Kada ne zna desna, što radi lijeva!?

Rafinerija nafte Brod a.d. iz Bosanskog Broda 2008. godine iznova je pokrenula proizvodnju. Od tada stanovnici s druge strane Save; iz Slavonskog Broda i okolice udišu najnekvalitetniji zrak u Hrvatskoj. Brodski zrak je, od kada radi Rafinerija, zagađen i sumporovodikom, lebdećim česticama (PM10 i PM2.5), benzopirenom, rjeđe benzenom i sumporov dioksidom, a preko ljeta vrlo često i prizemnim ozonom!

Kvaliteta života u Slavonskom Brodu drastično je pala

Cijela situacija u tih 10 godina vezano za stanje brodskog zraka, koju su situaciju dosada rješavali ni manje, ni više nego sedam ministara zaštite okoliša, slobodno možemo potvrditi, nije se pomakla od nulte točke.

Prvenstveno zbog slabe suradnje svih zainteresiranih subjekata s obje strane granice, ali i zbog nepostojeće sinergije ‘domaćih’ subjekata (vlasti i ustanova na svim nivoima, civilnih udruga i inicijativa)… Nažalost, imamo osjećaj da ta situacija ove godine postaje još gora!

Puno se očekivalo od prošlogodišnjeg sastanka Predsjednice RH na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike, te predstavnicima Plinacroa i Croduxa.

Sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je održan 10. listopada u Slavonskom Brodu i od tada prošlo više nego pet mjeseci, a u međuvremenu ništa konkretno, ali ni korektno nije se dogodilo što bi možda Brođanima ulilo malo nade, da neće ponovo doživjeti novi fijasko i ponovo će uvidjeti kako su živjeli s lažnim obećanjima…

Apsurdna situacija: Radi li Rafinerija ili ne radi?

Već smo više puta pisali o apsurdnoj situaciji kako je krajem siječnja objavljena, pa poslije toga i na razne načine interpretirana vijest kako je Rafinerija nafte Brod 9. siječnja ove godine obustavila proizvodnju. Dok u isto vrijeme, pa možda još i mjesec dana poslije na brodskim mjernim postajama skoro svaki dan se mjerilo onečišćenje brodskog zraka, ponekad i iznimno visokih iznosa satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5!

Također su i na mjernoj stanici u Rafineriji dan za danom više sati kontinuirano mjerene visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali često noću i oko i iznad 200 µg/m3! Ponovo je zapažena očigledna korelacija mjerenih podataka na brodskim postajama s podacima iz Rafinerije nafte Brod!

Sve to ukazuje na valjanu pretpostavku, da je Rafinerija obustavila preradu nafte ali proizvodnju nije! A pitanje svih pitanja o tome dokle je stiglo sa ugovaranjem prenamjena produktovoda u plinovod (od Slobodnice do Rafinerije) nažalost, još čeka svoj odgovor!

Ovih dana je u Slavonskom Brodu, kao i u cijeloj Hrvatskoj došlo je do rasta temperature, a također i do smanjenja onečišćenja zraka. No prije desetak dana, a još i prije, nije baš bilo tako…

U aplikaciji Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), koja nakon očitavanja satne koncentracije lebdećih čestica, izračuna 24-satni prosjek u kontinuitetu, vidljivo je kako u posljednjih 100 dana brodski zrak skoro dvije trećine puta, odnosno 66 posto slučajeva onečišćen ili jako onečišćen (vidi prilog)!

Nove kotradiktorne, često i nepovjerene informacije o stanju u Rafineriji

 Od početka ožujka pojavile su se i neke nove kotradiktorne, često i nepovjerene informacije o stanju u Rafineriji.

Prvo je objavljena informacija koju je prenijela i portal SBonline kako “Rafinerija Brod trajno prestaje s radom”. Ja u tu tvrdnju, poznajući situaciju, duboko sumnjam, ali isplati članak pročitati i upoznati i drugu stranu medalju: https://www.sbonline.net/prestaje-li-rafinerija–brod–s-radom—529?fbclid !

