Peter Tot-Đerđ: Puževim koracima na zaštiti brodskog zraka i zdravlja Brođana

Ovih dana se navršava 9 i pol godina kako je počela s radom Rafinerija nafte u (Bosanskom) Brodu, u Bosni i Hercegovini (BiH), tu pored nas, ni dva kilometra od centra Slavonskog Broda!

Nevjerojatno, koliko se za ovih 9 i pol godina pričalo i dokazivalo negativan utjecaj Rafinerija nafte na brodski zrak i zdravlje Brođana i da skoro ništa se ni od obećanja političara, ali ni vlasnika Rafinerije nije ostvarilo… Stanje zraka ništa se nije promijenilo! Što više, pogoršalo!

Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu

Prije nekih tjedan dana, dana 22. svibnja je u velikoj vijećnici Županije održan Okrugli stol posvećen projektu Edukacije i osvješćivanja građana. No na Okruglom stolu ipak najviše se govorilo o kvaliteti zraka na području Brodsko-posavske županije u 2017. godini.

“Od 2010. godine udišemo prema rezultatima mjerenja zrak druge kategorije za sumporovodik i lebdeće čestice i zato se osjeti onaj miris. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije taj zrak nije dobar za življenje…, a 2011. 2012. i 2013. godine mjerile su se i povećane koncentracije ozona i to u ljetnom, sušnom periodu” – kazao je u svojoj uvodnoj prezentaciji Miroslav Jarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša u Županiji.

Dok je gđa Klara Šćuka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb BPŽ, ukazala na probleme oko same realizacije Projekta:

“Projekt je imao duži zastoj u svojoj provedbi, no aktivnosti se nastavljaju dalje. Projekt je koncipiran tako da se građani informiraju o kvaliteti zraka, kako se ponašati i što učiniti kako bi prevenirali sve loše utjecaje koje takav onečišćeni zrak ima na naše građane…”.

Zaista, Projekt je imao jedan duži zastoj na što se već duže vrijeme ukazivalo i na saborskim odborima, ali i na sastancima Povjerenstva. Sada je za očekivati da će krenuti ozbiljnije jer Brođanima potrebne su informacije i edukacija o onečišćenju ne samo zraka, nego integralno i o onečišćenju i zaštiti okoliša. No i dalje se primjećuje veliko distanciranje Grada od tog Projekta. Makar je svima jasno da takvo distanciranje jednog od nositelja, ponovo bi moglo dovesti do raznih problema na realizaciji Projekta.

No zato je Udruga Eko-Integral u ime ekoloških udruga i građanskih akcija ponudila nekoliko aktivnosti za realizaciju u Projektu:

 • prikaz stanja/statusa na displeju
 • softversko rješenje za informiranje Brođana i aplikaciju za praćenje kvalitete zraka
 • radionice edukacije o zaštititi okoliša od vrtića do veleučilišta i sveučilišta
 • organiziranje televizijske i radio emisije, okrugli stolova i dr.

Čeka se na zapisnike saborskih odbora sa tematskih sjednica o problemima Slavonskog Broda

U prošlom mjesecu, u travnju su saborski odbori: Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za zaštitu okoliša i prirode održali svoje tematske sjednice na kojoj se govorilo o brodskim onečišćenjima i ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice. Nažalost, sve do danas osim priopćenja sa ta dva saborska odbora, još nisu stigli zvaniči zapisnici. Kakva je praksa, možda i neće…

No svima nama koji smo bili na tim odborima ostalo u sjećanju iz Priopćenja sa 24. tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode slijedeće:

“Predstavnici nadležnih državnih institucija kazali su da će se na temelju Sporazuma o suradnji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području zaštite okoliša kroz neposredne kontakte s najvišim predstavnicima Rafinerije nafte Brod, nastaviti tražiti rješenje za daljnje ubrzanje njezine modernizacije i plinofikacije, što je preduvjet za smanjenje štetnih emisija te prva u nizu mjera za cjelokupno rješenje problema onečišćenog (brodskog) zraka.”.

Tako i izjava Maria Šiljega, državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, da vjeruje; “nakon što će se razjasniti i otkloniti problemi koji su utjecali na eko-incident na produktovodu, kako će se predviđene aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije nastavljati i da očekuje kako će se ispoštovati dogovoreni rokovi.”.

