Stribor Uzelac Schwendemann: U Gradskoj knjižnici nakon kerenja i bećarenja – kirvaj s natječajem za ravnatelja

Ivan Stipić (bivši ravnatelj!!) Mirko Duspara (kadrovik!!), Ružica Bobovečki (buduća ravnateljica?!)

Jedna od važnih sastavnica rušilačke energije u Hrvata devedesetih godina bila je frustracija mediokriteta: neuspješnih pisaca, loših pjesnika, diletanata iz povjesničarske i ekonomske struke, promašenih režisera i glumaca… drugo i trećerazrednih u svemu. Danas su oni raskočeni, umreženi i gotovo sve drže u rukama ili pod kontrolom. I zbog njih nam je tako kako nam je.[1]

Duh i praksa tzv. liberalnog kapitalizma (u hrvatskoj ortačkoj verziji), s druge strane, dramatično razara društvo i društvene institucije. One sve lošije obavljaju svoje osnovne uloge, zadatke i funkcije. Ako se svemu tome pridruži još i zlo nepotizma, protekcionaškog favoriziranja svojih ljudi, rođaka i pristaša… na uštrb kompetencije, struke, iskustva, znanja, pameti, inteligencije – onda imaš stanja u kojima je sve moguće: i zatrovani gradski vodovod, i najveći broj malignih oboljenja u državi, i potpuno urušena nekad impresivna industrijska proizvodnja i zanatstvo, i najveći indeks bijede u državi u gradu koji je svojevremeno po bruto društvenom proizvodu, razmjerno broju stanovnika, bio ispred Zagreba. I nitko ne odgovara. A što je možda još gore, ali je ilustrativno, nitko ni ne traži odgovornost. Jer, javnost, koja bi to trebala – ne postoji. Razorena i ona.

Jedini se, eto, ja čudim svemu tome. K’o pura govnu.

Moje zadnje čuđenje jest da su dragovoljnog branitelja Domovinskog rata i sedamdesetpostotnog ratnog invalida uspjele odjebati s mjesta više nego uspješnog ravnatelja Gradske knjižnice, dvije častohlepne i koristoljubive robinje taštine i strasti za nezasluženim priznanjima koja ih izjeda. Učinile su to uz izdašnu pripomoć kralja nepotizma, brodskog doživotnog gradonačelnika i izmanipuliranog Upravnog vijeća Gradske knjižnice sastavljenog od uglednih kulturnih djelatnika grada (tako piše u statutu Gradske knjižnice). Da se razumijemo. Nisam keleraba i znam kako su upravna i kulturna vijeća u Hrvatskoj demokratske fasade kojima manipuliraju gradonačelnici i župani kako im se digne. Na primjer: Upravno vijeće Gradske knjižnice sastalo se u petak 21. prosinca 2018. u kasnim popodnevnim satima kako bi složilo Natječaj za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu. Posao delikatan, u ….. strininu. Valja doskočiti Ivanu Stipiću, takvom kakav jest, i izbaciti ga iz utrke na samom početku. Uvjetima natječaja. Doskočeno, smišljeno i učinjeno. Kao jedan od uvjeta natječaja stavljeno je aktivno poznavanje jednog svjetskog stranog jezika[2] i verifikacija tog poznavanja, ne certifikatom, nego nekakvim esejom ili intervjuom…

Sadašnja v.d. ravnateljica Ruža Bobovečki bila je u Njemačkoj nekoliko godina. Stipić nije. On je bio u ratu. I tko mu je kriv? Izigralo ga ponovno. Ovaj puta u startu. A to koji će andrak, jednom ravnatelju Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, poznavanje jednog svjetskog stranog jezika dokazljivo ne uvjerenjem, svjedodžbom, diplomom, potvrdnicom…, nego čistom namještaljkom s esejom i intervjuom. Upravno vijeće niti je pitalo, niti ga je briga. Upravno vijeće nije, doduše, ni pitalo kako to da je osječki Glas Slavonije objavio Natječaj za izbor ravnatelja Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, gotovo u isto vrijeme kada su oni o tome sastančili u Gradskoj knjižnici. Naime, subotnji broj tih novina kolportiran je ulicama Osijeka u petak 21. prosinca, predvečer!

Netko poslao Natječaj u Glas Slavonije prije sjednice Upravnog vijeća Gradske knjižnice? Jebote! Ne mrem verovati!

A ima i još. Marketing Glasa Slavonije d.d. od korisnika oglasnog prostora traži predaju teksta oglasa dva dana prije željene objave do 13 sati…

Ono sitnije neću ni spominjati. No, dobro, kad ste baš navalili: sedam dana kasnije Natječaja nema na stranicama Grada, nema ga ni na stranicama portala SbKika koji objavljuje sve gradske natječaje jer je plaćeni rezervni gradski portal. Knjižnica je objavila natječaj tri dana nakon Glasa Slavonije.

Što reći? Ivane Stipiću visoko stručni knjigarniku (po Stulliju) s uspješnim osmogodišnjim ravnateljskim iskustvom, dragovoljni branitelju Domovinskog rata i sedamdesetpostotni ratni vojni invalide – loše ti se piše. Rat protiv srpskog okupatora si dobio. Protiv mediokritetskih okupatora ćeš ga izgubiti.

Za mediokritetsku Hrvatsku – spremni!