Ipak moram reći, ovaj je već sedmi pokušaj da nam se proda fora o zatvaranju Rafinerije. Samo da neke spominjem: portal SBplus bar 2 puta je to objavljivao, kao i bivši predsjednik Josipović u svojoj drugoj izbornoj utrci isto 2 puta…

Onda početkom tjedna na portalu klix.ba objavljeno je da “Rafinerija nafte Bosanski Brod na kraju 2018. zaokružila gubitak od 620 miliona KM” (https://www.klix.ba/biznis/privreda/rafinerija-nafte-bosanski-brod-na-kraju-2018-zaokruzila-gubitak-od-620-miliona-km/190309037), ali ni iz članka, ni iz onog što posebno trebamo isticati, ne vidi se daljnji razvoj situacije u Rafineriji:

“Lani je Rafinerija preradila ukupno 675 hiljada tona sirove nafte, a u 2017.g. 881 hiljadu tona.

Kao i ranijih godina ponovljeno je da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje zavisi od kontinuirane financijske podrške matičnog preduzeća, ruskog “Njeftegazinkora”, koje se, kako navode, obavezalo da će pružiti financijsku podršku Rafineriji…”.

Republika Srpska blokirala povezivanje plinovoda BiH i Hrvatske

Nedugo zatim HRT je po informaciji iz Hine javio da “Republika Srpska blokirala povezivanje plinovoda BiH i Hrvatske” (https://vijesti.hrt.hr/495187/republika-srpska-blokirala-povezivanje-plinovoda-bih-i-hrvatske), pa onda i nastavio:

“Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost za provedbu još jednog projekta povezivanja Bosne i Hercegovine s plinskom mrežom u Hrvatskoj, čiji je cilj bio osigurati diverzificiranje izvora opskrbe kako bi se smanjila ovisnost o jedinom postojećem plinovodu koji dolazi iz Srbije i služi isključivo za distribuciju plina od ruskih dobavljača…”.

Ni nakon ozbiljne analize nejasno je, kakve reperkusije sve to može imati na planove plinofikacije Rafinerije nafte Brod? Zna se da još 31. listopada 2017. godine je  između nadležnih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj (ministar zaštite okoliša i energetike RH dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić) potpisan Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije…

I što na kraju reći? Imam osjećaj da je stanje oko Rafinerije i brodskog zraka potpuno kaotično. Baš kako smo u naslovu rekli: ”Kada ne zna desna, što radi lijeva!?”… Ponavlja se za Brođene već jako dobro poznata situacija, kada oni nemaju nikakve službene informacije ni od Vlade, ni iz Ministarstva. Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka ne šalje zapisnike, ali i ne servisira Brođane. Upravni odjeli za zaštitu okoliša i u Gradu i u Županiji na to ne reagiraju…

Ne zna se kako se odvija remont u Rafineriji, dokle je stiglo sa ugovaranjem prenamjene produktovoda u plinovod i što će biti sa plinofikacijom Rafinerije? Uglavnom i to, kakve su dugoročne namjere vlasnika prekosavske Rafinerije? A najvažnije: kako na sve to reagiraju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH?

 

 

38 comments

Skip to comment form

 1. Zapravo nečist emitiraju hrvatski političari. Toliko smrdi da je nevjerojatno da smo još uvijek na nogama.

 2. Sudeći po fotki Ćorić pažljivo gleda i sluša zapovijedi onog gore. Za nas dolje boli ga kurac.

 3. “Prvo je objavljena informacija koju je prenijela i portal SBonline kako “Rafinerija Brod trajno prestaje s radom”. Ja u tu tvrdnju, poznajući situaciju, duboko sumnjam, ali isplati članak pročitati i upoznati i drugu stranu medalju: https://www.sbonline.net/prestaje-li-rafinerija–brod–s-radom—529?fbclid !”

  Najbolje informacije nalaze se u Kupusnom listu! Ekolozi bi trebali biti oprezniji i kritičniji kod selekcioniranja informacija.

