Ministri Vlade RH sastali i sa članovima Eko-Integrala i članovima Mosta

Ministri Rafinerija BBKrajem prošlog i početkom ovog mjeseca u Slavonskom Brodu zaista je zavrela ekološka atmosfera. Zrak ne samo da je bio onečišćen, nego i maksimalno naelektriziran zbog ponovnog alarmantnog onečišćenja iz prekosavske rafinerije, pa otvorenog pisma Eko-Integrala i Građanske inicijative za čisti zrak institucijama države, a ne dugo poslije toga i apela ili kako još ponegdje napisano prosvjedne note gradonačelnika Mirka Duspare Vladi RH.

Kao reakcija na sve to, vrlo brzo su neki brodski portali saznali, a i neki i bombastično objavili i ono što Brođani nisu znali ili nisu mogli znati:

Nakon Dusparine prosvjedne note tri ministra stižu u Brod“!

U članku uz ostalog je najavljen dolazak ministara Vlade RH u petak, 12. veljače u Gradsku upravu.

I sastanak kako je i najavljen, održan je u Gradskoj upravi i to bez nazočnosti javnosti. No neovisno od tih detalja, vrlo brzo se saznalo za bit sastanka, tj. kako je HINA objavila:

“Ministri okoliša, pravosuđa i gospodarstva Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Tomislav Panenić održali su u petak u Slavonskome Brodu sastanak s predstavnicima grada zbog onečišćenja zraka te su najavili nove mjere koje će se poduzeti kako bi se taj problem što prije riješio.”.

Svaka čast ministrima: Dobroviću, Šprlji i Paniniću jer je na tom sastanku prvi put dat integralni pristup Vlade RH u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu!

Nakon sastanka održanog u Gradskoj upravi s gradonačelnikom, ministri Vlade RH su, o čemu se malo zna, sastali i sa članovima Eko-Integrala i članovima Mosta.

Na sastanku iz Vlade RH nazočni su bili Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i Ante Šprlje ministar pravosuđa, Josip Katalinić iz Odbora za zaštitu okoliša, saborska zastupnica Ružica Vukovac, Slavica Lemaić i Ante Nikolaš iz Eko-Integrala, Hrvoje Gačić iz udruge Academico i Ivica Tečer iz Mosta.

Ministar Slaven Dobrović je predočio, iako je i on sam svjestan da je Rafinerija primarni zagađivač, kako nažalost još uvijek nema dovoljno pravih podataka koji potvrđuju ono što Brođani vezano za Rafineriju stalno tvrde. Zato je potrebno skupiti relevantne podatke koji to dokazuju. Tako je zatražio od DHMZ-a izvješće o praćenju strujanja zraka iz smjera BIH, što nažalost u DHMZ-u nisu dosada vodili(?)…

Također je utvrdio kako je loše što u Bosanskom Brodu ne postoji nikakva organizirana ekološka udruga. Na kraju je podvukao i sa strane Građanske inicijative davno utvrđenu činjenicu, kako mora postojati katastar onečišćenja, što više treba izraditi zajednički katastar, a i mjeriti onečišćenje i sa bosanske strane.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje je rekao je kako će s pravne strane učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti oko pronalaženja krivaca zagađenja sa prekosavskog područja jer on razumije situaciju Brođana, budući da su i oni imali slične probleme u Metkoviću…

Također je istaknuo, kako će razgovarati s predstavnicima Janafa, i čak od njih ako bude potrebno, s pravne strane zatražiti obustavu dotoka nafte Rafineriji.

Ništa ne može biti prepreka čistom zraku što i Ustav jamči. Rafinerija je u 40 postotnom vlasništvu Rusije, a 60% drže tri ruska tajkuna. Pa je neophodno i s njima doći u kontakt.

Na upit može li s relevantnim podatcima Europska komisija podići tužbu protiv BIH, tj. Rafinerije, odgovor ministra je bio, kako je to predug proces i neisplativ…

Sastanak s ministrima Vlade RH je bio vrlo konstruktivan i trajao je sat vremena. A osobni dojam članova Eko-Integrala o sastanku je više nego pozitivan.

