Bar tri kaktusa za “potez godine”

I dalje se nastavlja ‘sječa glave’ i sličnih rabota na jednom od brodskih portala. Portal koji se nerijetko  reklamira kao jedan od najboljih portala ne u Županiji, nego i regiji, Portal u čijem Impressumu piše: “Portal … bavi se informiranjem s primarnim ciljem jačanja suodnosa građana i komunalnih političara kako bi samouprava dominirala nad upravom, jer “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu” (čl. 1. Ustava Republike Hrvatske)”, prednjači s pomalo nemoralnim postupcima.

Molio bih čitatelja da tu rečenicu iz Impressuma s tog Portala još jednom pročita prije nego se upozna s pozadinom i samom pričom, koja dalje slijedi.

Evo sada i priče. Prije nekoliko dana nakon objave informacije sa stranice Grada da je “Grad Slavonski Brod među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz EU fondova” (https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11720-grad-slavonski-brod-medu-najuspjesnijim-gradovima-u-hrvatskoj-po-povucenim-sredstvima-iz-eu-fondova), spomenuti Portal tu informaciju s malim korekcijama uredno je objavio. Tako pod naslovom: “Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji” mogli smo se informirati odmah ispod naslovne slike, kako o svemu tome razmišlja i slavonskobrodski gradonačelnik:

“Zaista smo posljednjih godina puno napredovali u tom smislu i već sada pripremamo projekte za novo financijsko razdoblje – zaključio je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.”.

I zaista nije mala stvar, što više je za veliku pohvalu sve ono što stoji u “službenim podatcima FINA-e, (da) sa 48,5 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava ‘povučenih’ tijekom 2020. godine, Grad Slavonski Brod jedan je od najuspješnijih hrvatskih gradova u prošloj godini kada je u pitanju iskorištavanje sredstava europskih fondova”, kako piše i u članku, ali i u informaciji koju je objavio Grad!

Nažalost tu priča ne staje jer naš Grad pored svoje pozitivne strane ima i negativne. Pa koji grad ih nema! No o njima kod nas izgleda zabranjeno pričati, makar u ovom slučaju koju ću opisati, svima je jasno da krivica nije samo na Gradu, Gradskoj upravi, Gradskom vijeću i Gradonačelniku. Nego je puno šira…

Znamo već duže vrijeme, točnije negdje od lipnja tj. oko 100 – 120 dana da je po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”. Nisam siguran da spomenuti Portal o tome uopće informirao svoje čitatelje. Što više, bojim se da na prstima jedne ruke može se izbrojiti sve naše, hoću reći brodske i slavonske medije koji su tu vijest objavili. No, jedan od njih je i SBPeriskop!

Mi eko-aktivisti također taj podatak često podvlačimo i ističemo jer je jasno, neovisno da Rafinerija neslužbeno već jedno vrijeme ne radi, Slavonski Brod i Brođani dalje su izloženi velikoj koncentraciji onečišćenja, prvenstveno lebdećim česticama promjera manjeg od 10 i 2,5 mikrometra, tj. PM10 i PM2.5.

Zato je čudan nastavak priče, gdje smo informirani da je na spomenutom Portalu uz spomenuti članak ne dugo iza objave pojavio se jedan komentar sljedećeg sadržaja:

“Sve ovo (po čemu je “Slavonski Brod treći u zemlji”) nikako ne ide zajedno sa informacijom koju je i svjetski Guardian objavio sredinom lipnja, a prenosimo naslov i udarnu vijest s tportala:

Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka” (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-treci-najgori-u-europi-po-kvaliteti-zraka-ni-zagreb-ne-stoji-dobro-20210617).

Iz izvješća Europske agencije za okoliš jasno se vidi da je “najzagađeniji zrak u poljskom gradu Nowy Sacz gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru četvornom.

Na drugom mjestu je talijanska Cremona s 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom, a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom”.”

Nažalost, komentar nije dugo bio vidljiv na Portalu i brzo je došlo do brisanja sa strane administratora. Makar u komentaru nema ničeg uvredljivog i/ili netočnog. Što više, kako smo i ranije spominjali to je naša, brodska ‘teška’ istina! Na nesreću svih Brođana! Pa i onih u Portalu i onih u Gradskoj upravi…

No administrator i/ili možda urednik Portala nije stao na tom. Zabranio je dalje korištenje korisničkog imena za pristup komentiranju bilo čega u budućnosti na Portalu ili jednostavno sa svojim potezom  blokirao/izbrisao/onemogućio komentiranje/začepio komentatoru usta…! Zaista ‘respektabilan’ i ‘velemajstorski’ potez! Da se dijele kaktusi za “potez godine”, administrator i urednik Portala zaslužili bi bar tri kaktusa!!!

