Sanja Pejić Roško: Dan kada slavimo Valentinovo

žene-domaćice

Nedavno je u jednoj poznatoj i popularnoj dokumentarnoj TV emisiji prikazna kratka priča o burnešama-ženama, Albankama koje su se zavjetovale na celibat i djevičanstvo i postale muškarci.To su učinile kako bi izbjegle hudu sudbinu prodanih nevjesti i stekle sva prava koja imaju muškarci. U tu svrhu doživjele su potpunu preobrazbu i u fizičkom i u psihičkom smislu.Osobno me je dojmio trenutak kada jedna od njih govori kako uvijek nosi sa sobom oružje i kako su žene pekmezaste, glupe i tako sve skupa bezvezna bića. Pomislila sam, pogledaj ti kako psiha napravi kaos u glavi. Nikada žena ne može doživjeti veći izljev mržnje nego kad joj  ga udijeli druga žena. Kada žena mrzi ženu onda je to stvarno mržnja nad mržnjama. Možda zato što su žene općenito dosljedne u svimu, pa tako i u mržnji prema pripadnicama vlastite grupacije.

Eto i naša EU parlamentarka Ruška je lijepo rekla da kada žena bude mogla sama sebe oploditi, e onda će i sama odlučivati o sudbini te oplođene himere. Naravno, sve u funkciji aktualiziranja zabrane pobačaja. Ne znam, valjda gospođa mirisnog imena misli da se žene prema arteficijalnim pobačajima odnose kao prema salvetama, te ih s radošću skupljaju, broje i razmjenjuju međusobno. I opet dolazi do izražaja moja teorija kada žena mrzi ženu….

Ovih dana ispred KB Sestre Milosrdnice u Zagrebu organizirano je molitveno bdijenje kroz 40 korizmenih dana. Želja je organizatora za prestankom obavljanja tog gnjusnog čina u navedenoj bolnici koja se, gle ironije, zove “Sestre Milosrdnice”. Doduše, u doba robusnog vremena crvenih karanfila bolnica je nosila ime dr. Mladena Stojanovića kojeg je, gle ironije, sustigla četnička kama .Naravno, medju okupljenima, rekla bih, prednjače žene, a muškarci se uglavnom smjenjuju kao vrli govornici, jer valjda oni najbolje znaju što je pobačaj; ta vjerojatno su ga okusili na vlastitoj utrobi.

I tako dok je osmi mart ili ožujak (as you wish), mnogima asocijacija na socijalističko vrijeme i pijančevanje do zore po kojekakvim OOUR-ima i SOUR-ima (al se nekad dobro jelo baš) mahom muškog društvanceta koje je dobrim ženicama kupovalo cvijeće preko dana, a pred zoru ševili zločeste, ja se zapitam što se promijenilo u zadnjih 100 i nešto više godina. Zapravo, malo toga. Žene su i danas izložene užasnom nasilju, ugnjetavanju, omalovažavanju i mrcvarenjima različite vrste. Možda ne gore u požarima kao američke ženice, njih 140, tog davnog 8. ožujka 1900 i neke (zamislite da su preživjele, danas bismo imali cijeli jedan grad ljudi). Zadnjih 50-tak na ovim prostorima imale su barem pravo odlučivati o vlastitom tijelu. A danas je i to zapravo ironično pravo dovedeno u pitanje.

I tako dok jedni prosvjeduju, bdiju i mole, što rade žene? Pa uglavnom ništa. Tu i tamo bljesne pokoja heroina poput Vedrane ili  Rujane ili Slavenke ili Dubravke….i napišu nešto moćno, nešto pametno. I taman kad pomislite kako će im se pridružiti rijeka žena i dići svoj glas, “ubiju” vas komentari žena (zamislite žena!) koje se ponose činjenicom da su napustile faks na trećoj godini zbog djece i obitelji, kako po cijeli dan kuhaju, peglaju, spremaju i ispunjavaju sve želje svojoj mnogobrojnoj dječici i ispraćaju ih u školu sa sisom među prorijeđenim zubima. I, eto, još jedan dokaz kada žena mrzi ženu….to je mržnja nad mržnjama.

Na kraju što mislim o Osmom martu? Pa ne znam, možda je to dan kada slavimo Valentinovo.

Sretan vam  8. mart!

