Zemlja znanja ili tko tu koga uči

prepis
occupySBNedavno je na više adresa u Hrvatskoj odaslan mail ovakvog sadržaja:

Poštovani profesore,

ovim putem Vas želim upozoriti kako se Vaši učenici/studenti u velikoj mjeri koriste smartphone mobitelima kako bi prepisivali na testovima/ispitima iz Matematike, a vjerojatno i ostalih predmeta. Konkretno to znam, jer su se meni javili neki učenici/studenti (zbog toga sto imam snimljene zadatke iz Matematike na internetu) da me pitaju bi li im mogao riješiti test/ispit iz Matematike. A ovo nije prvi put.

 Smatram da biste trebali obratiti pažnju na to, jer vjerujte mi,prepisivanje putem buba/mobitela/WhatsApp i Viber aplikacije je postala prava pošast u hrvatskim školama, a naročito fakultetima.

Lijep pozdrav

Ivan Livić, MSc

Ponukan ovim pismom odlučio sam malo porazgovarati sa nekim svojim poznanicima koji predaju na školama i fakultetima te vidjeti kakva su njihova iskustva s navedenim problemom. Treba unaprijed reći kako je prepisivanja uvijek bilo i uvijek će ga biti, te od toga ne treba praviti neku veliku strku i frku, ali zanimljivom mi se učinila pojava uvođenja novih tehnologija iako ni to nije nešto što se događa prvi put – neki će se sjetiti nekad popularnih walkmana, čuvenih kalkulatora sa dodatnim funkcijama i drugih starijih gadgeta.

Sve u svemu, gotovo svi edukatori traže gašenje ili odlaganja mobitela za vrijeme testiranja, te one koji se ogluše o te naredbe tjeraju van i daju im negativnu ocjenu. Ne poznaju svi baš sve aplikacije koje se na mobitelu mogu iskoristiti za prepisivanje, ali eliminacijom samih uređaja drže kako su riješili problem. Na upit koliko znaju o smart-watch (pametnim ručnim satovima) svega je jedan pokazao da zna o čemu se radi.

Dakle, učenici/studenti opremljeni pametnim satovima u ogromnoj su prednosti pred svojim profesorima te na račun svoje tehnološke osviještenosti i/ili financijskih mogućnosti za dobavu jednog takvog uređaja (a ima ih već i opremljenih kamerama i drugim zgodnim dodacima), slobodno mogu nastaviti koristiti sve blagodati „zemlje znanja“. U sada već davno pokojnom, raspadnutom, gnjilom Planu 21 stajalo je, ako se ne varam, i uvođenje obavezne redovite nastave informatike od prvog razreda osnovne škole. Pokazuje se kako to i nije potrebno, osim ako nećemo i većinu informatički polupismenih ili nepismenih profesora ponovno poslati među prvašiće.

O moralnosti ovakvog načina polaganja testova/ispita prosudite sami. Treba li teret osvješćivanja prepisivača pasti samo na škole ili bi i roditelji trebali dati svoj obol konačnoj eliminaciji ove ružne pojave iz našeg društva? U nekim društvima prepisivanje na testiranjima je nezamislivo. U nas, ono je pokazatelj prefriganosti, spretnosti i dovitljivosti prevaranta te među “narodom” više nailazi na odobravanje nego na osudu.

from sb underground

 

26 comments

Skip to comment form

 1. Svako ima pravo pokušati prečacem doći do cilja, svim sredstvima. Ukoliko se to suprotstavlja pravilima provjere znanja, onda je problem u sankcijama. Sankcije su slabe kod nas. Iz američkih filmova saznajemo da je to problem koji može izazvati izbacivanje iz škole i faksa. I često izaziva. Osude su cjeloživotne.

 2. Što narod misli o prepisivanju? Narod je slijepi pas. Bito je što misli struka.

  1. Valjda je struka dio tog naroda, a ne odnarođeni element? Struka se ubrzano informatički obrazuje kako bi išla u korak sa učenicima. Kažu da neki profesori čak imaju i FB accounte te da štede znatne iznose od svojih malih plaća koristeći Viber.

   1. Govorim o kompetenciji. Ako narod u cjelini zna što i manjina profesora, neka dođu kontrolirati studente na ispitima.
    A što se tiče profesora treba znati da ima profesora i profesora.

    1. Opće je poznato da su kod nas svi stručnjaci za sve. Zašto bi školstvo i obrazovanje bilo izdvojeno iz toga?

 3. A u Japanu? Zapravo nema velike štete za sve one koji završe recimo neki od smjerova na našem Veleučilištu. Oni ionako nemaju znanja niti će ih ikada upotrijebiti u realnom sektoru. Njihove diplome služe samo kao dodatni adut kod političkog uhljebljivanja. Kažu da tamo samo naivci i jadnici bez poznanastva izlaze na ispite.

  Znaju li što vaši poznanici o Google Glass?

  1. Pa tko to može koristiti neprimjećen?

 4. A što kažeš, Occupy, na hipotezu da je netko nešto krivo prepis(iv)ao kad se pisala zadaćnica a temu: stvaranje samostalne države Hrvatske?

