Aktualiziramo: Brodska novinarska laž

Kao što udarac sudskog bata zaustavlja žamor pristrane publike u sudnici, pucanj iz šerifovog revolvera u salunu na Divljem zapadu tuču pijanih kauboja, tako i eksplozivni novinarski tekst, objavljen u nekom lokalnom mediju, prekida mučnu šutnju građana – šutnju kao nusprodukta njihovog neopreznog pristajanja na općedruštvene i specifičnodruštvene laži nametnute od svih oblika organizirane vlasti. Žamor, pa i vrisak probuđenih, koji pri tom nastaju, blagotvorni su za duševno zdravlje mentalno uinvaliđenih stanovnika; oni potiču proces njihovog oslobađanje od okova političke, vjerske i kulturne indoktrinacije i poklanjanja bezrezervnog povjerenja političkim favoritima čiji autoriteti nastaju kao proizvodi marketinških operacija na mozgovima primatelja poruka. Eksplozija (novinarske) istine ima za svrhu mrviti viziju i praksu funkcioniranja grada nametnutu po receptu svetih gradskih i županijskih funkcionera koji su svojim podvlašćenima namjenili ulogu sirovina za iscrpljivanje, ili, u najboljem slučaju, mjesto kotačića u mehanizmu eksploatacije zajedničkog znanja, novca i energije. Dobar članak o tome što je na stvari u lokalnoj zajednici u funkciji je prevrednovanja postojećeg.

Da u Slavonskom Brodu postove ne objavljuju dva mjesna internetska newsportala i prvi brodski web magazin odnosno da relativno često, u gorenavedenom smislu, ne ispaljuju bučne, praskave kugle od tekstova, vladala bi u javnosti vakuumska tišina. Ostala sredstva za prenošenje informacija, s pogonima u kojima rade plaćeni profesionalci, radionice su bezglasnosti i kapsule s vjestonosno-zabavnim uspavljivačima savijesti koje publika guta bez tekućine razloga, dijelovi tvornica za produkciju manipulacija čiji su direktori čelnici grada i županije. Odsustvo i najnevinije kritike političkih, gospodarskih, sindikalnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i inih politikâ kojima se upravlja životima građana, očito je i groteskno u svom javnom hvalisanju vlastitom funkcionalnom nevažnošću koju nazivaju objetivnim novinarstvom. U zagađenom moru novinskih i televizijskih zabilješki o svemu i svačemu, plivaju i kancerogene najlonske kese od apsolutno neduhovitih banalija koje guše prilaz ozbiljnim informativnim i kolumnističkim otocima. Dokumentarizam im je misaoni pojam ravan teoriji relativnosti, feljton planina visoka deset kilometara, a kolumna anatomija na Medicini. Taj novinarski svijet, lišen individualnosti, a marljiv, bez moralno-majstorskih svojstava, a sveprisutan, bez rada na sebi, a utjecajan, ta informativna kasta izvađenih zubi prosudbe od strane šefova koji su u dilu s režiserima gradsko-županijskih predstava u kojima se zamagljuju načini kako se drpiše zajednička lova – živi u zombi stanju, između pokušaja odgovornog obavljanja posla kojim se bave, i uvlačenja u guzice i onima gore i onima dolje. Šteta, jer među njima ima jakih faca koje znaju vješto žonglirati riječima.

Što je izravni povod za ovu kritiku već okoštalog novinarskog konfiniranja? Koji je razlog kritike novinarskog dobrovoljnog podvrgavanja zatvorskom režimu? Za prozvane – iritatno nebitan. Ali, njima nije bitan nijedan povod da podignu svoj kritič(ar)ki glas. Grad je ove godine udruzi GEA X udijelio ukupno 5 000 kuna manje sredstava, (pa tako i za Međunarodnu SF konvenciju – Marsonikon), nego prošle godine. I nikom ništa. Tišina. Nitko, ama baš nitko to da spomene, pa ni oni novinari koji su toliko u Tvrđavi da se može pomisliti da su zaposleni umjesto onih jedanaest otpuštenih djelatnika gradske uprave. Nitko od profesionalaca ni da priupita kojim kriterijima se rukovodi selektor kod dodjele novca? Zašto se udruzi GEA X onemogućava iskorak iz brodskih gabarita u više organizacijske sfere? Eto, baš zato, da ne iskoraknu.
Hladan pekmez na kruh namazati se ne može. Oni nisu na odgovarajućem stupnju topline duha kako bi se približili i stopili s problemom, kako bi ga odmjerili, izvagali i donijeli ocijenu koliko i zašto je štetan za cijelu zajednicu. Njihovo intelektualno agregatno stanje, skrućeno strahom, ne dopušta im da se usude reči tko je problem napravio, iz kojih pobuda, te kako ga eliminirati. Oni nisu dobri zaštnici vrijednosti za koje se vrijedi boriti.
Vlado Gotovac je rekao da hrabrost je, dakle, način na koji postupamo sa samim sobom. A Miroslav Krleža, da boriti se perom spada među najveća junaštva.

