«

»

svi. 17 2017

Izborne kampanje: sjajno i intenzivno razdoblje za promatranje psihopata

Izborne kampanje sjajno su i intenzivno razdoblje za promatrače i analitičare koji nastoje razotkriti kolika je ostvarivost idejnih i programskih strategija političkih organizacija, ali i koliki je udio psihopatološkog u perceptivnim i moralnim oblicima javnih učinaka političara, tih visokih svećenika društva. Na oltarima moći i interesa oni ne posustaju služiti svete političke mise – domoslužje pred  biračkim laicima. No, što se više trude (raz)otkriti ili sakriti pravu prirodu svojih težnji i zalaganja, istinski karakter i osjećajna reagiranja, izbor sugestija koje uporabljuju i perspektivu gledanja na realnost– promatračima je sve jasnija njihova ponuda. Ili se radi o masovnoj dimnoj zavjesi ispred nadomjestaka oslonaca izvjesne budućnosti ili o rijetkim kristalno jasnim oblicima zajedničkog otpora uvriježenim paradigmama podređenosti i izrabljivanja.

Oni građani koji inače, a posebno za vrijeme rečenog snažnog i usmjerenog djelovanja na njih, primaju izravne i posredne (medijske) pogotke marketinškog oružja političkih zavojevača, a osviješteni su i zainteresirani razlikovati brutalne izborne načine učvršćivanja građanske poslušnosti od odlučnog protivljenja pokoravanju i iskorištavanju – mogu se složiti sa Saint-Justom, koji je rekao: Sve umjetnosti dale su na svijet divote, samo je umjetnost vladanja na svijet donijela čudovišta. Tko god bio uključen, pa makar i s duhovne distance, u tzv. izbore tzv. narodnih zastupnika, upravljača gradovima, županijama, općinama i drugih čudovišta, mora imati jak imunološki mehanizam u smislu zdravorazumskog prepoznavanja političara kao stranih tijela u organizmu društva i odupiranja njihovom djelovanju, jer ogromna ih je većina regrutirana iz redova psihopata. Ukoliko intelektualne imunologije nema, identifikacija s unutarnjim agresorom je neminovna. Stoga i sami postaju gredice za rasad psihopatologije svakodnevne politike.

Dok ovih dana kao zastupnici slobodnolebdećeg duha istine i slobode, u svojim mjestima promatramo psihološke profile tih lokalnih serijskih prevaranata iza maske nasmiješenih entuzijasta i altruista, tih drskih kradljivaca tuđih zasluga, bezobzirnih trkača po stazama od leđa svojih sugrađana, dok promatramo ego tripove pripadnika te narcisoidne sorte koji pomno prate strminu rasta ili pada pravaca svoje popularnosti u koordinatnom sustavu izbornih preferencija, i po njima se ravnaju, ne možemo odoljeti da sva ta tzv. demokratska nastojanja pranoidnih mešetara ne doživimo kao prijetnju. Mogli bi, poput Dantona pred presudu, reći: Vi ste stavili ruke na cijeli moj život; neka se onda on uspravi i suprotstavi vama… Suprotstavljanje od strane kritički nastrojenih spram nametnutog poretka stvari i onih koji su legitimirani u konstitutivnim aktima države kao osobe koje se bave politikom – djelatnošću koja teži uređenju društva u najširem smislu, uređenju nekih dijelova, institucija ili projekata društva i odnosa među njima, i  kao osobe koje posjeduju umijeće i način vladanja državom, gradom…, bez obzira na to kako i koliko je njihova ličnost poremećena, inicijalno su vitalni pokreti demaskiranja, koji najčešće od strane prozvanih egoističnih političkih lažova budu proglašeni  fiziologijskim trzajima, dezavuirani kao štetno rebelstvo.

Suočeni s pomaknutim ličnostima, majstorima manipulacije i kamuflaže uronjenih u tajne tokova društvenih zbivanja, sa snažnom potrebom izazivanja dopaminskih reakcija u svom mozgu, nalazeći se pred makijavelistima i utiltaristima koji ne biraju sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva, pred bolesno ambicioznim likovima bez empatije ni za svoje  bliske – normalni ljudi bez zahtjeva za dominacijom, marljivi, pošteni, štedljivi, neskloni prihvaćanju kolektivnih mitova, idealisti, ne znaju, kako kaže Ortega y Gasset, što im se događa i upravo to im se događa – igraju protivnikovu igru samosputavanja Literatura i stručni psihološki časopisi prepuni su primjera psihopatskih političara izdeformiranih planskim prikrivanjem vlastite istinske slike.

Po čemu ih se mogu prepoznati psihopati?

