Occupy SB: Zaštita zločeste djece

md
occupySBNema tome dugo kako je upravo na ovom portalu osvanuo izvještaj sa sjednice saborskih odbora:

„Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, na inicijativu pravobraniteljice za djecu i u povodu Dana sigurnijeg interneta, organizirali su 10. veljače tematsku sjednicu pod nazivom „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“.“

Odgojeno dijete ne treba nikakva posebna upozorenja vezana uz Internet. Zna li se ponašati doma, na ulici, u školi, znat će se ponašati, obraniti i zaštititi i na Internetu. Odnosno, neće se imati od čega ni braniti. Ja sam svaki dan satima na Internetu, a ne sjećam se kad sam zadnji put vidio nešto što ne bi smio ili trebao vidjeti neki klinac od 9 godina. Dapače, sve bi to trebala gledati djeca, jer bi od takvih sadržaja samo mogla profitirati. Zato, gospodo sabornici i vanjski suradnici, „manite se ćorava“ posla i napokon navedite stvari pravim imenom.

Vi  ustvari želite zaštiti neodgojenu djecu. Vama ne pada na pamet preispitati zašto su ona neodgojena te pozvati roditelje na odgovornost. Vi želite zaštititi roditelje koji se nisu udostojali posvetiti svojoj djeci te ih primjereno odgojiti. Ne, vi želite cjelokupan represivan i druge državne aparate staviti u funkciju „zaštite zločeste djece“. To što će ona i dalje ostati neodgojena vas se ne tiče. Ne zanima vas činjenica da ja kao roditelj odgojene djece ne želim da se naša zajednička sredstva troše zbog šlampavih i neodgovornih roditelja. Vi kažnjavate mene.

Internet je širok pojam pa niti jedna vlast nema ingerenciju nad njim u cijelosti, ali svaka država ima bar mogućnost utjecaja na servere na svom teritoriju. Umjesto da se ispita koji to mediji i koji autori proizvode sadržaje neprimjerene djeci i plasiraju ih bez odgovarajućih upozorenja i zaštitnih sredstava, vi ponovo želite upregnuti skupi državni aparat, kako bi se pozabavio ne autorima, nego konzumentima spornih sadržaja. Pri tome, trn u oku vam je Internet, ali su istovremeno na TV-u, na kioscima i drugim klasičnim medijima, nad kojima imate punu ingerenciju, djeca konstantno izložena podjednako štetnim sadržajima.

Ne reagirate na ksenofobne, nacionalističke, nazadnjačke, fašističke i tko zna kakve istupe koje djeca svakodnevno mogu pratiti u središnjim domaćim informativnim emisijama. Ne reagirate na govor mržnje, zatupljivanje i obmanjivanje masa koje se svakodnevno događa u svim klasičnim medijima, jer ste u sukobu interesa ili nemate hrabrosti pa vam maglovita amorfna „tvorba“ poput „Interneta“ dođe kao naručena.

Ako doista želite promovirati „formalne i neformalne oblike i sadržaje usmjerene podizanju razine medijske pismenosti i kulture“, onda biste morali dati djeci, ali i odraslim gledateljima detaljne analize priloga Mislava Togonala, RTL-a, Nove TV, Mislava Bage, razotkriti njihove spinove, obmane i zaglupljivanja naroda te uputiti gledatelje za čije interese ti „medijski djelatnici“ delaju to što delaju. Ako želite da MZOS podigne razinu (medijske) pismenosti, onda vam prva rečenica mora biti da je ministar Jovanović ordinarna budaletina. Jer ne kažete li im odmah istinu, niste napravili ništa i ništa dobrog napraviti nećete.

Vaš apel „da sva sveučilišta u Republici Hrvatskoj u svoje nastavne programe uključe nove pristupe istraživanjima i poučavanju medijske pismenosti“ predstavlja poziv na otvoreno kritiziranje domaćih medija koji su u službi politike i krupnog kapitala , ali bi onda morali i klupe drugačije rasporediti na fakultetima, odustati od ex katedra propovijedi i ući u istinski dijalog s djecom i mladima, što naravno ne želite, ne možete , ne smijete i ne znate!!! Zašto? Jer bio bi to kraj sveučilišta kakva danas imamo.

Umjesto djelovanja na neodgovorne roditelje, korumpirane medije i zaglupljujuće školstvo, vi tražite da „državne agencije i institucije poput HAKOM-a i Vijeća za elektroničke medije trebaju aktivno poticati i financirati aktivnosti kojima se stvara bolji/sigurniji Internet i provodi medijsko opismenjavanje djece“, drugim riječima, dajmo im dopuštenje za cenzuru. No, ovaj zadnji citat pokazuje i vrhunac vašeg licemjerja, jer će medijsko opismenjavanje valjda poticati HAKOM i nekakvo Vijeće.