Na kraju oni su u nadi o žurnom rješavanju brodskog problema onečišćenja, zahvalili ministrima na dolasku u Sl. Brod i na sastanku gdje su mogli ukazati na sve probleme na koje su ukazali i u otvornom pismu upućenom i ministru Dobroviću od 27. siječnja.

 

32 comments

Skip to comment form

 1. Piši kući propalo!

 2. Tot-Đerđ je simbol vaninstitucionalne borbe. Ovaj kroničar trovanja Brođana zaslužuje nagrade Grada.

 3. U rečenici: „ …na tom je sastanku prvi put dat integralni pristup Vlade RH u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu!“ sve je rečeno. Nadam se da će Vlade RH i ministri Dobrović, Šprlje i Paninić biti istrajni u provedbi zacrtanog!

  1. Ako je istina što Slavica u svom priopćenju kaže, a izgleda da je to ISTINA(!),

   kako „ … 9. veljače u Brodu predstavnici Rafinerije nafte Brod napokon su priznali da se modernizacija rafinerije ne provodi. Nije provedena čak ni modernizacija rafinerijske energane. Od obećane rekonstrukcije i izgradnje sustava za eliminiranje otpadnih plinova i sustava zatvorene baklje u skorijoj budućnosti neće biti ništa…“. Onda nam se loše piše!

   Zaista nam se LOŠE piše!!!

   1. Ne da loše, nego JAKO LOŠE nam se piše jer kako je jučer ministar industrije BiH Đokić najavio:

    „Modernizacija rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja podrazumijeva uvođenje sustava zaštite okoliša sukladnog europskim standardima, neće biti dovršena u predviđenom roku i za ispunjenje tog cilja trebat će još najmanje četiri godine…“.

    Ovo je više nego SULUDO!

 4. Kao tuča iz vedrog neba… Potvrđena je katastrofična informacija iz HINE!

  „KASNI MODERNIZACIJA RAFINERIJE: Brođani će još nekoliko godina udisati najzagađeniji zrak“ – piše net.hr i nastavlja:

  „Modernizacija rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja podrazumijeva uvođenje sustava zaštite okoliša sukladnog europskim standardima, neće biti dovršena u predviđenom roku i za ispunjenje tog cilja trebat će još najmanje četiri godine, najavio je u srijedu ministar industrije, energetike i rudarstva BiH Petar Đokić.“. Vidi link:

  http://net.hr/danas/svijet/kasni-modernizacija-rafinerije-brodani-ce-jos-nekoliko-godina-udisati-najzagadeniji-zrak/

 5. SVE ŠTO JE TKO REKAO?

  U novoj rubrici na stranici GI na fejsu, zbog nove nastale situacije vezano za Rafineriju i za sva onečišćenja iz njene emisije, nastojat ćemo u slijedeći tjedan ili dva predoćiti, sve što je tko rekao, pa i obećavao o rješavanju brodskog gorućeg problema; onečišćenog zraka!

  „Milanović: Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ – pisalo je dana 14.11.2012.g. na portalu poslovni.hr, a dalje je rečeno i ovo:

  „Premijer Zoran Milanović izjavio je … u Hrvatskom saboru kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskog Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“. Vidi link:

  http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359

  1. SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

   „Zmajlović: Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“ – objavljeno je 29.11.2013.god. na portalu Index, a portal najavljuje još i ovo:

   „RAFINERIJA Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je … ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom…“. Vidi link:

   http://www.index.hr/vijesti/clanak/zmajlovic-rafinerija-brod-prelazi-na-plin-oneciscenje-zraka-smanjit-ce-se-za-70-posto/713939.aspx

  2. SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

   „Josipović: Ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti“ – pisao je portal eBrod 18.11.2014.god. u reportaži sa tadašnjim predsjednikom RH, tko je nastavio:

   „Ja sam bio u kontaktu s udrugama, pisao sam pisma, razgovarao s gospodinom Dodikom, razgovarao s Upravom rafinerije… Obećavali su se popravci, novi filteri itd. do kojih nije došlo… No sada ima vrlo ozbiljnih naznaka koje sam dobio iz Rusije da bi se rafinerija mogla zatvoriti. Čini se kako rafinerija nije rentabilna i da vlasnici nemaju interesa za nastaviti posao. Time bi se riješio problem lošeg zraka…“. Vidi link:

   http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/josipovic:-ima-vrlo-ozbiljnih-naznaka-koje-sam-dobio-iz-rusije-da-bi-se-rafinerija-mogla-zatvoriti-9211.html

  3. SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

   „Hrvatska podiže tužbu protiv RS i rafinerije u Bosanskom Brodu“ – pisao je poslovni.hr nakon što 04.11.2013. god., kako piše;„neslužbeno se doznalo od visokih izvora u Vladi“, a objavljeno je još:

   „Utvrdi li EK da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema BiH, odnosno RS. ….

