«

»

lis. 09 2017

Jesu li Tomislav Lukić i BH-Gas zaista protiv plinofikacije Rafinerije?

Neki dan mi je postavljeno pitanje: što mislim, koji su uzroci protivljenja gospodina Tomislava Lukića plinofikaciji Rafinerije nafte Brod?

Jasno je da je g. Lukić “šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša (i turizma) u Federaciji Bosne i Hercegovine“! Bar tako je njegova funkcija nekako definirana u prvoj kolumni kada je počeo svoje komentare pisati o plinofikaciji Rafinerije.

Kako sam u svom reagiranju na te kolumne i napisao, dosada mi je bilo čudno, “zašto čovjek s takvom reputacijom, iskustvom i funkcijom nije se više angažirao na pronalaženju rješenja za smanjenje onečišćenja iz emisije Rafinerije, koja rafinerija je ipak na prostorima Bosne i Hercegovine, za koje prostore neovisno od podjele na Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpske neki bi zakoni, pa tako i iz područja zaštite okoliša, mogli biti identični, ili bar vrlo slični!”.

I onda je Tomislav Lukić u svojoj drugoj kolumni iznio neke svoje stavove o plinofikaciji Rafinerije, kao kontraargument stavovima Brođana, pa i sada i Vlade… A ti stavovi su u biti nekakvi ‘BH-Gas stavovi’, a možda i stavovi same Federacije BH!!! To se lijepo vidi i iz članka kojeg sam dostavio brodskim medijima na uvid uz dopis:

Polako se sve izlazi na vidjelo… Evo prijatelji su nam iz BiH javili da kod njih postoji nekakav spor oko plinofikacije. Ukazano nam je na članak od 05.10.2017.g. iz business-magazine.ba:

BH-Gas: Snabdjevanje prirodnim gasom Rafinerije Brod?“ . Vidi poveznicu:

http://business-magazine.ba/2017/10/05/bh-gas-snabdjevanje-prirodnim-gasom-rafinerije-brod/

Inače ti su stavovi skoro identični sa stavovima Republike Srpske (sjećamo se izjave još iz 2015.g., pa onda i ove godine; “Dodik: Nećemo plin iz Hrvatske”) i u njima se govori protiv dopreme plina u Rafineriju, pa “da se BH-Gas oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod“, neovisno da su stanovnici Broda, tako i na jednoj i drugoj strani Save već 9 godina izloženi velikim zagađenjima iz Rafinerije nafte Brod!

Još ću ponoviti iz teksta mog reagiranja ono što je ipak možda i najvažnije:

„… samo bi naveo da je problem plinofikacije Rafinerije od studenog 2013.g. na stolu Ministarstva zaštite okoliša. U tom razdoblju tri su ministra: M. Zmajlović, S. Dobrović i T. Ćorić to rješenje podržali!“.

A kao još dodatak i ovo, da svi smo u GI od početka bili zagovornici plinofikacije, jer “svima nam je jasno da rijetko koja rentabilna rafinerija u svijetu radi još na (otpadni) mazut. … U Rafineriji se spaljuje godišnje najmanje 100.000 tona a mazuta najlošije kvalitete. Ako to usporedimo s količinom mazuta kojeg su koristile kotlovnice prije 5 – 6 godina u Slavonskom Brodu, ostat ćemo u velikoj dilemi, što nam je plinofikacija brodskih toplana donijela?“.

Posebno je interesantna i ogromna količina stakleničkih plinova koji se stvara izgaranjem 100.000 tona mazuta lošije kvalitete!

Pa nije jasno, kako netko iz Slavonskog Broda, nakon sva ova zagađenja u tih 9 godina ne bi stao na stranu onih koji su za plinofikaciju prekosavske rafinerije! Naročito sada, kada su odškrinuta vrata te plinofikacije!

 

 

33 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Tot-Đerđ je na liniji rješavanja problema. Što ustvari predlaže Lukić?

  1. Jabihnesto

   Očigledno je da se ne slaže sa plinofikacijom, kako oni iz BH-Gasa se ne slažu… Jasno je, kako je tu riječ o političkom interesu Federacije BH!

