Ja se ispričavam

Miss Universse 2015 2
– Ja se ispričavam – rekao je gospodin u odijelu. Svečanom se dvoranom razlio prvo muk, zatim gromoglasan vrisak. Ljepotice, od kojih se svaka za ovaj dan pripremala što je bolje znala i umjela, ostale su nijeme. Sve što znaju, sve što imaju; sve resurse uložile su u ovaj trenutak. Jedna je od njih proglašena najboljom, prvom. Kruna se našla na glavi, lenta na ramenima. Djevojka je bila uvjerena da je dobila priliku neko izvjesno vrijeme blebetati prazne floskule i smiješiti se objektivima. A onda – obrat.

– Ja se ispričavam.

Samo je ta rečenica bila dovoljna da pokrene lavinu reakcija, prvo na licu mjesta, zatim na društvenim mrežama. Nespretnog se voditelja prozivalo, vrijeđalo, nazivalo pogrdnim imenima. On i njegova neozbiljnost, njegova dokazana nedoraslost situaciji postali su predmetom sprdnje. Danima se javnost, unatoč njegovim isprikama i ispravljenoj pogrešci, zabavljala njegovim lapsusom.

– Ja se ispričavam.

Nije to mala stvar. Tako zeznuti svijet. Natjecateljice, njihove navijače, produkciju, oglašivače, sponzore, organizatore… Previše je tu uloženog truda i vremena, o novcu da i ne govorimo, da bi se takve amaterske, početničke pogreške događale. Netko mora odgovarati. Netko mora, makar svojim ugledom, platiti.

– Ja se ispričavam.

Zapravo, kad se malo bolje pogleda, te natjecateljice, zar je stvarno bitno kako izgledaju i odakle su? Umetci u kosi, gel na noktima, plastične trepavice, skupocjeni haljina i nakit. Šminka isprva besprijekorna, sve dok je blještavo svjetlo reflektora i nervoza ne počnu otapati, prikazujući poneko nesavršenstvo, otkrivajući mjestimično istinu. Uostalom, onu istu javnost koja je ostala istovremeno zgrožena i dobro zabavljena voditeljevim gafom, te misice i nisu pretjerano zanimale, niti je ijedna crtica o njima zasjenila neočekivani obrat na izboru. Nije jedna, nego druga. Šok, nevjerica, a zatim nastavak svakodnevice. Pojeo vuk magare.

– Ja se ispričavam.

Nije, ipak, voditelj toliki balonja da ne zna da mu je leći kako je prostro. Pokunjio se, ispričao se, pokušao je spasiti obraz sebi i onima koji su mu povjerili ovaj važan i skup posao. Bilo mu je jasno da se ne može ponijeti kao bahati magarac i svaliti krivnju na nespretno numerirane kartice s imenima, na uzbuđenje, neispavanost, na višu silu ili nešto deseto. Odrasla osoba, osobito ona koja se bavi javnim stvarima, mora stajati iza svojih riječi i postupaka te barem pokušati počistiti nered koji je napravio. Ako nikako drugačije, a ono barem preuzimanjem odgovornosti.

– Ja se ispričavam.

Ne čuje se ta rečenica često. Potrebno je da netko nešto majstorski uprska da bi javnost dobila (zasluženu) ispriku. Zato kapa dolje nesretnom voditelju. Pokazao se, pogrešci unatoč, profesionalcem koji svoj posao radi po načelima struke i po vlastitoj savjesti. Malo je danas takvih ljudi.

– Ja se ispričavam.

Kada ćemo takvu rečenicu čuti od onih koji su ovoj naciji priredili spektakl veći od izbora za Miss Universe? Hoće li ova javnost, itekako zainteresirana i involvirana, ikada čuti ispriku za strašne gafove koji se ovih dana događaju domaćim političarima i pretendentima? Kada će ono što nazivamo visokom politikom i u tom segmentu – a ne samo naslikavanjem, medijskom pompom, spektaklom i uloženim novcem – uhvatiti korak sa show businessom? Bojim se da taj program nećemo tako skoro gledati. Da parafraziram novinara Mislava Bagu: nije ovo, nažalost, izbor za mistera.

Miss Universse 2015

31 comments

Skip to comment form

 1. Citat: “Ne čuje se ta rečenica često. Potrebno je da netko nešto majstorski uprska da bi javnost dobila (zasluženu) ispriku. Zato kapa dolje nesretnom voditelju.”

  A što je drugo, nakon kolosalnog gafa, voditelj mogao napraviti i reči?

  Za gafove na domaćoj blatnoj pozornici ONI traže ispriku pučanstva.

