«

»

stu. 07 2017

Peter Tot-Đerđ: Zašto je Protokol o suradnji oko plinofikacije i dosadašnja dokazana zagađenja iz Rafinerije postali problematični?

Prije desetak dana sam napisao na ovom portalu kako je objavljena nadajmo se zadnja kolumna Tomislava Lukića u nizu kolumni posvećene rješavanju problemima onečišćenja brodskog zraka…  Riječ je prvenstveno o plinofikaciji Rafinerije, o čemu je g. Lukić na portalu SBplus više puta vrlo negativno izjašnjavao.

Moram priznati, nisam ni onda shvaćao, ali ni sada ne znam sve njegove namjere. A još manje tko to Lukića podržava, osim možda spomenutog portala SBplus i budući da je on kako je i objavljeno u funkciji „šefa kabineta Ureda za zaštitu okoliša i turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine” sigurno i Federacija BH!

Sada već Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH osuđuje protokol

U biti ovo zadnje bi moglo biti i uzajamno podržavanje! To smo mogli i zaključiti i po objavljenim kolumnama, kao i u razvoju situacije oko neshvaćanja s bošnjačke strane zatečenog modela plinofikacije same Rafinerije!

Baš prije par dana sam objavio na ‘fejsu’ na stranici Građanske inicijative za čisti zrak informaciju:

Nije moguće da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dosada nije čuo o problemima Brođana vezano za zagađenje zraka iz emisije Rafinerije:

Zvizdić: Gasni protokol Hrvatske i RS ‘neprijatno iznenađenje’”- javljala je BHRT i nastavljala:

„Potpisivanje Protokola o snabdijevanju gasom rafinerije Brod, između Republike Hrvatske i Republike Srpske, predstavlja vrlo neprijatno iznenađenje s obzirom da u takvom procesu nije učestvovala, a niti je o tome bila informirana bilo koja institucija izvršne ili zakonodavne vlasti na državnom nivou, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.“. (Vidi: http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/zvizdic-gasni-protokol-hrvatske-republike-srpske-neprijatno-iznenadenje/)

Vezano na čuđenje g. Zvizdića, kao odgovor bih ponudio nekoliko informacija koje sam nedavno naveo u članku o sličnom negodovanju predstavnika BH-Gasa:

Očigledno je; maske su pale. Netko tamo u BiH se pravi kockast jer ne vjerujemo da oni tamo do sada nisu znali za aktivnosti RH oko provođenja plinofikacije Rafinerije. Samo u posljednjih godinu dana Predsjednik Vlade RH, pa i zaduženi ministri nekoliko puta su bili sa predstavnicima BiH; pa i Federacije i RS!

Također već nekoliko godina kako je u „Izvješću Europskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine“ istaknuto: „onečišćenje zraka je u Slavonskom Brodu, uzrokovan radom Rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu vrlo problematično“!

I baš točno prije dvije godine u News Blicu je pisalo: „Rafinerija u Bosanskom Brodu pred Evropskim parlamentom“ i dalje se izvještavalo:

„Zastupnica  Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Marijana Petir upozorila je…na zagađenje koje stvara Rafinerija u Bosanskom Brodu…“

A sam Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, dr. Valentin Inzko još je davnih dana 13.09.2013. godine uputio pismo Vjekoslavu Bevandi (tadašnjem) predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i gđi Željki Cvijanović predsjednici Vladi Republike Srpske i tada proslijedio njima pismo predstavnika ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i Eko Kvarnera o velikim onečišćenjima zraka u Slavonskom Brodu!

Tomislav Lukić o Protokolu, Čermaku, Republici Srpskoj, Dodiku…

No potpuno je jasno, makar sam se nadao da će u uvodu spomenuta Lukićeva kolumna biti zadnja, da to se nije dogodilo. Iza toga je još g. Lukić napisao nekoliko kolumni, pa i ovu najnoviju: „Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti“ (vidi:  http://www.sbplus.hr/kolumne/okolisne_vibracije/mladim_okolisnim_aktivistima_jak_je_glas_a_ne_argumenti.aspx#), u kojoj želi ako ne drugačije, onda indirektno obezvrijediti aktivnosti oko plinofikacije Rafinerije.

On posebno osvrće i na Protokol, pa spominje i Čermaka, premijera Plenkovića, Republiku Srpsku, TV novinarku, brodsku djecu koji su na video izvatku nalazila „kako bi izazvali opće hrvatsku empatiju“ i na kraju „neviđeni politički gaf u izjavi ministra Ćorića“, pa zaključuje:

„Svjedočili smo velikoj političkoj predstavi u vještoj režiji Milorada Dodika u kojoj članica EU Republika Hrvatska prvi put priznaje BH entitet Republiku Srpsku kao državu potpisujući međunarodni protokol.“.

