«

»

ožu. 09 2018

Devetogodišnji ‘folklor’ nadležnih institucija

Nedavno, prije dva – tri tjedna jedna ostavka je na hrvatskoj političkoj sceni izazvao određenu nelagodu u vladajućim krugovima, ali nažalost ostala je bez pokretanja šireg protesta u sferi nezadovoljnih s tijekom realizacije toliko puta deklariranih reformi u hrvatskom društvu… 

Riječ je o ostavci Marina Strmote, državnog tajnika za demografiju, tko riječima kako ne želi sudjelovati u folkloru, poslao je snažnu poruku društvu i politici da u Hrvatskoj postoje političari koji vladanje shvaćaju kao rad za dobrobiti ove zemlje, a ne kao služenje uskim interesima, pa tako i stranačkim, političkim i drugim! 

Nažalost taj folklor je svuda oko nas. Tako Brođani već više od devet godina imaju priliku da taj folklor nadležnih institucija prate vezano za brodsko onečišćenje zraka. 

U tih devet godina su u Slavonskom Brodu sa svojim predlozima više puta ‘gostovali’ predsjednici država, predsjednici vlade, ministri zaštite okoliša, državni tajnici, zamjenici i pomoćnici ministara, pa i saborski odbori i razna povjerenstva. Također su problemi zagađenja iz emisije prekosavske rafinerije bili i sadržaj saborskog i pa vladinog zasedanja, razgovora na razini predsjednika, pa i raznih ministara… Ali još uvijek, slobodno bi mogli reći, bez ijednog značajnijeg rezultata. 

O svim tim događanjima pisali smo više puta na stranicama SBPeriskopa. Imence smo dotakli pojedine političare i njihove izjave, a također smo definirali neophodne aktivnosti koje se moraju provesti kod modernizacije Rafinerije, ali i u praćenju samog onečišćenja brodskog zraka. 

No ni to nije dovelo do nekakvog iskoraka. Rafinerija nafte Brod iz susjedne nam države BiH evo već više od devet godina intenzivno zagađuje brodski zrak. 

Prošli put, prije mjesec dana pod naslovom “Neučinkoviti sastanci Povjerenstva i Odbora za zaštitu okoliša …” ( http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/neucinkoviti-sastanci-povjerenstva-i-odbora-za-zastitu-okolisa-i-politicari-manekeni-o-oneciscenju-brodskog-zraka) naveli smo kako je od listopada 2014. godine održano šest sastanaka Povjerenstva za praćenje kvaliteta zraka, a i tri sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša i kako nisu većina zaključaka sa tih sastanaka realizirani. 

Zaista je nevjerojatno kako određene institucije i dužnosnici djelatnici imaju hrabrosti devet godina ništa ne činiti i svaki put iznova postavljati neka važna pitanja, pa ponovo obećati nekakve rezultate. Tako u krug, do u nedogled. 

A u isto vrijeme Rafinerija dalje zagađuje brodski zrak. Evo samo u prvih dana u ožujku, u sedam dana u kontinuitetu je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3)… Nažalost to je bio i 25. put ove godine kako je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti, a dozvoljeni broj takvih prekoračenja je u godini: 35!!! 

Također su u ovoj godini ponovo mjerne i povećane koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti, ali i visoke koncentracije i lebdećih čestica PM2.5. Sve to govori u prilog, kako ni dalje se ne stišava kontinuirano zagađenje zraka lebdećim česticama PM2.5 i PM10 i sumporovodikom iz prekosavske Rafinerije.

 

33 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Izvrstan tekst

 2. sex pistol

  Ali, što da se radi? Odavno su ljudi, pa i na ovom portalu, predlagali zatvaranje granice, proteste u obliku ležanja na cesti i slične diverzije susutava koji dopušta trovanje svojih građana. Ali, vodstvo ekološke udruge to nije dopustilo. Igralo se na finjaka, a sa prljavima se igra prljavo.

