Aktualiziramo ekskluzivne vijesti iz budućnosti: U Slavonskom Brodu dešablonizirat će se kulturna politika

Budućnost

Pripadnica brodske kulturne birokracije iščekuje dolazak budućnosti

Ptičica iz skorašnje budućnosti došapnula nam je na čudotvoran način da Brođane i sve brojnije turiste iz cijelog svijeta, čekaju neočekivano senzacionalne promjene na polju kulture, sporta, politike i drugih oblika dresure. Naime, umovi kulturne birokracije i vodećih pripadnika lokalne političke vlasti, zabetonirani u mantrama tradicije i shemama ponavljajućeg pristupa povijesnim osobama, događajima i pojavama, bit će razmrvljeni pneumatskim kontrapunktalnim čekićima, bušilicama pobune protiv ustaljenog, neuzbudljivog, nedostojnog potencijala stanovnika grada, svedenih na pasivne potrošače naviknute na jednolična jela iz kulture, sporta i politike, i s istekom roka konzumiranja. Shvatili su u bliskoj budućnosti brodski prvaci da opstati mogu kao prvaci samo ako dopuste pokretanje dešablonizacije kulturne i inih politika koje reprezentiraju grad i njegovu energiju odnosno ako daju slobodu za razbijanje postojećih obrazaca i načimanje dosadašnjeg poretka vrijednosti.
O čemu se radi? Uvrstili smo tek neke nadolazeće promjene, a koje nismo poredali po kriterijima ove ili one važnosti,  nego onako kako je ptičica iz budućnosti umilno pjevala. Vidjet ćete, sve će se to će se dogoditi, ma koliko se vi zavaravali da se radi o kreštalici koja pokatkad ima ismijavajući cvrkut. Na svaku nedosljednu uporabu glagolskih vremena – upozorite.

– U Gradskoj knjižnici promocije i nastupe imat će novinari, umjetnici, povjesničari čije osobnosti imaju jako gravitacijsko polje. Kao i do sada  predstavljanja će imati meteoriti, ali glavne nastupe imat će moćne zvijezde i planete hrvatske kulture: Igor Mandić, Miljenko Jergović, Ante Tomić, Predrag Lucić, Boris Buden, Boris Dežulović, Nino Raspudić, Dalibor Matanić, Slavko Goldstein, Gordan Duhaček, Ivica Đikić, Viktor Ivančić, Vili Matula, Mato Kapović, Srećko Horvat, Jure Vujić, Rajko Grlić, Dean Šoša, Snježana Kordić, Goran Tribuson…

– Uspostavljen je radni tim za organiziranje brodske verzije špancirfetsta, ujedinjujuće turističko-zabavne manifestacije koja će se oslanjati na sadržaje iz razdoblja Vojne krajine, devetnaestog i prve polovice dvadesetog stoljeća. U njegovom sastavu konzultanti su: Stribor Uzelac Schwendemann, Zvonimir Toldi, Slavko Mirković.

– Brodski ugledni poduzetnici, hotelijeri, imućni građani puni para i ljubavi prema trčanju za loptom po ograđenoj zelenoj travi, odlučili su Brod mora imati nogometni klub u Prvoj ligi. Pokretačko-komercijalni moto: „I mi u Brodu imamo nogometna grla za trku s Mamićem

– Gradska Turistička zajednica koja je već postigla dojmljive uspjehe, odlučila je nastaviti s podebljavanjem kapitala od svog ugleda. U smislu opravdavanja  imena kao svog programa, nastavit će s objavljivanjem tanušnih, jefinih brošura, ali, objavit će i fundamentalne knjige o Brodu: Brod za početnike, Gastro-turistički vodič, Povijest brodskog ugostiteljstva i Povijest brodskih bordela i njihovih junakinja.

– Umjesto Glasnika Slavonskog Broda, šarene slikovnice za čitatelje zaostale u intelektualnom razvoju, odlučeno je da se izdaje revija, mjesečna publikacija raznolikog književnog, umjetničkog i zabavnog karaktera.

– Osnovat će se gradska televizijska kuća „Brodi TV“ koja će, osim uobičajenog dnevnog informiranja, imati zadaću producirati pet dokumentarnih filmova godišnje o uglednim Brođanima, važnim povijesnim događajima i Brođanima čiji su životi poučne, zanimljive priče.

– Održat će se velika, dugoočekivana promocija davno započete autobiografske knjige neuništivog gradonačelnika Mirka Duspare, neposredno pred njegov odlazak u Sabor kao zastupnika koalicije SDP-a i Udruge „Pravaš“.

– Udruženim naporima i sredstvima brodskih gospodarstvenika i proizvođača hrane, a na zadovoljstvo gurmana, tih ultimativnih uživatelja u kvalitetnom zalogaju, otvorit će se veliko prodajno središte domaćih sireva, vina i narezaka.