  1. Popac, nisam pristalica teorija zavjere, niti mislim da je Hrvatska nastala kao slučajnost, kako je to jednom izjavio aktualni premijer. Sve skupa me puno više podsjeća na brojne primjere iz znanosti, kada su veliki umovi, jedan od drugog neovisno, došli do velikih pronalazaka. Tako držim da se nisu izravno dogovarali Franjo, Sloba i Alija i ostali regionalni velikani političke misli, već su na jedinstvenu, odnosno potpuno istu ideju o rasturanju trule tvorevine tih 5-6 velikana došlo neovisno jedan od drugog.

   Isto su tako spremno odgovorili na provokacije onog drugog, čineći sve kako bi se podigao nivo entropije, koji je njima i njihovim jatacima bio neophodan kako bi iza dimne zavjese ratno-političkih zbivanja nesmetano obavili svoju lopovsku rabotu. Kada se dim razišao, nismo više imali jedinstvene ugnjetene radnike, već ugnjetene radnike Srbe i ugnjetene radnike Hrvate, koji se ni dan danas još nisu otrijeznili.

   Dakle, sudeći po posljedicama, veliki meštri su istovremeno došli do otkrića najjačeg od svih opijata i za to su više nego izdašno nagrađeni omraženom društvenom imovinom. S druge strane ni narodi nisu loše prošli. Za sitnu cijenu te iste društvene imovine plus ponešto života i ponešto privatne imovine (kuća i drugog) napokon su nakon dugih, dugih stoljeća dočekali da ih ugnjetava i potkrada njihov rođeni umjesto mrskih tuđinaca. E vala, isplatilo se.

   1. Zanimljiva teorija. Na žalost, nikad anećemo doznati pravu istinu. Možemo ju samo naslutiti po posljedicama.

 5. “U nekim društvima prepisivanje na testiranjima je nezamislivo. U nas, ono je pokazatelj prefriganosti, spretnosti i dovitljivosti prevaranta te među “narodom” više nailazi na odobravanje nego na osudu.”

  Nitko se ne pita koliku štetu nekažnjeno prepisivanje čini onim učenicima koji se stvarno zalažu, trude i uče. Kakav im se primjer na životnom startu daje?
  Da je u ovom društvu prefriganost i varanje jači adut za ubosti posao i brzo se situirati od bilo kakvog znanja, rada, morala i inteligencije.

  1. Da potvrdim kruninu tezu evo primjera,
   Sin moga prijatelja je u Americi u srednjoj školi nešto prepisivao na testu i ua dlaku fasovao izbacivanje iz srednje škole…opravdanje mu je pred ravnateljem i roditeljima bilo da je to vidio u hrvatskoj…dal je ili ne nije bitno…bitno je da se tamo tako nešto akžnjava i za to završava na stupu srama……. I da…poznavao sam profesora u jednoj klasičnoj gimnaziji u zagrebu koji nije pravio frku oko toga dali se prepisuje u testu…..čak je i dozvoljvao upotrebu knjigaa ali ako si na usmneom bio puno lošiji….kukala ti majka…….

  2. Da potvrdim kruninu tezu evo primjera,
   Sin moga prijatelja je u Americi u srednjoj školi nešto prepisivao na testu i ua dlaku fasovao izbacivanje iz srednje škole…opravdanje mu je pred ravnateljem i roditeljima bilo da je to vidio u hrvatskoj…dal je ili ne nije bitno…bitno je da se tamo tako nešto kažnjava i za to završava na stupu srama……. I da…poznavao sam profesora u jednoj klasičnoj gimnaziji u zagrebu koji nije pravio frku oko toga dali se prepisuje u testu…..čak je i dozvoljvao upotrebu knjigaa ali ako si na usmneom bio puno lošiji….kukala ti majka…….

 6. Zemlja znanja ?

  Zemlja bagre lopovske, nekulturne, poluinteligentne i njihove djece.
  Uđem u pekaru Mlinar u širokoj i reko, de mi onaj kruh s police i pokažem, i piše ispod 7kn. Ja za novčanik, ona ištanca račun na 9,5.
  Pitam kako to , kaže deklaracija ovo ono, ja opet govorim na čistom hrvatskom : PIŠE 7 ISPOD TOG KRUHA, ona opet jede govna s nekakvom deklaracijom.

  E sad narezao tih 500g ne znam kako da objasnim čega ?! Govana ? Nit mirisa nit okusa, nabijem ga na kurac i njega i njegov kruh, i njegov biznis. Lažovi i lopovi, eto ko živi u ovoj jebivjetarskoj zemlji.

 7. I sad si ode i kruh peć. Ne dam više nikom ništa. NIŠTA. Kave sam prestao piti, cigare ne kupujem, sad ću kruh si pravit sam, sve ću SAM. SAM. NE DAM VIŠE. NE DAM.

  1. Nego što nego zemlja znanja. Ovdje se zna čovjeka prevariti.

   Pravit ćeš sam kruh? Vidi isplati li se. Napravi kalkulaciju. Ima pristojnog kruha za pet kuna za 700 grama za kupiti. Prednos domaćeg je u tome što znaš da ne jedeš aditive i farbe.