 2. Dobro poantiranje! Ali, s bagovskim odmakom. Nije Orešković mister. I nitko neće reči “ispričavam se”.

  1. Kome se treba ispričati? SDP-u i Marasu? Onom tupokutnom, koji pod punim imenom piše: “Oteto, prokleto!”
   Njima dakle pripada prirodno pravo na vlast, pa im je Božo to oteo?
   Bolje im je da se pokriju po ušima i čkome.

   1. Priča se da Orešković govori hrvatski kao srpski “prijestolonasljednik” srpski. Inače zovu ga Aca Gica,

    Vidi ovo i uživaj u srpskom Oreškoviću: https://www.youtube.com/watch?v=mI5tqEXyf-4

    1. Čovjek je došao iz inozemstva i ne govori dobro hrvatski, ali je zato menadžer svjetskog kalibra.
     Za razliku od Milanovića, koji odlično govori hrvatski i ne zna ništa drugo pod kapom nebeskom. A ono što govori na hrvatskom samo su gluposti, prostakluk i uvrede, ljudima i ljudskoj inteligenciji.

     P. S. Priča se da i komunofašisti danas poste. Jedu samo jaja.
     Vlastita. Dobar tek, drugovi.

     1. Nadam se da su komunofašisti nesebični i da će vama nacifašistima ostaviti bjelanjce iz svojih jaja. Dobro se nagutao Lamza odnosno swalowman.

 3. Muljator Petrov je preko noći na čitavu svinjariju stavio i krunsko govno, ali ne mislim da to čini tekst zastarjelim, naprotiv. Apsolutna imunost na ikakav osjećaj odgovornosti za išta, tipična je oznaka hrvatske politike a hadeze i prirepci ala Petrov u tome uvjerljivo prednjače. Dan ranije, kromanjonac Brkić bljuvao je otrov po esdepeu jer, kao, učinili bi sve da dođu na vlast. Već drugi dan kad se podmuklom spletkom – a kako bi drugačije? – vlasti dograbio Karamarko, sve je odjednom u redu. I svi se kao prave ludi i iznenađeni, a čak ih i Bandić ismijava govoreći javno da je već ranije potpisao podršku Oreškoviću (i gle čuda, nigdje nikog da to demantira). Karamarkove udbaške spletke, inteligencijom na razini dječjeg vrtića, jednostavno su preglupe da bi ih se dalo sakriti – i svejedno, nema nigdje nikog da na to reagira. A i tko bi? Kitarovićku su i doveli za predsjednicu samo zato da amenuje svinjariju. Bozanić veselo trlja pohlepnim ručicama, nestrpljivo iščekujući vraćanje u srednji vijek. Mediji? Uz iznimku Bage i još šačice inteligentnih i hrabrih, medijski prostor je utonuo u polupismenost i lizanje guzica vlasti, koja god da u nekom trenu to bila. Ukratko – ne, nitko se u ovoj zemlji neće ispričati nizašto ma kakvo god sranje napravio, to je sigurno, pa stoga tekst ima trajnu vrijednost. A analogija, koja se k tome u poanti spaja sa izvrsnom rečenicom Mislava Bage, je savršena.

  1. Nisam vidio da se bilo tko iz komune bunio kad su “Tihi i Prle” lovili dr. Prgu na sušenu svinjsku potrbušinu. Sad se spominju nekakve “udbaške spletke”.
   A koji nakurnjak je bila ona predstava u stanu Ante Kotromanovića?
   Brkić je navodni”kromanjonac”, ali zato Maras sa svojim “oteto-prokleto” predstavlja sam vrh SDP-ove telegencije.
   Kolindu Grabar Kitarović nije nitko “doveo”, nego je na izborima dobila više glasova od Lignjoslava Josipovića, što komunofašisti očito nisu još preboljeli, iako je prošla godinica dana.
   Predsjednica je priznala faktičko stanje, koje se komuni ne sviđa. Što je trebala napraviti, možda reći da savez Domoljubna – Most nema većinu potpisa?
   To me podsjeća na nešto.
   Tako je gubitnička strana u svibnju i kolovozu 1995., tražila da se Hrvatska vojska vrati na početni položaj!!!
   Alal ćufte!

   1. Alal tebi bjelance!!!

  2. znači, ako sam dobro shvatio, petrov je govno jer je sklopio dogovor s hdz-om, ali bi bio vizionar da je sklopio dogovor sa sdp-om – iako je hdz relativni pobjednik izbora i u najmanju ruku je odnio više glasova od sdp-a.

   kad več spominješ trljanje ruku presvijetlog, jedna informacija koju, u tom sam siguran, ne znaš, a to je da su proračunska davanja crkvi za ovog mandata ne smanjena, ne na istoj razini, nego povećana:
   http://lupiga.com/vijesti/vjerska-proracunica-crkva-lani-dobila-rekordni-iznos-love-vise-nego-od-sanadera

   sloviš kao literarni talent, čovjek od knjige i misli, pa vjerujem da ti neće biti problem ako mi u par rečenica prokomentiraš ove dvije stvari.