Osobno sam u zadnje vrijeme pokušao od tih svih novih Lukićevih kolumni distancirati. No on je u naslovu kolumne zatražio argumente! Tako ponekad se čaša, a izgleda baš ta od Lukića spomenuta, mora proliti.

Zagađenja su iz Rafinerije tu i ona se svakodnevno mjere

Za početak evo jedno naše zapažanje, negdje iz sredine listopada (17. i 18.), što sigurno može poslužiti i kao naš argument! Inače više grafikona se mogu pronaći na portalu SBPeriskopu, gdje se vidi da postoji velika korelacija između mjerenih podataka sa mjerne postaje u Rafineriji i sa podatcima sa brodskih postaja.

U tom zapažanju smo spomenuli da su se visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 već tih dana nadvile iznad Slavonskim i Bosanskim Brodom…

Na mjernoj postaji kod Stadiona u Slavonskom Brodu prekjučerašnji i jučerašnji (17. i 18.10.) dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 bili su iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosili su: 52,8 i 52,2 µg/m3!

Inače kod Stadiona kraj Save u ovoj godini to su bili već 41. i 42. prekoračenje lebdećih čestica PM10 iznad granične vrijednosti, a dozvoljeni broj takvih prekoračenja je u godini 35!!!

Također i na mjernoj postaji na Jelasu tadašnji (jučerašnji) dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio je prilično visok (iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini: 25 µg/m3) i iznosio je: 31,3 µg/m3! Dan prije na Jelasu nije radio mjerni uređaj…

Dok su na mjernoj postaji u Rafineriji tada dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 bili su iznimni visoki: 85,2 i 84,6 µg/m3!

Moram ukazati Tomislavu Lukiću na jedno važno opažanje s kojom informacijom možda on se ne slaže, no pokušat ćemo priložiti i grafički prikaz kao nekakav dokaz. Riječ je o tome da kada su vremenski uvjeti stabilni (bez jakog vjetra i padaline) onda je ta korelacija skoro u potpunosti prisutna između podataka mjerenih na brodskim mjernim postajama i u postaji u Rafineriji.

Prvo ću tu informaciju potkrijepiti s izvještajem od prije par dana o zagađenjima sa lijeve i desne obale Save:

Kako smo ovih dan i javili, tek što je na mjernoj postaji na Jelasu proradio mjerni uređaj za PM2.5, Brođani su bili svjedoci velikim koncentracijama lebdećih čestica.

Tako u zadnjih 5-6 dana (skoro) svaku noć mjerile su se visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 iznad 60 µg/m3, pa ponekad i oko i iznad 100 µg/m3!

Inače te su satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 po EPA standardu tretiraju kao „NEZDRAVE“ koncentracije i označene su u ‘crvenoj’ boji…

Nije bolja situacija ni sa lebdećim česticama PM10 na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save, gdje se već danima mjere satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i iznad 100 µg/m3, pa i oko 160 µg/m3.

Također i u Rafineriji su više puta, skoro svaku noć mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, pa ponekad i oko i iznad 200 µg/m3. A da dnevne prosjeke i ne spominjemo!

Najbolje pogledati grafički prikaz dnevnih prosjeka u zadnjih devet dana otkada rade sve tri mjerne postaje. U grafikonu plava boja predstavlja dnevne prosjeke lebdećih čestica PM2.5 sa SB1, crvena boja dnevne prosjeke lebdećih čestica PM10 sa SB2, dok zelena dnevne prosjeke lebdećih čestica PM10 iz Rafinerije!

Na kraju još jednom ću se osvrnuti na to kako je sve očiglednije da stručnjaci kao Tomislav Lukić i Viktor Simončić, pa i urednik SBplusa, pa još neki drugi i dalje neumorno iskazuju svoju sumnju vezano za sve aktivnosti oko plinofikacije Rafinerije i to žele podastrati na skroz neprirodan način; raznim napadajima. Baš zbog toga sam i odlučio, još jednom pitati  Tomislava Lukića, koji su njegovi interesi?

Nažalost ti interesi nikako ne mogu se poklapati s interesima Brođana!

