“Đuru” pretvorili u lakmus papir za svoj lokalpatriotizam

Većina Sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda u tekućem mandatu, ostat će upamćena po skandalima, niskoj razini kulturnog ophođenja između vijećnika i predsjednika, bahatom dociranju gradonačelnika i njegovom upadanju u riječ diskutantima, zdravstvenim problemima/ispadima pojedinih članova, prijeporima oko primjene Poslovnika o radu, drskom zatomljavanju kritičke riječi oporbe i neizostavnoj napadačkoj nervozi onih koji su sjednice sazivali i na njih dolazili s putrom na glavi kojeg ne bi polizale sve mačke grada i njegove okolice.

Posljednja sjednica od 29. studenog 2019. nije u navedenom smislu  odudarala od dosadašnjih. Održana je u krnjem sastavu iz protestnih razloga, jer su gradsku vijećnicu napustili  članovi Kluba vijećnika HDZ-a i njihovi koalicijski partneri. O razlozima te njihove krajnje reakcije na stavove vladajuće većine govorio je dr. Samardžić, jedan od HDZ-ovih prvaka, istaknuvši da je nedopustivo da se “agonija radnika Đure Đakovića iskorištava za vlastitu promociju i skupljanje najjeftinijih političkih bodova”, misleći pri tom na gradonačelnika i njegovu stranku, naglasivši da nisu prihvatili zloporabu Poslovnika o radu GV-a. Posebno je istaknuo da o “Đuri” nije nikada održana tematska sjednica GV-a. Izjava dr. Samardžića može se pogledati na portalu sblus. Po čemu se razlikuju sukobljene strane na nadmetalačkom nivou kad je u pitanju “Đuro”. Po ničemu, jer nebriga im je zajednička, i jednako velika.

Za nešto upućenije promatrače relacije „Đuro“ – grad Slavonski Brod, ovaj sukob na GV oko toga tko će spremnije i vjernije izraziti podršku i brigu spram „Đurinih“ radnika u štrajku (za svoj rad nisu dobili plaću), tko će i na koji način izraziti solidarnost spram firme na koljenima, iskrsnuo je neočekivano, nakon neprekidne  obostrane gromoglasne šutnje, kao udarac u pleksus od kojeg su se zbog gubitka zraka presavili i mediji i javnost. Iznenađenje da su se oko navijanja za „Đuru“ sukobili gradonačelnik Duspara i Hadezovci, bilo je tim veće, jer je apsolutno jasno da ih je sve zajedno do sada bolio licemjerni kurac i za „Đuru“ i za njegove radnike. Tako je „Đuro“, voljom lokalnih političkih amatera, pretvoren u svojevrsni i isforsirani lakmus papir za domoljublje, lokalpatritizam i oblik povezanosti političkih stranaka s gospodarstvom na temelju podudarnosti ideja, interesa, misli, emocija. Da, prestanite se smijati, i emocija.

Firma koja je sve do kraja devedesetih bila sinonim za Slavonski Brod, koja je izgradila Brod i hranila njegovo stanovništvo, odškovala djecu radnika, napravila im stanove i ceste (na kojima se sada prave kružni tokovi kao nekakvi vrhunci napretka), a potom svih ovih desetljeća bila zaboravljena od amaterske politike, ponovo se vratila u središte političke pozornosti i interesa. Tko voli više „Đuru“? Čiji je veći? Tko će ga prije i sigurnije zaštiti koku koja nese zlatne etikete političke brižnosti? Hadezeovci ili Duspara? SDP ću spomenuti tek toliko da se ne zaboravi koliko je brodska socijaldemokratska stranka nevažna u cijeloj priči.

Srčani „Đurin“ sindikat metalaca možda (opet) griješi. Valjaju se radnici gradom, na čelu sa sindikalnim liderima, s punim pravom, i gdje završe? Maltene u zagrljaju s političkim liderima Grada i Županije. Kod istih onih koje je svih ovih godina bolio tematski kurac za njih. Možda i ne griješe, jer dobro znaju da su to funkcionalni autoriteti, komunikacijski kanali za povezivanje s državom i vladom. I ne znam, na kraju, što bih mislio o njima, o ponosnom Bariću, kada spas traži od ravnodušnih, ali i koristoljubivih političara kad su u pitanju muke radnika?! Naposljetku, ipak treba biti iskren: nisu radnici i brodski političari birali menadžere. Pa kad luk  nisu jeli ni luk mirisali, zašto sada glume uznemirenost?!

