Samo pet metara do povijesnog otkrića: Otvoreno pismo gradonačelniku Broda i ravnatelju Muzeja Bodskog Posavlja

Poštovani gradonačelniče Duspara, poštovani ravnatelju Muzeja BP Špicer!

Dopustite mi da Vam ukažem na mjesto u Širokoj ulici na kojem je napravljen veliki i duboki ukop u zemlji veličine oko 3×3 metra, isto toliko dubok, na kojem radnici Vodovoda izvode određene radnje za potrebe odvodne kanalizacije. Fotografije vam dostavljam u prilogu.

Isto mjesto nalazi se tek četiri do pet metara uz Široku ulicu (Petra Krešimira) od mogućeg povijesnog arheološkog otkrića-tunela koji se prema legendi i pričama starih Brođana povezuje Tvrđavu i crkvu Svetog Trojstva.

Nisam bio, niti sam još uvijek jedini istraživač koji želi otkriti ovaj tunel, vjerujem da ste čitali neke od mojih članaka na temu tajanstvenih brodskih tunela, te na osnovu svojih prikupljenih saznanja, informacija i činjenica, imam razloga vjerovati i nadati se da ovaj tunel prolazi upravo Širokom ulicom, prostire se od Tvrđave, ide prema Maloj Crkvi, a onda u ulici Tome Skalice ili Šenoinoj, skreće i dolazi ravno u dvorište crkve Svetog Trojstva.

Svoje pretpostavke temeljim na slijedećem:

 • Iskazu i razgovoru sa dipl. ing. arhitekture gdinom Stjepanom Lončarićem koji je krajem prošlog stoljeća bio glavni voditelj istraživač spomeničke baštine Tvrđave i uređivao istu u vremenu gradonačelnika Vukelića i Metera i koji duboko vjeruje da tunel koji povezuje Tvrđavu i Crkvu Sv. Trojstva postoji, ali su njegova očekivanja bila da isti prolazi kroz Šetalište braće Radića uz Savu. Tako su mislili i mnogi drugi istraživači, tako sam i ja također mislio, jer to je bilo logično, no nikome nije nikada palo na pamet da bi taj tunel mogao ići Širokom ulicom.  Naime, u vrijeme kada je Tvrđava građena, jedan njezin zvjezdasti krak dopire do Široke ulice, jer je tada u to vrijeme prostor Tvrđave išao čak do zgrade današnje Županije i dvorišta, te ima logike da upravo u tom zvjezdastom kraku tunel ulazi u Široku ulicu, i predstavlja sastavni dio arhitekture same Tvrđave. Slične tunele ing. Stjepan Lončarić otkrio je i u Osijeku dok je radio na sanaciji njihove Tvrđe, te iste tunele sada i oni žele iskoristiti u turističke svrhe.
 • Nadalje, u svojoj knjizi pod nazivom Stari Brod, naš poznati brodski pisac i povjesničar Vladimir Rem, na str.48. kaže da se današnja Omladinska ulica nekada zvala Širokom ulicom te da je zapisano da su ovdje u 18. stoljeću postojali šančevi koji su pripadali staroj brodskoj tvrđavi Vukovac. Šančeve, odnosno duboke kanale koji su išli uz Široku ulicu vrlo je lako onda pretvoriti u tunel.
 • Nadalje, na vojno-topografskoj karti i planu Broda iz 1715. god, kojeg je radio ing. S.de Parrete jasno je vidljivo da je na karti točno uz cijelu Široku ulicu ucrtan i bedem, odnosno tunel. Nema nikakvog ni smisla ni logike da se bedem radi  u Širokoj ulici, ako bi se već bedem radio za obranu od Turaka onda bi se radio uz Šetalište braće Radića da zaštiti Brođane i sam grad od napada Turaka. Koga će to bedem braniti u Širokoj ulici? Zato vjerujem da je na karti ucrtan tunel, a ne bedem.
 • Nadalje, istražujući tajanstvene tunele našega grada, osim razgovora sa povjesničarima, arhitektima i proučavajući vojno-topografske karte i stare planove Broda, veliki dio vremena posvetio sam i narodnim kazivačima tj. našim starim Brođanima koji tvrde da su vidjeli tunele i u njima bili. Među njima je i gđa. Nada Palada, naša Brođanka koja je rođena baš u Širokoj ulici, i godine 1956. kada je došlo do velikog urušavanja ulice,  zajedno sa drugom djecom vidjela je veliki, ogromni tunel profila oko 3x 3 mera, kako kaže puno je veći od onog u Zajčevoj ulici, čije sam joj fotografije pokazao.

Po njenom svjedočenju tunel je bio potpuno suh, građen od sitne crvene cigle pomiješane sa živim vapnom, tunel kroz kojeg mogu proći i zaprežna kola. Gospođa Nada Palada duboko vjeruje da to nije nikakav retencioni kolektor u sastavu stare odvodne kanalizacije, nego pravi tunel koji povezuje Tvrđavu i Crkvu Sv. Trojstva, preko Skaličine ulice u koju skreće. Svoj iskaz dala je i na SBTV-u u emisiji KLOPKA.

Uvažavajući sve gore navedeno, zamolio bih Vas da Grad i Muzej preko ovoga iskopa kojeg su napravili radnici Vodovoda, krenu u istraživanje ovoga tunela. Vodovod je već napravio dovoljno veliki iskop iz kojeg se za samo pet metara kopanja može ući u ovaj tunel i otkriti da li on postoji ili ne. Financijski trošak je zanemariv, a potencijalna povijesna, kulturološka i arheološka senzacija je od neprocjenjivog značaja za naš grad, Brođane i društvo u cjelini.