 

40 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Kaže kolumnist i aktivist: “Moram priznati, nisam ni onda shvaćao, ali ni sada ne znam sve njegove namjere. A još manje tko to Lukića podržava, osim možda spomenutog portala SBplus i budući da je on kako je i objavljeno u funkciji „šefa kabineta Ureda za zaštitu okoliša i turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine” sigurno i Federacija BH!”

  Ako ti nije sad jasno, bit će ti jasnije malo kasnije!

 2. Perun

  Sramotno je da ste se slizali sa Hdz-om i da građanima Broda ovaj Protokol
  predstavljate kao pobjedu u Vašem ratu za čisti zrak. Sramotno je da ne vidite
  štetu koju ovaj Protokol čini našoj državi i da ne treba biti veliki stručnjak pa da
  se vidi da ovo neće riješiti pitanje onečišćenja. Sramotno je što je ovo doseg Vaše borbe kroz 9 godina. Sramotno je što šutite, a morate znati, kome ovaj
  Protokol pogoduje, kome donosi profit i političke poene. Ili ste možda i sami
  uključeni u pljen pa zato i šutnja? Sramotno!

  1. Stalker

   Protokol pogoduje nekome kao i svaki biznis. U redu. Ali, kako si tako siguran da plinofikacija neće poboljšati kritično nečist zrak? koji su se to ekološki i naftni stručnjaci suprotstvaili plinofikaciji kao totalnom promašaju?
   Koji je doseg tvoje borbe? Što ti predlažeš? Miniranje Rafinerije?
   Kakve veze ima GI za čisti zrak s plijenom na kojem inzistiraš? Zašto Tomislava Lukića ne pitaš zašto je mučio sve ove godine i koje je njegovo rješenje? Što vi na suprotnoj strani zapravo mislite?

  2. 2025god

   @Perune – problem zagađenosti zraka je postao ozbiljan problem oba Broda koliko god vi sada urlali ili nijekali. S obzirom lokaciju da je na granici dviju država i konfrotacijr različitih interesa problem je odavno prerastao samo tehničku problematiku i ušao u političku. Zato je politika morala dati politički okvir da se to rješi. Ovo nije nikakva Peterova pobjeda ili GI. Ovo je početak pobjede građana Broda. Protokol je tek početak rješavanja ovog velikog problema i to je ono što ohrabruje. Nadam se da će Peter i GI nastaviti i dalje sa svojim aktivnostima.

   Ne postoji ni najmanja sumnja kod mene da bi opet urlali o hrvatskoj i brodskoj sramoti što ne poštujemo međunarodne ugovore o transportu nafte da smo zatvorili ventile (osobno smatram da bi tada stvarno bila sramota za HR državu). I dalje bi pričali o hrvatskoj sramoti da Hrvatska nije dala dozvolu za nastavak rada koju je Rafinerija produžila uz Hrvatsku dopusnicu i Rafinerijska obećanja prije godinu dana. Što je najgore, obustavom isporuke plina bi stvarno napravili materijalnu štetu građanima koji nebi radili, srpskom entitetu i centralnoj vlasti da li bi vas to ponukalo da se javite na HR portal i vrištite o hrvatskoj sramoti? Možda, iz licemjerja. kao što ste licemjerni i sada kada vrištite samo zbog financijskih gubitaka BH Gasa. ILi ….

   Vidim da stavom (duhom, tijelom …) pripadate Federaciji. S obzirom na vaše bosanske razjedinjenosti male su šanse da bi.vaša centralna vlast dala bilo kakvo suvislo rješenje (u proteklih 9 godina nije uspjela) a kamo li objema entitetima prihvatljivo za plinofikaciju područje Republik Srpske. Sada mi Brođani zahvaljujemo Aliji Izetbegoviću što je dao ovolike ovlasti Srpskoj. Nemojte nas sada kritizirati zbog po vama, njegovih “propusta”.

   Ne postoji toliko veliki stručnjak koji bi ima na raspolaganju sve informacije da bi mogao izračunati koliko će biti smanjenje zagađenja zraka u oba Broda uzrokovano loženjem naftnih ostataka u Rafineriji. To ćemo moći utvrditi tek naknadnim mjerenjima i usporedbom rezultata. Međutim, osobno mi nikakvi proračuni i elaborati ne trebaju da bi se dokazalo da će atmosferu više zagaditi spaljivani ostaci nafte u Rafinerijinoj kotlovnici nego energetski ekvivalentna količina plina.

   Od Petera i ekipe iz GI ne očekujem da znaju tko će profitirati na ovom poslu. Redom: najviše Crodux, Plinacro i PPD te potom projektantske kuće, geodeti, polagači cijevi i njihovi uposlenici. Tu nema velikih tajni. Sve je izašlo u NN RH.

