Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane? (2)

Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane?

Prije pet mjeseci na stranicama ovog cijenjenog portala, nekako iza eko-incidenata koji su se odigrali krajem ožujka i kada su Brođani prvi put u povijesti desetak dana bili i bez pitke vode, napisao sam članak s naslovom: “Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane?”.

To pitanje se s razlogom postavljeno i tada, ali i sada nešto više od dva mjeseca prije nesretnog jubileja, odnosno desetogodišnje agonije Brođana sa onečišćenim brodskim zrakom.

Kako smo tada zaključili, a moramo sada iznova zaključiti kako su svi negativni događaji na području zaštite okoliša u Brodu doveli do toga da Brođani sve više gube vjeru u instuticije koje bi im trebale pomoći i osigurati normalan život sukladno člankom 70. Ustava RH, koji govori o tome da “Svatko ima pravo na zdrav život” i kako je “Država (ta koja) osigurava uvjete za zdrav okoliš”.

Moramo svakako istaknuti da u tih zadnjih pet – pet i pol mjeseci članovi raznih građanskih akcija, ekoloških udruga, tako i članovi koordinacija građanskih inicijativa za brodski čisti zrak sastali sa odgovornim za ovakvo stanje u Slavonskom Brodu. Također treba spomenuti da na tim sastancima izrečena su ‘sijaset’ obećanja, nažalost često bez konkretnih realizacija!

No, da krenemo redom:

10. travnja održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku koja je bila posvećena ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda,

14. travnja premijer Plenković primio predstavnike prosvjednika u Zagrebu iz Slavonskog Broda,

19. travnja održana je tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode koja je bila posvećena problemima onečišćenja zraka i vode u Slavonskom Brodu i

22. svibnja održan je u Slavonskom Brodu Okrugli stol posvećen projektu Edukacije i osvješćivanja građana.

Pored ovih događaja svakako bi trebali spomenuti još neka događanja vezano za ovu brodsku problematiku. Među njima posebno treba istaknuti da je u svibnju odbačena Kaznena prijava protiv Rafinerije, pa da je nakon toga u vrlo kratkom roku ispred Udruge Eko-Integral podnesena Predstavka Europskom parlamentu vezano za zagađenje brodskog zraka i ugrožavanja zdravlja i života Brođana.

Također moramo istaknuti da je u lipnju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta upućen poziv Europskoj Komisiji za pozorno praćenje povrede prava u području okoliša s prekograničnom dimenzijom, posebice u području zakonodavstva o čistom zraku, uključujući pravilno prenošenje i primjenu europskog prava u budućim državama članicama.

Tu je i dopis ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića gradonačelniku Slavonskog Broda, Mirku Duspari u kojem su dopisu navedene dosada poduzete aktivnosti u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Nažalost, iz dopisa je vidljivo da do tada, a možda ni do sada nisu stvoreni uvjeti za nastavljanje radova na ispitivanju produktovoda u cijeloj njegovoj dužini.

Na kraju svakako moramo spomenuti da je Odbor za zaštitu okoliša i prirode na svojoj 29. sjednici od 13. srpnja 2018.g. donio zaključke sukladno iznesenim stajalištima na provedenoj raspravi od 19. travnja 2018.g.

Vidljivo je da se u dvadesetak korektnih i konkretnih zaključaka nastojalo rezimirati svih dosada zacrtanih smjernica na rješavanju brodskih ekoloških problema vezano za kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda i okolice. Nažalost, postoji bojaznost da će svi ti zaključci odlepršati u vjetar. Što je na ovom brodskom problemu već više puta viđeno…

O svim tim događajima već smo više puta opširnije pisali. Ovom prilikom bi još samo naveli da nakon njih, poslije skoro tri mjeseca došlo je do velikog zastoja na daljnjoj realizaciji svih aktivnosti na poboljšanju teškog uvjeta življenja Brođana uzrokovanog onečišćenjem brodskog zraka.

Brođani od 2010. godine udišu, pa i prema rezultatima mjerenja, zrak druge kategorije za sumporovodik i lebdeće čestice PM2.5 i PM10…  Godine 2011., 2012., 2013. i 2017. u ljetnom, sušnom periodu mjerile su se i povećane koncentracije ozona! Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije takav zrak nije dobar za življenje…

Nažalost, već sada se zna da je i u 2018. godini brodski zrak ponovo druge kategorije za sumporovodik, lebdeće čestice PM2.5 i PM10, ali i za ozon!

Posebno su zabrinjavajuće naznake da su medijske hajke na tvrtku Crodux i u konačnici podnesene kaznene prijave, ali i sve institucije, kojih se to tiče i ne tiče, potpuno zaustavile sve aktivnosti, te blokirale dalnje radove na ispitivanju, ali i na prenamjeni produktovoda u plinovod za opskrbu plinom Rafinerije.