Pripisak

Ovim tekstom završavam to mučno skretanje pažnje javnosti na slučaj Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu i prepuštam ga hrvatskoj upravi i pravosuđu. A Ruži Boboveči i Sanji Vuleti, iskreno želim puno sreće u Novoj godini. Trebat će im.

_______________________________________________

[1] Predsjednici hrvatskih vlada u SR Hrvatskoj bili su Petar Fleković, direktor INA-e koja je tada imala 34 tisuće zaposlenika, Ante Milović, direktor Đure Đaković sa 16 tisuća zaposlenika i Ante Marković, direktor Rade Končara s 25 tisuća zaposlenika. Danas su predsjednici hrvatskih vlada bivši šefovi kabineta, činovnici ministarstava, osrednji radijski novinari…

[2] Opet totalna ignorancija. Jedini svjetski jezik pokušao je biti esperanto. Danas je to de facto engleski. Francuski je nekad bio svjetski diplomatski jezik, a njemački nikad nije bio svjetski jezik jer je svojevremeno donijeta odluka da službeni jezik u Americi bude engleski, a ne njemački.

 

19 comments

Skip to comment form

 1. Čiča Miča gotova je priča.

 2. “Protiv mediokritetskih okupatora ćeš ga izgubiti.

  Za mediokritetsku Hrvatsku – spremni!”

  Možda bi trebalo pisati glede Stipića: Za mediokritetsku Hrvatsku – nespremni

 3. Stipiću je bolje da se ne javlja na namješteni natječaj, nego da sudski ganja svoju smjenu.

 4. Stribore, džaba si krečio tj. kolumnistički mural o bestidnosti gradske uprave napravio.

  U pripisku to i sam kažeš: “Ovim tekstom završavam to mučno skretanje pažnje javnosti na slučaj Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu i prepuštam ga hrvatskoj upravi i pravosuđu.”

 5. Ipak je neobično da u Stipićevu zaštitu nisu stali veterani. Ne u smislu plinskog pritiska a la Savska, nego kao zaštitinici svojih članova koje je gradonačelnik odbacio kao čik (po hrvatski, pikavac)

 6. Stipiću, ne bojim se ja za tebe. Bit će kruha za djecu i skijanja itd, ali ne s pozicija prvog u knjižnici. Zna se tko je šerif u Brodu. A sada zamisli kako je tzv. običnom narodu i ljudima čiji sinovi nisu bili s godinama 1991-e ni tamo ni ovamo. Gledaju kako im djeca idu u irsek, švicarske i austrije

 7. Zna li se čime se Stipić zamjerio kabadahiji da ga je ovaj odjebao? Zašto se šuti?

  1. Čime god, ali Duspara je trebao imati muda i reži to Brođanima. Ovako je ispao podmuklaš, pa makar bio u pravu.

 8. Po čemu je Stipić bolji kandidat od Ružice? Po tome što je HRV i, ljudi sad je 2018. Tko još čita Glas Slavonije i da li je info o oglasu provjeren ili je lupetanje?

  1. Dvije su tu nejasnoće o kojima piše Uzelac po četvrti-peti put. Zašto je je Duspara maknuo Stipića i zašto je aktiviran uvjet u netječaju o pozvanaju stranog jezika, a što se provjerava usmenim ispitom. Znaš li ti možda o čemu se radi?

  2. …”dragovoljni branitelj Domovinskog rata i sedamdesetpostotni ratni invalid” Stipić? – da, slučaj Stipić!

   branitelji svih dijelova RH, ujedinite se!

 9. Boriti se sa službenim glupostima bitka je unaprijed izgubljena. Svi to znaju, a tko ne zna- saznat će na slučaju Stipić. Stribore, je li ti ovo trebalo? Sad znaš kako je bilo Don Kihotu.

 10. Porazili su Ivana Stipića, ali važno je da čovjek neće ostati bez kruha. Tako je bilo i s Marinkom Krpanom.

 11. Na Striborove objede reagirao je stara tamburaška lola: http://www.sbplus.hr/kolumne/odavno_smo_granicari_stari/kerenje_laprdanje_i_lupetanje_stribora_uzelca_schwendemanna.aspx#.XC9CfM17lPY

  Nikad ne pročitasmo odgovor na ovu lekciju. Da li ga je Uzelac izignorirao ili se uplašio?

 12. Rezultati postignuti u postupku ocjenjivanja kandidata, kao i interes te motivacija kandidata (proizvoljna ocjena / dodjela bodova nakon intervjua) uzimaju se u obzir samo u slučaju kada dva ili više kandidata koji ispunjavaju uvjete natječaja ostvaruju prednost zaposlenja pod jednakim uvjetima. Ili – dodatni uvjeti ne mogu derogirati odredbe Statuta i Zakona o knjižnicama te, osobito, odredbe posebnih zakona po kojima netko ostvaruje prednost pod jednakim uvjetima (lex specialis potire iliti nadjačava lex generalis).

  1. A tko te sluša(?), a još manje čuje….

   1. Više je očito da se ide na eliminaciju Stipića Ivana. Stribor je to konstatirao jasno i glasno. E, kako će on doskočiti bezakonju i voluntarizmu- na njemu je.

 13. Čudno je,a i jadno, da se o vlastitoj smjeni nije oglasio sam Ivan Stipić. Ispada da je angažiran Stribor kao kakav provincijski akvokat.

  1. Evo, oglasio se tamo gdje je i u čemu je meritoran https://tinyurl.com/yaoscnp7

Odgovori