   1. PeterTDj

    Bravo prijatelju! Ovo je onako ‘točno u sridu’! Drago mi je da smo mi u GI podržani i sa tvoje strane… Lijepo je čuti, pardon pročitati da ono što ja pokušavam već tjednima reći, sada je tu zažeto u jedan skraćeni tekst!

    A o toj priči da li je netko “pripada Federaciji” ili ne mislim da ne treba puno razglabati…

    Počinjem i ja polako razmišljati, pa možda i shvaćati da je sa bošnjačke strane riječ je o prividnoj opstrukciji, budući da su oni još tamo prije godinu dana bili upoznati o plinofikaciji na ovaj način!

    1. 2025god

     Lukićevo i Perunovo (ako su različite osobe) laprdanje ima smisla za unutrašnju politiku Bih. Na Bih teritoriju služi za njihova stranačka i entitetska prepucavanja. Njjihova priču u HR vrijedi u duhu one “psi laju karavana prolazi”. Protokol je potpisan a Čermakovoj logistici se puši iz ušiju od posla. Treba taj posao dobro pripremiti i odraditi. Vjerovatno u svemu najviše likuju vlasnici Rafinerije jer BH gas nije uspio ubosti svoj plinomjer na ulasku u Rafineriju. Ali to nije nikada bila naša briga. Nek Lukić i Perun zbog toga pizde. Njihov problem. Nama ni u džep ni iz džepa.

     Tebe molim, ako želiš ostati vjerodostojan, okani se politike. BiH pogotovo.

     Nogometnim rječnikom rečeno, izvukli ste bod u gostima. Ajd napokon nekoga pobjedite na domaćem terenu. Katastar zagađivača čeka.

    2. 2025god

     Nisma nimalo mislio potcijeniti ovaj vaš uspjeh s jednim bodom. Želio sam samo naglasiti da ćete imati još dosta posla, odnosno osvojiti bodova, u Rafineriji. Ali on tom kasnije. Nek ste vi za početak plinofikacijom Rafinerije okrenuli trend. .

     1. PeterTDj

      Thanks! Ima tu još jedno pitanje, pa jedna nejasnoća više sa strane RH nego od Croduxa, ali i jedno očekivanje… No o tome kada budu svi se ohladili! I kada pomočnu radovi na plinofikaciji…

 3. Vagabundo

  Ne bih išao u teške političke konstatacije poput Peruna, ali moram kazati:

  “Joj što volim miris napalma ujutro i dobru riječ naše drage Mirjane Petir.”

  Moram priznati da se nisam nadao da će takve postati uzorite osobe na periskopu. Al ajde.

  Iako centralna bosanska vlast Federacije i BiH predsjedništva nije makla klincem za brođane ipak stoji ČINJENICA:

  1. Protokol je napravljen mimo legitimno izabrane BiH vlasti i time se daje posebna težina RS-u i grubo krše dobrosusjedski odnosi.

  (Zamislite da netko potpisuje međudržavne ugovore s Istrom ili sa Vojvodinom mimo Hrv odnosno Srbije.)

  Nekoliko različitih stručnjaka je dovelo u pitanje plinifikaciju kao rješenje užasne zagađenosti (o kojoj g. Peter i ostali iz GI stalno upozoravaju) zraka u Brodu i pri tome su pružili javnosti argumente i pojašnjenja koja meni kao totalnom laiku zvuče izuzetno uvjerljivo.

  Sa strane GI nisam do sada čuo niti jedno stručno, argumentirano, uvjerljivo pojašnjenje koje objašnjava kako će s obzirom na konfiguraciju pogona u RBB plinifikacija smanjiti zagađenje. Sve što sam čuo je sljedeće (dogma):

  plinifikacija je super i vi ste protiv građana Broda i čistog zraka ako ste protiv plinifikacije. Onaj tko zucne protiv plinifikacije je prodana duša, izdajnik, manipulator …….

  Kada čujem takvu retoriku i kada mi netko kaže da nešto ne smijem dovoditi u pitanje, ja baš onda želim to dovesti u pitanje. Ajde se potrudite pa dovedite Igora Dekanića ili bilo kojeg stručnjaka za kojeg smo možda negdje čuli da nam pojasni kako je ovo potez koji će dovesti do smanjenja zagađenja zraka u Brodu i koliko će to smanjenje otprilike iznositi.