  1. Kako sam primijetio ovdje se radi o upozorenju Brođanima da u medijima(?) često, tako i “od početka ožujka su pojavile neke nove kotradiktorne, često i nepovjerene informacije o stanju u Rafineriji.”.

   Pa dalje piše: “ovaj je već sedmi pokušaj da nam se proda fora o zatvaranju Rafinerije. Samo da neke spominjem: portal SBplus bar 2 puta je to objavljivao, kao i bivši predsjednik Josipović u svojoj drugoj izbornoj utrci isto 2 puta…”.

   Zaista, svašta se u tim našim (pa tako i brodskim i hrvatskim) medijima, naročito portalima ljudi objave! Sjećam se one su objave iz SBplusa bile na granici propagande, a da bivšeg predsjednika i ne spominjemo!

   1. Da, Brođani su željni službenih informacija! Žele znati, što se to zaista događa u i oko Rafinerije!!! To deset godina traže!

 4. Hoćemo li mi od gospon ekologa Tot-Đerđa ikada saznati koliki je udio smrdljivog zraka od automobila i PZC-a koji se nalazi usred grada i ispušta strahote dok proizvodi asfaltnu bazu?

  1. Jednom sam čitao da bi te informacije trebali zatražiti od Ministarstva!

   1. Ni Ministarstvo zaštite okoliša, ni Povjerenstvo ovih deset, odnosno pet godina uopće nisu ‘servisirali’ Brođane!

    Brođani kao da ne žive u Hrvatskoj. Njima Ustavom zagarantirana prava (članak 70.) nisu dostupna!!!

    1. Članak 70.
     (1) Svatko ima pravo na zdrav život.
     (2) Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.
     (3) Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

     1. Brođani su sami krivi za situaciju koja traje predugo. Umjesto da su zaustavili promet na granici, da ne mogu kola ni u Bosnu ni iz Bosne, umjesto da su napravili incident, i na taj način skrenuli pažnju svjetske javnosti na sebe, oni su se povinovali miroljubivim ekolozima, tzv. aktivistima i gradonačelniku koji je pokazao kakav je u slučaju “zagađena voda”.

     2. Pa hajd’ mi reci Grey, gdje su to građani ili aktivisti “zaustavili promet na granici, … napravili incident, i na taj način skrenuli pažnju svjetske javnosti na sebe…”.

      Žalosno je da netko tako govori, nakon desetogodišnje borbe za brodski čisti zrak, nakon blizu desetak prosvjeda, duplo više performansi i sl. na ulicama SB, nakon što su ti “miroljubivi ekolozi” dovukli u SB skoro sve dosadašnje ministre zaštite okoliša, druge ministre i pomoćnika ministara. premijera RH, bivšeg predsjednika, sadašnju predsjednicu, veleposlanike Rusije (u BiH i u RH), saborski Odbor za zaštitu okoliša…

      1. Mislim da nisi shvatio greya. On ne kaže da su aktivisti zaustavili promet, nego da nisu,a trebali su,

 5. Sve više je očigledno da od plinofikacije neće biti ništa. Valjda će i o tome netko iz Ministarstva zaštite okoliša uskoro izjasniti!

 6. Čitam: “Lani je Rafinerija preradila ukupno 675 hiljada tona sirove nafte, a u 2017.g. 881 hiljadu tona.”.

  A bila je godina kada se prerađivalo i više, oko milijun i dvjesto tisuća tona nafte.

  Sigurno je da u ovih deset godina Rafinerija je preradila blizu deset milijuna tona sirove nafte. A to znači da je kao energent najmanje milijun tona nafte ili mazuta je potrošeno u Rafineriji…

  Nasuprot tome stoji prirodni plin koji se u rafineriji koristi za potrebe procesa proizvodnje i on je ekološki prihvatljiv energent!