   Mi smo već pokazali jako puno strpljenja, ali nismo dobili ništa zauzvrat. Svjesni smo da se ekološki problemi rafinerije ne mogu riješiti preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan provedbe mjera kojim će onečišćenje biti svedeno na najmanju moguću razinu. Hrvatska je članica Europske unije, tako da to nije više samo naš problem, a Europska komisija zasigurno neće dopustiti da se zbog nečijeg neodgovornog ponašanja njezini građani izlažu onečišćenju – ispričao je jedan visoki Vladin dužnosnik.“. Vidi link:

   http://www.poslovni.hr/kompanije/hrvatska-podize-tuzbu-protiv-rs-i-rafinerije-u-bosanskom-brodu-255837

   1. Smatram da GI za čisti zrak alias Eko integral treba učiniti ritualno samoubojstvo. Na neki način ste izgubili i iduće četiri godine čeka vas i nas beskrajno izvješćivanje o količini štetnih čestica itd. Ne dopustiti da se pretvorite u one koji pile piljevinu. Bili ste plemenita sorta i sada na plemenit način završite posao oko svog angažmana

    Sazovite sjednicu na koju ćete pozvati sve relevantne faktore u državi i gradu i raspustite se. Dojma sam da više nikoga u ovom gradu i državi ne uzbuđuje trovanje, ne potiču ih strašni podaci na akciju. Brođani su pasivni, a njihovi politički zastupnici su bez vizije i strategije. Zato naparvite pauzu na godinu dana u smislu protesta.

    1. Hvala na tom (genijalnom) prijedlogu! Nekako bi se i kod nas, valjda i kod svih Brođana ta ideja polako sazrela… No, pričekajmo malo!

     Svi ministri koji su neki dan bili u Slavonskom Brodu o ovoj novoj nastaloj katastrofičnoj situaciji su već informirani. Također se nadamo kada budu ostali članovi Vlade i druge institucije informirani, netko će nešto poduzeti.

     Imamo najavu, kako smo ovih dana u Eko-Integralu zaprimili dopis g. Željka Reinera, predsjednika Sabora, s kojim na temelju članka 44. stavak 6. Poslovnika Hrvatskoga sabora uputio je Odboru za zaštitu okoliša i prirode na razmatranje predstavku (otvoreno pismo od 27.01.2016.g.) Eko-Integrala za zaštitu okoliša i prirode, vezano za problem onečišćenja zraka i osiguranje ustavnih prava Brođana, da će i Saborski odbor reagirati…

  4. SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

   „Dodik: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak“ – pisao je tportal 17.04.2013. god., pa je nastavio:

   „Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je … optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu te su najavljena probna bušenja nafte tijekom ove godine na području RS-a“. Vidi link:

   http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/255995/Dodik-Rafinerija-u-Bosanskom-Brodu-ne-zagaduje-zrak.html

  5. SVE ŠTO JE TKO REKAO(?)!

   „’Sabor je naš’: Zastupnici na strani Brođana!“ – objavljeno je na portalu SBperiskop 28. ožujka 2014. godine u članku na linku:

   http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/zastupnici-na-strani-brodana-sabor-je-nas

   Pa je još i ovo zapisano: „Tako, nakon pet godine agonije i isto toliko dugog onečišćenja zraka iz emisije prekosavske rafinerije, šesti najveći grad u Hrvatskoj došao je u središte zbivanja u Hrvatskom Saboru!“

   U tom članku možete pročitati i da „Boro Grubišić … dobar poznavatelj brodske situacije … je ukazao na sve dosadašnje probleme Brođana s onečišćenim zrakom. Ujedno on smatra: kako Janaf transportom nafte za rafineriju zarađuje milijune i da je to razlog zašto se ne poduzima sve od strane Vlade kako bi se problem riješio“!