Izraženi egoizam

Uživanje u (psihičkom i/ili psihičkom) mučenju (naročito) djece i žena

Izraženo licemjerje

Lažljivost

Manipulacija svima

Nevjerojatna prilagodljivost

Ponašanje nalik na ultimativnog predatora

Spletkarenje i sklonost zakulisnim igrama

Snobizam i omalovažavanje svih

Nemogućnost ostvarivanja iskrenih i dubokih obiteljskih i inih veza

Besramno i nemoralno ponašanje

Hladno i proračunato razmišljanje

Odlična verbalizacija i elokventnost

Gluma bez premca

Prebacivanje krivice na druge i nepriznavanje vlastitih grešaka

Ispričavanje po potrebi

Uživanje u stvaranju kaosa i pometnje

Nemogućnost osjećaja ljubavi

Seks zamjenjuju s ljubavlju

Nedostatak empatije

Nedostatak osjećaja žaljenja i kajanja

Fiksacija na ispunjenje vlastitih želja

Nestrpljivost

Netrpeljivost

Fetišizam

Brzo stvaranje i razvrgavanje partnerstva s drugim psihopatima

Prikazivanje sebe kao duhovnjaka i religiozne osobe, korištenje religioznosti za svoje vlastite ciljeve – lažna religioznost

Korištenje politike za svoje ciljeve – dvolični političari, diktatori,….…

Uglavno prikriveni fanatizam

Isključivost

Sistematsko i plansko uništavanje svega što im stoji na putu ostvarivanje cilja ili želja

Elitizam

Bolesna ambicija

Okrutnost

Nadmenost

Sklonost seksualnim devijacijama

Energetski vampirizam

Osjećaj grandioznosti u svezi s osobnom važnošću, dok su u isto vrijeme jako osjetljivi na kritiku

Ne posjeduju mogućnost suosjećanja s drugima, a češće su zaokupljeni pojavom nego sadržajem

Vjerovanje da su posebni i jedinstveni i da ih mogu razumjeti samo osobe visokog statusa, a uz to iskazuju jaku potrebu da im se divi.

Iskazivanje nerazumnih očekivanja podilaženja i automatskog slaganja s njihovim stavovima

Interpersonalni odnosi kojih su oni dio pokazuju eksploatacijski odnos na štetu drugih osoba

Zavist

Ljubomora

Arogancija

Depresivna rasploženja

Somatizacija

Iskazivanje izrazite emocionalnosti. Njihove emocije su plitke i često se mijenjaju.

Sstalno traženje pažnje

Osjećaj nelagode kada osoba nisu u centru pažnje, a interakcija s drugim osobama može okarakterizirati kao neprikladno seksualna, zavodljiva i provokativna

Konstantno korištenje svog fizičkog izgleda da bi privukli pozornost na sebe.

Govor takvih osoba je pun dojmova, iako bez detalja

Kliničkom oku, katalizatorskim ličnostima, ali i tzv običnim, malim ljudima s neukaljanom reputacijom slobodara, iz širokog dijapazona psihopatskih karakteristika, nije teško prepoznati one koje posjeduju mjesni političari, sudionici utrke za vođe zajednica u kojima živimo. Nakon što ih se prepozna odnosno raskrinka kao osobe s psihopatskim poremećajima, odlučujući doprinos u suzbijanju utjecaja tih vlastohlenih, istrenirano samopouzdanih, nesamokritičnih, prijetvornih, samodopadnih, potkupljivih obmanjivača onih koji im trebaju dati biračko povjerenje, sastoji se od dovoljnih količina prezira i podsmijeha. Lijekova i nema, jer se njihovo strašno psihopatološko kameleonstvo službeno ne smatra bolešću. Bilo kako bilo, svi smo, s obzirom na sustavna rješenja, osuđeni na život u društvu s psihološkim aberacijama političara, de facto s bolešću. No, to ne znači da i sami trebamo biti zaraženi prenositelji. U tom smislu, kritičko promatranje (s prezirom i podsmijehom) njihovih zastranjenja efikasna je preventiva.

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Bolesno, ne volim te bolesno.
  Bolesno društvo bolesna politika.

 2. du auch

  U Hrvatskoj je opasno biti duševno zdrav. Takvima prijeti hajka. U Brodu imamo političke bolesnike po svim zahtjevima psihijatrijske struke.

 3. Stalker

  Što se Slavonskog Broda tiče svoju dijagnozu psihopata nedolaskom na sučeljavanje na lokalnoj dalekovidnici, dokazali su gradonačelnik Duspara, zvani babo, i šef brodskog SDP-a R. Lujić, zvani Lujka.

 4. Jagma

  Samobrana u obliku prezira i podsmjeha prema bolesnicima? Odavno prihvaćam taj recept.

 5. blagajenoć

  Nije toliki problem što su evidentno za psihijatriju, veći je problem što su evidentno za zatvor.