  Mislim da bi to bilo korektno prema građanima, a i prema sudionicima u diskusiji koji se ne slažu s vama.

  Izuzetno cijenim napore članova GI, posebno g. Petera, ali ovakvim ponašanjem kompromitiraju godine svog djelovanja.

  Pozdravite vašu dragu Marijanu.

  1. Sonja

   – Joj što volim miris napalma ujutro i dobru riječ naše drage Mirjane Petir.

   Puno toga se objavljuje na ovom portalu. Gdje je navedeno objavljeno? Podsjeti.

   Mislim, i u Bibliji imaš krvi do koljena, pa je uzorita. Ne kužim.

   1. PeterTDj

    Evo što pišem u članku:

    I baš točno prije dvije godine u News Blicu je pisalo: „Rafinerija u Bosanskom Brodu pred Evropskim parlamentom“ i dalje se izvještavalo:

    „Zastupnica Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Marijana Petir upozorila je…na zagađenje koje stvara Rafinerija u Bosanskom Brodu…“

    Samo bih upozorio da je tu naglasak dat na: „Rafinerija u Bosanskom Brodu pred Evropskim parlamentom“, što je i jedino boldano, pa onda News Blicu, koji je članak objavio (što nije u Hrvatskoj), da je to objavljeno točno prije dvije godine, pa D. Zvizdić morao biti informiran i onda tek onda dolazimo do značaja da je to odradila “Zastupnica Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Marijana Petir”.

    Istina je da je Marijana Petir sigurno najglasnija europarlamentarka tko nastoji svojim istupima pomoći Brođanima. Sve ono drugo je nevažno!

    1. Vagabundo

     I Miro Bulj samo želi pomoći građanima RH.

     Put do pakla je popločan dobrim namjerama.

 4. PeterTDj

  Ovom nikad kraja! Tko će dati odgovor na postavljena pitanja?

  Najgore je u cijeloj priči da često (pa svi mi) udaljimo od osnovne problematike, a to je:

  smanjivanje zagađenja iz emisije Rafinerije koja je dokazano dominantni zagađivač brodskog zraka!

  1. PeterTDj

   Ponavljam: Najbolje pogledati grafički prikaz dnevnih prosjeka u zadnjih devet dana otkada rade sve tri mjerne postaje. U grafikonu plava boja predstavlja dnevne prosjeke lebdećih čestica PM2.5 sa SB1, crvena boja dnevne prosjeke lebdećih čestica PM10 sa SB2, dok zelena dnevne prosjeke lebdećih čestica PM10 iz Rafinerije!

 5. Vagabundo

  Opet krivo. Osnovno pitanje sma iznio ja u nekoliko komentara, a sada se tome pridružio i 2025.

  Peter, ovo nije napad na vas, niti na bilo koga.

  Nisam stručnjak i volio bih dobiti bar fino složenu priču nekog stručnjaka koji će dokazati da Lukićevo minimalno smanjenje zagađenosti plinifikacijom nije točno, nego da je točna vaša kvantifikacija o 60-70% smanjenja zagađenja.

  I još da se razumijemo, dobro je i 20% smanjenje zagađenja, alki bih volio bar otprilike unaprijed znati da je to tako, a ne da mi netko čermakove biznise prodaje pod “značajno smanjenje zagađenja” ili još bolje kao “rješenje zagađenosti zraka u SB”.

  1. PeterTDj

   OK! Sve sam shvatio! No do nekog stručnjaka tko će očekivanja i priče uspjeti ‘uskladiti, vjerujem da ćemo vrlo teško doći… Jedino da nekoga nađemo baš iz Rafinerije nafta Brod. O svemu tome sam više puta pisao, pa i prije desetak dana.

   Cijelo vrijeme tvrdim da će sigurno doći do željenog smanjenja zagađenja i to kako stručnjaci pretpostavljaju najmanje od 50 možda i 70%, no to je zagađenje koje se odnosi na emisiju iz Rafinerije!

   No ponovit ću još jednom ono što je za nas najvažnije:

   U Rafineriji nafte Brod kako se zna, godišnje spaljuju kao pogonsko gorivo najmanje 100.000 tona mazuta najlošije kvalitete. No neki stručnjaci govore i o potrebnom 12% ukupno prerađene nafte! To je najmanje tri možda i četiri puta više nego što su brodske toplane koristile prije nego što su plinoficirane!

   Inače problem plinofikacije Rafinerije je od studenog 2013. godine na stolu Ministarstva zaštite okoliša. U tom razdoblju tri su ministra: M. Zmajlović, S. Dobrović i T. Ćorić podržali ovo rješenje! Zašto onda ne bi i Brođani to podržali(?)!