 

 

27 comments

Skip to comment form

 1. Bila su to lijepa ourska vremena, cvijeće i poklončići za kolegice, meza, pa i nešto žešće, u kancelariji, a ako se nakupilo dovoljno „sredstava“ u fondu za zajedničku potrošnju, čak i odlazak na nezaboravne osmomartovske izlete. I sve to pod budnim i dobrohotnim okom tadašnjih direktora koji su s radnicima i radnicama znali živjeti u miroljubivoj koegzistenciji. Ne znam kako se danas po firmama slavi osmi mart, i da li se uopće slavi, ali veselo kao nekada, barem za radnike, sigurno nije.

 2. Pročitao sam genijalni prvi pasus a sada moram požurit na poso. Nema veze, ostavit ću si za poslije za merak natenane.

 3. Crnogorske “virdžine”, djevojčice koje su preuzimale na sebe ulogu muškarca, trebale su zaštititi porodicu bez muškog potomstva od, kako se vjerovalo, prokletstva i propasti. Kao neki oblik žrtvovanja.

  https://www.youtube.com/watch?v=Kroi8YNtFGw

  http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/svijeca-im-s-utrnula/print:true

 4. Još je gore kad se muževi pretvore u žene uz pomoć društva i države koji im ne daju posao, otjeraju kući. Tada oni postanu obezmuškarčeni, jer se ne mogu brinuti na muški način o svojim obiteljima

 5. Hrabrost ili linija manjeg otpora? Vječno žensko pitanje. Odabir je osobna stvar.

 6. Ma neka napusti faks i na prvoj godini, što se mene tiče, da bi kuhala, prala, peglala, rađala i dojila, ali neka to bude njezin IZBOR i odluka kojima je prethodilo mućkanje vlastitom glavom.

  Najgora mržnja je ona internalizirana, mržnja prema sebi, svojoj ženskosti (ma kako je definirale i doživljavale), svome identitetu, svome tijelu i psihi. A tu nam mržnju svakodnevno podvaljuju upakiranu u mirišljavu ambalažu.

  Odreži, napuni, napumpaj, smršavi, skrati, produži, naglasi, oduzmi, ofarbaj, uvuci, izbaci, utegni, ukovrčaj, izravnaj, iscrtaj, prekrij, zagladi, iščupaj… i možda će te, jednom, netko voljeti baš takvu kakva “prirodno” jesi.

 7. Za tu internaliziranu ne znam.
  Ali sam zapazio ružne ženske komentare ispod ama baš svakog teksta o Ilijani Vrbat Pejić, Slavici Lemaić, Klari Šćuki, Slavi Jurišić, Ružici Vidaković… Kokokomentare iz kojih uvijek pršće zloba, i nikada nemaju nikakve veze sa samim tekstom.

  1. Navedena imena ne spadaju u ženski rod. One su (bile) pomoćnici muških političara, one su, sudjelujući u lokalnoj politici, pomagale iskorištavati porezne obveznice i obveznike. One su dio muškog roda. Kao takve podliježu automatskoj paljbi. Svaki tekst je tek povod da se podsjeti na to. Po ničemu, ama baš ničemu, spomenute (dodala bi i Miščančuk) nisu dale svoj doprinos kritici dominantnog “muškog” eksploatirajućeg društva. One su kolaboranti. I nemoj se zgražavati nad komentarima. Blagi su i pristojni u odnosu na njihova blebetanja koja su umrtvljavala biračko tijelo. Pored toga, sebe su zbrinjavale, sudjelovale na lažnim testiranjima itd.

   1. Lara zaboravila si Tereziju Majetić. Ona je političarka iz sjene i sve što si napisala za navedene, ona je na kvadrat.
    @msabic, zloba pršće, raja svršava.

   2. Lara potpisujem sve od do.Rekla bih samo lokalnii dokaz o zenama koje mrze zene

   3. Upravo ilustrativni komentari. Žene ženama poručuju kako im se povremeno pisanje još i tolerira, ali bavljenje politikom – nikako.
    I rest my case.

    1. hahahaha … vidi ti to, a nisi pomislio da je većina žena prepametna za politiku, pa ih stoga u njoj nema?

  2. Spomenuta prvakinja vaše stranke se, pričaju na Hebrangu, dok je stanovala u malom stanu pokraj dječjeg igrališta, uspješno politički obračunala s koševima za košarku, maknuvši ih po kratkom postupku. Smetalo joj je udaranje lopte po košu dok ona zasluženo odmara. Poslije toga je po kratkom postupku odselila u bogatije krajeve, glasno laprdajući na svim mogućim “iventima” i intenzivno se muvajući oko Doma za nemoćne i starije osobe. Za pretpostaviti je da se dobro namirila, jer se u zadnje vrijeme smirila i mudro utihnula. Toliko o njezinim plemenitim pobudama i radu za opće dobro.
   Pršće istina, g.Šabić, a ne zloba. Zloba je kad te gospođice i gospoda prodaju maglu koju im preskupo plaćamo.

