Joyce, Nora, erotika, orgazam kao tajno središte oslobođenja i trule uzde.

Erotika         

 3. prosinac 1909.

Kao što znaš, najdraža, u govoru nikada ne upotrebljavam nepristojne izraze…Međutim, ti kao da me pretvaraš u zvijer. Ti si sama, nevaljala besramnice, prva počela. Nisam ja prvi tebe dodirnuo u Ringsendu, prije mnogo vremena. ti si meni zavukla ruku u hlače, blago pomjerila košulju i dotakla mi kurac svojim dugim golicavim prstima, i postepeno si ga cijelog, nabreklog i ukrućenog uzela u ruku i drkala ga lagano dok nisam svršio među tvojim prstima, a sve vrijeme bila si nagnuta nada mnom i gledala me tim tvojim mirnim svetačkim očima.

6. prosinac 1909.

 U takvim trnucima osjećam ludu želju da to učinim na neki sramotan način, da osjetim tvoje vrele pohotne usne kako ga sisaju, da ga nabijem među tvoje sisice s ružičastim vršcima, da svršim na tvom licu i raštrcam ga po tvojim zajapurenim obrazima i očima, da ti ga nabijem među guzove i guslam.

8. prosinac 1909.

Slatka moja kurvinska Noro…tvoj je prdež skoro kao u neke djevojčice i nimalo nalik vlažnim vjetrovitim prdežima koje, kako ja zamišljam, ispuštaju debele žene. On je nenadan i suh poput prdeža koji bi kakva drska djevojčica pustila noću u školskoj spavaonici radi zabave. Nadam se da će mi Nora bestidno dugo prditi u lice kako bih mogao upoznati i njihov miris.

 9. prosinac 1909.

 Golicaj mindžicu dok pišeš, da bi govorila još gore. Nepristojne riječi napiši velikim slovima i podvuci, i poljubi ih i prisloni na trenutak uz tvoju slatku vrelu pičku, dušo, i još zadigni za trenutak haljinu i prisloni ih uz svoje drago poprdljivo dupence. Učini i više ako želiš, a onda to pismo pošalji meni, draga moja smeđoguza ptico jebalico.

 20. prosinac 1909.

Slatka moja nevaljalice, primio sam tvoje vatreno pismo i pokušavam da te zamislim kako masturbiraš u zahodu. Kako to činiš? Da li se nasloniš uz zid i zavlačiš ruku pod haljinu ili čučneš iznad rupe sa zadignutom haljinom dok ti je ruka zaposlena u prorezu gaća? Da li se sada uspališ dok kenjaš? zanima me kako to možeš raditi? Da li svršavaš dok kenjaš ili prvo svršavaš pa onda kenjaš?

Ovih nekoliko divlje strastvenih rečenica prepunih “bestidnih” riječi i misli, ulomci su pisama koja je napisao James Joyce (1982-1941) svojoj ljubavi života i supruzi Nori Barnacle (18841951). Opsjednut erotskom željom do pomame, usred zaborava na odgojno-političku dresuru i zabrane koje nalažu sterilnu pristojnost i poštivanje društvenih konvencija, u zanosnoj, odvažnoj potrazi za najskrivenijim, mračnim predjelima vlastite žudnje, ali i krajolicima žudnje svoje partnerice, nestrpljivi i nemirni putnik na putovanju u “ništavilo orgazma”, desakralizator “moralne čistoće” koju su do ideala uzdigli crkva i država, sretan u “prljavoj” klopci sladostrasne realnosti, Joyce je stvari nazvao baš onako kako se one nazivaju, i, uz pomoć uzavrele mašte, povezao ih baš kako se trebaju povezati, dajući im stvarnu snagu i razigranu poticajnost. U toj uzbudljivoj spirali njegove erotske relacije spram Nore skoro da je nevažan omjer mašte i realnosti i koji od tih tjelesno-spiritualnih faktora prethodi jedan drugome i uvjetuje ga. Mašta ima funkciju predrealnog iskustva, rafinirane, miniciozne razrade vlastitog predavanja i traženje predaje od Drugoga, ona razmiče oklopne velove stida i oslabljuje obostrano opiranje podređivanju Drugome, kako bi se došlo do suštine ljubavi- potpunog emocionalno-tjelesnog sjedinjenja. A realnost koja se događa u obliku igre tijela, miješanja njihovih izlučevina i penisno-vaginalnog saobraćanja, rezultat je povećane tolerancije na do kraja smanjeni razmak između dva suprotstavljena svijeta, na gubitak samog sebe s finalnim, nagradnim orgazmičkim refleksom oplemenjenim osjećajem istinske slobode. ”Orgazam je tajno središte oslobođenja”, jer je erotika podruštvljeni sex. Ona je lirsko i/ili refleksivno prevazilaženje biološke seksualnoti, “psihološko traganje nezavisno od prirodnog cilja- razmnožavanja i brige o djeci”. Erotika je, parafrazirajmo Blakea, staza neumjerenosti koja vodi do dvorca Užitka, jer nikad se ne zna što je dosta dok se ne sazna što je više nego dosta. Erotika je nemir, pobuna, ali s neizvjesnim ishodom. U tom smislu, skeptici su skloni zaključiti da sjediniti se sa ženom, isto je kao povesti trulim uzdama konja u galop.

Joycove epistole Nori, vođene rukom Erosa i punog, istinskog Smisla življenja, preplavljene su nesanicom, uznemirenjem, strašću, sračunatim oblikovanjem ogledala od Norine osobe, erotskim fascinacijama, erotskom stihijom, traganjem za skladom, eksplozivnim ispitivanjem dopustivog i mogućeg, odricanjem od svih ostalih, pohotom, zanosom, razbludnosti, bestidnošću, traženjem potvrde za učinjeno i za ono što će se tek učiniti, produžavanjem vlastitih čula u zvuk riječi, žudnjom, desadeovskim i masochovskim sanjarijama, te kao da potvrđuju tvrdnju Rollanda Barthesa da je erotizam govor. “Govor je vrsta kože: trljam svoj govor o govor drugoga. kao da umjesto riječi imam prste, ili prste na vrhu riječi.” Postavlja se, onda, pitanje što je erotsko, kada je sve u nama i oko nas erotika, svaka riječ, svako ime, svaki pojam, svaka stvar. Možda je to jedino šutnja, neizrecivost, nedokučive dubine čovjekovih i ženinih motiva, nesagledivost njihovog Puta. Možda je upravo to najerotskije?

 

2 comments

  1. Svaka čast. Ima li kraja ugodnim iznenađenjima? Krvav uvod, a mali ogled je nadahnuto napisan.

  2. Dobro je prenešeno to da je govor vrsta kože, a razgovor trljanje.

Odgovori