   1. Nije u tom problem. Kad mi neko kaže ” VOlim da imam novca, volim da živim lijepo”….reći ću mu evo ti. NA . UŽIvAJ jebo te……

    Al kad pokušavaju s ovakvim vašarskim trikovima utopit svoje smeće, onda bi im svima j.m. E….gadi mi se kad nešto pitam, i onda počnu sa pronalažanjem opravdanja i izgovora, onda bi uvatio sve ono sa pulta i pobaco u tri pičke materine….

    Eto, za koliko novca su spremni dan ti pokvarit…..Evo, kruh zafijatio s balkona prema kanti…jest će golubovi, i neki……….

    Odvratna država, bljuje mi se kad pogledam oko sebe………..

 8. I ne budite više u dilemama:

  Hrvatska = zemlja kleptomanije, vlastitih interesa, probitaka, sebičnosti. AMEN.

 9. I poanta je što se ovdje svi prave blesavi. Kad nekom nešto govorim, a on bleji u smartfon, ili vozi bicikl sa slušalicama u ušima, onda bi mu taj smartfon zabio u šupak, i objesio ga na šnjuru od mp3 plejera dok je sudionik prometa, ili mu se nešto govori. A trgovkinja koja može mušteriju dovest do ruba živčanog sloma treba zaposlit u rudniku, pa nek tamo mami svojoj objašnjava logiku da se nalijepi jedna cijena, a prodaje po drugoj.

  1. Jebo ga ti. Imaš jediničnu cijenu i ciijenu po stvarnoj količini 🙂

   Izmišljaju svakakva sranja d asjebu raju. Ovaj je tjedan bio hotdog na akciji. Trebao si uzeti jedan za 4 kune. To je go kurac, a ne hotdog.

 10. Jučer mi tip u Metalki pet minuta objašnjava da više ne prodaju žarulje s običnom žarnom niti, nego posebne ECO žarulje. Rekoh dajte dvije, široko grlo, i platim ih 17,90 kuna. Jedna Sylvania Eco ball je već danas riknula, a druga ima usko grlo. A trajnost im je, piše na kutiji, 2000 hours = 2 years (2,7 h/day). Potrošeno vrijeme, bačen novac, i sad čučim u mraku.

  1. To je samo zato što su govnarski znalci, sveučilišni profesori šutili ko pičke, umjesto da su rekli raji što ih čeka te da te žarulje ni po čemu nisu bolje od klasičnih.

  2. Zemlja poltrona, a nee zemlja znanja. Zemlja dupeuvlakača.

 11. A di to još ima da se zastupnici na relaciji parlament-zatvor-parlament sprešetavaju ko na promenadi? Pokradeš proračun i osiguraš se za pet generacija, odeš malo u zatvor, vrijeme u zatvoru iskoristiš za ljubavnu prepisku s tajanstvenim zatvorskim obožavateljem i onda se, “za sabornicu spremna”, opet vratiš u klupu trkeljati o radničkim pravima, čiju nesreću koristiš za licemjernu frazersku i farizejsku retoriku kojom ćeš pred javnosti opravdati svoju plaću od dvadeset tisuća kuna, koliko za punih osam sati rada jedva zaradi osam radnika. Pravi Rocky Horror Picture Show. Ili, ubiješ u prometnoj dvoje ljudi, dotjeraš malo u zatvoru figuru, vratiš se iz zatvora i osnuješ stranku, i prodaješ recept o gospodarskom oporavku dok ti vlastitu firmu zbog dugova i neisplaćenih radničkih plaća češlja policija. I tako dalje, i tako dalje.

  1. To nema nigdje.

 12. Ozbiljni ljudi tvrde kako je nužno upozoriti na stalno spuštanje kriterija kako u srednjim školama tako i na fakultetima. Navodno se iz ministarstva vrše pritisci na ravnatelje i dekane da što više djece što lakše prolazi ili ustanove ucjenjuju smanjenjem ili čak ukidanjem novčanih dotacija. Uklanjanju se neposlušni nastavnici koji ne žele puštati djecu bez znanja, ukidaju predmeti ili sele u izbornima na fakultetima ili se rade druge nelogične mjere kako bi se eliminirali nastavnici i sadržaji s kojima naši mladi lumeni imaju malo problema. Tako se govori nastavnicima matematike da ne moraju studenti baš znati te integrale i derivacije, da ih se ne zamara nepotrebnom teorijom i da im se mora dopustiti korištenje svih sredstava i literature na ispitima.

  Tvrde znalci da su starci koji su završili tehničku u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća ili oni što su završili samo višu u 70-tim i 80-tim su znali više od današnjih magistara i doktora. Kažu, vidi se to i po stanju gospodarstva i sposobnosti današnjih firmi koje pored silnih kompjutera, robota i naprednih tehnologija ne mogu proizvesti proizvode koje su lakoćom proizvodili njihovi djedovi i očevi u mračnom komunizmu.

Odgovori