sbperiskop

21 comments

Skip to comment form

 1. Opet o brodskom kompromiserskom brodskom novinarstvu? Zašto pustite da vam fekalije naplave medij?

 2. Odgovor Marsonikonaca je trebao biti odbijanje i one svote koju im je grad kao prosjacima dao. Takav protest, pardon, prosvjed, odjeknuo bi u Hrvatskoj. Ovako, pseći ljube ruku koja ih istovremeno gladi i hrani.

  1. Ništa od inata, naročito prema gradonačelniku Duspari, najtaštijem Brođaninu. On bi jedva dočekao njihovu pobunu kao potvrdu da je imao pravo. Uostalom, poznajem neke iz tima konvencije. Oni svršavaju kad čitaju sf priče o rebelima u svemiru, ali, oni, na majčici zemlji su sužnji.

 3. “V.L. ti si umjetnik u žongliranju riječima i žao mi je što raja ne razumije dugačku misao izrečenu u dugačkim rečenicama. Ovaj portal zato redovito pratim! ”
  U zagađenom moru novinskih i televizijskih zabilješki o svemu i svačemu, plivaju i kancerogene najlonske kese od apsolutno neduhovitih banalija koje guše prilaz ozbiljnim informativnim i kolumnističkim otocima. Dokumentarizam im je misaoni pojam ravan teoriji relativnosti, feljton planina visoka deset kilometara, a kolumna anatomija na Medicini. Taj novinarski svijet, lišen individualnosti, a marljiv, bez moralno-majstorskih svojstava, a sveprisutan, bez rada na sebi, a utjecajan, ta informativna kasta izvađenih zubi prosudbe od strane šefova koji su u dilu s režiserima gradsko-županijskih predstava u kojima se zamagljuju načini kako se drpiše zajednička lova – živi u zombi stanju, između pokušaja odgovornog obavljanja posla kojim se bave, i uvlačenja u guzice i onima gore i onima dolje. Šteta, jer među njima ima jakih faca koje znaju vješto žonglirati riječima.”

  1. Nije li uzaludno/beskorisno pisati o njihovoj beskorisnosti?

 4. 1. Organizator konvencije Marsonikon je Udruga Marsonikon, a ne GeaX i mi uopće nemamo nikakva saznanja koliko nam je novca “dano”. Pa uopće ne znam odakle takva informacija. Još nigdje nije objavljeno niti imamo ikakav uvid u to.
  2. To su novci poreznih obveznika a koji smo svi mi, pa tako ništa niti prosimo niti molimo, Grad SB po nekom ključu daje novce onima koji za grad nešto rade, ali mi to i odradimo i ne zaradimo niti jednu kunu, ako nekoga možda to zanima
  3. Za bilo kakvu ozbiljnu organizaciju (npr. pozivanje neke svjetske zvijezde iz svijeta knjige ili filma), treba puno više od 7000 kn koliko smo dobili prošle godine. Samo jedan gost iz ZG nas kao udrugu košta cca 2000 kn, a to su gosti uskog kruga za koje ne zna puno ljudi. Mi svojim novcima ne može dići to na neku višu razinu jer smo besplatan događaj otvoren za sve. Ipak, i tako besplatni i orijentirani na književnost, ne uspijevamo dovesti mnoštvo Brođana u Tvrđavu, jer svi govore da čitaju ali nitko zapravo niti čita niti podržava ovakve stvari.
  4. Jasno nam je, da ako Marsonikona ne bude iduće godine nitko to neće ni primijetiti a kamoli se pobuniti osim nas 4-5 koji smo u organizaciji
  5. Isto kao što mi je osobno jasno, da ako sutra umrem, Slavonski Brod ništa neće izgubiti od kulture jer kulture, barem ove koju ja zastupam – moderna književnost – uopće niti nema.
  6. A ta kao neka prozivanja da smo manji od makova zrna i da se ne javljamo jer prosimo mrvice, su toliko banalna jer koliko vidim, ja jedini pišem pod pravim Imenom i Prezimenom 🙂 A budući da nas nekoliko iz Marsonikona ima djela objavljena javno i izložena javnom sudu, sumnjam da je netko to pročitao pa da zna što mislimo i kako razmišljamo.
  7. Dobro je pričati o ovakvim stvarima, ali s 40 godina sam shvatio jednu stvar(Konačno!) da ako se sekiram ili ne sekiram, ako pokušavam nešto primijeniti ili ne pokušavam, stvari se svedu na isto: na kokošarenje na izborima i policti, ili komentare na portalima koje nitko ne doživljava niti ih boli briga, i sve se završi na isti način. Niti Grad postane pametniji, niti se više čita, niti ljudi zavole književnost, kazalište, film… Nije to depresija, samo realnost. A svi oni koji iz naslonjača znaju bolje… Izvolite! Organizirajte nešto, trudite se, pokažite nam kako bismo trebali.. Mi evo nekako guramo već 8. godinu zaredom.

