Tko to tamo plače

Zagreb je ogroman grad, ima ga, tamo preko Save i gdje se već širi na jug i na zapad, i u takvom ogromnom gradu čisto statistički gledano, izvjesno je da se i puno umire i da sve te ljude treba negdje i pokopati ili kremirati, a sahranjuju se na, koiko je meni poznato, tri velika groblja – prekrasnom Mirogoju sa svojim kupolama i arkadama, vijencima, hodnicima, kosturnicama i mramorom, hrvatskimm Panteonom ga zovu, zatim groblju Miroševac, i socijalnom groblju iza Sesveta, za zagrebačku nižu i radničku klasu, ogroman proplanak kraj Zagreba, a zove se Markovo polje.

Kakav si bio u životu, tako ćeš biti i sahranjen. Ako si bio vrijedna i marljiva, poštena radnička i seljačka, purgerska ili dotepenska duša koja je tiho brodila kroz životne bure i bonace, bez puno buke i žalopojki, nadajući se da Bog sve vidi i sve će doći na svoje, jer ako si pošten i dobar ne možeš u paklu završiti, ali baš to ti se desilo na kraju života, i zadnje dane neočekivano provedeš u bijedi i siromaštvu, u redu na ulici čekajući s rajnglicom u ruci da ti u nju država ili biškupi uvale neku groznu splačinu na nivou zatvorske hrane samo goru, na vječni počinak spremit će te kao bijedu i sirotinju i socijalu, kao zadnju rupu na svirali za koju je sustav kojem si cijeli život služio i plaćao harače jedva dočekao da odsvira svoje i umre i da joj prestane plaćati bijednih 69 kuna mirovine po godini stvarnog, a ne fiktivnog rada. Ako si bio „poštenjak“ i vjerovao da se radom, školom i fer plejem, a ne falsificiranjem, varanjem, podmićivanjem i lopovlukom probija kroz život, onda si profulao priču i civilizaciju i ležat ćeš na proplanku Markovog polja kao leš treće kategorije. Ali ako si bio mafijaš, razbojnik, grabio političkim ovlastima tuđi novac kao svoj vlastiti iz gradskog ili nekog drugog proračuna i računa organiziranog na haraču i nametu, ako si bio krimos i estradnjak šarmantni ili nešarmantni ali uvijek štetan za okolinu kao PM lebdeće i kancerogene čestice, onda ćeš biti sahranjen u mramoru uz sve moguće počasti i protokole istih takvih krimosa na veličanstvenom i reprezentativnom Mirogoju.

Intimno mislim da bi Bandić puno više volio da vječno počiva negdje na svojoj rodnoj grudi, u zaseoku Bandića Brig iz kojeg je i stigao u svojoj posljednjoj godini gradonačelničkog mandata uz pomoć viagre i majke prirode do aleje slavnih zagrebačkog Mirogoja. I ne mogu se čudom načuditi silnom oplakivanju tog tvrdog mafijaša od strane vladajućeg establišmenta i sitne raje, zašto plače establišment i piše pozdrave i poruke u knjigu žalosti još mi je i jasno, cornix cornici oculos non effodiet, ali zašto žali sitna raja i socijala, budući stanari proplanka za sirotinju, a sirotinja su postali upravo zbog takvih likova i njihovih politika, nije mi jasno nikako. Ljudi su sentimentalna bića i najlakše je mnipulirati njihovim sentimentom. Tako ih rade kriminalci, mafijaši, zloćudni političari koji se okupljaju oko smrti svoje vrste, dižu ju u nebo, upisuju tobožnje zasluge i svečano pokapaju. Licemjeri par par excellence, nije isto biti veliki pisac, naučnik humanist i pjesnik i biti korumpirani, zloćudni političar i štetočina, pa nije ni red da se blizu jedni drugih pokapaju, jer kao i u životu, i u smrti je ljepše i sigurnije među plemenitim ljudima počivati.

Predlažem posebno elitno groblje za HDZ/SDP  elitu, jer kako se nisu u životu sa rajom miješali i odvajali su se i samo su se sa samima sobom i sa pljačkom bavili, pa da se i u smrti stranački i po strani pokapaju, a groblje neka se zove Bandića brig ili Plenkijev počinak, ili Karamarkova Aleja ili Škegrina Dolina, ili Sanaderov Vitar ili Linićeva Zadnja Nagodba, ili Nadanova Nada, ili Milinovićeva Milina ili Kalmetina Tuga, ili nek jednostavno na tom groblju piše ZNA SE, u spomen na te sve majstore pljačke i korupcije koji na hrvatskom Panteonu oplakuju i sahranjuju Bandića, a davno su mafijaškim reketima, lošim zakonima i korumpiranim institucijama, otimačinama, haračima, ortačkim i zločinačkim poslovima i ugovorima, bijednim plaćama i mirovinama, blokadama, ovrhama i deložacijama, bez oplakivanja i žaljenja pokopali tisuće poštenih radnika, privatnika, umirovljenika i građana.

