kao što se zna u jeku je sezona lova na Brođane s pravom glasa. Vrijeme lovostaja nastupit će tek nakon lokalnih izbora.

Po definiciji sezona lova je razdoblje u kome se zakonski mogu loviti određene vrste životinja. S obzirom da su Brođani ljudi odnosno političke životinje, vrijeme pred izbore može se definirati kao zakonom propisana sezona lova na biračke glave svim dopuštenim sredstvima. A ciljevi lovaca?

– Cilj Prvi odnosno Plijen Prvi: uloviti, shrpiti i prebrojati ulovljene glave.

– Cilj Drugi odnosno Plijen Drugi: s ostalim uspješnim, konkurentskim lovcima, prema unaprijed utvrđenim vagama, podijeliti i eksploatirati stanište.  Naime, zna se, pobjednici imaju pravo na pljačku.

Neko može pomisliti da lovci na birače odnosno pripitomljenu divljač pripadaju nekoj drugoj vrsti. Ma jesu, i oni su ljudi, doduše samo u trenucima dok spavaju. U sezoni lova oni su, prije svega, predatori, dio političke elite. U Slavonskom Brodu biti pripadnikom političko-lovačke elite najmanje ovisi o individualnim svojstvima, obrazovanju i socijalnoim položaju. Odlučujuća karakteristka gola je volja da se ostvare ciljevi. Oni kažu: Ja hoću i mogu biti na vrhu, penjati se po hrpi glava sugrađana. Rijetko ih se čuje da govore: ja znam. Brodskoj političkoj eliti posao je umnogome olakšan, s obzirom da političke životinje, birači, glasači, mete… kako god ih nazvali, upravo hrle biti pogođene i ulovljene. Prsima idu na propagandni nož, na organizirano raširene cijevi, cupkaju uz taktove obećanja dok se ne sruše pred noge lovaca.

Lovačka sredstva ugrubo možemo podijeliti u četiri skupine.

Zamke ili omče, petlje, mamci, klopke, stupice

U principu, sva oružja (sredstva za postizanje cilja) zamke su za naivne političke životinje. Usko shvaćeno, zamke su stvorene da im se približi i upadne u  njih. Zamka je, na primjer, rukovanje s kandidatom. Vidiš tamo dasu kako ide kroz masu i rukuje se s pojedinkama i pojedincima. Odmah znaš – lovac. Njegovom uspjehu svakako će pridonijeti i uključeni električni osmijeh, te pokoja riječ u stilu… mi kad dođemo na vlast, mi ćemo misliti na svoje ljude.. . A ulovljeni naivko kod kuće se hvali svojoj ženi: „Hej, znaš li ti da sam se ja rukovao s našim kandidatom. I nije mu silazio osmijeh s lica. A i rekao mi je da će nam zaposliti sina.“ Dok se rukuju i opće sa biračima lovci računaju na ranoindijansku psihologiju Brođana, pa pred njih prosipaju bižuteriju, đinđe, ogledalca od blještavih govorancija. Zavode time žrtve, slabe ih.

Lukovi i strijele (samostreli)

Lovci su ozbiljna svojta, oni imaju pripreme, oni su temeljiti poput narodnih liječnika. Spravljaju otrovnu medicinu od prirodnih trava s dotičnog područja. Namaču njima svoje otrovne strijele i odašilju ih u obliku letaka u kasliće političkih životinja. Primatelji ih rastvore, zaraze se i…čiča miča gotova je priča iduće četiri godine. Za svaku životinju ima posebna strijela, a luk lovačke organizacije nemilice ih ispaljuje. Isplati se. Misli, misli na cilj, govore sami sebi dok gledaju životinje kako se pogođene grče od ushita. Primitivno oružje koristi se u vidu konferencija za medije, sučeljavanja s lovcima na istom zadatku. Na konferencijama ima stvarno snalažljivih. Tako poneki love strelicom-pričom da pišu autobiografiju. Pogađaju ravno u zavičajno srce. A zavičajnici upravo su žedni takve izvorske vode što opija. Kasnije se kaže da su zavičajne političke životinje poklonile svoj glas „našem čovjeku“.