  1. du auch

   Nakon predsjedničkih izbora u Rusiji, treba se izravno obratiti Putinu i Lavrovu. Preskočite domaću inertnu i jadnu vlast. Rusima se Tot-Đerđ obratite. Zar vama još uvijek nije jasno, ne o čemu, nego o KOME se radi?

   1. SBoperi

    Izgleda da ni Putin ni Lavrov neće nam ili ne mogu ili ne žele pomoći!

    1. sitna

     Daj, nemoj i ti kukati! njbolje bi bilo zaogrnuti se bijelim plahtama i krenuti prema groblju. Ima li netko u ovom brodskom štakornjaku muda?

     1. Iridessa

      Sitna, bilo je i muda i jajnika i darivanja krvi. Jedino bubrege nismo davali. Problem je, kad netko želi izložiti svoja muda, onda su svi ostali u stanju jedino gledati i smijuljiti se i govoriti “vidi budale, kako se promovira” I onda shvatiš da, baš nitko u tom smrdljivom (doslovno) gradu, nije vrijedan tvojih muda, osim tvoje djece, pa gledaš kako ćeš ih, prvom prilikom odvesti daleko, daleko.

      1. sitna

       Iskreno, ni mozga niste puno davali, a ni mišića. Pametnije treba. I silom ponešto. Daleko otići? I ostaviti nam našeg babu dusparicu bez birača?

      2. Ordinacija

       Iridessa, svaka ti čast! Pa ovo si s djecom dobro rekla/ao!

       Došlo je vrijeme da ovi u Gradu priznaju da Brođani iz Broda odlaze i zbog devetogodišnjeg zagađenja iz RNB!!!

   2. Jabihnesto

    Nama ni Rusi, ni naši ne mogu više pomoći.

    Jedino može privremeno pomoći vjetar kao i danšnji ili kao jučerašnja kiša!

  2. Iridessa

   Svaka čast. Bilo je “pokušaja” – tj. Tako su nazvani, nakon što su dobili vrlo malu podršku građana. Građani su ključna riječ, a njih je vrlo malo, kada treba dati konkretnu podršku.

   1. sitna

    U Brodu je više seljaka i malograđana, bilo domorodaca, bilo pridošlica. Brod spava, ne zna za sebe, uostalom.

    1. Ordinacija

     Zaista “Brod spava, ne zna za sebe.”

     Ali ne pitaš tko ga je uspavao?

     Oni kojima nije ni malo briga, hoće li sutra rafinerija ispuštati oblak zagađenja ili možda eksplodirati.

     Njima je svejedno… Oni su se dobro uhljebili! I ako se nešto dogodi, brzo će napuštati palubu broda/Broda!

     1. Jagma

      Upravo tako. Riječ je o štakorima. Tot-Đerđ uprno ponavlja što bi trebalo, ali rulja slijedi one koji joj nuđaju posliće i zbrinjavaju preko reda djecu.

      1. Ordinacija

       Slažemo se! No izbori su jako daleko…

 3. Jabihnesto

  Čitam: “…u isto vrijeme Rafinerija dalje zagađuje brodski zrak. Evo samo u prvih dana u ožujku, u sedam dana u kontinuitetu je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3)… Nažalost to je bio i 25. put ove godine kako je dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 bio iznad granične vrijednosti, a dozvoljeni broj takvih prekoračenja je u godini: 35!!!”.

  SRAMOTA!!!

  1. Ordinacija

   Zaista, to je ‘SRAMOTA!!!’ Devetogodišnja ‘SRAMOTA!!!’

 4. SBoperi

  Prenosim vrlo rječiti komentar, objavljen kao status, koji je vrlo posjećen, sa FB stranice Brođani za Brod:

  “9 – PUNIH, GODINA Vlada Republike Hrvatske “igra folklor”, ali i Twerka – nama Brođanima. To, 9-ogodišnje” Twerkanje ” ispred naših noseva, već dugo nam nije zabavno.

  Sada je postalo degutantno, demoralizirajuće i degradirajuće-u svakom pogledu.

  Vaše laži, zajedno sa Vašim osmijesima, pokazale su se besramnima.