   1. Stalker

    A možda su samo uvrijedjeni i iznenadjeni jer su za dogovor između Čermaka, Rusa i hrvatske vlade saznali iz medija

 2. du auch

  I na najavu nekog poboljšanja skaču oponenti baš kao i kad je riječ o Pelješkom mostu.

  GI ne bi trebala biti apologet Čermakov, nego treba nastaviti principijelno zagovarati pomak. Nisam primjetio da je reagirao Grad na prijedlog odnosno odluku vlade. Vjerojatno Duspara kalkulira kako da se skompa s Čermakom.

  1. Jabihnesto

   Nažalost, ima i toga! Grad i dalje šuti.

   No dovoljno je bilo vidjeti ‘stranačku reakciju’ iz HDZ!

   ‘Kud plovi ovaj Brod?’

   1. Jagma

    Brod je prosječan na svim poljima pa i u brizi za samog sebe. Duspara, gradonačelnik, je obrazac za ovu tvrdnju. Pobjednik izbora koji se oslanja na polupismene glasače. Kad je on poput psa koji ganja vlastitu repinu, kakva li je tek oporba? Groteska.

   2. Detroit

    Nereagiranje gradonačelnika Broda na prijedlog spašavanja Brođana od rafinerijske tiranije samo će idioti proglasti mudrim. Pametan i okrenut budućnosti čelnik grada reagirao bi odmah. On kalkulira. Nije on mudar, on je koristoljubac.

    1. Jabihnesto

     Ako je istina, a izgleda da je istina, još će ovih dana, tj. ovaj tjedan doći do potpisivanja ugovora o plinofikaciji…

     Prema tome Grad još ima vremena, par dana kalkulirati.

    2. Jabihnesto

     Evo čitam na jednom ‘bratskom’ brodskom portalu vezano za pitanje HDZ-ovog vijećnika:

     “… Duspara odgovorio je kad i što su sve učinili Gradska uprava i dosadašnji hrvatski državni dužnosnici prije zadnje inicijative Ivana Čermaka, Andreja Plenkovića, Kolinde Grabar Kitarović te drugih HDZ-ovih dužnosnika i poduzetnika i na kraju je kazao:

     “Pozdravljamo potez plinofikacije Rafinerije, ali ne vjerujemo ničemu dok ne vidimo da plamenik radi na plin”.”

 3. PeterTDj

  Ovaj mjesec smo ponovo više puta javljali da su na brodskim mjernim postajama izmjerene visoka satna koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3, pa i o koncentraciji: 123,7 µg/m3!!!

  Pisali smo i ostalim zagađenjima (sumporov dioksid, lebdeće čestice PM2.5 i PM10) koja su ovih dana u brodskom zraku sve češća i čiji je uzročnik očigledno Rafinerija nafte Brod. Ujedno smo više puta zaključili da je vjerojatno riječ o aktiviranju zimske sheme!

  Tako su jučer i na jednoj i drugoj brodskoj mjernoj postaji mjerene povećane satna koncentracija sumporovodika kod Stadiona uz Savu od 7,2 µg/m3, a na Jelasu 13.9 µg/m3! Sve to je popraćeno velikim smradom. No Brođani su već na taj smrad navikli, pa ako ih pitati o smradu, oni samo mahnu rukama…

  Treba primijetiti da jučer na postaji na Jelasu, nakon izmjerene povećane koncentracije sumporovodika, mjerni uređaj je stao, pa tako ponovo su dva uređaja izvan funkciji!

  1. du auch

   Uskoro ako bog tj. Putin da, više neće biti ovakvih cirkulara.

   1. PeterTDj

    Nadajmo se…

   2. PeterTDj

    Smrdi, smrdi, ponovo smrdi u Slavonskom Brodu. Svaki dan iznova se mjeri su na brodskim mjernim postajama nekakvo povećanje koncentracije zagađenja u brodskom zraku.

    Evo u 14 00 sati mjernoj postaji kod Stadiona uz Savu mjerena je visoka satna koncentracija sumporov dioksida od (skoro) 500 µg/m3! To je iznad granične vrijednosti od 350 µg/m3!

    Također je na toj mjernoj postaji primijećeno i brzi rast koncentracije lebdećih čestica PM10!

    1. Edo Bare

     Da smrdi u Slavonskom Brodu i to ne od Rafinerije, nego od političko-parazitkog-ucjenjivačkog smarada. Nitkovi.