Lovačke puške i ostalo dalekometno oružje i oruđe

Novine, radio, televizija, internet. Oružje koje ubija u pojam političke životinje na daljinu. Upotreba medija kao oružja za kasniju upotrebu čovjeka. Vrte se spotovi, pišu se priopćenja, kamere snimaju kako lovci obilaze stare, nemoćne hendikepirane, siromašnoj djeci poklanjaju čokoladu, omladincima grade ukće od sretnih ciglica, ženama poklanjaju karanfile… To je zapravo opaka kombinacija luka i strijele i puške. Životinje izvan direktnog dometa lovačkog naoružanja, i bez remote control-a, padaju ničice, ustrijeljeni isprogramiranim slikama sentimentalnosti koje razaraju zdrav razum. Ubojita sredstva dolaze, poput svih glasina, brže od svjetlosti, ali ne donose brzu predaju glave. Takvi birači umiru na rate.  Iz večeri u večer pred nacionalnim i lokalnim dnevnicima, novostima… Vrti se propaganda kao lijeva ruka manipulacije glavom.  Umiru političke životinje, a misle da su oživjele.

Tamburice, harmonike i slične navlakuše

Ubojita lovačka sredstao. Dobošarska tradicija. Tam, tam, čujte i počujte. Kad se milozvuci ova dva građanska glazbena instrumenta  pomiješaju s pozivima političkim životinjama da se inate, njihove glave ispunjene obnovljenom tradicijom i ljubavlju za rodnu grudu, padaju u lovačke ruksake kao odsječene glave u košaru ispod giljotine. To oružano sredstvo ima svoju himnu koja glasi: „Potraži me u predgrađu.“

 

Za one životinje koji se opiru, koje su nevoljne dati glavu nezahvalnoj nasilničkoj budali na poklon, većinu nabrojanih oružanih sredstva najbolje je koristiti uz pomoć čeka. Sačekaju lovci plijen na trgu, na uglu, u studiju, na portalu koji promiče ovo te ono, ispred zvučnika, monitora, ekrana… iznenade ga.  Tu su i lovački psi. No, oni zaslužuju poseban prostor.

Ne mora se dati svoja glava, treba izbjegavati lovišta s čekama, ali ako se već mora nekako je još najbolje uz pomoć rukovanja. Znate, pljune se u dlana… kao kad se proda krava, svinja…

 

 

 

 

 

 

26 comments

Skip to comment form

 1. Ima tu i puški za uspavljivanje s raznim punjenjima. Na primjer, posotje punjenja za nezadovoljno radništvo (tzv. labur punjenja), punjenja za sentimentalne (SDP punjenja) i dum-dum nacionalistička punjenja. Ova zadnja rade na principu udaranja tamo gdje je čovjek najtanji – na njegovu usamljenost i odbačenost. Kad takvoga pogodi ovo nacionalističko zrno, on se sav sretan ozari i naprosto poleti, jer npokon i on negdje i nekome pripada.

  Sve za blud, blud nizašto – Dražen Bludiša.

 2. DrazenBludisa komentar ti je fenomenalan!

 3. Mnoge vrste životinja su selektivno križane i uzgajaju se..jedne se tove a druge su odane i vjerne poput psića,pa nema potrebe za lovom i oružjem..one ne grizu ruku koja ih hrani..

 4. Usvezi i glede ovoga što navede Brodman, puno pozdrava sinovcu od tetkina strica uz VIS Buldožderi i kompoziciju “Bluz gnjus” ! Neke stvari nikada ne zastarijevaju 🙂

  U mom odijelu ima mjesta,
  ima mjesta za sve.
  U mom odijelu ima mjesta,
  ima mjesta za sve.
  Za sve, za sve te
  sitne, male uši.
  Životinjice drage.

  U mome tijelu ima krvi,
  ima krvi za sve.
  U mome tijelu ima krvi,
  ima krvi za sve.
  Za sve te
  jadne, male, žedne stvore.
  Životinjice drage.

  Ima mjesta za bluz gnjus.
  Ima mjesta za bluz gnjus.
  ima mjesta za bluz gnjus.
  Za to jadno malo dijete.
  Životinjicu dragu.

  U mojoj glavi ima majka,
  ima majka za sve.
  U mojoj glavi, unutra,
  ima majka, ima majka za sve.
  Za sve, za sve te
  lude, lude, lude stvari.
  Životinjice drage.

  Ima mjesta za bluz gnjus
  Ima mjesta za bluz gnjus
  Ima mjesta za bluz gnjus
  Za to jadno malo dijete.
  Životinjicu dragu.