  3. ovo zadnje o medijima je jedna od većih budalaština napisana u komentarima, uz bok provalama bombašice Lare.

   ne znam kako da se korektnije izrazim, ali samo totalni idiot nije prepoznao opću medijsku histeriju protiv b. petrova i “mosta” (u prijevdu: protiv reformi) u kojoj je sudjelovao i sudjeluje i ovaj portal (premda još uvijek ne znam zbog čega ili radi čega, no mogu pretpostavti).

   imamo dakle jednu stranku koja je simbol kriminala svake vrste, drugu stranku iza koje je mandat s lošim i katastrofalnim brojkama i treću stranku koja NUDI PROMJENE takvog stanja, ali 90% medijskog prostora posvećeno je ne ni prvoj, ni drugoj,nego toj 3. stranci i to naravno negativno intoniranog.

   ovo bi mogao biti ne samo politički, nego i moralni poraz sdp-a i njegovih simpatizera nakon kojega se možda krene s potrebnim reformama i u toj stranci.

 4. Sve me to skupa podsjetilo na onaj vic o babi koju su opomenuli da joj smrdi iz usta, na što je ona rekla da je to zbog mosta. “Onda vam se, gospođo, netko posrao pod most”, upozoriše ju.
  Tako bi to otprilike bilo i s našim MOST-om, tko se posr’o, i gdje, možemo samo nagađati, ali činjeica je da gadno smrdi i da je most zasran.
  Ispričavam se.

 5. Slabo, drugovi, niste u stanju rasuđivati, bumo rekli, malo ste neubrojivi.
  Zapalite po bezdimnu i poslušajte svoju pjesmu:
  Oj drugovi, jel’ vam žao, jel vam žao, jel vam žao ….
  Poslije toga, naravno, u šumu.
  U svoje prirodno stanište.

  1. Sad bi ti Tihomir rekao: smirrite se drragiu grrađevinarri (čitaj: građani).

   A tebe će ostaviti van šume punog bjelanca.

   1. Tužno je drugovi, kako ste jadni.
    Bit će bolje, drugi put, nekatese jidit’.
    Doći će sunce i pred vaša vrata.
    Mora.
    Rek’o je drug Tito.

    1. Tito je rekao i to da tuđe nećemo, a svoje ne damo. Damo, damo vam bjelance!

     1. Kompartijo, sorry, ne mogu više.
      4 puta je 4 puta, ipak sam ja u godinama.
      A i niste nešto naročito, prcati vas je isto što i disati.
      Refleksna radnja.

 6. dobili smo vrsnog premijera i zamjenika koji laže ili slikovitije rečeno nema muda reći tko i kad je prijetio mostu jer skriva kazneno djelo i sukrivac je u tom kaznenom djelu jel ne želi reči tko je ta osoba to nije hipokratova zakletva da bim stegao vjerodostojnost mora imenovati ljude koji su prijetili članovima mosta i podastrti dokaze kako če mu inače narod i premijer vjerovatirevi istinu i biti češ katalik idomoljub jedameni netko prijeti otišao bi napoliciju i dao dokazeovako je u neprestanoj opasnosti od izdajnika ove zemlje ako je totočno to što tvrdi ako nije imamo zamjenika premijea koji je več napočetku mandata slagao i obmanuo jacnost

 7. Jel smo mi to sad dobili prinudnog upravitelja? Ili se to zove povjerenik? Nisam u toku, pa ne znam. Iz koje je zemlje? Vidim da je neki stranac. To bi još moglo izać na dobro.

 8. američko kanadska korporacija nam je poslala stečajnog upravitelja i to je ok amerika predsjednicu i to je ok a što če biti dalje ne znam samo znamda je zamjenik premijera reči tko mu je prijetio iz sdp mora reči istinu inače ode sve u vjetar tko če mu vjerovati a i bog gleda odozgo

 9. Bravo, milenijum. Jel mu to kaptolska kurija savjetovala da laže i maže? Majstorski je to pos’o, a Božo je politički šegrt. Tu su neki stari prefriganci, premazani svim mastima, umiješali svoje prste. Smuvalo jadnog Božu, most mu se pretvorio u hdz-ov putić. U svakom slučaju, moralnu i političku vjerodostojnost zauvijek je izgubio. Od percepcije neovisnog, poštenog i obećavajućeg novog lica na političkoj sceni srozao se do percepcije najobičnijeg lažova i pantovčakovog i kaptolskog sluge i potrčka. Njegovi dosezi su zaista lokalni i ograničeni, kao što se i upozoravalo.