I konačni biser: „da pravosudna tijela u Republici Hrvatskoj s posebnim interesom i osjetljivošću u redovitoj sudskoj praksi posvećuju osobitu pažnju zaštiti identiteta djece i mladih.“ Tražite li vi to od ustanova koje imaju tisuće neriješenih predmeta otimačine nekretnina, ubojstava, upropaštavanja tvornica, ratnih zločina i ratnog profiterstva….kakvo licemjerje? Kakva drskost? Kakve gluposti?

Kada pročitate još jednom dične nazive ovih odbora, „uglednike“ koji su nazočili te koji su besramno podržali i potpisali ovu hrpetinu bedastoća (htio sam od toga ekskulpirati i jednog Brođanina, ali nisam uspio naći olakotnih okolnosti), ostaje nam samo zavapiti:

„Prekinite biti prijetvorni gadovi, preseravati se, vrijeđati našu inteligenciju i trošiti naše novce.“

from sb underground

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Čitao sam o djevojci dobro odgojenoj kojoj nisu trebala posebna upozorenja vezana uz ponašanje na ulici- sve dok nije bila silovana. Znala se ponašati doma, pa se mislilo da se zna ponašati i u mračnim ulicama. A onda su se svi zapitali zašto nije nosila sprej sa suzavcem. Occupay, jesi li ti čuo za prevenciju?

  1. Na žalost još nisam čuo za državnu prevenciju silovanja. Javi mi kad se to pojavi. Možda masovno kastriranje. Ah, ne. To je u Hrvatskoj već izgleda napravljeno, odmah nakon lobotomije. Ili je to bilo prije?

   Bočica sa suzavcem je osobna zaštita, pandan odgoju kojim opremiš dijete prije ga pustiš u svijet. Zahvaljujem “Dur i Mol” na zgodnim dodatnim argumentima u moju korist.

 2. Vau!
  Htio sam reći kako nema neke velike veze sa surfanjem po internetu dobar ili loš odgoj u roditeljskoj kući, kako u svakom od nas, pogotovo u mladim osobama, čuči radoznala Eva kad je u pitanju zabranjena jabuka i kako je nemoguće odgojem mijenjati psihologiju nesvjesnih poriva, kako je internet zapravo preslika realnog svijeta sa svim njegovim ljepotama i darovima, ali i blatom i gadostima kojima bi neka eventualna internetska policija teško stala na kraj, htio sam se, dakle, suprotstaviti isuviše jednostavnom Occupievom prebacivanju odgovornosti za dječje istraživanje medija na isključivo roditelje i kućni odgoj, ali, na njegov veličanstveni krešendo kojim se obračunava s „zaštitnicima“ i kreatorima medijskog prostora, s njihovom lažnom brigom za dječju dobrobit, s njihovim licemjerjem i njihovim perfidnim medijskim obmanama i manipulacijama, mogu samo reći – Bravo, Occupy!

  1. Radoznala (a neodgojena) djeca bi zasigurno rado probala i heroin pa ga mnoga i probaju, samo što od tamo nema lakog povratka. O ovoj temi bih mogao do beskraja, ali mi je drago da si shvatio licemjerje likova koji tamo sjede.

 3. “Ne reagirate na ksenofobne, nacionalističke, nazadnjačke, fašističke i tko zna kakve istupe koje djeca svakodnevno mogu pratiti u središnjim domaćim informativnim emisijama.”

  Zašto? Zato što vrana vrani oči ne kopa.

  1. Jedini problem je u tomu što sam mislio kako nisu tamo samo i sve vrane, ali avaj.

 4. I imam prijedlog da sve te brojne Odbore i Odboriće koje plaćamo, a od kojih je mala ili nikakva korist, pretvorimo u jedan veliki NOO.

 5. Doista, kad čovjek polukoncentrirano čita njihova priopćenja i vidi sve te ugledne likove pomisli: “Lijepo, bar netko se brine za nas”, a kad malo razmisliš i prokopaš po toj njihovoj dobronamjernosti, skužiš kako ti ga oni stavljaju još dublje, ali nježno, polako, kao kad kuhaš žabu.

 6. Ostrašćena, ali i ekspertna kritika aparata koji zapravo želi nadzirati sve ljudske aktivnosti.

Odgovori