Nažalost, kako nema tih zapisnika, nema ni daljih aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije i to već dva mjeseca! A plinofikaciju svi mi Brođani željno iščekujemo. No po svemu sudeći, to će se najvjerojatnije oduljiti na još godinu ili dvije. A budući da je Rafinerija okolišnu dozvolu dobila u prosincu 2016. godine, imaju oni pravo da ukupno pet godina rade na onakav način, tj. kako su dosada radili, odnosno do kraja 2021. godine.

Očigledno je, da te tematske sjednice spomenutih saborskih odbora ništa novo i dobro nisu donijele Brođanima!

Odbačena Kaznena prijava protiv Rafinerije i Predstavka Europskom parlamentu

Još jedan događaj je sredinom ovog mjeseca uzbrkao vode zaštite okoliša. Stiglo je rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu vezano za Kaznenu prijavu Petra Bašića protiv Rafinerije nafte Brod.

Petar Bašić je prošle godine, 5. travnja 2017. godine, simbolično u “pet do dvanaest”, kao građanin Slavonskog Broda, predao je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu protiv Rafinerije nafte iz (Bosanskog) Broda i glavnih direktora Rafinerije i OPTIMA grupe.

U Rješenju stoji da nema osnove za tu kaznenu prijavu i odbacila se prijava protiv Rafinerije i odgovornih direktora. Na kraju se navodi: “Iz svega navedenog ne egzistiraju dokazi, odnosno ne postoji osnovana sumnja koja bi upućivala na to da su okrivljeni … počinili kazneno djelo – onečišćenje okoliša, odnosno ono koje im se stavlja na teret.”.

Nakon toga u vrlo kratkom roku ispred Udruge Eko-Integral podnešena je Predstavka Europskom parlamentu vezano za zagađenje brodskog zraka i ugrožavanja zdravlja i života Brođana. U Predstavci piše i ovo:

Ovih dana se navršava 9 i pol godina kako je počela s radom Rafinerija nafte u (Bosanskom) Brodu, u Bosni i Hercegovini (BiH). Ratom oštećena i potpuno sa strane agresorske vojske devastirana rafinerija jedva je sanirana najnužnijim popravcima.

Tako Rafinerija od prvog dana rada ispušta u zrak prekomjerne količine otrovnih, kancerogenih i po zdravlje građana opasnih tvari poput sumporovodika i lebdećih čestica, sumporov dioksida, benzena i dušikov mon(di)oksida, te pored toga se stvara i prizemni ozon, to sve u količinama koje često (naročito zimi, a ozon ljeti) daleko nadilaze propisane granične vrijednosti u Europskoj Uniji…

 

 

27 comments

Skip to comment form

 1. Tot-Đerđ je profesionalac kad je u pitanju ekologija. Mogao bi biti mentor lokalnim novinarima. Za razliku od njih on zna o čemu govori i piše.

 2. Zaista je za svaku osudu što eko-udruge ne mogu naći zajednički jezik s Dusparom, gradonačelnikom koji vodi šerifovsku politiku. On očekuje da ga se u svemu sluša i da mu se zanašaju jaja. Gospodine Tot-Đerđ ne popuštajte mu!

  1. Stvarno, što se to događa na relaciji grad Brod – Eko Integral? Načuo sam da Duspara ponižava ekologe.

   1. Duspara možda više i ne žele surađivati sa udrugama zaštite okoliša. Draže mu je tražiti i naći ratoborne akcijaše… Hahahaaaa!

   2. Je li ti ne shvaćaš da je Duspara najveći ekolog na našim prostorima?

    1. On je najveći zagađivač ovih prostora. Od koliko je samo ljudi napravio leševe.

     1. Čovjek zna svoj posao! Vidi se da ga mi Brođani volimo. Iznova ga biramo, pa ponovo biramo…

      1. Ja ga ne biram. Bilo bi mi ispod časti zaokružiti ime čovjeka koji se druži sa Zovakom i na Brod gleda kao na švedski stol.

 3. rafinerija je zagađivač, nema spora. Ali zašto se jedan od prijedloga Eko Integrala za poboljšanje situacija s nečistim zrakom ne odnosi na automobile s dizel motorima?

  1. Čekamo odegovor Petera Tot-Đerđa.