  To je to 🙂 Jasnije?
  Živjeli!

  1. U vezi točke 1. tvog komentara: propustio si pogledati link ispod teksta:

   http://www.sbperiskop.net/kolumne/veljko-lukic/brodska-novinarska-laz

   Samo sam aktualizirao isti iz 2015-e. Zašto? Kako bih s predumišljajem i s okusom skandala skrenuo pažnju na predstojeću SF konvenciju u lipnju, te kako bih po tko zna koji put progovorio o impotentnoj brodskoj sedmoj sili i osionim gradskim vlastima koje za, na primjer, haioterapiju, daju isto ili više novca nego vama.

   O tvojim ostalim tvrdnjama, koje plešu između indignacije i pobunjeničkih rezona- eventualno kasnije.

 5. “Samo jedan gost iz ZG nas kao udrugu košta cca 2000 kn, a to su gosti uskog kruga za koje ne zna puno ljudi. Mi svojim novcima ne može dići to na neku višu razinu jer smo besplatan događaj otvoren za sve. Ipak, i tako besplatni i orijentirani na književnost, ne uspijevamo dovesti mnoštvo Brođana u Tvrđavu, jer svi govore da čitaju ali nitko zapravo niti čita niti podržava ovakve stvari.”

  Lutz, ako je tomu tako, to da gostovanje gostiju košta, a ugledni gosti podižu razinu, zašto vam je rad smanjio dotacije?

  Kad bi konvencija postala masovna, izgubila bi svoj smisao. Ne treba biti ni elitistička priredba. Sve u svemu, Marsonikon služi na čast gradu, a vesele mu se oni koji čitaju i pišu, oni koji uživaju u u mjetnosti koju donosite u Brod.

  1. U drugom pasusu terba ne rad, nego grad.

 6. Da li je grad voljan prezentirati koliko je novaca donirao udruzi i zavičajnom klubu Žeravac?
  Odnosno izbaciti poimence sve donacije koje je grad odradio pa da vidimo koliko i kako se kome dijeli.
  A često se događa da domaćin prozove na glas kako je Mirko Duspara donirao neku svotu a ne grad SB.
  Marsonicon da su Žeravaxonicon dobio bi više.

  1. Odustali su, koliko vidim, Lutz i Lukić od daljnjeg razjašnjavanja i eventualne
   polemike. Ako je njima svejedno i meni je.

   Mislim da postoji javni popis donacija koje se dijele na temelju natječaja. Nije to sporno, nego komparativni iznosi, a u čemu si ti u pravu.

  2. I ne samo to , bilo.bi interesantno vidjeti koliko se placa Sbplus portalu da veliča lik i djelo, zna se koga, piše lazi o neiatomišljemicima i blati po imemce po potrebi.
   E pa sad , tako nas.gradonačelnik poima novinaratvo, pa tako i donacike dijeli. A sta ga briga , nisu iz njegovog džepa, sve to.građani Slavonskog Broda plate, kao i obnove crkvi po Zeravcu.