   Nažalost mi u Eko-Integralu ne raspolažemo odgovarajućim obračunima, što više ni ulaznim parametrima. Bojim se da ni u Ministarstvu nemaju te analize. Takvu analizu mogu imati u rafinerijama.

   Sigurno da su Rusi neku analizu izradili za Rafineriju nafte Brod. Ako nisu, onda sigurno imaju ‘usporednu’ rafineriju koja je plinoficirana. Pa vjerujem da su izjave veleposlanika Asimova o 50 – 70 posto smanjenju zagađenja nisu ‘iz rukava istresene’.

   No ne smijemo zaboraviti ni na ostala zagađenja… A tu nam nedostaje dugo i dugo obećavan Katastar zagađivača! Inače Katastar za SB po zadnjim obećanjima trebalo biti prezentiran sa strane predstavnika MZOE prije desetak dana!

   1. Vagabundo

    Neću dalje šiljiti jer se nema na ćemu. Nemamo podataka ni stručnjaka, nego imamo samo osobne procjene da ne kažem želje.

    Morat ćemo pričekat pa vidjeti što će biti. Govorimo o nekakvim logičnim odlukama Rusa i njihovim proračunima, a ljudi godinama rade s giubitkom ostvarujuči očito neke druge ne-ekonomske ciljeve.

    1. Jabihnesto

     Bravo, sada smo svi shvatili:

     “Govorimo o nekakvim logičnim odlukama Rusa i njihovim proračunima”, kako je to prihvaćeno i logičan slijed i u svijetu…

     A ovo da “ljudi godinama rade s gubitkom”, samo je djelomično istina. Rafinerija radi s gubitkom, ali Rusi ne…

     To da Rusi ‘kupili’ Rafineriju nije samo ekonomska, nego i politička odluka! A da o ostalim pogodnostima ne pričamo! No jedna je i ona, da prerada nafte koju možda ni u Rusiji ne bi mogli preraditi(?)…

    2. Jabihnesto

     Baš sada čitam iz teksta preuzetog s Biltena:

     “Zarubežnjeft u Bosanskom Brodu za pogonsko gorivo u preradi koristi najjeftinije, krajnje prljave derivate nafte koju on inače, da sve bude još više cinično, doprema naftovodom kroz Hrvatsku.”.

     Riječ je o JANAFu koji je spletom političkih okolnosti ‘bog i batina’ transporta nafte. Hoću reći Njima ni Ministarstvo ništa ne može!!!

     1. Jabihnesto

      Vidim kolega Bašić želi zatražiti isplatu ekološke rente… No to je, budući da je rafinerija u drugoj državi, jedino moguće, a i ima smisla tražiti od janafa… To su, kako znam ‘akcijaši’ već više puta pokušali, što više iznijeli to kao argument u ministarstvu…, ali bez odgovarajućeg efekta! JANAF je država u državi.

      1. Stalker

       Gdje ti to vidiš? Koji bašić? Možeš li biti jasniji čovječe?

    1. Stalker

     U redu, Bašić nije građanin pokorni, čovjek ne upotrebljava glavu samo za nošenje kape, trudi se osporiti nametnute autoritete javno, pred svjedocima, ali sve je to na razini stripa. A akoo već mora biti strip junak neka bude jedan od Marvelovih.

 6. sitna

  Dobar je ovaj sukob, jer “Rat je otac svemu, svemu kralj: jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, a druge slobodnima.

 7. Jabihnesto

  Ovo što Lukić radi, neviđeno je! Jučer je objavljeno na SBplusu korektno reagiranje brodskih novinara iz HRT-a!

  Evo danas Lukić već piše, napada i ponovo okrivljuje i novinare za javašluk, krivicu prebacuje na njih zbog neuspješne borbe protiv zagađenja, ili kako on kaže:

  “upravo oni (novinari) nose veliku odgovornost stvaranja vrlo štetnog branda „Slavonski Brod- najzagađeniji grad u Hrvatskoj”!”

  1. Vagabundo

   Nakon selakica i petirki, sad ću na periskopu početi čitati i obranaške tekstove o brodskim novinarima.

   U nadolazećim vremenima se neću čuditi postanu li Hasanbegović i Košić istaknuti kolumnisti, a Sedlar izradi video špicu portala. Bujo će vjerojatno biti glavno novinarsko pojačanje uz Stilinovića i Ružojčićku.