  Ako niste SPOSOBNI ispuniti svoja obećanja, onda, barem, budite POŠTENI,prema nama, pa promijenite naziv našeg grada, u onaj, za koji ste nam pokazali, da ga zaslužujemo.

  Samo znajte – I Brođani znaju plesati kolo…”.

  Vidi: https://www.facebook.com/brodanizabrod/

  1. Popac

   Pizdi se po portalima, fejzbuči, twita, šalju okružnice, a svakako bi osim toga trebalo redovito nadležnima (Vlada, Predsjednica, nadležno ministarstvo, Grad, Županija… ) i medijima slati službene proteste s izvješćima o zagađenju zraka. Istovremeno treba kontaktirati s ruskom ambasadom, vlastima u BB, republici Srpskoj i BiH. N etreba pisati birokratske fraze, nego treba slati i vapaje i prijetnje.

   Dosta je bilo kukanja, krenimo u finalnu akciju!

   1. SBoperi

    Sve to stoji, ali kako sam već i rekao: ni Putin ni Lavrov neće nam ili ne mogu ili ne žele pomoći!

    1. SBoperi

     Vrijeme prolazi… Ni Rusi ne vole neodlučnost, a hrvatska Vlada uporno je izigravala neodlučnost!

     A sjećate se kada je ruski veleposlanik, tamo negdje početkom lipnja 2016. godine (uskoro će biti dvije godine!) najavio mogućnost Rusije da će se sudjelovati u plinofikaciji!

     1. Ivan Marić

      A jesi li pomislio da se Vlada boji NATO-a koji ne želi Ruse ni blizu na Balkanu? Po cijenu bolesti Brođana, hrvatska vlast ne sluša glas razuma ni ono što je povoljno za rješenje problema, već se povinovala zlikovcima koji su u sudaru s Rusima. Hrvati trpe, jer Amerim se digao na Ruse. Boli batina Teksašane za smrad zraka na Balkanu. Mi smo za njih Afganistan 2. Zato brodski ekolozi trebaju biti agresivniji.

      1. Vagabundo

       Antologijski glupavo govoriš. Kakos e u to uklapa onda priča o sjevernom toku?

 5. PeterTDj

  Moram prezentirati jedno vrlo interesantno pitanje sa ‘fejsa’ iz pera brodskog ‘prvaka’ iz gradonačelnikovih redova, a i moj odgovor:

  “Ima li netko informaciju o početku gradnje plinovoda do rafinerije?”

  Uhhh! Žalosno je ako ju Grad nema. No ono najbitnije što se s velikom sigurnošću može uzeti u obzir, piše u zaključku zadnjeg sastanka Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka:

  “CRODUX planira prenamjenu produktovoda u izravni plinovod završiti do početka plinske godine 2018/2019. Pritom je potrebno da Plinacro izgradi MRS Slobodnica, a RN Brod da u krugu Rafinerije izgradi kontrolnu mjernu regulacijsku stanicu i distribucijsku mrežu te osposobi trošila. Očekuje se da bi cijeli proces mogao završiti do konca 2018. godine.”.

 6. PeterTDj

  Negdje od kraja siječnja web-stranice Rafinerije dobile su novo ruho!

  Nažalost, jedno vrijeme svi mi koji smo pratili ekološke pokazatelj iz Rafinerije bili smo u nedoumici jer u tom novom okruženju nismo imali pristup mjerenim podacima!

  No odnedavno situacija je ponovo dobra i ponovo su vidljivi podaci:

  https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica

 7. Vagabundo

  Već sam pomislio da je komuna opet otišla u ilegalu, a ona se vraća jača nego ikada 🙂

  Šta je to d asamo ja cijeli dan komentiram?

  1. PeterTDj

   Nekakvi problemi su bili s domenom! Veljko ih je pokušavao otklanjati, ali sada probleme ima sa hostingom i providerom…

   1. Vagabundo

    Baš sam iznenađen i osupnut. Hosting – problemi??? Tko bi to očekivao???