 5. Drugovi!
  Nas radni zadatak
  u prelaznoj buducnosti
  cuvajmo granice mogucnosti

  Drugovi i drugarice!
  Nasa obostrana zelja
  napraviti korak naprijed
  u novome svijetlu

  Novo vrijeme. Staro stanje
  Novo vrijeme. Staro stanje
  Novo vrijeme ISTO SRANJE!

  SveMirko..gdje me nađe..;)

 6. Izgleda počinje otvoreni rat Plus-Periskop. Jerko je posegnuo za teškom artiljerijom – Emilom. Nakon što sudionici jedan drugoga dobro izmore. očekuje se trijumfalno ulijetanje druga Jerka na bijelome konju.

 7. lol

 8. jedna nova:

  Dubioza Kolektiv – Kažu

  Kažu da je Bosna samo država za rođaka
  i da smo na vrhu liste po odlivu “mozaka”

  Kažu opet Iran pravi nuklearne bombe
  žvaka čisti zube al’ izvaljuje plombe

  Kažu što je babi milo to joj se i snilo
  kažu na Jamajci gandžu prodaju na kilo

  Kažu nemoj vode vruć, kod nas propuh ubija
  igrali smo dobro ali zajeb’o nas sudija

  Kažu da je alkohol zdraviji od trave
  kažu ako nemaš stav odma’ ti ga stave

  Kažu da su plavke gluplje nego crnke i brinete
  i da okus bude bolji s kašikom Vegete

  Kažu neće nikad prestat’ glave da nam pune
  Sve dok je ovaca neće falit’ vune

  Spale su nam gaće, zagrizli smo udice
  Glave nam u pijesku, nezaštićene guzice

  Kažu da je smak svijeta relativno blizu
  i da su nas banke uvukle u krizu

  Mene tjeraju na izbore svake dvije godine,
  a ja glasam za kafanu i marihuanu

  Od Vatikana do Irana
  Kao da smo juče pali s grana
  Od Vatikana do Irana
  majmunu je dovoljna banana

  Od Vatikana do Irana
  Kao da smo juče pali s grana
  Od Vatikana do Irana
  ilegalna je marihuana

  Kažu da malu djecu donosi nam roda
  i da jedino je zdrava flaširana voda

  Kažu da uz pjesmu efikasnije se trlja
  čudotvorni sapun protiv tvrdokornih mrlja

  Kažu neće nikad prestat’ glave da nam pune
  Sve dok je ovaca neće falit’ vune

  Spale su nam gaće, zagrizli smo udice
  Glave nam u pijesku, nezaštićene guzice

  Kažu da je smak svijeta relativno blizu
  i da su nas banke uvukle u krizu

  Mene tjeraju na izbore svake dvije godine
  a ja glasam za kafanu i marihuanu

  Od Vatikana do Irana
  Kao da smo juče pali s grana
  Od Vatikana do Irana
  majmunu je dovoljna banana

 9. Žalosno bi bilo komparirati Plus i Periskop a još žalosnije je uspoređivati Jerka i Veljka. To je komparacija kulturnog pisanja koje uključuje poštivanje suprotnog mišljenja sa žutilom prepunog zlih namjera, laži i podmetanja.Usporedba ratnog profiterstva, gospodarskog kriminala i lažnog
  ratnog invalida sa čovjekom čija svaka napisana riječ odiše istinom i građanštinom, kulturom i uvažavanjem je nonsens. Pojedinci mogu pokušavati
  ali kruške i jabuke ne idu u istu vreću.

 10. odbrojavanje počinje … tik-tak …tik-tak …

 11. Ne znam Perune kako ti, al’ ja podržavam onu Maovu “neka cvijeta …” na brodskoj portalskoj sceni. I kada već cvijetaju zašto ih nebi uspoređivali i komentirali? U različitim životnim razdobljima sam se družio i s Jerkom i s Veljkom. Bez obzira na vrline i mane koje imaju, kao svatko od nas, pamtim ih u konačnici kao dobre ljude. Zbog njihovih portala i kao hrabre i dajem im obojici podršku. Budući je ovo Veljkov portal, ocjeniti ću sam Velju. Slažem se s Emilom (lat: maculare – mrljati, kontaminirati). Nešto je višak. Ili komentar ili kandidacijska lista. Zašto je ispao hrabri licemjer?