 7. Iz FB arhive od prije 3 godine:

  TRAGEDIJA SLAVONSKOG BRODA: “Zagađenje zraka dovest će do obolijevanja od karcinoma i veće smrtnosti” – piše net.hr i nastavlja:

  „Zagađenje zraka koje Brođani trpe već godinama, a koje uzrokuje rafinerija iz Bosanskog Broda u ruskom vlasništvu, moglo bi za njih biti kobno. Upozoravaju to liječnici tvrdeći da takvo zagađenje povećava broj oboljelih od kardiovaskularnih, respiratornih bolesti ali i od karcinoma. U međuvremenu su se pojavile nove mogućnosti rješavanja problema, međutim aktivisti u tom gradu u njih ne vjeruju…“. Vidi link:

  https://net.hr/danas/hrvatska/tragedija-slavonskog-broda-zagadenje-zraka-dovest-ce-do-obolijevanja-od-karcinoma-i-povecane-smrtnosti/?fbclid=IwAR2O6lfMbmP0H295W2abe9paCennAtIE9XPfaY8LSZwLyNpuyLq_4TNr7hc

  Nažalost, tragedija Brođana dalje se nastavlja jer ne postoji kontrolni mehanizam, kao i razumljevanje Vlade RH da se zaustavi neodgovorno zagađenje iz prekograničnih onečišćivača brodskog zraka!

 8. Još jedan intrigantni članak o stanju u i oko Rafinerije:

  “Kompletna Rafinerija nafte Brod je lani u ovo vrijeme vrijedila manje od Dodikog mercedesa” – piše Oslobođenje (https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/kolumne/kompletna-rafinerija-nafte-brod-je-lani-u-ovo-vrijeme-vrijedila-manje-od-dodikog-mercedesa-440660?fbclid)

  1. “Odgovora na pitanje već godinama nema: Kada će Brođani konačno saznati što ih točno ‘truje’?” – javlja portal SBplus s današnje tiskovne konferencije ZELENE LISTE i Eko-Integrala održane kod mjerne postaje kod Stadiona kraj Save i nastavlja:

   “Zelena lista i Eko-integral. održali su danas zajedničku konferenciju za medije… Temu obraćanja javnosti oblikovali su pod naslovom „Političari u Zagrebu mogu čekati, a Brođani?!” jer smatraju kako plinofikacija Rafinerije Brod, iako obećana, još uvijek nije ‘gotov posao’…”. Vidi link:

   http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/okolis/kada_ce_brodani_konacno_saznati_sto_ih_tocno_truje.aspx#

   1. Iako je Rafinerija na ‘hlađenju’, slavonskobrodski ekološki aktivisti ne miruju. Tako započinje tekstić na navedenom portalu. Što ste onda vi Peter Tot-Đerđ? Nemirujući komandosi koji uobličuju teme? Bum, bum, bum!!! Sve je to obostrano laprdanje, umjesto da pribavite validne informacije i preuzmete vodstvo u eko-kaosu..

    1. Blago meni, mogao bih i preuzeti plaću bar 20% djelatnika u Ministarstvu i UO za zaštitu okoliša u Gradu i Županije! Hahahaaaa…

     Sitna, pobrkao si lončiće, ni smo ekoaktivisti krivi za ovaj brodski slučaj zagađenog zraka!

     1. Nisam ja ništa pobrkala, samo mi je preveč lažnih informacija, lažnih medija, lažnih obećanja i nesinkoniziranosti brodskih faktora u odnosu na vlast s obje strane Save. Pratim pomnije što se događa od stalnih komentatora, i više nisam mogla izdržati. Zašto ne napraviti trajni proglas i uputite ga svima do Europe?!

     2. Nevjerojatno! Ovi iz Prekosavlja truju nas već deset godina, a nekima je to nepoznat fenomen! Brođani, probudite se! Jasno je da Rafinerija ne mora prerađivati naftu, no može i dalje zagađivati okolinu! Tako i zrak! Najbolje bi bilo da se neki od čitatelja sbperiskopa pokušavaju doeducirati. Postoji dobor Projekt za educiranja Brođana!

      1. Nije sporno da nas itekako truju s desne obale save, ali je sporan omjer trovačkih čestica. Koliko općem zagađenju pridonose oneščivači s lijeve obale Save? U tom smislu doeducirajte Brođane.