Zato još više je nejasno što se čeka u Povjerenstvu za praćenje poboljšanja kvalitete na području Grada Slavonskog Broda, ali također i u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Još je tragičnije kada znamo da u spomenutim zaključcima saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode izričito stoji:

“Odbor poziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da intenzivira broj sastanaka na godišnjoj razini Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete na području Grada Slavonskog Broda.”. Također “Odbor poziva Ministarstvo … da u narednom razdoblju … ojača međudržavnu suradnju s ciljem iznalaženja rješenja za daljnje ubrzavanje modernizacije postrojenja Rafinerije nafte Brod i prekograničnog utjecaja onečišćenja na zdravlje ljudi i kvalitetu okoliša na području Slavonskog Broda.”.

A ono najvažnije: “… Odbor naglašava važnost što skorije realizacije projekta Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača – CRODUX PLIN d.o.o. izravnim priključenjem RNB na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom RNB-a“.

Nakon ovih činjenica jasno je da odgovor na pitanje: “Postoji li još nada za brodsku djecu i za Brođane?” vrlo teško dati. A oni koji bi trebali da se potrude, da se što prije dođe do pozitivnog odgovora, jednostavno izbjegavaju uključivanje i rješavanje tog gorućeg brodskog problema!

 

 

21 comments

Skip to comment form

 1. “Brođani od 2010. godine udišu, pa i prema rezultatima mjerenja, zrak druge kategorije za sumporovodik i lebdeće čestice PM2.5 i PM10… Godine 2011., 2012., 2013. i 2017. u ljetnom, sušnom periodu mjerile su se i povećane koncentracije ozona! Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije takav zrak nije dobar za življenje…”

  Gore od ovoga je to što Brođani trpe nepodnošljivu političku atmosferu koju zagađaje partnerstvo gradonačelnika Duspare i vazalski SDP kojeg oblikuje Stribor Valenta i klika.

  1. Da, iz članka se lijepo vidi da pored Ministarstva i Vlade RH najveću odgovornost za ovakvo stanje ima sam gradonačelnik… No on šuti jer mu je jasno da izbori su daleko!

   Jasno je da i članovi Gradske i Županijske uprave, prvenstveno djelatnici odjela za zaštitu okoliša, ali i Gradskog vijeća i Županijske skupštine nose veliku krivicu! No teško njihovu svijest promijeniti!

   1. Članovi Gradskog vijeća i Županijske skuštine su lutke na koncu, lijenčine, jad i bijeda koja nema osjećaj za odgovornost.

 2. Samo jedan kratak ‘update’:

  Jučer su se ponovo mjerele za godišnje doba visoke satne koncentracije ozona. Tako je ponovo najveći osmosatni prosjek ozona (O3) bio iznad ciljane (granične) vrijednosti za prizemni ozon (120 µg/m3) i iznosio 122,4 µg/m3 (vidi prilog!), što je po evidenciji iz HAOP-a 40. put u ovoj godini, dok je po našoj četrdeset i peti put! A dozvoljeni broj takvih dana sa povećanjem u godini dana je 25, pa se razlogom pita, zašto se u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike o tome ne izjašnjava!

  1. Zaista, ovaj kratak ‘update’ potvrđuje:

   “… već sada se zna da je i u 2018. godini brodski zrak ponovo druge kategorije za sumporovodik, lebdeće čestice PM2.5 i PM10, ali i za ozon!”.

   A svi koji su odgovorni, šute!!!

   1. Da, tu prvenstveno mislim na MZOE, na ministra Ćorića, državnog tajnika i svakako na Povjerenstvo za praćenje onečišćenja u SB! Pa to Povjerenstvo od prosinca nije održalo sastanak…

  2. Jučer se nastavilo sa mjerenjem visokih satnih koncentracija ozona. Tako je ponovo najveći osmosatni prosjek ozona (O3) bio iznad ciljane (granične) vrijednosti za prizemni ozon (120 µg/m3) i iznosio 121,5 µg/m3 (vidi FB stranicu GI).

   To je po evidenciji iz HAOP-a 41. put u ovoj godini… Dok je prošle godine broj takvih dana sa povećanim prosjekom ozona bio je 29, što ukupno iznosi već sada 70!!!