 4. PeterTDj

  „Plin za čišći Slavonski Brod ili za – profit?“ – piše Deutsche Welle (Hrvatski) obradivši cijeli niz pitanja vezano za plinofikaciju Rafinerije u Bosanskom Brodu i nastavlja:

  „Slavonski Brod se već dugo guši u smradu, a sumnja se i da su zbog zagađenja zraka učestala oboljenja od raka. Sada je očito na pomolu rješenje tog problema, no ono ostavlja i neka otvorena pitanja.“. Vidi poveznicu:

  http://www.dw.com/hr/plin-za-%C4%8Di%C5%A1%C4%87i-slavonski-brod-ili-za-profit/a-40830764

  1. PeterTDj

   Iz DW (uvodno): „Slavonski Brod svrstava se gotovo puno desetljeće u neslavni vrh među hrvatskim gradovima po … zagađenju. No, za razliku od npr. Siska, tome nije uzrok domaća industrija, nego – prekogranična. Odmah s druge strane Save, u susjednom Bosanskom Brodu, nalazi se rafinerija nafte koju od 2008. posjeduje ruski Zarubežnjeft. Ona za pogonski energent koristi najprljavije i ujedno najjeftinije derivate nafte (‘otpadni mazut’), prezasićene sumporom čiji štetni spojevi, uz druge polutante kao što su benzen i razne lebdeće čestice, završavaju u okolnom zraku…“.

  2. PeterTDj

   „Krajem prošlog mjeseca… ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov izjavio je da je Zarubežnjeft spreman na plinifikaciju pogona …

   Hrvatska odranije pokazuje spremnost da preuzme trošak gradnje plinovoda preko Save, dok bi se Crodux … uključio u šire poslovanje s dobavljanjem i prodajom plina. Jer, moguće je da bi se ta prigoda s druge strane, u Bosni i Hercegovini, iskoristila za obimniju plinifikaciju industrije i kućanstava.

   „Očito je da će o svemu presuditi politika i biznis. Rusi već godinama znaju što je nužno, a plinifikacija je prvi korak. No možda je sve bilo usporeno zbog sankcija prema Rusiji“, rekao nam je slavonsko-brodski ekološki aktivist Peter Tot Đerđ.“

  3. PeterTDj

   „Naš sugovornik iz udruge Eko Integral … prenosi spoznaje po kojima bi plin trebao umanjiti zagađenje za 50 do 70 posto – mjereno prema količini polutanata u zraku. „Nadamo se da čitava ideja neće još jednom pasti u zaborav. Nakon toga imat ćemo osnovu i da razgovaramo o rafinerijskim filterima, tj. pročistačima otpadnih plinova“, nastavlja Tot Đerđ, „ali ovu priliku Hrvatska jednostavno mora iskoristiti, nema nam druge, ili će to biti naš novi veliki politički neuspjeh. Projekt je već izrađen, postoje tehnički uvjeti da se prelazak na plin realizira možda već i kroz šest mjeseci.“

  4. PeterTDj

   Vidio sam sinoć da je i SBplus objavio DW-ov članak! Nisam baš sretan zbog toga jer imam osjećaj da je članak sa dodatcima i novim naslovom djelomično iskrivljen.

   Inače članak je objavljen prije 2-3 dana, no tek su mi za njega jučer prijepodne javili. Ja sam o tome informirao sve aktiviste, pa i Brođane… A poslije je slijedila i SBplusova ‘objava’ u spomenutom izmijenjenom obliku. Tako je bilo i sa člankom o BH-Gasu! Ja protiv postupaka SBplusa boriti se ne mogu…

   No najvažnije je da u članku lijepo piše što Brođani misle i što sam sam i istaknuo!

   Sada kada su stvoreni svi politički uvjeti za plinofikaciju Rafinerije, tu priliku Hrvatska i Brođani jednostavno moraju iskoristiti!

   Nema nam druge, ili će to biti naš novi veliki politički neuspjeh. Projekt je već izrađen, postoje i svi tehnički uvjeti da se prelazak na plin realizira možda već i kroz šest mjeseci…

   Za nas Brođane sada je posebno važno, da se ugovori uredno potpišu i što prije započnu aktivnosti plinofikacija rafinerije!!! Na tom mi svi moramo dalje aktivno raditi!