  2. Mislim da ste s tim pitanjem slobodno mogli obratiti pročelnicima UO u Gradu i /ili Županiji: Klajiću i/ili Jariću…

   Dečki u Eko-Integralu su se prošle godine malo opekli kada nenamjerno u SJI poslali okolišnu inspekciju….

   1. Sa prvim djelom komentara, kao i sa nekim komentarima potpuno se slažem, dok u vezi drugog dijela morao bih puno toga razjasniti. No to ću ostavit za jednu drugu priliku…

   2. Koordinacije građanskih inicijativa još prije godinu i pol dana zatražili posebni status Gradu Slavonski Brod i okolici kod sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, itd..

    Primjeri financiranja i sufinanciranja projekata pod posebnim povoljnim uvjetima su trebali biti:

    – projekti energetske učinkovitosti zgrada, objekata i stambenih kuća
    – cijena plina za kućanstva i industriju
    – izgradnja punionice za ukapljeni prirodni plin te uspostavljanje kvalitetnog javnog
    gradskog prijevoza (sa sufinanciranim prijevoznim kartama)
    – svi projekti vezani uz obnovljive izvore energije…

    No došlo je do promjene u MZOE, sve to je otišlo u vjetar…

 4. Možete li nas informirati kakva je situacija sa zrakom u Bosanskom Brodu? Imaju li oni svog Petera Tot-Đerđa? I kakvi su odnosi dva gradonačelnika?

  1. Pokušat ću ja i to vrlo kratko odgovoriti.

   Jasno je da je zrak u BB još lošije kvalitete. To se dobro vidi iz podataka sa mjerne postaje RNB… Nažalost, ti podaci sve dosada nisu korišteni u dokazivanju velikog utjecaja Rafinerije na zagađivanje zraka i u SB i BB.

   Ne, još uvijek ne postoji nekakva udruga ili društvo u BB koja/e bi se posvetila/lo borbi za čisti zrak, pardon ‘vazduh’!

   A vjerujem da su odnosi dva gradonačelnika dobri, makar isto vjerujem kada se oni susretnu, ne pričaju o Rafineriji i o onečišćenju zraka, nego…

 5. Čitam u članku: “… nema ni daljih aktivnosti na plinofikaciji Rafinerije i to već dva mjeseca!”. Na to se nadovezuje izjava dožupana S. Bošnjakovića na fejsu:

  “Nažalost, još uvijek ne znamo što se zapravo dogodilo te tko/što je bio/bilo uzrok zagađenja vode famoznim ugljikovodicima …”.

  Što se to događa u Hrvatskoj? Tko je odgovoran za ovakvo stanje u Slavonskom Brodu?

  1. Tko je odgovoran za stanje u Brod?. Nije lako to reći i priznati, ali najviše su krivi građani koji dopuštaju da ih se od strane gramzive vlast prči u mozak, i ne samo prči u mozak, nego što oni uredno dolaz po još..

 6. Čitam u članku: “… Projekt je imao jedan duži zastoj na što se već duže vrijeme ukazivalo i na saborskim odborima, ali i na sastancima Povjerenstva. Sada je za očekivati da će krenuti ozbiljnije jer Brođanima potrebne su informacije i edukacija o onečišćenju ne samo zraka, nego integralno i o onečišćenju i zaštiti okoliša. No i dalje se primjećuje veliko distanciranje Grada od tog Projekta…”.

  Što se to događa? Imaju li ti akteri pravo da se tako ponašaju?

  1. Nemaju!!! Ali to dokaži njima!

 7. Evo danas (31.05.2018.g.) već je sedmi put (vidi na FB stranicama GI!) ciljana (granična) vrijednost za prizemni ozon bila iznad 120 µg/m3!!!

  Velika koncentracija hlapljivih tvari i dušikov dioksid u brodskom zraku omogućuju u ovom pomalo ljetnom vremenu stvaranje visoke koncentracije ozona.

  Ponovo je deset sati kontinuirano satna koncentracija ozona bila izad 100 µg/m3, pa je najveći osmosatni prosjek iznosio 126,1 µg/m3.

  1. Na portalu SBperiskop objavljeno je više tekstova o ozonu, pa tako jedan još 2014.g.:

   “Ozon već u lipnju prijeti Brođanima” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ozon-vec-u-lipnju-prijeti-brodanima).