Na kraju. onima koji nisu još prepoznali i shvatili o kome se radi, otkrit ćemo: radi se o dobro poznatom portalu SBPlus, o njegovom glavnom uredniku, a administrator nam je nepoznat!

29 comments

Skip to comment form

 1. Za njih je nadgrobni vijenac, naravno, u političkom smislu.

 2. Portal koji Tot-Đerđ spominje gradonačelnikov je glasnogovornik. Sprega politike i javnog informiranja smrdi skoro isto kao brodski zrak.

  1. Ne daje Duspara gradski novac samo sbplusu, nego kapne neka lovica za još neke portalske podguzne muhe.

 3. Jedino je sbperiskop dosljedni kritičar službne politike grada kad je riječ o ekološkim rješenjima. I to znalački kritičar. Gdje bi portalu bio kraj da ima novca za istraživanja.

 4. Sad kada gledam iz nekakve udaljenosti od nekoliko sati, više mi se sviđa naslov: Bar tri kaktusa za “potez godine”! – Po ovome je Slavonski Brod treći u zemlji!

 5. Čitam završetak članka: “Na kraju. onima koji nisu još prepoznali i shvatili o kome se radi, otkrit ćemo: radi se o dobro poznatom portalu SBPlus, o njegovom glavnom uredniku, a administrator nam je nepoznat!”.

  No, ja mislim da 99% ljudi odmah su sve prokužili. Uostalom sjećamo se, o čemu je jednom prije pisao SBPeriskop, o nekakvom sličnom sukobu, ili nečemu slićnom, kada je također Zovak bio protiv Tot-Đerđa! Neovisno od toga, on svoj narcisoidnost nastavlja, pa i protiv drugih!

 6. U zadnja tri dana zrak u Brodu, naročito u prizemnom sloju zraka je strašno onečišćen. Astmatičar sam, alergičar, svaki izlazak na otvoreni prostor izaziva otežano disanje, suzenje i peckanje očne sluznice. Ukoliko imate masku za lice situacija je još gora, jer se lebdeće čestice lijepe na ovlaženi dio maske oko nosa i usta. Lijeka nema, samo mučenje i osjećaj gušenja.
  Ni jedan portal osim SBperiskopa o tome ne piše, zataškavanje istine i zabrana objave iste na stranicama SBPlus portala je simbioza glavng urednika spomenutog portala i Gradske uprave.Njima očito zrak u gradu daje vjetar u leđa.

  1. Već sam maloprije naznačio, pa i informirao najosjetljiviju populaciju, ali i sve Brođane da je zrak zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano onečišćen!

 7. Ne daj se Peter! Bolji si od Zovaka u svakom pogledu!

  1. Svako svoje zna,
   A Duspara dozna.

  2. Stalkeru, hvala na podršci! Idemo dalje, idemo naprijed!

 8. Danas je mjerna postaja na Jelasu (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), jučer je ona kod Stadiona kraj Save bila u CRVENOM, još s nekoliko mjernih postaja u RH (u Koprivnici i Kutini)! Zaista Slavonski Brod kontinuirano se ‘crveni’ zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5! Je li ikoga briga za to?

 9. Ponavljam dio komentara od ožujka, za vrijeme napadaja sa strane Urednika sbplusa. Vjerujem tu ćemo naći neke odgovore vezano za postupke administratora ili urednika sbplusa:

  Što da kažem? Ni sam ne znam, što sam sbplus.hr-u skrivio? Ne znam kome smeta moja i naša (eko-aktivisti) iskrena, ljudska i ispravna akcija za brodski čisti zrak i zdrav život u zdravom gradu? No, čini mi se da se sve vidi…

  Probao sam se prisjetiti što sam u posljednje vrijeme …(krivo) uradio? Nisam se sjetio. Nije bio na sbplusu nikakav članak ili komentar ni o meni, ni o Eko-Integralu… Poslednji članak gdje sam imao 3 komentara…:

  https://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/onecisceni_zrak_znacajno_dolazi_iz_samog_slavonskog_broda.aspx# !

  Istina u (jednom) … komentaru pišem: “…nevjerojatno da je problematika onečišćenog brodskog zraka i dalje ostala strano brodskim medijima…”. To je to.

  1. Nije samo je “nevjerojatno da je problematika onečišćenog brodskog zraka i dalje ostala strano brodskim medijima…”, nego je i SRAMOTNO!

 10. Hoće li SBplus i Grad i njihovi šefovi: glavni urednik i gradonačelnik priznati “Slavonski Brod je treći u zemlji” ne samo “po povučenim sredstvima iz EU fondova”, nego je ““Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”! To je živa ISTINA!!!

 11. I danas su neke mjerne postaje, pa tako i sami gradovi u CRVENOM u RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Svakako tu se prednjači Slavonski Brod koji se kontinuirano ‘crveni’ zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5! Sada su obje mjerne postaje: i ona na Jelasu i ona kod Stadiona kraj Save u CRVENOM. Je li ikoga briga za to?