15 comments

Skip to comment form

 1. Politički smrad u Brodu nepodnošljiv je, pa ovakav pristup dođe kao dašak svježeg zraka.

 2. Kad deseci tisuća prosvjetara nisu uplašili vladu i promorali je na ispravno djelovanje, neće ni Đurini radnici. Država je neman. A političke stranke su njeni zubi

 3. Bariću i drugovi drugi – sami ste.

 4. Zvuči brutalno, ali je istina da ih je bolio i da ih boli kurac.

  1. @Blok B – i ne samo nih, nego i mnoge druge koji su iz brodskih formi i gradske uprave izbacivani na ulicu, a Đurini sindikalci i radnici ni reč da bi rekli

   1. Bahati Babo se još usuđuje ljude koje je izbacio ma ulici nazivati “lazovima i taocima jednog covjeka”.
    Čovjek se očito gubi u svojoj bahatosti, a igrokaz koji je pripremio kao podršku Đurinom radnicima jedan je od njegovih jeftinih načina skupljanja političkih poena.

 5. Na niske grane je spao onaj tko traži pomoć od grada Broda i Brodsko-posavske županije.

 6. Uvjeren sam da ribar i ostala “gospoda” iz strane (polupismeni, nepismeni i jedan normala-farmaceut) ne mogu oka sklopiti zbog situacije u kojoj su se zatekli radnici ĐĐ.
  O gradonačelniku da ne pričam. Taj se brine samo za svoje masno dupe.
  Sramotno je na koje načine kupe poene.
  A sa druge strane zbrajaju koliko će love zgrnuti na autobusnom kolodvoru. Hebo ih kolodvor!

  1. Zavidiš Duletu što se dobro snašao u životu! Nije ni njegovim konkurentima (Ćosiću) mane. A ti ako ti nije dobro- seli u Irsku.

 7. Cuj ovo, da seli u Irsku.
  Bravo Jagma, puno bi ti nas onda iselio jer ne mislimo ko Duspi!!!!

 8. Zalosno sto je od Djure , ali i od cijele hrvatske industrije napravila ova katastrofalna ekonomska politika HDZ-a, od privatizacije do rasprodaje, ali je zalosno sto se SDP i HNS, nisu znali pobrinuti da se na celo uprava dovedu sposobni a ne podobni…

 9. Boli i Đurince kurac za njih.

 10. “Đuri” ne mogu i neće pomoći znanje, kvalificirana radna snaga, informatika, borba za tržište, nego podrška Brođana koji će zajedno s njima protestirati ulicama gdara. Ako sindikat i radnici pristanu na protestne šetnje, Đuro će propasti kao Uljanik.

 11. Podršku radnicima dat će, čitam, Brođani. Koji? Jel i oni koji imaju 5 minuta radnog staža i 5 000 kuna mirovine? Da li i babini puleni? Da li činovnici iz Grada i Županije? Da li i oni s iskustvom nošenja plinskih boca po Savskoj?

  Sindikalci, nemojte da vas svatko pomaže! Time obezvrjeđujete svoj status i priliku da ostanete čisti.

 12. “Za nešto upućenije promatrače relacije „Đuro“ – grad Slavonski Brod, ovaj sukob na GV oko toga tko će spremnije i vjernije izraziti podršku i brigu spram „Đurinih“ radnika u štrajku (za svoj rad nisu dobili plaću), tko će i na koji način izraziti solidarnost spram firme na koljenima, iskrsnuo je neočekivano, nakon neprekidne obostrane gromoglasne šutnje, kao udarac u pleksus od kojeg su se zbog gubitka zraka presavili i mediji i javnost. Iznenađenje da su se oko navijanja za „Đuru“ sukobili gradonačelnik Duspara i Hadezovci, bilo je tim veće, jer je apsolutno jasno da ih je sve zajedno do sada bolio licemjerni kurac i za „Đuru“ i za njegove radnike. Tako je „Đuro“, voljom lokalnih političkih amatera, pretvoren u svojevrsni i isforsirani lakmus papir za domoljublje, lokalpatritizam i oblik povezanosti političkih stranaka s gospodarstvom na temelju podudarnosti ideja, interesa, misli, emocija. Da, prestanite se smijati, i emocija.”
  Bez komentara na izrečenu bolnu istinu.

Odgovori