   Kao i ovaj komentar: „Na kraju zbog nedostatka kvoruma, prvenstveno zbog izostanka zastupnika vladajuće koalicije, nije (28.03.2014.g.) održano glasovanje, kako je bilo predviđeno o predmetnom zakonu; Zakonu zaštite zraka u hitnom postupku!!! Koja neodgovornost!“.

   1. Gore navedeni članci nisu poslagani nikakvim redom, a najmanje su sortirani po datumima objave. Cilj je bio na neki način ‘dohvatiti’ ili možda ‘uhvatiti’ misle i razmišljanja političara koji često i ne znaju što znači za Brođane ova sedmogodišnja agonija, koja je po opet nekim drugim političarima mogla bi još potrajati najmanje pet godina!

 6. Hoće li ovo preliti ‘čašu brodskog onečišćenja…’?

  „Brodska rafinerija namjerava nastaviti zagađivati“ – piše na energetika-netu i nastavlja:

  „Vlada Republike Srpske interese Zarubežnjefta gurat će kroz tajništvo Energetske zajednice.

  … u srijedu ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić … nakon obilaska pogona rafinerije … potvrdio kako se njezina planirana modernizacija neće moći dovršiti do kraja 2017.

  Najavio je kako će stoga od Tajništva Energetske zajednice, koja okuplja države članice Europske unije i jugoistočne Europe, vlada RS zatražiti suglasnost da se rok pomakne do kraja 2020.“. Vidi link:

  http://www.energetika-net.com/vijesti/zastita-okolisa/brodska-rafinerija-namjerava-nastaviti-zagadivati-22311

  1. Mislim da taj zahtjev iz RS, nakon prošlih ‘trovanja’, naročito u zadnja tri – četiri mjeseca, potpuno je neprihvatljiv!!!

 7. Da budem iskren, mislio sam odmah na početku se uključiti u diskusiju u svezi ovog članka, a i priopćenja gđe Lemaić… No bolje što nisam.

  Htio sam se prvo Stalkeru suprotstaviti, no sada nakon ovih novih momenata i ja ‘vapim’ Stalkerom u duetu:

  Piši kući propalo!!! Piši kući propalo!!!!

 8. ja samo ne znam da se na toliko malo prostora može naći tako puno naivaca opetovano tko če nam pomoči nitko ako si ne pomognemo sami, ma boli nekog izvan broda za rafineriju u bb ona stvar kakvi ministri dokumenti tko to čita ravno u koš daj odrastimo zatvorimo ventil pa da vidimo ja vas pitam jel možemo time što izgubiti samo možemo dobiti

  1. Prijatelju, gdje taj ventil? Kada idemo? Tko je organizator akcije? Nije valjda onaj koji je već nekoliko puta najavio zatvaranje ventila…

 9. ja sam tek za uskrs u brodu samo dobravolja i podrška brođanai

  1. Ta aktivnost već dugo-dugo visi u zraku, ali na žalost ima tu previše nepoznanica! U biti sve se vodi samo na priču i na busanja u prsa…

   Nije li nam jednostavnije poslušati ministra Antu Šprlje i argumentirano predočiti kako je došlo vrijeme, da od Janafa kako i on sam je rekao; „zatražiti obustavu dotoka nafte Rafineriji“!

   1. Ajmo se igrati međunarodnih igara, neodgovorno reče neiskusni Ministar (što ga ne opravdava ali simpatično zvuči. Teško je za povjerovati da je to rekao uz ogradu da se radi možda o populističkoj izjavi).

    Na argumentirano traženje od JANAF-a da se zaustavi protok nafte prema Rafineriji, JANAF će još argumentiranije predočiti međunarodne ugovore između Vlade RH i Federacije BiH o osiguranju nesmetanog protoka nafte (potpisnik Sanader) i na temelju tog ugovora potpisan svježi međunarodni ugovor o isporuci 1100 000 t za 2016. godinu (potpisnici JANAF i Optima). Bespredmetno je raspravljati čiji su argumenti jači kada se zna da RH mora zbog svoje vjerodostojnosti pred EU i šire obraniti potpis na međunarodnom ugovoru. Što smo napravili ?Ništa, samo se blamirali pred EU koja treba rješavati taj problem.