 12. Licemjer je onaj koji je probao sve kandidacijske liste pa je trošeći tuđi novac
  popušio. Onda je taj hrabri i pošten čovjek osnovao portal u svrhu projekta
  Duspara-moj kandidat koji će mi vječno biti dužan. Veljko to radi u svoje ime,
  pred očima javnosti. Tko je licemjer?

 13. Kviz pitanje: Nađite jednog od još 5 preostalih gradonačelnikovih suradnika i prijatelja koji nije gurnio ruku u pekmez?

  1. Ne znam .Tko?Zoran Vinković?
   Nego,de ti nama reci što se otvara 19.04…:)

 14. Ove godine će od mene i mojih par tisuća prijatelja, glas dobiti laburisti, jer u njihovim redovima nisam vidio ni jednog kriminalca.

 15. @Perune – Ni mislim i ne tvrdim da je Jerko nevinašce nego komentiram Veljkovo javno pojavljivanje u komentaru i na kandidacijskoj listi. I zato tvrdim da je licemjer. Ogorčen si zbog nečega i inače teško te pratiti. Za tebe je Jerko u jednom trenutku ratni profiter (!), gospodarski kriminalac (!) i lažni
  ratni invalid (!) a u drugom je probao sve kandidacijske liste (?) i da je svagdje popušio. Nespojivo mi je sve to u jednoj osobi. Razumjem da je predizborno vrijeme ali zadržimo razum.

  1. Što ti točno nije jasno u tome,da je sve to nabrojano Jerko Zovak?Jedino se ne slažem s ratnim profiterstvom jer Jerko je post-ratni profiter koji za “pronalazak” zemljišta u vrijednosti 15 milijuna kuna,dobio 1,5 milijuna kn.Vjerojatno opet negdje u svezi s lokalnom politikom.Kao što je danas umrežen i isprepleten s kriminalom u gradskom upravi.Ako je ikoja lista na lokalnim izborima nezavisna i bez prstiju u pekmezu, to je onda lista laburista.A Veljko u tekstu piše o ovim drugima što prodaju smijeh i dobrotu na ulici i u javnosti,a između četiri zida pletu svoju mrežu korupcije,podvala i osobnog probitka.

   1. Vragec, off topic su priče o Jerku. Druga je tema i o njoj sam se izjasnio. Ako već želiš pisati o laburistima nema potrebe da se kačiš o moje linkove. Zaboravi me. OK?

    1. Takvu pamet ne zaboravljam…

 16. Pojasnit ću da moje komentare ne bi povezivali sa predizbornim vremenima. Vrlo razumno, bez upitnika, argumentirano. Ratni profiter jer je do 90-te bravar,
  propali trgovac i sl. Privatizacijom na pošten način postaje veliki poduzetnik i
  uništava uspješnu Slavoniju DI. Za gospodarski kriminal povlači se po sudovima zajedno sa svojim sinom i Ankicom Majetić koje je udomio kod
  Duspare u GU gdje i danas pale i žare. O izgubljenim izborima svi znaju. Prikazao se kao ratni invalid i izmislio ranjavanje na ratištu i zbog toga je izba-
  čen iz Sdp-a na sjednici Glavnog odbora. Dakle sve to u jednoj osobi. A 2025
  govori o poštenom i hrabrom Jerku.

  1. Ajde da zadržimo razum. Imaš pravo na svoj stav kao i ja na svoj. Ne polemizira mi se s tobom o Jerku. A vezano za kruške i jabuke, budući sam na postuskrsnoj dijeti, obožavam ih zajedno. Vjeruj mi stvarno idu bez obzira što narod priča.

   1. “Kada već cvijetaju zašto ih nebi uspoređivali i komentirali?”

    1. Uspoređuj, ali bez mene. Nađi si nekog drugog. Nisam dovoljno pametan.

     1. To si ti rekao a ne ja.Ja kažem:Znam!
      U svom prvom komentaru(odgovoru na Perunov) si forsirao raspravu,a sad odustaješ…nisi u redu.

      1. Sam si rekao da ne zaboravljaš moju pamet. Kakve veze sada ima znanje s pameću. Gubiš nit. Od godina? Napušen si? Alkohola? Znanja? Pameti? Da i dalje gubim vrijeme na tebe? Koliko si svakom loncu poklopac više bi ti pristajao nick vra(g)bec nego vragec. Nastavi živkati dalje.

       1. uh tijesno postade na kraju, nešt se css pojebao, recite čakiju da to popravi 🙂

Odgovori