– Brođani koji skupljaju uspomene na Brod i turisti koji se budu htjeli prisjetiti svoja predivna tri sata boravka u Brodu na Savi, doći će na svoje. Moći će kupiti odljevke (u gipsu i bakru) „Đurinog“dimnjaka, Tvrđave, Kuće Ivane Brlić Mažuranić, Strojarskog fakulteta i bistu posljednjeg gradonačelnika.

– Odlučeno da se u blizini gigantske rode pored željezničkog kolodvora postavi mitraljesko gnijezdo i da joj se pristup ogradi bodljikavom žicom, a u cilju zaštite ovog atraktivnog kulturnog spomenika i maskote Broda od nasrtaja destruktivnih urotnika.

– Najozbiljnije se razmatra ideja da se Splavarska ulica standardizira odnosno da se Sava ispred splavova asfaltira .

– Osnovan je Odbor za ispraćaj brodske školovane mladosti u zemlje Zapada. Dežurale bi dvije njegove postave entuzijasta, jedna na autobusnom, a druga na željezničkom kolodvoru. Onima kojima poteku suze, i one radosnice, dijelit će se besplatne papirnate maramice i sredstava gradskog preračuna.

– Osniva se večernja novinarska škola čiji je najvažniji kolegij: „Ideje i stavovi nisu važni, prepiši, ali tako da te uhvate: copy paste u funkciji više razine originalnosti“. Iskusni predavači će biti angažirani iz uglednih brodskih medija, kako tiskanih, tako i elektroničkih.

– Dva puta godišnje organizirat će se za mladež veliko ritualno okupljanje pod nazivom „Priče oko logorske vatre“. Pripovjedači bi bili glavne face iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina XX stoljeća. Priče bi bile raznovrsne i govorile o vremenu koje se izmetnulo u ovo kao bore na licu: Kako se nekad dobro snalazilo u mraku, Kako se putovalo u Trst, Kako su se nabavljale plejke, Gdje se vodila ljubav u Brodu, Vlakom prema Jugu, Što su to krugovi po korzu, Tko to tamo sniva o demokraciji (priča o miliciji)…  To su samo su neke teme kojima će pričalice pokušati zainteresirati mlade vlasnike smartphona. Još nije utvrđeno hoće li drva za vatru osiguravati Hrvatske šume, Slavonija Di ili spretni Tunja šumar.

– Zavod za zapošljavanje usklađivat će seminare pod nazivom „Tješenje“. Zaposleni uhljebi tješili bi i odvraćali rezervnu armiju rada od zapošljavanja, govoreći im otprilike: „Ljudi, rad nije lak, rad je bolest. Zašto želite proljevati znoj, ostanite suhi, uživajte. Dokolica je smisao života, a novac kvari ljude. Neka vam račune plaćaju roditelji, jer zašto su vas napravili nego da se brinu o vama. Rad oslobađa- od života. Razmislite, jer razmišljanje vam jedino preostaje“.

– „Putevima nekadašnje slave“, naziv je to velikog projekta Turističke zajednice u kojem su ujedinjeni moderni, prilagodljivi  turistički motivi i razlozi razumnne nostalgije. Znatiželjnici, umirovljenici (nekadašnji radnici), turisti i svi koji se nećkaju otići za poslom na Zapad, u otvorenim autobusima obilazili bi „Đuru Đakovića“, Veterinarsku stanicu, Jasinje, Plamen, Slavoniju DI, TOB i druga privredna stratišta. Djeca bivših radnika, nezaposleni i trudnice dobili bi besplatu pokaz-kartu za vožnju u krug.

5 comments

Skip to comment form

 1. Teško je izdvojiti neku od “promjena” koje su zapravo kritika brodske pasivnosti i lošeg vođenja grada. Ipak, neka to bude ova:

  “– Osniva se večernja novinarska škola čiji je najvažniji kolegij: „Ideje i stavovi nisu važni, prepiši, ali tako da te uhvate: copy paste u funkciji više razine originalnosti“. Iskusni predavači će biti angažirani iz uglednih brodskih medija, kako tiskanih, tako i elektroničkih.”

  Mediji i novinari lokalni su odgovorni za nekulturni Brod

  1. Ako se baš mora izdvajati fore i fazone, onda izdvajam ovu s našim babom:

   – Održat će se velika, dugoočekivana promocija davno započete autobiografske knjige neuništivog gradonačelnika Mirka Duspare, neposredno pred njegov odlazak u Sabor kao zastupnika koalicije SDP-a i Udruge „Pravaš“.

 2. Dogode se Stefanovski, Marsonikon i Brođani budu sretni kao nova godina. Ostalih 360 dana post. Redovne institucije kulture redovno otaljavaju svoj posao.

 3. Ne mogu docekati knjigu Blize ljudima, vec godinama cuvam korice

 4. Ima li prijedloga za one koji se vracaju iz vana, da mirovinu provedu kod kuce?

Odgovori