   1. Jabihnesto

    Nije tu riječ o novinarima, makar su u ovom slučaju i Višnja i Silvio zaslužili nekakvu obranu, nego o napadajima Tomislava Lukića.

    Pa sam i ja ” odlučio… pitati Tomislava Lukića, koji su njegovi interesi?”…

   2. Stalker

    @vagabundo, sve mogu zamisliti, ali da sbperiskop brani nesposobne i kukavičke brodske novinare- ne mogu. Još uvijek traje sezona berbi gljiva, pa si, izgleda, neku krivu ubrao i pojeo.

    A što se tiče fašista koje nabrajaš i u ovim ni u nadolzećim vremenima mogu poslužiti jednino kao kompost, jer za to ta govna i služe.

 8. Jabihnesto

  Na SBTV – DNEVNIKu je dana 06.11.2017.g. objavljena reportaža:

  „Negodovanja u BiH zbog dogovora o opskrbi plinom“

  U reportaži su dotaknuti popisivanje Protokola o plinofikaciji Rafinerije, izjava predsjedatelja vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića i nova velika zagađenja iz emisije Rafinerije.

  Vidi link na youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=iSoILe0JY7U

 9. milenijum

  napalm .APOKALIPSA SAD

 10. PeterTDj

  „U iščekivanju plinofikacije Rafinerije i dalje udišemo zagađeni zrak“ – javlja i 035portal i osvrće na prošlotjedna visoka onečišćenja brodskog zraka sumporovodikom po prijavi GUO za zaštitu okoliša Ministarstvu.

  Treba istaći da su i jučer na brodskim postajama mjerene povećane koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti, a dalje se mjere i visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10. Nažalost GUO za zaštitu okoliša o tome šuti!

  http://www.035portal.hr/vijest/politika/u-iscekivanju-plinofikacije-rafinerije-i-dalje-udisemo-zagadeni-zrak–13164

  1. sitna

   Kontinuirani dokazni materijal o zagađenje neće pokolebati Tomislava Lukića dok tvrdi kako plinofikacija rafinerije neće donijeti čišći zrak.

   Postoje li pdaci iz dana kada rafinerija ne radi koliki je doprinos ostalih brodskih zagađivača? Naime, s rafinerijom je jasno, ali sve ostalo je mutno.

   1. PeterTDj

    Rafinerija kada i ne radi, je u funkciji. Pa i za vrijeme remonta su neka postrojenja rade, dok su druga imaju remont. A da ne spominjemo da ta postrojenja moraju uvijek biti pod tlakom i imati nekakvu radnu temperaturu…

    Faktički otkada je rafinerija započela s radom ona je u pogonu, pa teško naći period kada su možda zbog nečeg nepredviđenog ili baš predviđenog, planiranog velikog remonta veći dio rafinerije je bilo izvan funkcije.

    Najgore je u cijeloj priči, da nitko u Brodu, ali ni i Zagrebu nema zvaničnu informaciju što se događa u Rafineriji! To već devet godina…

   2. PeterTDj

    Cijelo vrijeme i to unazad nekoliko godina pokušavamo ukazati na gornji grafikon, gdje se vidi velika korelacija između mjerenih podataka sa mjerne postaje u Rafineriji i sa podatcima sa brodskih postaja.

    No od pamtivijeka se priča o prometu, graničnom prijelazu, lokalnim i kućnim ložištima i sa jedne i druge strane Save, pa i o pozadinskom zagađenju…

    Svega ima pomalo! No u SB već 4-5 godina kako su sve kotlovnice plinoficirane, izrađen i još prošle godine usvojen Akcijski plan! Jedino se čeka na primjenu… A već godinama se čeka i na Katastar zagađivača, da se točno vidi koliki je udjel spomenutih onečišćenja s obzirom na zagađenje iz dominantnog zagađivača: Rafinerije!

    Pa i drugi gradovi imaju promet, lokalna i kućna ložišta, pa i o pozadinsko zagađenje, možda u nekim segmentima i veće nego SB, ali nitko ne mjeri takva onečišćenja kao SB!

 11. PeterTDj

  I dalje se mjere visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM10 i sumporovodika (H2S) na brodskim postajama. O svemu tome smo ovih dana više puta pisali, pa smo objavili i grafikon korelacije dnevnih prosjeka lebdećih čestica PM2.5 i PM10 na mjernim postajama u SB i BB.

  Jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 iznosio je visokih 64,53 µg/m3 (vidi prilog na stranici GI na fesju), što je iznad granične vrijednosti za dnevni prosjek (50 µg/m3). Dok je za lebdeće čestice PM2.5 jučerašnji dnevni prosjek iznosio 38,2 µg/m3!

  Jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 u Rafineriji je bio još veći: 72,6 µg/m3, a mjerena je sinoć i satna koncentracija lebdećih čestica PM10 u Rafineriji od 207,9 µg/m3!

  Također ove noće, točnije rano u zori na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save mjerene su satne koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 30,6 µg/m3.

  1. PeterTDj

   Nažalost i sinoć su ponovo mjerene jako visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM10 na mjernim postajama u SB i BB.

   Tako jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 na mjernoj postaji na Jelasu ponovo je bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio je visokih 58,4 µg/m3 (vidi prilog). No ta mjerna postaja od ponoći nije u funkciji!

   Na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save jučerašnji dnevni prosjek je za lebdeće čestice PM2.5 iznosio 37,96 µg/m3!

   Dok je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 u Rafineriji bio oko 88 µg/m3! A mjere su koncentracije lebdećih čestica PM10 i od 234 i 247 µg/m3!

  2. PeterTDj

   Jučer u zadnjih osam mjeseci mjerene su dosada najveće kontinuirane (vidi prilog na GI) satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM10 na mjernim postajama u Slavonskom i Bosanskom Brodu.

   Tako jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 na mjernoj postaji na Jelasu ponovo je bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio je jako visokih 83,65 µg/m3.

   Na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save jučerašnji dnevni prosjek je za lebdeće čestice PM2.5 iznosio također jako visokih 59,59 µg/m3! Pa je i to iznad granične vrijednosti za krupnijih lebdećih čestica PM10 (50 µg/m3), koje su najmanje 16 puta su veće od PM2.5!

   Dok je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 u Rafineriji bio alarmantno visok: 110,88 µg/m3!

   Što se to događa(?), netko bi trebao objasniti Brođanima!

 12. PeterTDj

  Pozdrav svim posjetiteljima stranice ‘GI za čisti zrak’ na ‘fejsu’, ali i bivšim posjetiteljima web-stranice Udruge Eko-Integral.

  Nažalost, stranice Udruge Eko-Integral jedno vrijeme, možda oko 8 mjeseci, zbog financijskih i tehničkih problema su bile izvan funkcije.

  Ovih dana naši dečki; Mladen i Krešo polako vraćaju prvobitni izgled stranice Udruge Eko-Integral na web-u, pa ponovo možete te stranice naći na poveznici: http://eko-integral.eu/ .

  Posebno za sve nas je interesantno praćenje kakvoća zraka na brodskim mjernim postajama: na Jelasu i kod Stadiona kraj Save, kao i na postaji u Rafineriji. Vidi poveznicu:

  http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka .

  Svaki sat već su vidljivi podatci o onečišćenjima sa dvije brodske mjerne stanice! Intenzivno se radi i očekujemo skoro preuzimanje podataka i iz Rafinerije.

 13. PeterTDj

  Nakon nove kolumne objavljene pod naslovom: „Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma“, možemo zaključiti da Tomislav Lukić i dalje nastoji na mogući i nemogući način opravdati svoj dosadašnji izlet u području zaštite brodskog zraka.

  U tim nastojanjima on koristi sva dozvoljena i ‘nedozvoljena’ sredstva… Nažalost, svi to vide, osim njega! Pa ne želim više određene stvari njemu objašnjavati jer to ne vrijedi raditi.

  Jedino ću g. Lukiću ukazati da u prilogu objavljenom dokumentu za 2015. godinu na 110. stranici lijepo piše:

  „U 2015. godini na mjernoj postaji Slavonski Brod-1… zrak je bio II kategorije s obzirom na H2S, PM2.5 (auto.), PM2.5 (grav.), PM10 (grav.) i BaP u PM10…

  Zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 … II kategorije bio s obzirom na PM10 (grav.), PM2.5 (grav.) i H2S!“.

  Značenje nekih kratica: II kategorije – onečišćen zrak, H2S – sumporovodik, PM2.5 – lebdeće čestice 2,5 μm, PM10 – lebdeće čestice 10 μm , BaP – benzo(a)piren, auto. – automatsko, grav.- gravimetrijsko mjerenje

  Stanje u 2016. godini je još gore jer pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2, II kategorije bio s obzirom i na PM10 (auto.)!

  Dok za 2017. godinu možemo već sada potvrditi, da pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-1, II kategorije je s obzirom na ozon (O3)!

Odgovori