  1. imaš li neki uvjerljiv dokaz da se b. petrov odlučio za hdz pod utjecajem crkve? ja recimo tvrdim da iza toga stoje ickeovi ljudi gušteri.
   i kako ćemo sad znati što je istina?

   što se tiče laganja i prefriganosti, tu je crkva bez premca, to je institucija s višestoljetnim iskustvom. no, nije jedina. uzmi recimo čuveni “plan 21”, popis sdp-ovih obećanja s kojima su izišli 2011. i dobili izbore, i milanovićevu zakletvu pred bogom (da, točno tako, proguglaj) da će se to sve ostvariti. međutim, već na pola mandata vidjeli smo da milanović laže, da uopće nema niti namjeru ostvariti ni 5 glavnih, a kamo li svu 21 točku.
   laganje i prefriganost su dakle sastavni dijelovi politike, skloni su joj političari svih boja i opcija.

   moramo uvijek ispričati cijelu priču. polovična priča je tek ublažena laž, nešto što je samosvjesnom čovjeku neprihvatljivo.

   zanimljivo je da simpatizeri partije tako strastveno pljuju po čovjeku koji još praktički ništa nije ni započeo, a s druge strane imaju imaju mlitavca iza kojeg su 4 iznimno loše godine i osiromašen narod, no o njemu nemaju što reći. ovo mogu dijagnosticirati kao tzv. pomaknutu agresiju. identična pojava prisutna je u tzv. desničara koji krivicu za sve nesreće ovog svijeta pronalaze u komunizmu i komunistima, točnije onima koje oni proskribiraju kao komuniste.

   idemija, ti kao ni ja ni bilo tko drugi ne možeš znati koliki su dosezi bože petrova, možeš samo pretpostaviti i priželjkivati. a nešto mi govori da je više riječ o ovom drugom.

   pljuvanje glasača i simpatizera partije i njihovih medija po “mostu” i b. petrovu odraz je jezgrenog straha od bilo kakvih promjena, toliko spominjanih reformi koje su prijeko nužne za ekonomski i društveni oporavak ove zemlje. svi ti malograđanski farizeji, želeći da se pod svaku cijeni održi postojeće stanje, nedvosmisleno pokazuju svoju isto tako jezgrenu sebičnost te izostanak one minimalne solidarnosti s tisućama ljudi koji zbog sadašnjeg stanja u državi pate ili se nalaze u nezavidnoj poziciji.

   sdp i hdz i njihove vojske glasača i simpatizera ukrali su budućnost ove zemlje. tek kad oni pocrkaju i pod uvjetom da ih ne naslijede nove brigade indoktriniranih, moći ćemo se nadati boljem.

   ostaje dakako i nada u božju providnost ili, za nas malo manje religiozne, božinu providnost.

   1. Nisi čuo za mladež HDZ-a i Forum mladih SDP-a?

    Potomci se odgajaju 🙁

    1. ma znam, to sam rekao više da podcrtam dugoročnu beznadnost s takvim “elitama” i njihovom politikom

   2. “imaš li neki uvjerljiv dokaz da se b. petrov odlučio za hdz pod utjecajem crkve?” – imam, samo nesmim kazat. Ko i Petrov što ima dokaze da je SDP vrbovao mostove zastupnike i članove NV-a.

    “sdp i hdz i njihove vojske glasača i simpatizera ukrali su budućnost ove zemlje. tek kad oni pocrkaju i pod uvjetom da ih ne naslijede nove brigade indoktriniranih, moći ćemo se nadati boljem. ”
    jedna od ružnijih brockovih parola i zastranjivanja, nikom, ima ona fraza “ni najgorem neprijatelju”, ne bih poželio da “crkne”.

    Jadno, brocki.

    1. potpuno očekivano. nemaš ti nikakvih dokaza ni argumenata, a pitanja preskačeš kao i svi ostali glasači i simpatizeri partije.

     beznadni ste, indoktrinirani i nije vas briga za druge građane ove zemlje. zato velim da vam smrt dobro pristaje. drugog lijeka nema.

     1. Keep calm, maniac, znaš da ti škodi puni mjesec.

 10. Dakle stvarno ima onih koji su povjerovali i vjerovali u treći put Bože Petrova. Svaka čast. Razumijem da ste sada razočarani. U Hrvatskoj se do sada pojavio samo jedan jedini put. Proći će godine dok se pojavi drugi, a o trećim ne treba ni razmišljati.

