U razdeljak te ljubim

Kolinda NikolićOvih dana svjedoci smo defilea raznoraznih državnika koji su se okupili u Hrvatskoj kako bi malo kokodakali o svjetskom miru, terorizmu i inim temama nedodirljivim nama običnim smrtnicima. Ništa novo, ništa spektakularno, već viđeno…

Tako je, izmedju ostalog, došao i potpredsjednik SAD, gospodin Biden. Prof. Letica nam je objasnio kako je on veliki prijatelj Hrvatske, BiH, zaslužan za onomad vojnu intervenciju protiv Miloševićevog režima, i, tako, naprosto, jedan gost kojega bismo, ako ništa drugo, trebali dočekati sa slatkim i vodom, sa soli i kruhom i ozarenim licem. Dolazak je pratila potpuna prometna paraliza metropole, ali baška sve to, navikli smo.

I tako je došao dotični, sastao se s našom predsjednicom. Dolebdjela je gospođa, u bijeloj haljini i kaputiću; trepavice-spremne, botoks na mjestu, drži, frizura postojana, osmijehod uha do uha…a vremešni Biden ni pet ni šest…kisi, kisi, pa zagrljaj, pa prislon, pa pogled…. Međutim, od Amerikanaca, takvi kakvi jesu ,za naša mjerila možda malo preslobodni i neobavezni u svakodnevnim susretima i komunikaciji, nato smo nekako naviknuli. Osim toga, ruku na srce, didica djeluje simpatičn, a, i ako zagrebete površinu, zapravo možete vidjeti kako je to stari politički mag i svjetski prepredeni mačak. Možda je seksistički, ali Amer je to i sve mu je unaprijed dozvoljeno, a i gospođa se deklalira kao NATO službenica, pa se taj susret mogao promatrati i kao susret dvoje kolega, starih znanaca, partnera, kamarada…

No sad dolazimo do druge epizode protokolarnog cmakanja (ako se ono uopće može nazvati dijelom jednog službenog međudržavničkog protokola) koje niti je bilo simpatično, a niti bezazleno.
Haljina ista, trepavice-na mjestu, botoks drži, frizura postojana…..i stiže niko drugi nego predsjednik susjedne Srbije Nikolić. I cmok,cmok…i povuci potegni, i bježi, a pobjeći ne možeš i na kraju….još jedan cmok.

Moram priznati, očekivala sam u najmanju ruku dizanje nekog novog šatora u nekoj novoj Savskoj, ništa manje. Naprosto su nam u zadnjih mjesec dana, a i više usta desno orijentiranih političara, a tako i građana koji ih podržavaju puna izgubljenog domoljublja, pijeteta žrtvama, digniteta spram branitelja, nacionalnog ponosa, nacionale sigurnosti, lustracije….To je, po meni, bio logičan slijed. Jer, predsjednik jedne države koja se zove Srbija, poljubio je TRI, pazite, TRI puta predsjednicu, netom izabranu iz redova koalicije koja se kune u svoja kršćanska i čista hrvatska uvjerenja.
Među običnim svijetom, ljubljenje tri puta valjda izaziva alergijsku reakciju i pranje vatrogasnim šmrkom.

Osim napisa u medijima o tom pomalo nezgrapnom dijelu protokola, po principu Nikolić hoće-Kolinda ne da, pa na kraju ipak da, nitko drugi nije osudio ovaj nasrtaj. Niti jedna udruga žena, niti jedna udruga proizašla iz domovinskog rata, pa ni sami građani baš nisu imali neki konkretan komentar, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.

Vjerojatno sada vi mislite, kako sam ja deklarirani mrzitelj pravoslavlja i ortodoksnih običaja. E pa moram vas razuvjeriti. Nažalost, Hrvati uglavnom vrlo jednostrano generaliziraju stvari pa tako su apriori prihvatili kako je ljubljenje tri puta isključivo srpski običaj (kao i podizanje tri prsta). To naprosto nije točno. Mnoge europske nacije koje pripadaju kršćanskom svijetu ljube se tri puta prilikom susreta. Recimo Belgijanci, oni će vas kod susreta srdačno cmoknuti tri puta i to sam (moram priznati na svoje ogrmno iznenadjenje ) sama i doživjela.
Dio je to vjerojatno neke stare tradicije koja se kod nekih naroda zadržala do danas i kao običaj zaista nikoga ne ugrožava. Poljubac kao poljubac lijep je običaj. Izričaj je to ljubavi, posvećenosti, intimnosti. I kao takav ne smeta me, bez obzira ljubi li me neko dva puta ili tri puta. Ima li mjesta u jednom službenom protokolu ili nema, i je li dopušteno ponekad odstupiti od zadanog protokola i biti neposredniji,intimniji…to ostavimo stručnjacima komunikologije i gospodji Privori.

