Aktualiziramo: “Provjereno: Nekoliko kadrova novog nastavka serijala filmova o Jamesu Bondu snimat će se i u Slavonskom Brodu”∗

                                                         

                                                         Mašta je važnija od znanja. (Einstein)                                                                                                                                                        Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost. (Shakespeare)

Proteklih dana bulevarska štampa i njezini elektronički nasljednici – sve žući portali, prenijeli su vijest da će se dvadeset peti nastavak serijala filmova o Jamesu Bondu, tajnom agentu 007, fiktivnom britanskom špijunu s licencom za ubijanje, snimati u Hrvatskoj, u Dubrovniku. Druge očekivane lokacije, koliko se za sada sigurno zna, uključuju jug Francuske i Japan. Ovdašnji uskotračni domoljubni grandomani, skloni neokonzervativnom idealiziranju, u odluci producenata koje predvodi legendarna Barbara Broccoli, istog su trena, u skladu sa svojim reagiralačkim usmjerenjem, razabrali njihovu posrednu podršku nenadmašnim ljepotama hrvatskog Jadrana i sidrima hrvatske politike- samostalnosti, suverenosti i nezavisnosti. Zastupnici Dubrovnika i domaći filmaši, hladnih srca i vrućih glava s ugrađenim brojačima dolara (ili funti sterlinga?), u informaciji koja je procurila kao sastavni dio marketinške manipulacije odnosno kao primjena pavlovljevog uvjetnog refleksa na pseći žednim i gladnim fanovima, vidjeli su kao prvorazrednu političko-poduzetničku i cehovsku priliku koja se ne smije propustiti. Uglavnom, svi zadovoljno trljaju ruke, ponajviše dubrovački turistički poslenici koji svoj uspjeh najviše temelje na djelima ruku predaka iz minulih, slavnih stoljeća. Naime, ima li prestižnije turističke preporuke (čitaj: mamca za mužnju turističkih novaca ) od činjenice da će lokacijska snimanja zauvijek ostati na karti bondijane?

U poplavi oduševljenja i zbrajanja još jednog boda za „naš šampionski Dubrovnik“ u prvoj turističkoj ligi svijeta, mimo nametnuto-očekivanog fokusa prošao je detalj o snimanju nekoliko vratolomnih kadrova u Slavonskom Brodu, budući da Dubrovnik nema dovoljno zanemarenih mjesta, odnosno autentičnih scenografskih rješenja za urbanu zapuštenost. Stoga je, saznajemo od dubokog grla iz slavonskobrodskog gradskog poglavarstva, dogovorom dva gradonačelnika, dva gradska „ministra“ kulture i, naravno, producenta, Brodu prepušteno da glumi, kako smo saznali, jedan grad iz neke arapske zemlju koje, uz pomoć avionskih bombi, oslobađaju Amerikanci i NATO. Dijelovi brodskog urbanog tkiva sprženi su napalmom nebrige.

Brođani sa sigurnošću pretpostavljaju da će za potrebe nove franšize o Jamesu Bondu, koga će ponovo utjeloviti Daniel Craig, biti (is)korišteno: ogromno, sablasno, napušteno TOB-ovo skladište pored željezničke pruge, devastirano rodoljubno-privatizacijskim makinacijama; zgrada na uglu Gupčeve i Ulice Petra Krešimira IV, prljavo-nezacijeljene fasade još od granatiranja Broda tijekom 1992. godine; zgrada na uglu Mesićeve i Ulice pl. Zajca, zvane pansion za štakore, i uništeni hotel „Park“ u trajnoj obnovi, onaj ispred kojeg se nalazi spomenik ocu suvremene Hrvatske. Brođani pretpostavljaju da će Brod ponuditi bjelosvjetskim filmadžijama da obvezno iskoriste kružne tokove, gigantsku, kičasto pamučno-plastičnu rodu ispred željezničkog kolodvora, i ispražnjenu gradski jezgru za nesmetano divljanje metalnih konja, ispražnjenu od šetača, obrta, tradicije i smisla. Recimo, kontinentalni gradovi Varaždin i Čakovec uz najbolju volju ne bi mogli ponuditi takvu suradnju, jer njihova gradska središta pršte od aktivnosti i života. Brod je zaista idealna kulisa za snimanje filmova o razaranju.