 5. Boki

  Jedan od glavnih zahtjeva je bila plinofikacija rafinerije, što kako izgleda, ovim može biti ostvareno. I u čemu je sad problem? Što će netko pri tome i, ne daj bože, zaraditi?

  1. PeterTDj

   Izgleda da je problem u nama! U širem smislu. Izgleda da potrebita sinergija ni kod Brođana, ali ni u Državi ne postoji! I to od početka rješavanja ovog za Brođane gorućeg problema…

   Sada je za nas Brođane zaista najvažnije, da svi ugovori uredno potpišu i što prije započne plinofikacija rafinerije!!!

   1. PeterTDj

    Vidi gore izvode iz Deutsche Welle!

   2. Ivan Marić

    Problem je u mutnim formulacijama i odsustvu komunikacije. Problem je u nametanju rješanje i u nesuradnji svih zainteresiranih. Hrvatska ima mentalitet male države koja misli da će skrivanjem informacija biti veća. A sve je manja i gaji sve više neprijateljstava.

 6. PeterTDj

  I dalje se na veliko piše o nepotrebnoj plinofikaciji rafineriji. A autor članka je na SBplusu Tomislav Lukić.

  Zaista s g. Tomislavom Lukićem ne vrijedi polemizirati. Ne, naročito na ovaj način jer i nakon što su se iz nama dostupnih informacija vidjelo, da sve ono što je Lukić iznio u svojoj drugoj kolumni, u biti dan-dva prije je proklamirano od BH-Gasa, evo nova Lukićeva kolumna gdje on analizira stanje brodskog zraka u nekih 15-ak dana i uspoređuje te podatke sa mjerenim podatcima na ostalim važnijim mjernim postajama u RH! Pa iz svega želi izvući za njega zadovoljavajući zaključak.

  Baš zbog već spomenutog, vratimo se na prošlu Lukićevu kolumnu! Moramo odmah podvući da na webu zaista piše i mi smo to pročitali na business-magazine.ba: “da se BH-Gas oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod“…

  Dok je u kolumni pisalo: izgradnjom plinovoda za Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, na velika vrata otvara se mogućnost plinofikacija Republike Srpske, u kojoj niti jedan grad nema plinsku mrežu. Stidljivo, u kuloarima, govori se o plinovodu dolinom rijeke Bosne do Zenice, a vjerojatniji je ogranak za Banja Luku. … Dakle, iza velike brige za stanovnike Slavonskog Broda, ustvari, krije se veliki biznis.”.

  I to tako neovisno da su stanovnici Broda, i na jednoj i drugoj strani Save već 9 godina izloženi velikim zagađenjima iz Rafinerije nafte Brod!

  To nikako nije ‘izmišljena kategorija’. Što više ako tome netko ne vjeruje, može potražiti prošlu tjednu izjavu g-đe Kosanović iz DHMZ-a izrečenu u emisiji HRT-a; Potrošački kod, gdje se govorilo o onečišćenjima u većim hrvatskim gradovima, gdje je ona ponovo podvukla, i tko zna koji put, da je Slavonski Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj.

  O tome govore i sva dosadašnja godišnja izvješća o onečišćenjima, koja izvješća možete pronaći na stranicama AZO-a.

  1. sitna

   Uvijek daj link na članak koji akceptiraš. Začepit ćemo nos i otići na sbplus. Ovako ti vjerujemo na riječ.

   Zar sada nije malo jasnije zašto Duspara šuti kao mulac?

   1. PeterTDj

    Mislim da gradonačelnikov stav se da iščitati iz (gore) objavljenog komentara u vezi sa zadnjim aktualnim satom na GV:

    “… Duspara je odgovorio… vezano za pitanje HDZ-ovog vijećnika“:

    „Pozdravljamo potez plinofikacije Rafinerije, ali ne vjerujemo ničemu dok ne vidimo da plamenik radi na plin”.”

 7. PeterTDj

  Ovaj mjesec smo već nekoliko puta pisali na ‘fejsu’, na stranici GI o tome da su na brodskim mjernim postajama izmjerena visoka satna koncentracija sumporovodika (iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3).

