S Tematske sjednice Županijske skupštine: Zaključci su dobri, ali mogli su biti možda i povoljniji za Brođane

Jučer smo u Eko-Integralu zaprimili Zaključke o Izvješću o stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini s tematske sjednice Županijska skupština (vidi prilog!). Tematska sjednica je održana dana 17. lipnja 2020. godine u Velikoj vijećnici Županije.

Nažalost, uz tu sjednicu vezana su nekoliko nemila događanja, ali i koja incidentna situacija. Prvo, da od početka, od prve zamolbe Skupštine Eko-Integrala još iz veljače ove godine, najviše zbog nekih aktera iz Grada i Gradskog vijeća, nije se mogla održati zajednička sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća!

Drugo, da zbog prepirke u kojoj su … “najglasniji bili vijećnici Mirko Duspara (DM-NL) i Martin Miloloža (HKS)” u jednom trenutku izgledalo da neće se ni doći do zaključaka Sjednice! Na sreću i zahvaljujući na način kako je Predsjednik Skupštine, Pero Ćosić vodio sjednicu, zaključci su tu!

Posebno treba istaći od zaključaka kako: “Rafinerija nafte Brod je nedvojbeno jedan od izvora onečišćenja … pa se traži od Vlade RH, ubrzanje aktivnosti plinofikacije Rafinerije.”.

A pod dva: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%. Cjelovita energetska obnova na vanjskoj ovojnici podrazumijeva kombinaciju mjera …: energetska obnova vanjskog zida, stropa, … ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i plinofikaciju kućnih ložišta.”.

Na kraju ostaje nam da još jednom konstatiramo: Zaključci su dobri, ali mogli su biti možda i povoljniji za Brođane! Naročito da je odrađena sa strane eko-aktivista zatražena zajednička sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća o brodskom onečišćenom zraku. Drugi gradovi, slične svoje goruće probleme već duže vrijeme rješavaju na zajedničkim sjednicama! Mi Brođani i građani BPŽ-a, za takvo nešto (još) nismo spremni. A možda griješim, možda su samo političari ‘nespremni’!

20 comments

Skip to comment form

 1. Šuć muć pa prolij!

  1. Barem, za razliku od gradonačelnika Broda, pokazuju volju.

 2. Treba ponavljati imena kočničara. Treba vizionarski htjeti. Nabijem dusparoide, navodne realiste.

  1. Sada kada su vidjeli da su zaključki izglasani, oni su svi zašutili.

   Ne znam, kako su oni na Skupštini glasovali, vjerojatno su bili protiv… Jedino sam čuo da ni Duspara, ni Valenta nisu dočekali glasovanje!

   1. Heheheee! Valenta je otišao odmah na početku točke o stanju zraka! Dok je Duspara demonstrativno napustio sjednicu kada mu je Ćosić oduzeo pravo na repliku!

    1. Vidim da su i Duspara i Valenta na slici… Valjda je ona snimljena na početu skupštine!

     1. Kasnije je Valenta otišao na Sutjesku.

      1. Molim???

 3. Bili živi, pa vidjeli!

 4. Županija je pokazala karakter.

 5. Eko-integralovci svaka vam čast!

  Također kapa dolje Predsjedništvu Županijskoj skupštini da je prihvatilo zamolbe građana!!! Kao i Županiji i Županijskoj skupštini.

  Županija je pripremila tematsku sjednicu o brodskom zraku, a vijećnici u Županijskoj skupštini su izglasali Zaključke povodom Izvješća o stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini!!!

  1. A oni koji nisu htjeli u svemu tome sudjelovati, bolje da šute. Ako dosada nije im bilo jasno, biti će im vrlo brzo!!!

   Gornji zaključci su zaključci Županijske skupštine!

 6. “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80% … “, kaže se uz ostalog u Zaključcima Županijske skupštine.

  Ja osobno smatram, da ova kao odluka Županijske skupštine vrlo je jaka odluka!

  Za tu odluku je glasalo (valjda) dvadesetak, možda i više vijećnika. Ona ima moć koju trebaju podržati i Župan i Gradonačelnik, Predsjednik Županijske skupštine i svi saborski zastupnici, oni u odlasku, ali i oni novi koji su tek na izbornim listama!

  1. Populizam.

   1. Du auch, ne razumijem te! Kakve veze to ima s populizmom?

    Dosada su razni (saborski) odbori, povjerenstva, (međudržavne) radne skupine donijeli su važne odluke o brodskom zagađenom zraku, ali koje odluke (većinom) nisu provedene!

    Prvenstveno je to tako jer ti odbori, povjerenstva i radne skupine (izgleda) nisu imali i nemaju pravo ‘pravne’, tj. pravovaljane odluke. Dok je, vjerujem i nadam se, situacija sa odlukama Županijske skupštine je skroz drukčija! One su pravovaljane jer su izglasane strane većine vijećnika Županijske skupštine!!!

 7. Prošli put sam pročitao komentar autora članka o medijima da tu “posebnu Županijsku skupštinu Brodsko-posavske županije …, samo su dva brodska portala, SBTV i tjednik Posavska Hrvatska su popratili!”.

  A koji su mediji objavili Zaključke Županijske skupštine? Izgleda oni uopće nisu zainteresirani za brodsku stvarnost!!!

 8. Uspomene, uspomene:

  Objava iz FB arhive od prije 2 godine : “Zajednica je važna zbog malih stvari koje činimo zajedno i jedni za druge” (https://www.facebook.com/peter.totdjerdj)!

 9. U Slavonskom Brodu ovih dana u zraku je ponovo prisutna povećana koncentracija prizemnog ozona (O3). Tako već je pet – šest dana satna koncentracija ozona i desetak sati u kontinuitetu iznad 100 µg/m3!

  A danas osmosatni prosjek ozona već dvanaesti put ove godine prekoračio ciljanu vrijednost od 120 µg/m3 i iznosio: 120,88 µg/m3! A dozvoljeni broj takvih dana u godini na trogodišnjoj razini je 25!!!

  1. Kolika je koncentracija ozona u glavama gradskih otaca?

  2. Nakon što je jučer u Slavonskom Brodu već dvanaesti put ove godine osmosatni prosjek prizemnog ozona (O3) prekoračio ciljanu vrijednost od 120 µg/m3, na ‘fejsu’ su se pojavile ‘autentične fotke’ o (ne)prisustvu lebdećih čestica PM2.5 i PM10 u brodskom zraku.

   Ne znam što se želi pokazati s tim fotkama? Nažalost one nama ništa ne kažu. Nasuprot njima ova gornja fotka o stanju u posljednjih 365 dana ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša u Slavonskom Brodu (SB1) puno više govori.

   U prikazu unutar kruga dato je u postocima u posljednjih 365 dana ‘akumulirano’ onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, gdje je zrak bio onečišćen skoro 42% i to: 26,3% onečišćen (CRVENO), pa 7,2% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

Odgovori