   Kako je dozvoljeni broj takvih dana u godini dana je 25 i to u kontinuitetu u 3 godine, odnosno ukupno 75 dana, u slučaju Sl. Broda (skoro već sada u 2 godini) su ispunjeni uvjeti za trogodišnji interval…

 3. Brođani su iscrpljeni od lošeg zraka i smrdljive lokalne politike.

 4. Molim vas, bez puno filozofiranja recite da ne postoji više “nada za brodsku djecu i za Brođane”!

  1. Postoji nada, ali ne radi se ništa odlučno na otklanjanju prepreka za normalan život Brođana i djece.

 5. nada postoji, ali nema volje ni morala kod odgovornih. Bestidnici.

 6. Navest ću još i nekoliko komentara sa društvenih mreža kao ‘update’ i na članak, ali i na ove dosadašnje komentare, pa da lakše dođemo do nekakvog zaključka:

  1. “… naravno ništa od tvog dugogodišnjeg angažmana i apela . Iza se skriva golem novac , za hrvatsku stranu kroz naftovod a za srpsku stranu pogotovo . Hrvatska strana svom narodu laže , pokušava dobiti makar sitnicu da bi narodu zatvorili usta a svi znamo da je to varanje i Boga i naroda svoga .”.

  1. 2. “… Po mom uvjerenju bojim se da će ovo još trajati…

   Rusi su pokazali da mogu raditi što god žele i tu im za sada nitko ne može ništa. …

   (Tako i) naš premijer je dao Rusima razlog da sve obećaju a da ništa ne urade. To je obostrana politika. …

   … naša najveća nesreća jest blizina ovoj rafineriji koja je u pohlepi liderstva RS kao i za to zainteresiranih Rusa postala krava muzara koja će na crno još dugo davati jednima materijalno zadovoljstvo a nama ovdje sa ove strane otrovima zasićeni zrak, vodu a u brzo i zemlju. …”.

  2. 3. “Pozivam gospodu iz Ministarstva da u mojoj kući provedu 2-3 dana. Kuhati ću im našom vodom,zračit ću im spavaonice svako jutro… Prošli mjesec dana je bilo nesnosno ,smrad i gušenje do povraćanja (a ja sam zdrava osoba)…Fuj!”.

  3. 4. Baš tako, toliko je smrdilo danima, voda nije bila dobra, nek oni pričaju što hoće, ali kod mene u kući svima muka, isto se osjećamo, mučnina, glavobolje, smrdiš. Ispada gospodo iz ministarstva da mi to sebi izmišljamo, mi kao ludi, a vi pametni, ali nećete piti našu vodu ? A zašto ???? Dođite i sami se uvjerite.”.

 7. Čitam: “… da su medijske hajke na tvrtku Crodux i u konačnici podnesene kaznene prijave … potpuno zaustavile sve aktivnosti, te blokirale dalnje radove na ispitivanju, ali i na prenamjeni produktovoda u plinovod za opskrbu plinom Rafinerije.”.

  U tim medijskim hajkama uzorno su sudjelovali i neki brodski portali. Hahahaaa… Izgleda, dobro su odradili posao. Pa sada svi šute!

  Zna se tko je kaznene prijave podnosio i zašto. I oni šute, kao i državo odvjetništvo… Bilo bi dodbro i njih čuti!

  1. Ne zna se! Reci tko je podnosio kaznene prijave i zašto šute? Što se događa?

   1. Valjda Grad i Vodovod… A što se događa? Valjda znaju Duspara i Aščić!

   2. sada svi šute! a što će biti sa plinovodom, nitko ne zna!

 8. Kako sam primijetio, kometari su dobri i konstruktivni i otvaraju puno novih pitanja! Ali postavljaju i pitanja odgovornosti bezbrižne političke klase…

  A oni kao ne znaju ili ne žele znati da:

  “Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) onečišćenje zraka najveći je ekološki rizik za zdravlje u Europskoj uniji (EU).

  Onečišćenje zraka svake godine u EU-u prouzroči otprilike 400 000 slučajeva preuranjene smrti i vanjske troškove povezane sa zdravljem u visini od više stotina milijardi eura.

  Stanovnici gradskih područja posebno su izložena skupina. Lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon onečišćujuće su tvari u zraku odgovorne za većinu tih slučajeva preuranjene smrti.” (Europski revizorski sud: “Onečišćenje zraka: naše zdravlje još uvijek nije dovoljno zaštićen!”.

  A Slavonski Brod u RH prednjači u onečišćenosti s lebdećim česticima i prizemnim ozonom!

  1. I danas su mjerene visoke satne koncentracije ozona, pa i više sati i iznad 140 µg/m3! Tako ponovo je najveći osmosatni prosjek ozona (O3) bio iznad ciljane (granične) vrijednosti za prizemni ozon (120 µg/m3) i iznosio 128,5 µg/m3 (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165 ili http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka!). To je po evidenciji iz HAOP-a 42. put u ovoj godini, a po našoj (Eko-Integral) evidenciji 47. put!

Odgovori