Kako će se tih nekoliko dana odmarati i rekreirati glumci, producenti i tehničko osoblje, ako uopće budu prestajali s radom? Koji su to relaksacijski punktovi za odmor od košmarnih prizora koji podsjećaju na teror? Tko to zna. O svemu će brinuti znani kreativni stožer ujedinjene gradske kulture i turizma. Šapuće se da će se članovima ekipe koja voli pogledati čašici u dno, ponuditi raritetna vina iz nekadašnjeg prosperitetnog, a, otprije dvadeset i nešto godina, uništenog i opljačkanog agrokombinata. Boce rizlinga i graševine čuvaju se kao lijek, kao vatreno-zlatne uspomene na, pretvorbom razoreno, Jasinje. U pauzi zahtjevnih scena specijalni lokalni i motivirani turistički vodiči, prepuni iskustva s turistima iz svih krajeva svijeta, pokušat će organizirati posjetu stalnom postavu Muzeja Brodske Posavine. To nam se ipak čini nemogućom misijom, jer rečeni muzej desetljećima nema stalni postav.  Ali, tko zna… do tada?!

Brodski celebrity (pogledati Facebook profile!) i nabildani dečki sa sklonošću prema kaskaderstvu, već šalju svoje prijave za uloge statista i, eventualno, statista sa zadatkom, u nadi da će moći uzvikivati: „joooj, vidi, eno mene“. Brođani su naviknuli na padanja, moralna i svaka druga. Ima, dakle, šanse da ih se, u tom smislu, iskoristi i u filmu o James Bondu. Treba li isticati da će ekskluzivno pravo da snimanje prate s dvjesto metara udaljenosti dobiti predstavnici lokalnog medijskog mainstraema i lokalni kunsthistoričari. Time su se producenti osigurali da za vrijeme snimanja ništa bitno ni važno neće doprijeti do javnosti. Uostalom, kao ni inače.

Ako na kraju kažemo da Brod dobiva veliku šansu za proslaviti se, ličit će to na kliše jeftine patetike. Zato, s dovoljno opreza, zaključujemo, da će Brod u svemu slijediti vlastiti trag, trag dokazanog glavnog grada hrvatske provincije. A dobiveni novac? Pa, bit će, kao i obično, potrošen na veliki vatromet čime će se Brod dodatno pokičeriti i tako ostati meka za nove filmske projekte. Ne sumnjamo da će arhitekti brodskog vizualnog habitusa nakon snimanja, na temelju međunarodnog natječaja, dati izraditi spomenik James Bonda (Daniela Craiga) u naravnoj veličini. Vjerojatno će se konzultirati s Mostarcima koji su napravili spomenik Bruce Leeu iz nekih drugih pobuda.

___________________________

∗  Nije potrebno mnogo dosjetljivosti da bi se prevario čovjek koji nam vjeruje. (Cronin)

sbperiskop

12 comments

Skip to comment form

 1. U Brodu bi se mogao snimati Armagedon.

 2. A mogli bi se snimiti nastvaci filmova: Prljavi igraju prljavo, Kad čuješ zvona (u Naselju A. Hebranga), Deveti krug, Dobri momci, Kum IV. I novi fim Mister deset posto.

