Podsjetnik: Stribor Uzelac Schwendemann: Mii Čorak Slavenskoj dodijeljena ulica u najudaljenijoj periferiji Slavonskog Broda

Mia Čorak Slavenska

Napomena: Podsjetnik objavljujemo u povodu nedavno održanih 17. Dana plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj Uzgred napominjemo da je u međuvremenu ulica asfaltirana, ali je i dalje na delekoj brodskoj periferi, baš kao su na periferiji zanimanja hrvatske kulturne javnosti ostali Dani plesa, i kao što iste granice ne prelazi nijedna kulturna manifestacija koja se organizira u Brodu.

U kulturnom identitetu Broda književnica Ivana Brlić-Mažuranić je najvredniji pojedinačni dragulj. Međutim, najsjajniji i svjetski najpoznatiji dragulj je balerina Mia Čorak Slavenska. Tomu su, naravno, pridonijele i naravi načina na koji su se one kulturno izražavale. Mali i slabo poznati hrvatski jezik je za Ivanu u svijetu bio velika prepreka, dok je univerzalni baletni «jezik» za Miu bio velika prednost…

Mia je plesala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od svoje četvrte godine. S osamnaest godina postala je primabalerina, s dvadeset i jednom godinom već je u Parizu, a potom gostuje po čitavoj Europi, Kanadi, Južnoj i Sjevernoj Americi, Japanu i uopće postiže svjetske uspjehe. Na Olimpijadi u Münchenu 1936. godine pobjednica je u plesu koji tada postoji kao olimpijska disciplina. Ona je, dakle, prva i jedina rođena Brođanka individualna pobjednica Olimpijade. Uvrštena je u sve svjetske leksikone i enciklopedije, a u prvoj hrvatskoj enciklopediji o njoj piše: «Najveća i najnadarenija plesna umjetnica koja je do danas proizašla iz hrvatskog naroda». Na kraju, a možda najvažnije za stanje političkih mozgova u Brodu, Mia je emigrirala iz Zagreba u Francusku i SAD jer je kao Hrvatica bila na indeksu Beograda. Kraljevski dvor joj je 1937. godine zabranio nastup na prezentaciji Kraljevine Jugoslavije u Parizu…

Toj i takvoj, rođenoj Brođanki, Miji Čorak Slavenskoj, ovaj i ovakav Slavonski Brod, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, jednoj je ulici u Brodu dodijelio njeno ime. Ulica se nalazi u najudaljenijoj periferiji grada i ustvari je livadski put slabo nasut šljunkom koji vodi do lokacije željeznog otpada na veznoj cesti. U ulici ima pet do šest neožbukanih katnica pa ploča nije ukucavana u šuplju ciglu prve zgrade, nego je zakucana u jednu obližnju vrbu. Stanovnici ulice nemaju pojma tko im je i zašto krstio ulicu.

I Mija je još i dobro prošla. Jednom od najvećih u Brodu rođenih muževa i jedinom Brođaninu u povijesti koji je u postupku beatifikacije i proglašenja blaženikom, dr. Josipu Stadleru, svojevremeno je, svečano, dodijeljen jedan slijepi vinogradarski put na Rozinki. Nakon što sam na to javno upozorio dali su mu, ipak, i trg ispred Hrvatskog doma (koji se gruntovno vodi kao vlasništvo «Posavske Hrvatske»).

Mia Čorak Slavenska

10 comments

Skip to comment form

 1. Pretpostavljm da je ulica ove svjetki pozntr blerine n periferiji kako bi turisti mogli duže putovati od korza do iste i kako bi vidjeli ljepote Broda

 2. Definitivno, bez obzira na asfalt, radi se o prvrazrednom skandalu. Kao što je skandal svjetskih razmjera ulica u Brodu ustaškog doglavnik MIle Budaka

 3. Po hrvatskom pravopisu piše se Mije, a ne Mie. Pravilo glasi da se u sklanjanju imenice u kosim padežima ispred nastavka dodaje glas j. Tako je pravilno: Mijin, Mije, Miji. Nepravilno oblici su: Mii, Miin, Mie.

  Znači da je krivo napisano na tabli (zakucanoj o drvo) i u naslovu. U tekstu se koriste oba naziva, nepravilno.

  Ako Uzelac ne zna, lektor portla bi to morao znati. Opraštm, jer to nisu znali ni gradski šupci zaduženi za kulturu.

  1. Maki kanda želi reći kako su dva vodeća gradska intelektualca polupismena .To nije dobro.

   Na stranu što ne čitaju ništa poslije marksističkog materijalizma,na stranu što ne znaju ništa o vedećim intelektualcima današnjice,ili što dječački poimaju ekonomiju itd itd.Ali to što ne ne poznaju interpunkcije i druge punkcije ,pa to je nečuveno.

   1. Vidljivo je da je Uzelac zbunjem pločom, službenim hrvatskim jezikom koji su propagirali u gradu Brodu. U tekstu se koleba. A što se tiče hravtskog jezika i on i urednik portala mogu biti predavači nastavnicima HJ u brodskim školama.

    Tebi je to povod za novo pljuvanje. I tebi i takvima također mogu biti predavači iz suvremene političke misli. Ja čitam što pišu, pa znam što govorim.

    Ti govoriš o pravopisu, a iza nijedog zareza i točke ne praviš razmak. Je li to nepismenost?

    1. Warumovi komentari su napisani u znaku zablude, često namjerne zablude. Ako ikda pohvali nastojanja ovog portala da ljudima skrene pažnju na slobodu ljudskog duha, to će biti veliko čudo.

 4. Je li istina da u GV-u ima dva baletana?

 5. Lijepa, primabalerina, zlatna medalja, Brođanka, a Vi o pravopisu. Jebo Vas pravopis !

  1. Poljoprivredniče, sve je važno u borbi s trolovima. Trolaju nas u politici, društvu, na internetu.

Odgovori