Ono što me jako smeta kao čovjeka, kao zakletog protivnika svakog oblika ksenofobije, totalitarizma, a naročito fašizma, jeste činjenica kako je jedan Nikolić uopće dobio šansu doći i poljubiti predsjednicu RH tri puta uz srdačan osmijeh i postojanu frizuru. Predsjednica RH nikada nije bila moj izbor niti pripada političkoj opciji koja odgovara mojim životnim načelima.Moj glas nije dobila nikada i niti će. No, ona je legalno izabrana, većinom glasačkog tijela u jednoj suverenoj zemlji koja svoju opstojnost temelji na demokratičnosti i pravednosti. Kao takva predstavlja ovu zemlju i instituciju predsjednika sa svim svojim ovlastima. Žena je s impresivnom biografijom iza sebe (u detalje kako, zašto, koliko ne treba ulaziti niti je to sada važno).

Nikolićeva biografija je isto tako impresivna: četnički vojvoda vrlo sumnjivog formalnog obrazovanja, nedokazani ratni zločinac, deklalirani čovjekomrzac, politički prevrtač. Istina, izabran većinom građana u svojoj zemlji, dakle, legislativni predstavnik. I to je u redu. I to treba ostaviti građanima njegove zemlje koji se sami moraju izboriti s tim nepobitnim činjenicama.
Ali, u našoj zemlji, ako se već silom trudiš dokazati svoje domoljublje, ako se ne predaješ, ako garantiraš da će Hrvatska biti najprospreitetnija zemlja EU i svijeta, ako želiš raditi ne sutra već sada, i ako si naša dušom i tijelom, onda u našu kuću ne zoveš Nikolića niti s njim prijateljuješ javno niti tajno. U goste svi mi zovemo samo one ljude za koje znamo da poštuju nas i naš dom i koji ga neće devastirati, demolirati i u ratnom pokliču poharati, a domaćine istjerati.

 

30 comments

Skip to comment form

 1. Da je Josipović pobijedio, reakcija sigurno nebi bila šutnja.Glogoškom i ekipi bi to bio dokaz da je on antihrvatski element i pročetnički orijentiran.Otvorili bi podružnicu šatora na Pantovćaku.Naravno glavno obečenje naše dame u bijelom preseljenje u Visoku, davno je zaboravljeno.
  Kod nas je čak bitno tko je koliko puta…., koga poljubio.Totalno nebitno..Mene više zanimaju dvostruka mjerila zašto ako je svi mogu dva puta, pojedinci nebi mogli bar tri puta…., poljubiti naravno 🙂

 2. Stvarno, taj kao da je došao na summit da nešto “prikolje”, a ne da ojača sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Europi. U buduće treba propisati stroži protokol primanja stranih dužnosnika, bez ljubljenja, samo s rukovanjem i očnim kontaktom.

  1. blagajenoć, ovo zovem komentatorskim iskakanjem, pokušajem dobivanja nekih jeftinih populističkih poena. Bljuvotina. Niti je smješno niti žalosno. Groteskno. O kakvom ti strožem protokolu trkeljaš?

   1. Ta intimna ljubljena na međudržavnim susretima u svrhu opuštanja i popuštanja službenog ozračja su zapravo kontroverzna i degutantna i treba ih zabraniti, ne zbog čina iskazivanja uzajamne srdačnosti i naklonosti, već zbog mogućeg iskazivanja nepristojnosti, omalovažavanja, bezobraštine i dominacije.

    Ne znam da li se tako ljubakaju i pusikaju drugi državnici, ali predsjednica bi trebala smiriti i uozbiljiti svoj imidž.

 3. da gdje je glogoški i klem i šator u sred zg četnik ljubi njihovu ljubimicu tri puta iako je u to vrijeme izlazio čača van možda su njega dočekali to je život po dostrukim mjerilima čača je čača kolinda je majka

  1. Toma je ljubio 3x i Ivu Josipovića. Komuna se nije otripala. Sad ne možeš ostati živ od njihovih protesta.
   http://www.jutarnji.hr/nikolic-josipovica-poljubio-tri-puta–a-hollande-objavio-da-je-eu-izasla-iz-krize-ex-yu-summit-u-brdu-kod-kranja/1116417/

 4. Nekako se ne mogu sjetiti da je Pejić Roško pisala o tome da je Gojko Šušak bio ustaša, točnije, neoustaša, i da se na kraju svoje ministarske karijere nije smio ni rukovati s Bošnjacima. Tuđman je trebao završiti u Haagu. Nikolić je četnik, bez optužnice kao njegov mentor Šešelj, ali hrvatska politika (bila) je puna ustaša.
  Prema tome, ovo s poljupcem je samo dodatni razlog da se iskaže animozitet prema Srbima.