  Pisali smo i ostalim zagađenjima (sumporov dioksid, lebdeće čestice PM2.5 i PM10) koja su ovih dana u brodskom zraku sve češća i čiji je uzročnik očigledno Rafinerija nafte Brod. Ujedno smo i zaključili da je sigurno riječ o aktiviranju zimske sheme!

  Nažalost paralelno s ovim objavama u novoj kolumni Tomislava Lukića o brodskim onečišćenjima pojavila se njegova teza „kako smo mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Što zaista ne stoji!

  Već smo spomenuli visoke satne koncentracije sumporovodika, ali moramo istaći satnu koncentraciju mjerenu početkom listopada na Jelasu od 123,7 µg/m3!

  Možemo navesti i visoke satne koncentracije sumporov dioksida mjerene u Sl. Brodu, pa i iznad granične vrijednosti od 350 µg/m3. Tako, samo u zadnja četiri dana 2 puta su kod Stadiona mjerene takve koncentracije; to od 495,6 i 431,7 µg/m3!

  Usporedili smo i satne koncentracije lebdećih čestica PM10 mjerene u listopadu u hrvatskim industrijskim gradovima. Tako na mjernim postajama u Zagrebu (dvije postaja, treća nije mjerila PM10) nisu mjerene koncentracije iznad 70 µg/m3. U Sisku je mjerena 1 (jedna), u Osijeku 2 (dvije) u Rijeci 3 (tri) koncentracije iznad 70 µg/m3.

  U to vrijeme u Slavonskom Brodu kod Stadiona mjerene su dvadesetak koncentracije iznad 70 µg/m3! A posebno nas zabrinjavaju koncentracije mjerene zadnja četiri dana. Tada je mjerena i koncentracija lebdećih čestica PM10 od 132,7 µg/m3!

  1. PeterTDj

   Smrdi, smrdi, ponovo smrdi u Slavonskom Brodu, a i svaki dan iznova se mjeri na brodskim mjernim postajama nekakvo povećanje koncentracije zagađenja u brodskom zraku.

   Evo jutros su na mjernoj postaji kod Stadiona uz Savu mjerene visoke satne koncentracije sumporovodika od 14,4 i 14,7 µg/m3 (granična vrijednost je 7 µg/m3). A poslije, u 11 00 sati mjernoj postaji kod Stadiona uz Savu mjerena je iznimno visoka satna koncentracija sumporov dioksida od 543,7 µg/m3!

   To je iznad granične vrijednosti od 350 µg/m3, ali i praga upozorenja! Inače to je treći put u pet dana kako je na toj postoji mjerena koncentracija iznad granične vrijednosti.

   1. grof

    Ovakvi izvještaji o stanju zraka u Brodu požurit će Dodika, Dusparu, Plenkovića i Putina da uvedu plin u roku od odmah.

    1. PeterTDj

     ??? Ima još svega toga!!!

 8. PeterTDj

  „Rafinerija u Brodu dobija plin iz Hrvatske bez saglasnosti BiH“ – piše balkans.aljazeera.net i nastavlja:

  „Prema izvještaju Vlade Republike Hrvatske, BiH se uopće ne spominje i koristi se stari produktovod kako bi se izbjegli međunarodni ugovori…“

  Zaista maske su pale. Netko tamo u BiH-u pravi se kockast.

  Ne vjerujemo da oni u BiH-u ne znaju za aktivnosti oko plinofikacije Rafinerije. Samo u posljednju godinu dana Predsjednik Vlade RH i zaduženi ministri nekoliko puta su bili sa predstavnicima BiH; i Federacije i RS!

  Također već nekoliko godina kako je u „Izvješću Europskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine“ istaknuto da „onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, uzrokovan radom Rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu“ je problematično!

  A Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, dr. Valentin Inzko još je dana 13.09.2013.g. uputio pismo Vjekoslavu Bevandi predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i gđi Željki Cvijanović predsjednici Vladi Republike Srpske:

  „Please find here with for your consideration a letter of concern froln citizens of Slavonski Brad on the environlnental and pollution ilnpact of the oil refineries in Brod…“.

  U tom pismo su predstavnici Građanske inicijative za čisti zrak i EkoKvarnera informirali g. V. Inzka o velikim onečišćenjima zraka u Slavonskom Brodu…

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rafinerija-u-brodu-dobija-plin-iz-hrvatske-bez-saglasnosti-bih

Odgovori