 8. msabic,trebao si ime svoje šefice staviti na prvo mjesto..znamo koga štiitiš..politički poltron kao i osobe koje si nabrojao..

  1. O da mogli bismo se sjetiti jos njih dosta zapravo tesko je izdvojiti pravu zenu u lokalnoj kaljuzi politike.Trenutno mi ne ide a ako je neko od vas jutrosvec popio ginko samo naprijed

   1. Zeba, nadam se da su tvoje frustracije samo političke naravi, a ne seksualne ili koje druge. U svakom slučaju, sram te bilo.

    1. msabic, a to je Zeba? Sve onda jasno!

     1. Ne bih znao, ne poznajem čovjeka.

 9. Što je to jasno…??

  msabicu,kakve su to frustracije??..objasni..srozavaš se i kao komentator i kao osoba..

  1. Frustracije zbog kojih vrijeđaš ljude po portalima, umjesto da se uhvatiš nečeg pametnijeg. Srozavao bih se kada bih se spustio na tvoju razinu, pa ti uzvratio primitivnim kvalifikacijama tipa “mater ti je poltron”, ili slično. Ovako, ostavljam te da se kiseliš u vlastitoj huji. Živio.

  2. Dragi Godp.Sabic gospodje i gospojice koje navodite kao uspjesne politicarke su tu samo sto su bile dovoljno ambiciozne ili jos jesu da uhljebe vlastitu guzu,guzicetinu i guzicucu kako bi ko fol radile nesto bitno i pametno a u stvari su amebe na zalost u funkciji jakuh muskih igraca.I nsravno iskoristile su siuaciju potrebe zena na listama.Sta vi stvarno misite da svaka iole pametna i samopouzdana ,uspjesna zena zeli ostvariti karijeru tako sto ce biti politicka marioneta da ne upotrijebim neki gori izraz?

   1. Hajde, doktorice, nećemo biti tako strogi. I ti si na Hebrangu prikupljala potpise za igrača, a ne za igračicu 😉

    1. U zelju da se nesto promijeni povremeno pomislite kako ima nade kako ipak ima prostora za mozda nesto drugacije ne idealno ali ipak drugacije i naprednije ali vrli brzo shvatite da ti nije tako.Date sebi i drugima sansu i onda shvatite da he sve puka tlapnja .Ja sam se povukla na vrijeme a neki i dalhe nastavljaju valjda radi osobnog interesa jer drugog ne vidim.Osim toga g.Sabicu zar mislite da bi ova sovinisticka ,primitivna,nepismena sredina izabrala gradonacelnicu.Ma dajte molim vas vi niste glupi def.cak me + iznenadite u prijenosima vasih tlapiteljskih sjednica GV koje su takva prokleto jebena farsa za koju se trose nasi novci.Covjek moze raditi greske ali ako ispravno razmislja zna se i zaustaviti na vrijeme

     1. Eto, onda sam još isto tako naivan. Kada se opametim, možda i ja počnem pisati kolumne.
      Nemam osobnog interesa. Slobodno provjerite.
      Uzgred, dali ste lijepu i jasnu guznu klasifikaciju. Sada kontam koja je tu moja kategorija…

      1. OK ak ste sretni u svojoj naivnosti,to je dobro za vas,ali ako niste…onda imate problem.Ista stvar je i sa pisanjem,obzirom na vaše društveno usmjerenje ako vas pisanje čini sretnim,samo naprijed,nema to veze s pameću već više sa nekim osobnim interesovanjem,ta ne pišu samo pametni ljudi,to znate i sami.A kategoriju opet morate odrediti sami..prema vlastitim interesovanjima i naravno odaberite onu koja vas čini sretnim.Et sve se zapravo svodi na osjećaj sreće…a to je u konačnici dobro. 😉

 10. msabicu..ako su osobe iz javnog i političkog života podložne su kritici..to je njihov izbor bez obzira na spol..ja odavno nisam u političkim vodama pa sam mislio da ćeš mi nešto kritički reći dok sam bio..ali izgleda nemaš što?!..ali o ovim osobama koje si ti nabrojao,mogao bih pisati memoare a to što ih štitiš..mnogo govori i o tebi..

 11. Čovjek mora biti čovjek i imati svoj integritet. Ako toga nema, džabe milijun diploma, certifikata, doktorata, priznanja, ulizivanja. Govno ostaje gpvno i jako smrdi koliko god ga netko umotavao u celofan.

Odgovori