 10. Što nam je preostalo s obzirom na veličinu problema?

  win-win situacija je da se suradnjom Vlade RH s Vladama RS i BiH rješi brodski ekološki problem uz pomoć EU Fondova (HR) i predpristupnih fondova (BiH) za međudržavnu suradnju. Sve ostalo je teško za očekivati s obzirom na složenost svih odnosa s BiH. Upitna je jedino nedovoljna izgrađenost provedbenih kapaciteta prije s bosanske nego hrvatske strane.

 11. opet gomila gluposti i blebetanje da smo takvi bili devedesete ne bi imali ništa pa jebu nas u zdrav mozak ministri vlade predsjedncii stranke a mi kao pičke pišemo dopise tko to čita i tko ga to uopče zanima osim nas brođana u osijeku najezda komaraca digne se u zrak pola hrvatske negdje gori tri masline u dalmaciji odmaH frka A NAS TRUJU DANIMA I GODINAMA I ŠTO NIKOM NIŠTA svaka čast pojedincima na dopisima analizama i što smo napravili debelo ništa

  1. Ništa je nešto ko to potvrdi Sabor. Nešto je ništa ako tako kaže opozicija.

   U pravu si za Dalmaciju. Oni znaju svoje branit, jer su homogeni. Slavonsci su razvodnjeni.

 12. mileni, samo jedan primjer ti je ok. Onaj o 91-oj. Ostali spomenuti se ne broje jer nemaju kila. Lako je kada se dignu hr komarci i lete po hr nebu. Mlatneš ih hr muvolovcem. Nije problem ni kada se zapali hr maslina u dalmatinskom vrtlu. Zaliješ paljevinu hr vodom. Pričam i pišem o rješenju problema (ne nadajući se nešto posebno da će me netko doživjeti ozbiljno kao ti) o tom kada ruska nafta izgara kroz bosanski dimnjak i Bosancima miriše a smrad se širi po Slavonskom Brodu.

  Izvrsna ti je poveznica s 91. Kada znaš što je problem i imaš jasnu ideju što napraviti lako je ujediniti ljude i za nezamislive stvari. Dogovorimo se bar, da MI u Brodu još ne znamo ni što je problem. EKO-I, najaktivniji među nama, se još dogovaraju (po Peteru je krivac Rafinerija a po njegovoj podpredsjednici Lemaićki JANAF). Što da mislimo mi koji imamo drugih preokupacija? Zloslutan si. Molim te, ne raspršuj mi snove da se problem nikako ne može riješiti.

 13. ovo je kao da razgovaraš sa gluhima i slijepima shvatite ljudI DA TAJ PROBLEM NEČE NITKO RIJEŠITI OSIM STANOVNIKA BRODA NITI ITKO OSIM NAS NEMA INTERESA TO RJEŠAVATI JA SAD TO NE UDIŠEM ALI DOLAZITI ČU U BROD VOLIM GA KAO GRAD I NIJE MI SVEJEDNO SAMO AKCIJA SE OSTALO FLOSKULE PRAZNE PRIČE OBEČANJA SJEČAM SE OVE JESENI LIJEP DAN SUMRAK KEJ I GLEDAŠ PREKO NARANĐASTE ČESTICE KAO ROJEVI KOMARACA

 14. pročitajte članak o jadranu u jutarnjem pa če te vidjeti koliko smo im bitno jedino mi samo možemo bar pokušati

  1. milenijum, ne vrijedi. Tot-Đerđ i ekipa se nada da će (n)ova Vlada i Sabor nešto napraviti. Pogrešno, jer slijed nova razočarenja.

   1. Draga Sonja, greška u koracima. Nije riječ o nadi, nego o realnosti. Jednom zauvijek moramo znati, tko stoji uz Brođane i imali uopće nade da kad-tad, po mogućnosti odmah prekine sa ovom agonijom brodskog onečišćenja!

 15. Gospodine Tot-Đerđ nemojte se samo obeshrabriti i odustati od vršenja pritiska na odgovorne. Bojim se šta nas čeka ako rafinerija utrostruči proizvodnju kao što to najavljuju. Brođani bi se mogli pretvoriti u ekološke izbjeglice!

Odgovori