«

»

sij. 12 2018

Aktualiziramo: Veljko Lukić: 10 savjeta za nezaposlene potpune neznalice

U svijetu izmrvljenom bezbrojnim parcelacijama, jedna se sudbonosno ističe: podjela ukupnosti elemenata koji čine način života na područje rada i područje kapitala. Između ta dva suprotstavljena svijeta nije postavljena uska demarkacijska linija, već postoji frontier odnosno prijelazna zona poput svojevrsnog čistilišta. Prebjezi u oba smjera su mogući, česti i poželjni.
Ne pripadati niti jednom rečenom području u postojećoj civilizaciji, biti u pograničnom području između svijeta rada i ničega, na njegovom samom obodu, znači biti nezaposlen. Nemati posla u svom zvanju, nemati posla uopće, biti izbačen iz svijeta koji omogućava trajanje ljudskom biću, spada u red onih degradacija čovjeka koje osujećuju smisao njegovog postojanja kao dijela zajednice.

Dakle, našao si se voljom sila sudbine, voljom (bivšeg) poslodavca, strategijom države, „organizirane društvene zajednice ujedinjene pod zajedničkim političkim sustavom“ (čitaj: najhladnije nemani od svih hladnih nemani), na ulici, bez posla, bez šanse da stvaraš, bez dovoljnih mogućnosti da se samoostvaruješ, bez zarade, bez rješenja da plaćaš račune (to je rečenica koja se pojavljuje u svakom američkom filmu)… Ili, ne možeš uopće zakoračiti preko praga svijeta rada… I što tada, apsolutna neznalice?
Mogli bi ti napisati debeli priručnik savjeta o preživljavanju na otvorenom moru od indiferentnih ljudi, o plutanju u dubokoj vodi briga, o snalaženju dok te prekrivaju hladni valovi egzistencijalnih prijetnji, ali, evo ti, za prvu ruku, tek nekoliko tvrdnji i savjeta.

1. Nitko neće doći. Sam si. Pridržavaju te da ne potoneš samo najbliži iz obitelji. Od njih jedino možeš očekivati ispruženu ruku.
2. Na sjeveru Sibira, na Kolimi (Arhipelag Gulag), može se pročitati kod Varlama Šalamova, robijaši su se, ako su željeli preživjeti, morali pridržavati tri zapovijedi: ne vjeruj, ne plaši se, ne moli… Nezaposlen čovjek je robijaš, uznik odvojen od veza s dosadašnjim utočištem zbog nepostojećih grijeha. Zato, ne vjeruj obećanjima ravnodušnih, ne plaši se sebe, ne moli pomoć od zluradih, ma koliko ti se to činilo potrebnim za ostvarenje tvojih nada.
3. Znaj da je Konfucije imao pravo kad je rekao: „Prijateljstvo je lađa koja može prevesti dvojicu ako je lijepo vrijeme, ali ni jednog ako je ružno.“ Imao je pravo i Hegel napisavši: „Prijateljstvo može postojati samo između onih koji su po moći jednaki.“ Istinu je govorio Ezop kad je rekao “treba pomoći prijateljima kada im je to potrebno, a ne dokazivati se kad su oni već propali.” A kako bi i rođaci trebali biti prijatelji, to važi i za njih. Tvoji prijatelji, rođaci i poznanici ne pretpostavljaju da si nezadovoljan što si nezaposlen, oni ti još zavide, jer misle da si sretan što si besposlen. Oni ne žele shvatiti da se i prošlost promijenila, a budućnost s vama ne vide.
4. Ti si smetnja, ti si rezerva, ti si statistički podatak, ti si otpad. Ti si nepoželjni svjedok bestidne gramzivosti onih koji su ostali na području rada, koji rade tri posla, jedu četiri ručka dnevno, a tebi ne daju ni jedan. Ali, ne brini i tebe će zbrinuti kao što zbrinjavaju otpad.
5. Zadrži prisebnost, ne odustaj od ravnoteže odnosa, jer to je uvjet održavanja tvog osjećaja časti. Ne prihvaćaj ni jedan, pa čak ni mali poziv na kavu, ako ga ne možeš uzvratiti.
6. Ne povjeravaj se, ne ispovjedaj se o svojim planovima izlaska na suho, jer sugovornici će izgubiti svoj osjećaj nadmoći. Šuti. Harpije izbjegavaju one koji nerado razgovaraju. Ne traži i ne očekuj ništa. Ako ti daju nešto to je puno.
7. Uči. Radi na sebi. Održavaj se na površini uz pomoć znatiželje i vjere u tvrdnju da znanje širi polje slobode.
8. Utjehu potraži u umjetnosti, ona je pjesma Povijesti. Pred njom može ustuknuti sudbina, ona je „protusudbina“:
9. Ne ulazi u savezništva s istomišljenicima, jer na kraju to vodi oblačenju uniforme, a, sjeti se, uniforme su te bacile u duboku vodu.
10. Ne zaboravi da sve što trebaš znati naučio si još u vrtiću:
– Sve podijeli s drugima.