 3. Iz satiričnog teksta izdvajam:

  Kako će se tih nekoliko dana odmarati i rekreirati glumci, producenti i tehničko osoblje, ako uopće budu prestajali s radom? Koji su to relaksacijski punktovi za odmor od košmarnih prizora koji podsjećaju na teror? Tko to zna. O svemu će brinuti znani kreativni stožer ujedinjene gradske kulture i turizma. Šapuće se da će se članovima ekipe koja voli pogledati čašici u dno, ponuditi raritetna vina iz nekadašnjeg prosperitetnog, a, otprije dvadeset i nešto godina, uništenog i opljačkanog agrokombinata. Boce rizlinga i graševine čuvaju se kao lijek, kao vatreno-zlatne uspomene na, pretvorbom razoreno, Jasinje. U pauzi zahtjevnih scena specijalni lokalni i motivirani turistički vodiči, prepuni iskustva s turistima iz svih krajeva svijeta, pokušat će organizirati posjetu stalnom postavu Muzeja Brodske Posavine. To nam se ipak čini nemogućom misijom, jer rečeni muzej desetljećima nema stalni postav. Ali, tko zna… do tada?!

 4. Mislim da poslije James Bonda najviše šanski ima film

  Ali BABO* i 40 hajduka.

  * Babo je nadimak gradonačelnika Duspare koji je za neke Brođane otac, a nekima očuh. Vlad atarom uz pomoć Stribora esdepejca, zvanog odlučna raćanica

 5. Tško bi bilo u Brodu snimiti film s obzirom n a deficit stručne pomoćne snage. O tom govori i ova parafraza: U Brodu je puno bitnije koga znaš nego što znaš, zato nam ljudi i odlaze.

 6. Potemkinova sela bi se u Brodu mogla snimati.

 7. “Brodski celebrity (pogledati Facebook profile!) i nabildani dečki sa sklonošću prema kaskaderstvu, već šalju svoje prijave za uloge statista i, eventualno, statista sa zadatkom, u nadi da će moći uzvikivati: „joooj, vidi, eno mene“.”

  Navodno da će se u nekoliko scena novog Bonda pojaviti odred patuljaka ubojica. Pizduni iz gradske uprave, odredom moralni patuljci,koji nisu ni zucnuli dok je babo skidao glave njihovim kolegama, najozljniji su kandidati za uloge kepeca.

  1. Ma bilo bi super snimati u Slav.Brodu seriju pod nazivom “Gdje su i kako žive oni kojima je VELIKI BABO oduzeo pravo na dostojanstveno življenje jer nisu bili iz Žeravca”.
   Puno bi tu aktera bilo, a Bogme i nastavaka.

  • Nana on 27.11.2019 at 12:48

  Ovaj naš grad je savršena kulisa za snimati horora. Sa ili bez agenta 007.

 8. Ma ljudi…manite se sarkastičnih komentara, realnost je da će se realni Brod koristiti kao prikaz NATO bombardiranog grada. Nisam protiv, dobro je što se snima i što će se neki statisti iz Broda pojaviti u filmu i što će im to biti super. Ali, realni Slavonski Brod, mislim u realnom vremenu, danas, izgleda kao zgodno mjesto za snimiti bombardirani grad u Bondovom filmu. Do sada smo nekolicina nas OSI govorili kako je grad neprilagođen za nas i starije sugrađane…a sada to kaže i hollywood. Ne samo da kaže da je neprilagođen…nego kaže snimit ćemo spektakularni akcijski film katostrofe jer izgleda baš kao zgodno mjesto za to.
  A papirnato plišana rodica, kako to Vanja voli reći, je kao trojanski konj jer, službena “ptica” grada je Čaplja…i to je super usporedba Slavonski brod je gigantska roda a trebao bi biti čaplja. Hoću reći, nije čaplja nešta bolja od rode ali je čaplja Slavonski Brod, roda nije. Tako i Bondov film mislim da nebi bio sniman u Brodu da je na mjestu rode čaplja.

   • Lara on 28.11.2019 at 07:49

   Vlado, onda bi Bonda snimali u Srbiji. Naime, tamo je NATO 1999. bombardirao gradove s projektilima od lakog urana.

   1. Da, ali Brod…eh Brod ima taj neki šarm to “nešta” … uh što volim taj miris napalma u jutro

Odgovori