  Da rezimiramo. Apsolutni pobjednik ovih izbora je Milan Idemodelati Bandić. Dobio je imunitet (i formalni saborski i prešutni od partnera), novih 7 milijardi kuna za zaigravanje po svojoj volji i mogućnost da se nasmije svim svojim protivnicima u facu.

  Nakon toga slijedi Toma Špijun Karamarko koji je održao lekciju iz političkih igara malom Zoki. Od gubitnika izbora i omraženog u vlastitioj stranci dobio je win-win situaciju. Kao konačni izborni pobjednik (njegova koalicija je na vlasti) ojačati će unutar stranke, ali i kod građanstva, a svu odgovornost za eventualne rezove i promašaje vlade komotno će moći prebaciti na “građevinarca” Tihu i malog Božu. Da mu je netko prije izbora nudio vlast bez ikakve odgovornosti vjerojatno bi mu rekao da je popizdio. Maestralno.

  Mali Božo i kompanjuni su pobjegli od goluba na grani i zgrabili vrapca u ruci. Tomica ga je smjestio u njegove prave okvire i domete ili bi se čak moglo reći da je dobio manje nego je trebao. Iza ili uz njega stoje ljudi koji će se masivno naplatiti od vlasti i koalicijskih partnera. Bit će to kolosalni slučajevi za DORH. Što se reformi tiče, odmah ih je opravdano spustio na zemlju Domagoj Ivan Milošević rekavši neku večer veliku istinu: društvo i država imaju ograničeni kapacitet za reforme. Za razliku od unezvjerenih medija koji su htjeli sve na brzaka, Božo je kao pravi jebač stvar odužio do eruptivnog svršetka.

  A Zoka? Treba li o Zoki uopće išta govoriti? Izdali ga živci nekoliko puta, pokazalo se da laži i prevare ne prolaze do besvijesti. Neki spominju da je prvo prevario sve svoje ne izvršivši Plan 21 ali to nema nikakve veze. To je bio ionako z brda z dola nabacan popis želja kojekakvih naivaca. No Zoki mora jednom već shvatiti da se ne može biti i lijevo i desno i pristajati i odbijati i biti inteligentan i biti lud. Raskoljen je kao Raskoljnikov. Njegova ludost, bahatost i nevjerodostojnost ga je koštala gubitka izbora. Ni oni koji ga poznaju mu ne vjeruju, a gdje će mu vjerovati Bože.

  1. Odlično. Samo, precijenio si Božu u predzadnjem pasusu. Od subjekta pretvoren je u erotski objekt. Nije za seosko dijete menage a trois.

  2. prvo, b. petrovom i “mostom” nisu razočarani svi. razočarani su prije svega partija i njena interesna klijentela (dio koje se okuplja na ovom portalu) te neki glasači “mosta”. ja sam recimo glasao za “most”, hdz ne mogu smisliti, ali o “mostu” još ne mogu ništa reći, ni pozitivno ni negativno. zašto? pa zato što se rukovodim razumom koji mi kaže od novog premijera, “mosta” i b. petrova – još ništa nismo ni vidjeli. nisam dakle rukovođen emocijama ili privatnim interesom (npr. sdp nije zaposlio mene ili nekog mog u “vodovodu” ili “komunalcu” pa da osjećam potrebu da drukam za njih).

   blebeće se napamet, mediji se bave tricama (tipa kakav je jezik t. oreškovića), svi sve znaju, javljaju se teoretičari zavjere, spominju se crkva, opus dei i masonske lože, sve ne bi li se oblatio jedan projekt, jedna ideja od koje se partijskoj klijenteli, i sdp-ovoj i hdz-ovoj, ledi krv u žilama jer bi ih taj projekt mogao stajati udobnih fotelja. to je sva mudrost ove medijske lakrdije.

   milanović i sdp izgubili su izbore jer su nesposobni i jer iza njih stoje poražavajuće brojke. nema to veze s milanovićevom bahatošću.

 11. Autorica otvoreno provocira.

  “– Ja se ispričavam.

  Kada ćemo takvu rečenicu čuti od onih koji su ovoj naciji priredili spektakl veći od izbora za Miss Universe? Hoće li ova javnost, itekako zainteresirana i involvirana, ikada čuti ispriku za strašne gafove koji se ovih dana događaju domaćim političarima i pretendentima?”

  Poziva da joj se akteri spektakla ispričaju. No, nije li i pozivanje na ispričavanje dio spektakla?

Odgovori