Danas ću ti dokazati da s tobom želim provesti ostatak života

Ljubav-ili-novac

Benzodiazepinskoj bombici unatoč, te noći od uzbuđenja nije oka sklopila. Znala je da ne postoji ništa što želi više od toga; ipak, srce joj je lupalo kao bubanj. Njega pak svi bubnjevi ovoga svijeta nisu mogli probuditi. Zatekao ju je, probudivši se svjež i odmoran, kako sjedi na rubu kreveta. Bez žurbe, ali i bez riječi, popili su kavu. Prijala je bolje nego običnim danom, kada bi je on srknuo nad novinama, a ona pred zrcalom u kupaonici. Kada je ponovno ušao u spavaću sobu, odijelo ga je već čekalo na vješalici a košulja na dasci za glačanje. Pomislio je kako bi najradije stavio leptir-mašnu, no znao je da će izgledati smiješno. Fina, svilena kravata bila je ipak prikladniji izbor. Ona je u to vrijeme, stojeći u čipkanom donjem rublju, prebirala vješalice u ormaru tražeći savršenu haljinu. Taj je dan bio jedan od najvažnijih u njezinom životu i premda nisu unajmili fotografa niti čekali uzvanike, željela je u najsvečanijem trenutku pored odabranika svoga srca izgledati lijepo.

Milijun joj se misli vrzmalo glavom. Napokon će biti zajedno, u punom smislu te riječi. Napokon će biti vezani nečim dubokim, značajnim. Bit će, napokon, kao i svi njihovi prijatelji i poznanici. Dokazat će jedno drugome i svima ostalima da misle ozbiljno i da neće pobjeći glavom bez obzira čim se ukaže prilika. Trebalo je mnogo promišljanja, vaganja, svađa i suza, mirenja i kompromisa, da se odluče za ovaj korak. Njihovi će potpisi danas simbolizirati odluku, pristanak, obećanje, presudu.

U torbicu je ugurala sve što bi joj moglo zatrebati. Maramice, ruž za usne, osobnu iskaznicu i snop papira.

– Znaš, još uvijek možemo odustati. Što ako se zaletimo s ovim? – pitala ga je bojažljivo, hineći opuštenost. Umirio ju je njegov ozbiljni ton.

– S tobom želim provesti ostatak života. Danas ću ti to i dokazati – rekao je zagrlivši je. Povukao joj je patentni zatvarač na leđima. Još kapljica parfema, lakirane cipele na petu – jedna, pa druga – i bili su spremni za polazak.

Držeći se za ruke, uputili su se u grad. Koračali su složno i odlučno prema centru, gdje se nalazila velebna građevina koja je ulijevala strahopoštovanje. U njoj će ostaviti svoje potpise kao zalog njihovih ozbiljnih nakana. Stigli su netom pred ugovoreni termin. Zgradurina je vrvjela ljudima koji su se tu našli svak svojim poslom i zadatkom, no, osjećala je, nijedan nije bio važniji od njihova. Zvuk potpetica na mramornom podu odzvanjao joj je u ušima sve glasnije, da bi postao gotovo zaglušujuć kada su napokon stali pred službenika i objasnili mu što trebaju. Uredno počešljani mladac uljudno ih je pozdravio spreman da odradi svoj posao i zapečati zajedništvo dvoje ljudi. Znojni su im se prsti isprepleli još čvršće.

– Gospodine Horvat, gospođice Kovačević – pljesnuo je rukama – kako ćemo – u eurima ili švicarcima?

 

 

11 comments

Skip to comment form

 1. Dobra dosjetka. Silvija je sve bolja i bolja.

 2. Lijepa erotska priča u kojoj dvoje mladih, ona sa puno strepnje i iščekivanja, a on samouvjeren i odlučan, potvrđuju ozbiljnost svoje veze zajedničkim upuštanjem u neizvjesni sado-mazo-porno kreditni maraton.

 3. Ovo beletriziranje doprinosi širenju raspona portalovih oblika.

 4. Bludišo, hvala. 🙂

  Siga, sjajna nadogradnja, sviđa mi se! Nastavak??? 😀

  Jagma, Jagma, još jednom dijagnostički “u sridu”, s minimalnom eksplicitnom evaluativnom komponentom. Ali ajde, barem te zasvrbilo 😉

  1. Nastavak? Pretpostavljam da ih čeka pedeset nijansi ružičaste, sve dok se jedno od njih ne zaželi intrigantnije i tajnovitije sive. A možda to nije ta priča. 🙂

  2. Tko je dobio packu od Brodmana, ti, ja ili obje? 😀

 5. Meni ova priča nije jasna..ako se ona odnosi na ovaj film.i na ljudske sudbine..malo je degutantna..nije smješno ništa! .(btw imam virozu pa sam koma)

  http://www.youtube.com/watch?v=4TiWc_E8yfo

 6. Brodman(e?), ne mogu otvoriti link ali imas pravo. Crtica je doista stvarna i svakodnevna; tu pricu zive tisuce nasih sugradjana. I ozbiljna je i tragicna i groteskna.
  Reci, jesi li ikada bio toliko obuzet jadom i ocajem da nisi bio u stanju reagirati nikako osim histericnim smijehom popracenim sazalnim pogledima drugih?

  Ozdravi brzo.

 7. Ukucaj na youtubeu “U braku sa švicarcem”

  Očajan..nikada toliko da pokleknem..iako smo u tri dana dobili otkaze i supruga i ja..ona je bila u bolnici pred porodom (blizanci)..

  Uvijek sam smijao (bez histerije)..danas sve manje..nisam dužan,nemam kredit..imam svoju kuću..mogao bih reći sada,ma baš me briga..ali razumijem i promatram ljude oko sebe..pogledaj film..remek djelo našega stanja i bolesnih umova koji nas vode u provaliju..

 8. Brodman, napiši autobiografiju pod naslovom “Kako je Brodman brodio, a niije se nasukao- autobiografija u 20 smijanja sudbini”.

 9. Popac..nisam nikada oplakivao svoju sudbinu..radio sam što god sam mogao..od Venecije do Berlina…ako se ne mora,toplo preporučujem da ostanete..svuda su me gazili kao roba..a hodao sam svjetskim gradovima kao pas lutalica,koji zna gdje pripada ali ne može se vratiti..

Odgovori