  1. O čemu je pak, ovaj komentar?
   Nikolić nema optužnice za četništvo?
   A tko bi ga trebao optužiti?
   Država u kojoj su četnici rehabilitirani i sada su antifašisti?
   Inače, niti Toma Diploma, zvani Grobar, ne stidi se činjenice da je četnički vojvoda.
   Ajmo ‘besit Šuška i Tuđmana, da se izjednačimo, bre!
   E, Jovane Mariću.

   1. Lamza ustašo! Izvadi brvno iz oka svoga!

    1. Otvoj pokušaj bamog prokazivanja, samo objašnjava tvoje opredjeljenje.
     Ti otvoreno podržavaš četništvo na ovom portalu.
     Navedi što u mom komentaru nije točno ili odbij.
     U bradatu bratiju.

     1. Postigao je svoj cilj. Vidi koliko komentara o njegovom ljubimcu. Lamza, damo se napaliti kao prskalice. Mora samo paziti da sve to nije u korist njegove štete.

      1. Svarog, Svarog o Šušku se izjasni!

     2. Lamza, sve je točno! To da si me nazvao Jovan, to da mi se obraćaš s “bre”. Nabijem ti ga u te detalje! Ti si potpaljivač! Sve ostalo nije točno, nego podmetačina. Ali, ako je tako, a po tebi obratno je istina, onda ostajemo svako na svome. ja u bradatoj bratiji, a ti ustašetina!

      1. Evo jedne podmetačine:
       Gojko Šušak polaže prisegu za ustaškog pukovnika:
       https://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw

       1. U pravu si. Gojko je naš ustaša, a Nikolić njihov četnik.

        1. Prc!

         1. Idi bre! Kaže se trc Milojka!

 5. Mariću, ti si neki zadrti Tomin taliban? Zar žena mora krenuti od Poncija Pilata i svih ostalih zlotvora u povijesti kako bi iznjela svoj stav o jednom aktualnom.

  Stvari su kristalno jasne. Čovjek je sramota i u Srbiji i mnogi su mediji osudili obvakvo njegovo ponašanje. U uvriježenoj diplomatskoj praksi nema previše pipanja, a ako se baš ljube, bez obzira na porijeklo i značenje dva ili tri puta, red je ljubiti se dva puta. Oni koji su si iznimno intimni poput Rusa i nekih njihovih prijatelja mogu kao znak srdačnosti raditi po svome, ali ako nema i nije mjesto nekoj ushićenoj srdačnosti, diplomatski kanoni propisuju dva puta.

  O tome koliki je krmak ili vojvoda dotični Toma:
  https://www.youtube.com/watch?v=5OVY7MmSSYs
  (esi mi dobar, Kao diploma koju ima Toma grobar)
  neka misle i stide se oni koji su ga izabrali.

  Ipak, nisam za to da se jednu zemlju isključuje iz suradnje samo zato što za predsjednike biraju fašiste. Postoji puno previše dobrih ljudi tamo da bi ih izolirali zbog ovakvih bolesnika. Srbija treba i može bolje, čak i zna bolje što dokazuje, ali na žalost i demantira Zoran Đinđić.

  Svim ljubiteljima, braniteljima i relativizatorima Tome i sličnih poručujem samo:

  Alal vam ćufte. Navalite na bezdimnu.

  Bravo Sanja, kao i obično, jako, jako dobra.

  1. Svarog, o čemu ti to zboriš? Što nisi osudio i Bidena koji je pred očima naše nacije ispipao djevu Kolindu? I kakve su to etikete o talibanstvu? I decidirano mi odgovori je li ili nije Gojko Šušak bio neoustaša? Pa da krenemo dalje!

   1. A tio meni decidirano odgovori jeste li popušili na kosovu polju, jeste li sami svoje kraljeve klali, jeli čika Draža ratni zločinac ili nije, je li pop Đuić bolesna kretenčina, je li Ranković bolesna komunistrička budaletina itd itd.

    Neću ti ništa decidirano odgovarati jer to svojim intelektom i inteligencijom to ne zaslužuješ.

    Idemo polako, pokušaj se koncentrirati!

    Žena piše o aktualnom događaju i ponašanju jednog ordinarnog krmčine. Kakav logičan razlog, osim nekakavog bolesnog izjednačavanja krmaka, ona treba poštivati da bi se tebi osobno umilila???

    O Bidenu je sve jako dobro napisala. Čovjek se cijelo vrijeme (kada su kamere bile uključene) ponašao kao nekakav dobri ujak ili tetak kojemu je baš eto milo što se skupiše njegova retardirana dječica. Amerikanci inače u svakodnevnim kontaktima izuzetno poštuju i drže do fizičkog integriteta sugovornika pa je ovakvo ponašanje Bidena svojevrsna poruka, koja glasi: “ajde neka ste se vi moji debilčići malo dosjetili kako valja razgovarati. ja se mlogo volim pokazivati kao dobrodušni miroljubivi lik.”