  Te skupe, štetne cirkuse u kojima ih plaćamo da nas obmanjuju, kradu i siromaše, dok pod njihovom palicom propadaju gradovi, regije, kompanije, dobavljači, mirovine, a oni tupe svoje o nekakvom ekonomskom progresu i napretku, a ti jasno vidiš oko sebe katastrofu na ljudima i zgradama čim se odmakneš od točaka vanjskog uljepšavanja fontanama i cvjetnim gredicama, oni zovu demokratskim izborima. Jedan karikaturalni propali poduzetnik osvaja Split pečenim volom, jedan poremećeni mafijaš koji je pošteno zapošljavanje u javnom sektoru, sa jednakim šansama za sve, pretvorio u pravo na zapošljavanje kog i kako on hoće, i time državu pretvorio u mafijašku privatnu prćiju i pravo političara maltene na pravo na prvu bračnu noć, u zemlji u kojoj nema posla ni kruha, a on umjesto prava i zakona odlučuje kog će zaposliti, pa karikaturama očajnici plaćaju u novcu i naravi za posao i radno mjesto.

  I tako oni jašu na pozicije i fotelje, a mi se kladimo koji će prvi stići, i ispunjavamo kladioničke listiće u namještenoj kladionici u kojoj uloženi novac sigurno gubimo.

  Moderni političari ne uspijevaju postići ništa više nego li arhaične religije koje su milenijima obećavale narodu duhovnu evoluciju, ljubav i suosjećanje, a jedino što je taj narod dobivao je isprane mozgove, prazne džepove i u velikom broju slučajeva narušeno psihičko i fizičko zdravlje i konstantan osjećaj grijeha i neuspjeha, jer su, u zavisnosti od političke retorike; malo dali, malo voljeli ili malo služili.

  Zahvaljujući sve većim i žešćim klimatskim, ekonomskim i društvenim anomalijama, čini se da danas živimo u stanju devolucije jer se svijet pretvorio u klaonicu u kojoj ljudski život, poštenje, dostojanstvo i empatija nemaju ama baš nikakvu vrijednost.

  S političkim profiterima koji su prije 25 godina pokrali društveno vlasništvo, a danas prodaju maglu i nastavljaju obmanjivati publiku zavlačeći joj sve dublje ruku u džepove i prisiljavajući ju da ih gleda dok masturbiraju,
  ulazimo u mračne sfere kolektivne psihopatologije i sadomazohizma.

 6. Ivan Marić

  Idemo u nedjelju na glasanje kako bi potvrdili njihovo i naše ludilo.

 7. Popac

  U brodu se popis psiopatoloških karakteristika odnosi na sve kandidate za gradonačelnika. Udubi se čitatelju i poveži konkretna imena s opisima zstranjenja.

 8. Vitrina

  Spadaju li brodski novinari u psihopate? Spadaju, jer su se već trebali oglasiti glede Dusparinog podcijenjivanja te struke tako što e nije pojavio na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika.

 9. Ubertroller

  Nisu psihopate oni koji se nude, nego oni koji biraju. Kažu Ovako:

  ETO JA NIŠTA NE ZNAM, GLUP SAM, RETARDIRAN, NESPOSOBAN, HAJDE TI MENE KRAVATAŠU KULTURNA HIJENO, GLUMČE LOŠI, VODI I USMJERI. AKO NISU KRAVATAŠI U PITANJU, ONDA JE GARANT BLEK MEDŽIK VUMEN spojena sa vatikanskim sotonskim leglom, ILI NEKI KURČEVI ugledni DRUŠTVENI FAKTOR s ‘diplomom’ ili certifikatom.

  Krezuba stoka čak ni svojim dušama ne može upravljati, nego ih prepuštaju ‘dušebrižnicima’ koji će voditi brigu o vašim dušaaaama……Da li vi, glasačka mašinerijo, hrpo plitkih morona, nezainteresiranih za vlastitu sudbinu, uopće vodite brigu o ičem ??? Što bi ste vi vodili brigu o ičem, kad ima tamo neko ko će to za vas ! Hej ho, pijemo kavicu, a naši političari i naš gradonačelnik radi za nas ! I policija radi za nas. I uskok radi za nas.

  bravoooo….a mi imamo vremena na pretek, mi to sve iz svojih đepova, imamo vremena, imamo kruha, mesine, jogurata, žvaki, telefona, pički materini, imamo lažne penzije, imamo drkađije na rukovodećim mjestima, sve imamo…..

  kud ćeš bolje ? Baš sam radostan ovih dana. Nekako me veseli raspad, jednako kao poplava, potres ili grmljavina koja pali sve redom…..

 10. Ubertroller

  a pošto moj ego ne voli da ga se ocrni zbog loših izjava, reći ću samo, da sam se iznenadio neki dan, kad su ljudi prošli po mom kvartu, čini mi se da je bio duspara, itd…bili su izrazito kulturni, a u cijeloj ulici je na travnjacima pred kućama osvanulo zasađeno drveće…nisam još gledao o kojoj sorti se radi…a to su sitne stvari koje puno znače. Ja za to imam samo riječi pohvale, iako neću glasati za nikog. Ja mogu i kritizirati, ali isto tako mogu i izreći svoje oduševljenje nećim. Čudim se da nitko od brodskih reportera ili novinara, nije primjetio jedan izrazito i značajan događaj. Bio on u svrhe promidžbe ili ne, to je DOBRO.

Odgovori