Također vas molim da se javnost i službeno upozna sa postojanjem tunela u Zajčevoj ulici o čemu sam također pisao u više navrata. Molim vas da se službeno na teren pozovu i konzervatori iz Konzervatorskog odjela  i arheolozi iz Muzeja Brodskog Posavlja, te povjesničari, etnolozi i zainteresirani pisci, jer otkriće ovih tunela ima multidisciplinarni karakter.  Pročelnica Konzervatorskog odjela dipl. ing. arhitekture Željka Perković izvijestila me je da se tunel u Kozarčevoj ulici nalazi u prostoru kulturno-povijesne cjeline grada upisane na listu registriranih kulturnih dobara pod brojem Z-1965, te u prostoru registriranog arheološkog nalazišta upisanog na listu registriranih kulturnih dobara pod brojem Z-4953.

Smatram da su ovim zadovoljeni svi zakonski preduvjeti zadovoljene i pretpostavke za jedno kvalitetno i stručno arheološko istraživanje te konzervatorsko uređenje starog baroknog tunela koji najvjerojatnije datira iz vremena gradnje Tvrđave i crkve Svetog Trojstva i kao takav predstavlja neprocjenjivo povijesno i kulturno blago našega grada. Molim da se o tome službeno upoznaju i svi ostali mediji.

Elektrifikacija, klimatizacija i opremanje ne svih, nego samo jednog tunela koji se nalazi u staroj jezgri našega grada sa odgovarajućim kulturno-umjetničkim, muzejskim sadržajima i svjetlosnim efektima, po uzoru na slične tunele u Nizozemskoj, Kanadi, Italiji, Rijeci, Zagrebu…vjerujem da bi Slavonskom Brodu donio veliki benifit i naš grad pretvorio u hit turističku atrakciju ne samo u Slavoniji nego i cijeloj Hrvatskoj.

U nadi pozitivnog odgovora, unaprijed se zahvaljujem.

S poštovanjem!

Slavonski Brod, 4. listopada 2019.                        Darko Daky Lončar

10 comments

Skip to comment form

 1. Do kada ćeš Lončaru moljakati Dusparu? Zar nisi to već jednom učinio, pa ti ovaj nije ni odgovorio? Mislim da je ovo otvoreno pismo istovremeno tvoje ponižavanje i Dokaz da je Duspara pošo ča. Pored toga Izderao ga je Lukić za nepristojnost i političku nekorektnost.

 2. Već čujem babu kako se obraća svojima kako je imao volju istraživati, ali nije mogao od kiša jesenjih. Reći će i da je znao za tunele, pa tko je taj pelivan Lončar… Zato Lončar dok čekaš da se realiziraju tvoje zamisli pitaj građane o svemu, poznate Brođene… Nemoj s babom imat posla više. Zar nisi shvatio njegovu perfidiju?

 3. Daky je toliko napaljen na tunele da bi ih pojeo zemlju kako bi došao do njih. Smiri se čovječe! Svi znaju tvoje zasluge, ali ove godine ništa. Babo želi sve iskoristiti za svoju predizbornu kampanju. Lončar ne budi crv.

  A tko je to Špicer? On će svirati kurcu kao muzičar na čelu MBP?

 4. Razumijem ja kako se vrši medijski pritisak, ali ovo otvoreno pismo je bilo nepotrebno. Lončar će biti stigmatiziran kao dosadnjaković, a Dusparu će mnogi razumjeti što šuti. Ustvari, Lončar relativno dobro gura stvari, a gradonačelnik je čudnovati kljunaš, kako se kaže za neobične likove.

 5. Nekoliko pitanja Lončaru.

  Kako to da Otvoreno pismo nije objavljeno na vašem matičnom portalu sbonline?
  Kako to da nigdje drugdje nije obkavljeno nego na sbperiskopu?
  Kako to da se po drugi put obraćate gradonačelniku Duspari, a vrlo dobro znate da je rekao da ste luđak?
  Kako to da ovim otvorenim pismom proturječite stavovima urednika ovog portala?
  Kako to da niste prezentirali mišljenja Brođana o tunelima?

 6. Ne razumijem da li je to pisamce s smislom i kojim?Nadalje kog ili kojih je Loncar portala kolumnist?
  Zašto Špicer odakle on sad, glazbenjak koji čuva mamutove kljove.Da li Duspara i Špicer zajedno čitaju pisamca?Iskreno sere mi se…

   • on 05.10.2019 at 10:51

   Lončar se javno deklarirao d nije kolumnist sbperiskopa, nego sbonlinea. Vjerojatno mu janković daje popriličan honorar.

  • on 05.10.2019 at 10:49

  Ne daj se, Daky! Moli, kumi, prijeti, piši, zahtijevaj, ulaguj se, grmi… ali istraj u svom poslu. Ti si primjer za stranačke, novinarske i gradske šupke. Građani od tebe očekuju rezultate i izvlaćenje iz političkog mraka činjenice o tunelima.

 7. Netko je napisao da će babo odgovorii odnosno dati dozvolu za istraživanje tunela, ako njegovi ljudi dogovore izgradnju kružnog toka.

 8. Ja volim rupe, također.

Odgovori