«

»

pro. 08 2017

Manjinski mozaik HRT-a: Židovski Brod – prva epizoda: kronika nastanka i uloga Stribora Uzelca Schwendemanna

Prema rasporedu programa Hrvatske radio televizije, devetog prosinca u 17,18 sati, na Prvom programu HTV-a, moći će se pogledati emisija Manjinski mozaik: Židovski Brod – prva epizoda: kronika nastanka.

U kratkoj najavi za dvodijelnu emisiju ne spominje se ime Stribora Uzelca Schwendemanna, kolumniste SBPeriskopa,  glavnog i jedinog konzultanta televizijske ekipe na čelu s autorom Mario Beganovićem. Naime, emisija je za povod i osnovu ima dvije Uzelčeve knjige o brodskim Židovima: Židovski Brod i Leksikon mrtvih. Praktički, u emisiji će Stribor kao vodič kroz povijesne prostore Broda i prohujalo vrijeme, u emisiji govoriti svoju knjigu na autentičnim lokacijama.

Stribor Uzelac Schwendemann je briljantan intelektualac, slobodan um, kritičar svega postojećeg koji povijesno-satiričnim paralelama i političkim analizama uočava i, uz pomoć svoje čuvene spisateljske vještine, dekontaminira prostore kulture, politike i ljudske slobode od nacionalističkih zagađenja, korupcijskih igara na nesreću, etabliranih, a lažnih vrijednosti u kulturi, primijenjene psihologije podvrgavanja, i sofisticiranih oblika represije. On je produktivni žurnalist (objavio je 27 knjiga) i feljtonist koji je zaslužan za obnavljanje kolektivne memorije o brodskoj prošlosti koju su činili i, od ustaškog režima u tzv NDH, istrebljeni Židovi.

Moderna društva u koje nesumnjivo spada i hrvatsko društvo, sklona su preinačiti svoju prošlost i zaboraviti problematične etape vlastite povijesti kako bi svoju krivnju i odgovornost umanjila ili čak do kraja izbrisala. Granica, smatra veliki povjesničar Ricoeur, između amnestije počinjenih zločina i amnezije kad su isti u pitanju, je veoma tanka. Svako političko tijelo, da bi zaštitilo svoj identitet, izabrat će amnestiju kao mehanizam što štiti njegovu nedjeljivost. Amnezija je samo posljedica kolektivne amnestije: ako budemo dovoljno pametni da ne kopamo dublje po vlastitoj prošlosti, sve će ostati u redu, svi smo dobri i svi smo zajedno. Mehanizam potisnutog sjećanja, međutim, ne miruje: na taj način na svjetlo javnosti izlazi ono što se sakrilo, od čega je društvo prividno amnestirano, kolaboracionizam, smaknuća, odmazde. Stribor je na sebe preuzeo zadaće sjećanja, zadaće pravde, kao nepotkupljivi slikar epohe, kao netko tko razumije povijest i kao humanist. U tom smislu, Uzelac nije neutralan, on je na strani istine koja snažno stigmatizira zaborav i ravnodušnost spram fašističkog sustava, uz pomoć vlastite sposobnosti intelektualnog prepoznavanja povijesne tragedije.

Sugeriramo stoga posjetiteljima SBPeriskopa da svakako pogledaju subotnji Manjinski mozaik.

 

Manjinski mozaik: Židovski Brod – kronika nastanka

Epizoda (naslov):  Židovski Brod – kronika nastanka

Danas Slavonski Brod, nekoć Brod na Savi. Mijenjalo se ime, ali ne i toplina kojom je taj grad dočekivao goste i smještao ih u svoje krilo da u njemu rastu. Bilo je tako i sa Židovima koji od sredine 19. stoljeća dolaze u grad u potrazi za poslom. Donijevši sa sobom upornost, volju i vjeru da u nepoznatom gradu mogu uspjeti, oni u nepunih sto godina ondašnji Brod na Savi razvijaju do statusa važnog gospodarskog središta Austro-Ugarske Monarhije. Gradu dodaju srednjoeuropski i građanski štih čega se i danas sa sjetom prisjećaju stari Brođani. Manjinski mozaik donosi dvodijelnu priču o mukotrpnom nastanku, ali i krvavom nestanku židovskog Broda.

 

Autor: Mario Beganović

Snimatelj: Damir Bednjanec

Montažerka: Vlatka Zadro

Urednik: Mario Beganović

Realizatorica: Martina Miljković

Producentica: Slavica Flanak

25 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Što o Brođanima i njihovoj vlasti govori zapušteno Židovsko groblje?

  1. Maki

   I ne samo groblje. Što je o Židovima obradila Podružnica Povijesnog instituta? Je li ikada napravljena neka izložba?

   Stidite se svi vi odgovorni!

