Stribor Uzelac Schwendemann: Uz Mjesec dana hrvatske knjige

Ružica Bobovečki, oktroirana ravnateljica slavonskobrodske Gradske knjižnice, svoju stručnu i društvenu nevažnost, zdušno prenosi na Gradsku knjižnicu. U prošlogodišnjim Danima hrvatske knjige, čiji je moto bio Kulturna baština, kerila se, bećarila i mrdušarila… izvlačeći maksimume iz seoske arhitektonike svoga uma. Ove godine opet nije shvatila epigraf Mjeseca hrvatske knjige: U ritmu čitanja. Pa je organizirala promociju knjige o utjecaju glazbe na čovjeka. Dakle, ne o utjecaju čitanja na ljudski organizam, nego o utjecaju glazbe! Tko je tu lud bilo bi logično pitanje da se ne radi o Ružici Bobovečki. Ona nipošto nije luda, ona je, ‘ajmo reć’, duhovno nepoduzetna jer o knjižničnoj struci niti što zna niti što razumije… Ona ne zna da na promociji knjige nekog poznatog autora mora postojati kompetentni moderator, usmjerivač, svoditelj na pravu mjeru, upravljač događaja…, ona ne zna da je od mizerne posjete eventu gore natjerivati školske razrede i zaposlenike knjižnice da glume publiku…, ona ne zna elementarne protokole, nema znanja i uvide potrebne za komunikaciju s gostujućim piscima, književnicima, pjesnicima, umjetnicima…

Ravnatelj Gradske knjižnice mora poznavati knjižničnu struku, mora kroz domaću i svjetsku književnost šetati s lakoćom, stavom i šarmom, mora biti osvjedočeno pismen, mora biti inteligentni organizator s autoritetom, mora znati spretno komunicirati s javnošću, javno istupati, mora biti govornički vješt, talentirano komunikativan, mora znati moderatorske vještine, mora znati marketinški funkcionirati…i na kraju, ali ne i najmanje važno mora iza sebe imati ostavljeni trag. Savoir vivre neću ni spominjati jer Ružica nema pojma što to znači.

Od svega navedenog ona nema ništa osim one oštećenosti koju toliko voli ovisnik o sukobima, brodski gradonačelnik: banjalučki anesteziolog iz Žeravačkog Potoka. Odabrao je Bobovečku kao priručni materijal za druge ciljeve. Lako će je se i odreći. Kad zabrlja, a Ružica Bobovečki ne može, a da ne zabrlja… Alternativa isto nije ružičasta. Kad padne Duspara ode i Ružica sa svim guznim muhama iz potpuno razorenog kolektiva Gradske knjižnice.

I dok oktroirana Ružica svodi brodsku Gradsku knjižnicu na svoju malu mjeru bivši ravnatelj Ivan Stipić u okviru otvaranja Mjeseca hrvatske knjige u Subotici ima izlaganje na Međunarodnom znanstvenom skupu koji su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatska čitaonica u Subotici. Ovih dana imao je izlaganje na XXVII. Međunarodnom skupu u Osijeku: Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu u Osijeku (9.-11. studeni), a 15. studenoga ove godine u povodu zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige, na poziv Općinske narodne knjižnice u Drenovcima (2015. proglašena najboljom knjižnicom u Hrvatskoj: ima svoj časopis i pjesničke susrete koji traju više desetljeća…) Stipićeva udruga Brodski kulturni krug organizira predstavljanje Sabranih djela Mare Švel Gamiršek u izdanju Matice hrvatske. Djela će predstaviti dr. sc. Vlasta Markasović, književna kritičarka, Viša knjižničarka mr. sc. Darija Mataić Agičić i Viši knjižničar doktorant Ivan Stipić.

Zadnja „znanstvena“ pojava Ružice Bobovečki bila je u Sibinju. Prema fotkama tog događaja objavljenim na facebooku ne vide se njene duševne boli, ali se vidi da ćelavi… Nadam se da me zbog toga neće ponovo utužiti putem voditelja Odjela za odnose s javnošću brodske Gradske knjižnice, provincijskog parca… kako se ono zove?… zaboravio sam. Nije važno.

13 comments

Skip to comment form

 1. Uzelac nema milosti prema osobi koja mu pomocu suda i gramzivog odvjetnika zeli uzeti novac.

 2. Zaista bespostedo od pisca knjiga, a ne samo citatelja. Osjeca se prezir prema Boboveckoj koj je pristala biti Dusparina uzdanica protiv Stipica.

  • Nana on 12.11.2019 at 08:43

  Ljudi moji, na stranu Striborov animozitete prema Ružici kao ravnateljici ustanove u vlasništvu grada čija je misija i svrha postojanja njegovati, razvijati i širiti kulturu pisane riječi i sve ostale kulture u svom prostoru…. Što se mene tiče, neka se njih dvoje nadmudruju do sudnjeg dana – ali komentirati nečiji izgled ili prorjeđuje li se nečija kosa – to je –preko hebiGa! Stribore – o’ladi!

  1. U pravu si, tu je zasrao. U skladu sa svojim karakterom.

 3. Pa nisu mogli glumiti publiku kod Stipića kad su za njega obavljali privatne poslove. Naravno platio ih je novcem Gradske knjižnice slavonski Brod.

  1. Koji su to poslovi bili za novce poreznih obveznika?

 4. Stipic je 10 puta bio gori ravnatelj od navedene…Ne razumijem da upravo Stipic daje input Striboru da ovako ruzno pise o Ruzici….

 5. ne slažem se! ravnatelj koji prijeti radnicima otkazima, pucanjem i gaženjem… mnogo je gori.

   • Nana on 12.11.2019 at 12:55

   Kakav gradonačelnik, takvi ravnatelji, takva ustanova, takvi djelatnic, takvi građani, takvi podrživači, takvi kritičari,… Itd.. mlaki smo mi Brođani i tako nam i treba.

 6. Sve skupa postaje ružni i tužno. Bobovečkas je mogla imati mir da nije potegla pitanje novca putem suda . Kako se dala navući na advokatsku pohlepu?

 7. Iz teksta se može zaključiti, da Stribor ima neiskazanu seksualnu privlačnost prema gospođi Bobovečki, pa jadan dreči, umjesto da Ružici pokloni buket cvjeća.

   • Maki on 15.11.2019 at 08:46

   Ne sviđa ti se način na koji on iskazuje svoje simpatije prema ravnateljici? To ti je Rat Ruža (film). A kako je ona njemu uzvratila ljubav? Po kršćanski? Ne, nego je napucikala odvjetnika Kladarića da Uzelcu uzme novac.

   Sumnjam da Uzelac sa 75 godina može iskazivati svoju seksualnost. On samo hoće reći na svoj način, preko Ruže, što je Duspara uradio s Knjižnicom Stipićem i Bobovečkom. Svi oni su žrtve čovjeka koji se kada čuje rječ “kultura” maši za pištolj.

  • Hugo on 16.11.2019 at 12:49

  Kontraefekt obrušujuće superiornosti – smili ti se žrtva, pređeš emotivno, ne racionalno, na njenu stranu, pa je ovaj tekst svojevrsni Uzelčev autogol.

Odgovori