  1. Jedno su mjere, a drugo namjere.

  2. Na današnjem popodnevnom grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša se vidi da je onečišćenje brodskog zraka ponovo visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u promatranom intervalu od 11. do 17.10. više od 4 – 5 dana je iznad 25 µg/m3 (i u CRVENOM)!!! Kako smo već danas i za tu, kao i za drugu brodsku postaju zaključili na osnovu DHMZ-ovog izvješća!

   Također na spomenutom grafikonu je vidljivo da u posljednjih 365 dana, zrak je u Slavonskom Brodu bio onečišćen 30,8%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 43,1% dana onečišćenog zraka!!! Vidi: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ! Je li ikoga briga za to?

   1. Je li stvarno nikoga nije briga da u posljednjih 365 dana, odnosno godinu dana u Slavonskom Brodu ukupno 43,1% dana zrak je onečišćen(!)? Što još više pogoršava situaciju, postotak svakog dana raste!

 12. Pozdrav svima! I dalje nikakve promjene u zraku i u Slavonskom Brodu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Danas su i dalje neke mjerne postaje, pa tako i sami gradovi u CRVENOM: Slavonski Brod, Koprivnica, Kutina i Zagreb-3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

  Da, svakako tu prednjači Slavonski Brod, čije su mjerne postaje: i ona na Jelasu i ona kod Stadiona kraj Save kontinuirano u CRVENOM. Pa i na jednoj i drugoj mjernoj postaji mjere se satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 70 µg/m3! Je li ikoga briga za to?

  1. Stvarno, nije mi uopće jasno da nitko na spomenute podatke, pa i na ove gornje oko toga da već ovih dana “na jednoj i drugoj mjernoj postaji mjere se satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 70 µg/m3!”. No ni na to da “da u posljednjih 365 dana, zrak je u Slavonskom Brodu bio onečišćen 30,8%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 43,1% dana onečišćenog zraka!!!”. Zar smo svi Hrvati EKOCIDNI ili samo naši političari?

   1. … ne reagira?

 13. “Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – pita se na SBTV-u. Detaljnije gledajte u večerašnjem Dnevniku u 20 00 i 22 00 sati!

  https://sbtv.hr/vijesti/item/9905-zasto-zagadenje-zraka-u-slavonskom-brodu-vise-nikoga-ne-zanima

 14. “Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – pita se na SBTV-u. Odgovor na postavljeno pitanje mora se poslušati i pogledati na Youtube-u i onda proanalizirati, kako bi Brođani shvatili u kojem okruženju žive!

  https://youtu.be/ScrvftmaU78?list=PL5IprVGsEOLZS63MChp3_-sEZCLkl0PcV

 15. Jučer vjerojatno pod utjecajem južine, povećan broj mjernih postaja, pa tako i gradova bili su u CRVENOM, među njima i obje brodske mjerne postaje!

  Jutros je situacija skroz drugačija. Pored Slavonskog Brod samo su istarske mjerne postaje: u Kaštijunu i Višnjanu u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). No dok je mjerna postaja na Jelasu danas CRVENOM (onečišćen zrak), ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)! Je li ikoga briga za to?

  1. Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – postavljeno je jučer pitanje na SBTV-u, NovaTV-u, RTL-u? A na HRT-u nije! A stanje je sve gore.

   Evo od jutros od 9 00 sati, ali i sada(!) samo su mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)!

   Treba još spomenuti da se obje brodske mjerne postaje od jučer popodne 15-ak sati kontinuirano mjerile koncentracije PM2.5 iznad 40 µg/m3(!). No kod Stadiona kraj Save mjerene su sinoć koncentracije PM2.5 od 113 i 133 µg/m3(!), a i koncentracije PM10 od 124 i 144 µg/m3!

   Rezultat toga se lijepo vidi u prilogu (na ‘fejsu’), ali i na linku: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275! Je li ikoga briga za to?

  2. Pozdrav svima! Zaista, kako Nova TV kaže: “Grad s većim problemom od Zagreba … je Slavonski Brod.”! A to naši stručnjaci kao da ne znaju(?)!

   Kako je jučer ujutro ostale su samo mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM, točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak), danas, to još uvijek samo su brodske mjerne postaje u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! A cijela Hrvatska je u ZELENOM! Je li ikoga briga za to?

 16. Od prekjučer ujutro u Hrvatskoj ostale su samo mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM, točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)!

  Onda jučer, pa i danas ponovo su samo brodske mjerne postaje u CRVENOM!!! A cijela Hrvatska je u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! To je tako već četvrti dan! Inače za vrijeme listopada brodske mjerne postaje su skoro kontinuirano bile u CRVENOM Je li ikoga briga za to?

Odgovori