 8. trol

  Koliko sam ja informiran, precjednica vam je sklopila nezakonski ugovor s republikom srpskom i domaćom firmom crodux, o produktovodu koji će dopremati plin u rafineriju, kako bi smanjili onećišćenje ? Mislim, stvarno, kaka je da je žena, i koliko joj se neki rugaju, poduzela je nešto, vjerojatno i maksimalno koliko ima moći, da se riješi problem zagađenja u sl.brodu, i to je aktualno i radi se na tome…ne vidim bolje rješenje, i nadam se da će građani uskoro imati kvalitetniji zrak. Također bih napomenuo da pošto je Sl.Brod na dnu ljestvice po gospodarstvu, da se o zraku treba voditi računa u ljeto, a ne kad stigne zima. Zašto brod-plin ne omogući građanima da se jeftinije griju na plin, ovako moraju ložiti drvo, plastiku, gume. Rafinerija je najveći zagađivač, potom ide loženje na “dostupne materijale” i na poslijetku motori s unutarnjim sagorijevanjem, i plinski otpad od proizvodnje mesa.

  1. Ordinacija

   Takav huškaćki ‘pamflet’ jedino Tomislav Lukić, Izetbegović i ti Uber ste mogli napisati, eventualno netko možda iz pozicije Gradskog vijeća ili Grada… Hahahaaa!

  2. PeterTDj

   Zaista je Uber malo pretjerao! Evo što piše u zaključku zadnjeg sastanka Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka::

   “CRODUX PLIN d.o.o., trgovačko društvo u privatnom vlasništvu registrirano u RH, registrirani opskrbljivač plinom i voditelj bilančne skupine sa potencijalnim kupcem Rafinerijom nafte Brod, trgovačkim društvom također u privatnom vlasništvu, registriranom u BIH, razvija „Projekt opskrbe prirodnim plinom Kupca, Rafinerija nafte Brod, direktnim priključenjem na plinski transportni sustav Republike Hrvatske (RH), izgradnjom izravnog (priključnog) plinovoda“.

   Dovođenjem prirodnog plina u RN Brod stvaraju se nužni preduvjeti za modernizaciju rafinerije koja će između ostaloga rezultirati smanjenjem onečišćenja zraka u širem okruženju rafinerije. …

   Ministar MZOE RH i ministar Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, entiteta BIH, potpisali su dana 31.10.2017 godine Protokol o suradnji na realizaciji Projekta. …”.

   Vidljivo je da je sve što je Uber rekao vezano za plinofikaciju velika insinuacija! Što znači, da je slabo informiran…

 9. SBoperi

  Još o povjerenstvima!

  U članku “Kontra LNG-a!” kojeg objavljuje i portal SBPeriskop u svezi
  priopćenja Zelene akcije, stoji:

  “Zaposlenici ministarstava, predstavnici lokalne i regionalne samouprave i osobe iz javnih institucija podložne političkom pritisku, a oni u povjerenstvima uvijek čine većinu. “!

 10. PeterTDj

  Od prije 2 godine iz FB arhive!

  „Dokle će nes(p)retna politika krojiti sudbinu Brođana?“ – pisao sam tada na portalu SBperiskop i zaključivao:

  „Brođani … čekaju na pokretanje modernizacije Rafinerije… A ona kasni i kasni! … (A) iz vedrog neba odjeknula je katastrofična informacija iz prekosavske Rafinerije kako … Brođani će još nekoliko godina udisati najzagađeniji zrak“! … Nitko još iz Hrvatske na tu informaciju nije reagirao… Vidi link:

  http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/dokle-ce-nespretna-politika-krojiti-sudbinu-brodana

  1. Ivan Marić

   Nema druge nego se smijati u lice i prozivati hrvatske političare zbog pasivnosti. A vidi kako Hrvatsi zajebavaju Sloveniju, kao i bosanski Srbi Hrvate. Ali, Slovenci odmah nešto poduzimaju, a mi ne. O čemu mi pričamo?!

Odgovori