Bandićevo cinično „idemo delati“ postalo je sinonim za predatorsku pljačku i ortačenje krim korpusa, njegovo „neka institucije rade svoj posao“ jasna je poruka građanima da su te institucije u funkciji zaštite interesa kriminalnih „elita“ a ne građana, njegovo „Gdje u zakonu piše da ja ne mogu zapošljavati kako ja hoću?“ protupitanje na pitanje novinarke o masovnom uljebljivanju njegovih parazita i satelita na teret proračuna i građana, je osnovni razlog masovnog iseljavanja hrvatskog stanovništva iz radijusa političkih krimosa koji su si napravili upravo takav Ustav i zakone da to besprimjerno, necivilizacijsko i kriminalno pitanje mogu slobodno i legitimno u eteru demonstrirati.

Kriminalnost nekog društva jednaka je visini praga njegove tolerancije na kriminalce i njihovu moć u tom društvu, pa sasvim slobodno možemo reći u flashbacku na Bandićevo dvadesetijednogodišnje vladanje, pustošenje i mafijašenje iz pozicija političkih i gradonačelničkih zakonskih ovlasti, kakav Bandić, takva država.

12 comments

Skip to comment form

  • Lara on 04.03.2021 at 07:36

  Ne pamtim niti jednu njegovu misao. Ili je citirao mudrije od sebe, ili je frazirao. To ne znači da je bio ograničen. Bio je prepametan za zagrepčane čiju je jad i bijedu prepoznao i iskoristio.

 1. Mrtvac krije tajne. Čeka nas vrijeme njihovog otkrivanja.

 2. Piše li tekst netko tko treba biti sahranjen na Mirogoju ili Markovom polju? Što j istina o Bandiću? Ima ih više, izgleda. Ali, jedna je istina da se Hrvatska voli ponositi s onim s čim se ne bi smjelo ponositi.

 3. Vjerujem i nadam se da ce svatko u Hrvatskoj imati posteni ispracaj. Ali pitajte kako se osjecaju onih nekoliko desetaka tisuca koji su izgubili svoje najmilije , a nisu se posteno mogli oprostiti od njih.
  Po meni je najgore je sto nas iz stozera prave blesavim i kazu kako je sve bilo kako treba i odgovorno.
  Bez obzira sto za sve ostale vrijedi 25 osoba na sprovodu.
  Ne samo sto pravila koja oni donose, nisu ista za sve, nego se jos ponose s licemjerjem i dvostrukum kriterijima.
  Uzas

 4. “Bandićevo cinično „idemo delati“ postalo je sinonim za predatorsku pljačku i ortačenje krim korpusa, njegovo „neka institucije rade svoj posao“ jasna je poruka građanima da su te institucije u funkciji zaštite interesa kriminalnih „elita“ a ne građana, njegovo „Gdje u zakonu piše da ja ne mogu zapošljavati kako ja hoću?“ protupitanje na pitanje novinarke o masovnom uljebljivanju njegovih parazita i satelita na teret proračuna i građana, je osnovni razlog masovnog iseljavanja hrvatskog stanovništva iz radijusa političkih krimosa koji su si napravili upravo takav Ustav i zakone da to besprimjerno, necivilizacijsko i kriminalno pitanje mogu slobodno i legitimno u eteru demonstrirati.”

  NAPRAVITE MU SPOMENIK

 5. @Ivan Marić 😀 , na Markovom polju, izgleda, a štela bi na Mirogoj :)))))))))))

  • Hugo on 04.03.2021 at 08:51

  genijalan teksr, malo zvuzlan ali s jasnom porukom, Hrvaska može izaći iz Balkana, ali Balkan iz Hrvatske nikad, balkanski primitivusi su pokazali kakvu državu jedino mogu stvoriti, uhljeba, klera i mafije

 6. Autorica u skladu s onim stihom Dine Dvornika: udri jače manijače. Odobravam to da se jarost kanalizira u par jakih rečenica kontra zlikovaca.

 7. Ovo je, ako se ne varam, peti tekst o Bandićevom životu, djelu, kriminalu i pokopu.

  Meni je malo – dosta – previše

 8. Fala Bogu, @lavinija, da tebe nitko ništa ne pita, jer je tekst poslastica, kanon, treba li odbaciti kanon jer se tema u tom glazbeom savršenstvu ponavlja? Think, @lavinija, think… naravno, za tu radnju trebaju postojati preduvjeti, a po svemu sudeći, djelomično ih imaš 🙂

 9. @Blaganoći…………kako sam ovdje često, dnevno onda komentiram ono što znam i razumijem……Ne komentiram gradske teme jer o njima pojma nemam, ali, Bandića se nakupilo i kako izgleda, još će……
  I u glazbenom žanru kojim me opominješ , prečesto ponavljanje izaziva u uhu sklad, a u mozgu malo monotonije…..
  Ne znam kakvi su “preduvjeti” nužni za ovaj portal, ali eto, s malo pismenosti i praćenja životnih situacija uspijem izaći na kraj s tekstovima koje pratim

 10. Pa nije Bandić narodni heroj Većeslav Holjevac pa da po njemu nazovu avenije i trgove, mafijaši su druga kategorija političara nego oni iz SFRJ, dođu, ukradu, odu 🙁 , ne može to tako, tko će platiti sva ta njihova sranja i dugove?

Odgovori