– Igraj pošteno.

– Ne tuci ljude.

– Svaku stvar vrati gdje si je našao.

– Počisti za sobom.

– Ne uzimaj što nije tvoje.

– Kad nekog povrijediš, ispričaj se.

– Peri ruke prije jela.

– Pusti vodu u zahod.

– Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi.

– Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan pomalo.

– Svakog poslijepodneva odspavaj.

– Kad izađeš u svijet budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svog druga.

– Ne zaboravi da čudo postoji. Sjeti se one sjemenke u plastičnoj čašici: korijen je krenuo u dubinu, stapka u visinu, nitko ne zna zašto i kako, ali tako je svima nama.    

 – Zlatne ribice, hrčci i bijeli mišići, čak i sjemenka iz plastične čašice – jednom moraju umrijeti. I mi ćemo.

– A sad se sjetite svojih prvih slikovnica i prve riječi koju smo naučili – najveće i najvažnije od svih riječi – VIDI. (Robert Fulghum)

Nezaposleni, vidi i gledaj!

 

sbperiskop

 

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Broj 3 ili prijateljstvo je precijenjeno kad je muka.

 2. Vitrina

  Ovi savjeti nezaposlenog pokrenu da ne skrene.

 3. Ubertroller

  Pregršt mudrih i pametnih savjeta, meni fali sličica br.6, u survival albumu za robijaše i sluge..

  Kod mene je linija između svijeta rada i kapitala, tako kristalno jasna i čista, kao prostrana livada, sa rovom za mene, bombe i snajper, ili kao prostrana šuma i plodna zemlja, daleko od belosvetske ciganije i trgovine na način : tebi ništa, meni sve.

  Treća opcija o ‘suradnji’ tj. o tome da i dalje pristajem da me se desetljećima teško zlorabi i iskorištava, za tanke šnjitice kruha namočene krvlju, znojem i suzama, više apsolutno ne dolazi u obzir, pa čak i po cijenu vlastitog života.

  Rat, bijeg ili predaja ? Predaja NIKAD, rat možda, a bijeg gotovo izgledno…

 4. Frog

  Ponovo jedan odičan tekst VL Mislim da je vrijeme da sabere svoje tekstove u zbirke,poezije i proze i i izda u tiskanom obliku. Da ostane trajni trag a i da mi malo prosvjećeniji možemo takvu knjigu držati pokraj kreveta i podsjećati se na odlične tekstove. I jedna dopuna broja 3: prijatelji su ti poput kočnica na autu, misliš da ih ima, sve dok ih ne ustrebaš.

  1. Ubertroller

   Trajni trag je ostao u srcima čitatelja, a ovo za knjigu je odlična ideja. Kupujem prvi.

  2. Ubertroller

   a ovo što si rekao što se tiče prijatelja, tu nisi u pravu. Pravi prijatelj kada daje, ne očekuje ništa. Tvoja očekivanja su problem, a to nije prijateljstvo nego obična trgovina. Kada daješ, daj, i zaboravi, pa će i tebi tako biti.

 5. Zoran Popović

  Iako nisam najsretniji , kad to kazem, za one koji znaju malo njemackog i metalske su struke , moze se puno lakse naci posla.

 6. Vagabundo

  Govori mi čovjek iz jedne metalske tvrtke u brodu da ne može naći dobrih radnika za moguće i 5 6 tisuća kuna uz poneki prekovremeni.

Odgovori