   “Ozon je otrovan i nestabilan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon.

   Ozon pri tlu (prizemni ozon) u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Što više, izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na zdravlje kao što su: astma, bronhitis, srčani udar i drugi srčano-plućni problemi.”

  2. I danas je (01.06.2018.g.) i to već osmi put ciljana (granična) vrijednost za prizemni ozon bila iznad 120 µg/m3!!!

   Ponovo je deset sati kontinuirano satna koncentracija ozona bila izad 100 µg/m3, a mjerena je koncentracija i od 153 µg/m3, tako da je najveći osmosatni prosjek iznosio 133 µg/m3.

   Što je previše, previše je!

   1. I dalje traje pretnja visokih koncentracija ozona. Ponovo je deset sati kontinuirano satna koncentracija ozona bila izad 100 µg/m3, tako da već deveti put u ovoj godini ciljana (granična) vrijednost (najveća osmosatni prosjek) za prizemni ozon bila iznad 120 µg/m3 i danas iznosila 124,4 µg/m3!!! Provjeri na web stranici AZO:

    http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165

    Ne bi bilo to ni malo zabrinjavajuće. No znamo da prošle godine ukupno 29 puta je ciljana (granična) vrijednost za prizemni ozon bila iznad 120 µg/m3, s tim da u istom razdoblju do 02.06.2017.g. samo jedan put!!!

 8. “Petar Bašić je prošle godine, 5. travnja 2017. godine, simbolično u “pet do dvanaest”, kao građanin Slavonskog Broda, predao je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu protiv Rafinerije nafte iz (Bosanskog) Broda i glavnih direktora Rafinerije i OPTIMA grupe.

  U Rješenju stoji da nema osnove za tu kaznenu prijavu i odbacila se prijava protiv Rafinerije i odgovornih direktora. Na kraju se navodi: “Iz svega navedenog ne egzistiraju dokazi, odnosno ne postoji osnovana sumnja koja bi upućivala na to da su okrivljeni … počinili kazneno djelo – onečišćenje okoliša, odnosno ono koje im se stavlja na teret.”.

  Bašić je vjerojatno platio sudske troškove. Pa taj će načisto da propadne zbog svog poznatog avanturizma i nepromišljenosti. otići će na prosječki štap ovaj rista idealista.

  1. Bašiću, Brodskim mama, PeterTDj-u, Brođanima za Brod i drugim nekim članovima i akcijama svaka čast!

   Dok većina političara velike novce zarađuju na patriotizmu, domo- i rodoljublju, pa tako i na ekologiji, volonteri ne gledaju košta li im ili koštat će li njihov angažman?

 9. Pa ovo je strašno:

  “Karta smrti: Hrvate pogađa rak pluća, a Hrvatice rak dojke” – piše na stranicama 24sata i nastavlja:

  “Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, nakon bolesti srca i krvnih žila. Muškarci češće umiru od ove opake bolesti, a u samo jednoj godini dijagnosticirano je više od 22.000 novooboljelih”.

  A posebno nas Brođane može zabrinuti slijedeće: “Najviše oboljelih muškaraca od raka pluća ima u Brodsko-posavskoj, a nakon toga u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mnogo su puta stanovnici tih županija apelirali da ih se spasi od onečišćenja koje u Sisku i okolici stvara naftna industrija, a u Slavonskom Brodu rafinerija u Bosanskom Brodu, s druge strane granice.”.

  Vidi: https://www.24sata.hr/lifestyle/karta-smrti-hrvate-poga-a-rak-pluca-a-hrvatice-rak-dojke-576818

 10. Kako znamo, prošle godine ukupno 29 puta je ciljana (granična) vrijednost za prizemni ozon bila iznad 120 µg/m3! Također znamo da se to u razdoblju do 06.06.2017.g. samo jedan put dogodilo!!!

  A evo danas ponovo je više sati kontinuirano satna koncentracija ozona bila izad 100 µg/m3, pa i iznad 120 i 130 µg/m3. Tako je ponovo i danas najveći osmosatni prosjek za prizemni ozon bio iznad 120 µg/m3 i iznosio 121,6 µg/m3!!!

  To je već deseti put u ovoj godini da je ciljana (granična) vrijednost za prizemni ozon iznad 120 µg/m3 (vidi FB stranicu GI!)!

Odgovori