 7. Piše Ivan Lutz: “4. Jasno nam je, da ako Marsonikona ne bude iduće godine nitko to neće ni primijetiti a kamoli se pobuniti osim nas 4-5 koji smo u organizaciji.”

  Koja zabluda. Prvi bi protestirali, i to s transparentima i zviždaljkama, novinari iz brodskih etabliranih medija koji se i inače bore za kulturne vrijednosti i identite Slavonskog Broda. Ne treba biti malodušan, jer oni su na braniku istine i pravde.

 8. Puno sreće i uspjeha želim ekipi. Nije lako organizirati dječji rođendan, a kamoli ovako bogatu konvenciju. Vidimo se!

  1. Kako si to samo zaključio bez pomoći brodskih analitičkih medija?

 9. SBplus je natraljao nekakav članak kako je gradonačelnik poduzeo sve u njegovoj moći po pitanju M.Ambruš škole:
  – odabrali lokaciju
  – izdali građevinsku dozvolu na osnovu projekta
  – čekaju vladu da plati izgradnju da bi se On opet hvalio kako je izgradio školu.
  Pošto ni lokacija niti izdavanje dozvola Grad nisu koštale ni lipe (osim projekta nešto sitno),
  Gradonačelniče naš zašto si ulupao 11 miliona kuna u mjesne domove na Livadi i Koloniji umjesto u M. Ambruš???
  Zašto mjesne domove nisi stavio u drugi red i od drzave tiskao lovu za te prčije a djeci izradio školu.
  A tek onda bi imao opravdanje da muzeš državu za nastavak gradnje.
  I kako to da Monika gradi stanove za mlade obitelji??
  Smradovi svi!
  Pljuc! Pljuc!
  Sori Krniću ali me zanima baš što ćeš napisati jednom u điru do Livade. Pogotovo što se sve gradi nasuprot šerifove kuće.
  A šuška se o nekom novom spomeniku braniteljima.
  Kao narod zvao na radio Brod i traži jadan da se napravi još jedan spomenik.
  – ubij nas Bože!

  1. Krniću, nemam ništa protiv tebe, naveo sam te onak jer obilaziš grad i komentiraš ga, ali ja na žalost vidim samo tragove krađe, lapanja, laži i korupcije vlastelina. I svaki kutag rada vidim kao propust koji je namjerno učinjen iz nekog interesa
   Evo novi biser:
   Gupčeva ulica- ispred firme “Tipico” je bila na koso izgrađena staza od strane izvođača radova spomenute firme kada se ta zgrada radila. Žalili smo se na 30-40 metara nakošene staze da se popravi i onda ju sada naš grad popravi u cjelokupnom zahvatu na svoj trošak. Ja bih kao građanin htio transparetno vidjeti koliko je Tipiko platio sanaciju staze?
   Za primjer je gradonačelnik Bjelovara. Sve je stavio online.

 10. miroljubipisu na čemu si ti? Da li je ovo moja kolumna da komentiraš mene?
  Usput na toj Livadi sam išao u osnovnu školu, pošto sam u navedenoj Gupćevoj imao prekrasnu sobu koju je spucala granata i nikad nismo dočekali obnovu….Tako da sam imao direktan romantičan pogled na zvijezde iz svoje sobe 🙂
  miroljubipisu ako je gradonačelnik šerif , da li ima Coltov revolver i koliki je? Pa do Željinog stadiona pješke mi treba podosta. Pljuckaj slobodno po mojim kolumnama nakon njihove objave.Ako si ogorčen uzmi si par normabela , možda ti pomognu. Razumijem ogorćenost. Ova kolumna nije đir, planiram jedan maratonski pa komentiraj 🙂

  1. Bojim se, Krniću, da si ga potpuno krivo razumio. Saberi se i još jednom pročitaj njegov komentar.

 11. I meni se čini Krniću da si fulao. Mislim da si ti na nečemu. Ne obraćaj mi se tako jer se ni ja tebi nisam tako obraćao.

 12. miroljubipisu, jesam Na Sintromu sam za srce( kojeg nema u RH) I Librolu za tlak.Nisam razumio na prvu odakle ja u komentaru na prvu, a ni na drugo čitanje…Sve pet 🙂
  Lp., Vanja

Odgovori