    Naravno, to nitko nije popušio.

    Naravno, i Toma nam svima šalje poruku: “ja sam ordinarni, agresivni krmak”. Doduše, nije nam to ništa novo, ali dobro se podsjetiti.

    Pametni su davno rekli: kada dođeš u rim ponašaj se kao rimljanion, al nisu te knjige do tome nikada došle. biden to zna, ali misli da smo mi zbog nedostatka uma čista fizička bića i 100 % je u pravu.

    1. Šušak Šušak me zanima.

     A pitanja koja si postavio na početku posta su ispod svake razine. Ne pročitah ih ni na ortodoksnim ustaškim novinama garniranim fotografijama iz Jasenovca.

     Što se Nikolića tiče žali se Srbima koji su ga izabrali. E, da, i u Kolindin ured koji ga je pozvao!

     1. Ma jebo te Šušak. Pa čak ni notorni Šušak nije službeno vikao kako je ustaša niti je tražio na razini države rehabilitaciju ustaštva. To što Tomicini rade po Srbiji nema ovdje. Najgori u nas, židovski ridikul, presmiješni nacista Švarc nema nikakavog društvenog utjecaja. Sprdaju se s njime. U Srbiji je takav predsjednik države, a ni premijer im nije daleko. Eto ti Šušak kad si već navalio.

      Nisi mi odgovorio za Dražu i Đuića.

      Draža, Draža me zanima.Sloba, Sloba me zanima. Koštunica, Koštunica me zanima. Tomica, Tomica me zanima, Vučić, Vučić me zanima. Listi nema kraja, a ti se nisi pomaknuo dalje od Šuška.

 6. Ovdje je jedino gospodin Ivan Marić pravi gospodin pod punim imenom i prezimenom, gospodin Marić, moje poštovanje. A Nikolića ne podnosim, ne podnosim zadrte nacionaliste koji forsiraju svoje ljubljenje tri puta i koji promiču četništvo, nacionaliste koji sipaju kiselinu iz akumulatora zarobljenicima u usta i mašu crnim zastavama na Markovom trgu s ustaškim pozdravom, sve koji mrze, truju i huškaju na nevine ljude.

 7. Tri put je tri put a Fata je Fata.
  Tipicni hrvatski nacin razmisljanja.Josipovic se ljubio pa zasto ne mre i Kitarovic.Po meni cijelu farsu je izazvalo to ona ne da a on navaljuje.Uredu je poljubiti se tri puta nije to grijeh vec je poanta s kim se ljubis.Da se radilo o covjeku besprijekorne biografije to bi bilo potpuno u redu a ovako je malo

  paradigma.Necemo cirilicu u Vu ali se ljubimo tri puta s cetnickim vojvodom i vabimo srpskog predstavnika sumnjive proslosti na svoju stranu.

 8. kako nečemo čirilicu pa hdz ju je doveo za tri glasa g.pupovca u saboru jel to kod vas u hdz kolektivna amnezija

 9. S druge strane gdin Maric se pita ako
  je Nikolic cet.vojvoda (koliko znam on to ne krije niti se odrekao te titule) onda je Susak ustasa.Pa naravno da jeste i to svako normalan u ovoj drzavi zna i osudjuje.Samo mozemo kontiuirano prosvjedovati i traziti ukidanje ulica s njegovim imenom i jos hrpu drugih s tim se moramo sami izboriti kao i susjedi.Naprosto moramo sazvakati svoju fasisticku proslost i ispljunuti je i reci bljak.A imamo sve preduvijete za to jerbo imamo kredit tradicije antifasizma koju posto poto zele zatrti.

  1. Dobro, odrekla si se Šuška, a ostalih? Nisi ni spomenula Tuđmana, Pavelića, Gotovinu, Norca, Petra Krešimira, i naravno, najgoreg od najgorih: Josipa Broza Tita. I njega se moraš odreći jer Vojka,Tomica, Aca i njihovi sljedbenici Tileta toleriraju samo kad je nabijen na kolac.

   Jože, Jože se odrekni!

 10. Nisu kriptoustaše ništa boljih od onih pravih, ali je ogromna razlika rehabilitirati u državi četništvo i država u kojoj nikada nije bilo spomena o rehabilitaciji ustaštva.

  Opet, nisam za to da se jedna držva izolira u ovoj kompleksnoj situaciji, ali tim ljudima tamo treba nekako objasniti da ne biraju fašiste i da nam ih ne šalju.

  1. A ne trebaju nam ni agresivni krkani. Imamo ih previše i ovdje.

   1. Agresivni krkani i fasisti i fasisoidi su dio balkanskog miljokaza i nikoako ih se rijesiti.Stalno se vracamo ….

Odgovori