      2. @brodjanin1991 što se ti i još poneki ovdje stalno nešto čudite? I kad su u pitanju Rafinerija, gradska vlast i Brođani? Ekološke udruge imaju podršku građana, ali nemaju snage za točno definiranje problema. Ne čudi se ljudima koji žele punu istinu, a ne naklapanja.

      3. Niso to nikakva naklapanja, a za doeduciranje služi i ovaj gornji članak, pa i poneki komentar. Npr. i ovo:

       “.. bila je godina kada se prerađivalo (u Rafineriji) i više, oko milijun i dvjesto tisuća tona nafte.

       Sigurno je da u ovih deset godina Rafinerija je preradila blizu deset milijuna tona sirove nafte. A to znači da je kao energent najmanje milijun tona nafte ili mazuta je potrošeno u Rafineriji… “.

       Znate li vi koliko je to? Nažalost, sve to negativno utječe i na klimatske promjene (staklenički plinovi koji se stvaraju), ali i na brodski zrak (zagađenje iz emisije iz Rafinerije)! Ljudi to se događa već deset godina!

      4. I baš kako u naslovu kaže: “Kada ne zna desna, što radi lijeva!?”!!!

  2. Vrijedi proanalizirati ovaj pasos iz članka iz Oslobođenja:

   “Hrvatski naftni stručnjaci … navode da Zarubezhneft ima koncesiju na naftna polja u Vijetnamu, a da je ta nafta vrlo teška i visoko sumporna. Sasvim je moguće, kažu oni, da Rusi tu naftu koriste u Bosanskom Brodu i gubitke koje ostvaruju u Rafineriji kompenziraju kroz prihvatljive cijene te nafte, koju bi inače drugdje prodavali po daleko nižim cijenama. No, nafta do Broda dolazi cijevima Janafa, pri čemu je poslovna tajna o kakvoj se vrsti nafte radi. A ako Hrvatska ozbiljno otvori to pitanje zbog stvaranja velike količine sumporovodika i sumporovog dioksida pri obradi, onda se i ruski interes za brodskom Rafinerijom može veoma lako istopiti do kraja kao kula od pijeska pri naletu vala.”.

 9. Budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, ili oni koji bi ga trebali provesti, očigledno su na lijevu nogu ustali, pokušat ćemo kroz raznih novinskih članaka i po ponekom studiju uvesti Brođane u stvarno stanje ove brodske agonije(!).

  Prvo pročitajte članak objavljen prije 5 mjeseci u 24sata: “Grad bez zraka: U Brodu je lani bilo dvostruko više umrlih…” (https://www.24sata.hr/news/grad-bez-zraka-u-brodu-je-lani-bilo-je-dvostruko-vise-umrlih-595030)!

  1. Nastavljamo ‘ponavljati’ članake, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, ili oni koji bi ga trebali provesti, očigledno su na lijevu nogu ustali. Pokušavamo kroz tih novinskih članaka i po ponekom studiju uvesti Brođane u stvarno stanje ove brodske agonije(!).

   Danas pročitajte “Letak za edukaciju: Brođani, pročitajte – informirajte se!” objavljen 25. studenog 2012.g. na SBperiskopu, točno 4 godine poslije ‘novog’ početka rada Rafinerije… Taj letak je podijeljen u skoro 20.000 primjeraka Brođanima (http://www.sbperiskop.net/drustvo/letak-za-edukaciju-brodani-procitajte-informirajte-se)!

   1. Evo danas u funkciji edukacije, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, imamo članak iz 24sata: “Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?”

    Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/tech/znate-li-da-zaga-en-zrak-utjece-na-zdravlje-i-inteligenciju-496441 !

   2. Nastavljamo objavljivati članke, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio:

    “Znanstvenici s Yalea i Columbije upozoravaju da je zagađenje zraka … najveća opasnost za ljudsko zdravlje”!

    U članku je objavljena po Environmental Performance Index za 2018. g. lista zemalja poredane po zagađenosti, Hrvatska je na 41. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina 158.!