 2. Stalker

  Ustaše su 1941 u dva vala temeljito opljačkae i potom elominirale brodske Židove. Pričala mi je prabaka da su i obični Brođni koji su se slučajno zatekli na ulicama za vrijeme deportacija ulazili u njihove kuće (u današnjoj Zrinskoj ulici) i uzimali kristal, posteljinu i duge stvari.

 3. Vagabundo

  A i ti ustaše su bili kurac od ovce kad su dozvoljavali random likovima s ulice da im hapaju plijen. E sad sam se baš razočarao i u njih.

  1. Stalker

   Ne razumijem smisao tvog komentara. Ti misliš da naš dobri, plemeniti narod nije ulazio u kuće Židova nakon što su ustaše iz njih izbacili vlasnike i pokupili zlato i slike? Ti misliš da su se ustaše zamarale posteljinom i čašama? Ti misliš da su ustaše čuvali židovske kuće? Ja ne znam što ti i da li ti misliš.

 4. Optužiti građane Broda da su lopovi,ako je i od Stalkera previše je.

  1. Stalker

   Očekivati od Zeitgesta da razumije moj komentar- e, to je previše.

   Nego da su bili onda naročito i sada jesu lopovi. Ali, samo neki. Saberi se i ne preuzimaj krivnju grešnika na sebe. Daleko si ti od Isusa. Ti si bliži Barabi.

   1. Vagabundo

    Kad kažeš naš dobri narod, na koga ti to točni misliš? U tvom slučaju to je opravdano pitanje.

    1. Stalker

     Bilo je onako kako sam rekao. Samo ćuskija od Zetgesta smatra da je to ,izmišljotina. Kasnije su ti i takvi dobro kršteni kao stoka sitnog zuba. Oni su spremni na sve.

     POČELI SU PLAĆENICI NA HTV 1. Laku noć muzičari!

     1. Stalker

      Ne ti, nego oni spomenuti. razmeš?

 5. Preuzmi odgovornost na ono što prenosiš drugima ,moja baka ,ili vjerujem djed nekog drugog komentatora ,nije ulazila u tuđe kuće,a opet obična je brođanka,Barabo jedna matora.

  1. Stalker

   Tvoja baka i djed nisu ulazili u tuđe kuće, ali njihov unuk jeste kad se toliko brani od “optužbi”.

   1. Nakon što je sindikat Solidarnost pobjedio na izborima,počeo je krah komunizma u cijeloj Evropi.tada je mladi unuk ulazio u tuđe kuće i objašnjavao narodu zašto se moramo organizirati i pobijediti.Kod takvih kao ti nismo dolazili.

    1. Stalker

     Ti si utvaraš puno o svojoj ulozi. Ti nikad nisi bio niti ćeš biti prosvjetitelj. Ti si mutikaša koja je prizivala krvava sranja. I sad se hvali kako je bila u pravu. Da si meni došao na vrata- ja bih te pustio i dao ti da se napiješ iz čaše mudrosti kako bi iz sebe očistio otrov nazi ideologije.

     1. Takvi su nas pratili,od takvih smo se skrivali,sve dok nismo iz kuća izašli u mjesne domove,crkve,ulice ,tvornice,škole i srušili komunizam i bagru.Patiš
      Takvi su prizivali i prizvali krvava sranja.Ne patiš.

      1. Stalker

       Koja gorljivost kod tebe. Kbuđenje ao da je jučer bilo. Jesi li uza se imao i one naprave koje čine ispod kuća buuuuuuum?

       1. Ja sam ideolog,ubijam riječima,kao i ti.Ali smo dva svijeta.Mrak i svjetlo.

 6. grof

  Gledao sam prvi dio. Stribor je opravdao svoju reputaciju velikog znalca. Jako dobro. Kako to da lokalna dalekovidnica SBTV nije napravila nikad ni jedan dokumentarac o Brodu i Brođanima?

 7. milenijum

  vi kao muhe na govno kraj svakodnevnice vi o židovima što je sljedeče iliri maori da zaboravio nismo dva dana pričali u ustašama i partizanima

  1. Stalker

   Moraš znati odakle dolaziš kako bi znao kamo ideš. Nadan se da Hrvati ne dolaze iz NDH?

 8. milenijum

  iz tri zaseoka use nase i podase ,ili ako ti bolje zvuči kamen krš i maslina

 9. milenijum

  i to je kraj ,bitni su židovi njima i americi smo postali podguzne muhe krače američkim židovima

 10. milenijum

  zeitgeist , dokle god tvojoj glavi ne objasniš kakve su razlike između komunizma ,socijalizma i ove prvobitne akomulacije kapitala pod nazivom zdrpi i briši uvijek češ biti zaostali tupavi momčić u stvari nedojeban momčić u pelenama

 11. Od tebe se i ne očekuje bit da razumiješ,jadniće.

  1. Bruno

   Nikada ne podcijenjuj komentatora. Dogodi ti se onda isto od drugih. Ako ga precijenjuješ- e, neće ti se dogoditi isto.

Odgovori