    Vidi: https://www.telegram.hr/zivot/znanstvenici-s-yalea-i-columbije-upozoravaju-da-je-zagadenje-zraka-trenutno-najveca-opasnost-za-ljudsko-zdravlje/ !

    Pitanje je, kakav je utjecaj zagađenja iz BiH na pogranične gradove u RH, prvenstveno na Slavonski Brod?

   3. Evo danas u funkciji edukacije, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, objavljujemo da su i “Brođani u svjetskom Environmental Justice Atlas-u: Prekogranično zagađenje zraka u Slavonskom Brodu”.

    Vidi (prijevod teksta): http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/brodani-u-svjetskom-enviremental-justice-atlas-u-prekogranicno-zagadivanje-zraka-u-slavonskom-brodu, ali i original; https://ejatlas.org/conflict/cross-border-air-pollution-in-slavonski-brod-croatia-and-bosnia !

   4. Nastavljamo objavljivati članke o zagađenom brodskom zraku, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio. Sada ćemo ponoviti članak sa sbperiskop.net-a: “Istina o Rafineriji, njenom radu, modernizaciji i raznim obećanjima”.

    Taj članak je jedan u nizu s portala SBperiskop koji žele otkriti pravo stanje, smjer i smjernice u Rafineriji nafte Brod. Nažalost, prekosavska Rafinerija i poslije deset godina rada, ostala je Brođanima dalje ‘nepoznanica’.

    Vidi: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/peter-tot-derd-istina-o-rafineriji-njenom-radu-modernizaciji-i-raznim-obecanjima

    1. Gospodine aktivisto, moj naklon! Pala knjiga na dva slova. Brođane ne zanima istina, njih zanimaju političke, plitke laži

     1. Svaka čast! Idemo odraditi i ono što još trebamo odraditi!

    2. Evo danas u funkciji edukacije, budući da Projekt edukacije Brođana ni nakon 3 godine nije oživio, objavljujemo članak vezano za očestalost raka i smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj: “Karta smrti: Hrvate pogađa rak pluća, a Hrvatice rak dojke – Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, nakon bolesti srca i krvnih žila. Muškarci češće umiru od ove opake bolesti, a u samo jednoj godini dijagnosticirano je više od 22.000 novooboljelih.”.

     Nažalost Brođani, točnije muški stanovnici iz Brodsko-posavske županije tu jako loše ‘kotiraju’. Dr. sc. Mario Šekerija, voditelj odjela za maligne bolesti HZJZ-a primjećuje: “Promatrajući stope učestalosti pojave raka prema županijama i spolu, zloćudne bolesti kod muškaraca najučestalije su u Varaždinskoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji…”.

     Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/lifestyle/karta-smrti-hrvate-poga-a-rak-pluca-a-hrvatice-rak-dojke-576818 !

  2. Projekt edukacije Brođana je vrijedan milijun kuna! Je li netko odgovar, što taj Projekt nije oživio ni nakon 3 godine?

 10. Evo još jedna objava s jučerašnje tiskovne Zelene liste i Eko-Integrala!

  “Plinofikacija rafinerije upitna? – javlja i SBTV i nastavlja: “Zelena lista i Eko-Integral održali su konferenciju za medije na temu plinofikacije rafinerije”. Vidi video uradak:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=fPR-202euY0

 11. Vrlo brzo, možda već sutra, saznat ćemo istinu!

  “Nađeno rješenje za zagađeni zrak koji udišu Brođani: Pao dogovor između Čermaka, Rusa i Plinacroa”- piše tportal.hr o još nepotvrđenoj informaciji i nastavlja:

  “… u subotu … u Slavonskom Brodu ugovoren je sastanak na kojem će predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisati tri ugovora kojima bi konačno trebao biti riješen problem plinifikacije rafinerije…”.

  Vidi: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nadeno-rjesenje-za-zagadeni-zrak-koji-udisu-brodani-pao-dogovor-izmedu-cermaka-rusa-i-plinacroa-foto-20190523/print

Odgovori