Istina u Klopci

IstinaKlopka
occupySBDogodila se nesvakidašnja stvar. Pojavila se istina u Klopci. Pojavila se sama od sebe, ničim isprovocirana. Nitko je nije zazivao, nitko je nije tražio, nitko za njom nije žudio, ali eto, ipak se pojavila. Zažarila se svojim poznatim plamom, kao opasne tvari kod kojih dođe do samozapaljenja u dodiru sa zrakom. Pojavila se istina, ali se logika i novinarski nerv ovaj put ipak nisu pojavili. Za njih nema mjesta u Klopci.

No, krenimo redom. Priznajem, nisam redoviti gledatelj Klopke. Ne bih puno ni trošio riječi na tu lošu kopiju loših talk-showova s nacionalne dalekovidnice. Ono što moram priznati je da sam pasionirani gledatelj Dnevnika SBTV. Najviše volim kada me kroz Dnevnik vodi nekakav bradonja, za života blaženi, monsignore. Ovaj vrhunski religiozni program, nikada ne propušta niti najmanji pomak tanašnih ručica naših pastira, naših dušobrižnika. Njihove najdublje misli, plod asketskih, isposničkih promišljanja, ekipa Dnevnika SBTV prenosi svojim kamerama i mikrofonima pravovremeno, germanskom preciznošću. Kako bi pokazali svoju duhovnu širinu i toleranciju, pripuste tu i tamo i pokoji svjetovni prilog za agnostike, nevjernike i ostalu bagru.

Ponekad osupnut kakvoćom jednostavno ostanem paraliziran te nemam dovoljno snage posegnuti za daljinskim i prebaciti na neku normalnu TV postaju. Tako je bilo i prošlog utorka. Red super atraktivnih prizora iz 4. županijske lige u nogometu, pokoji prilog o gospodinu i gospođi Poznatima koji na nekoj livadi igraju golf, poslovično promašena vremenska prognoza, nekoliko uber stupidnih reklamnih poruka i za tili čas, ni kriv ni dužan, nađeš se u Klopci. Tu sad nema labavo, nego u čvrstim voditeljskim rukama Darka Junačka, pozorno se vodi briga o optimalnom doziranju informacija za poput mene još uvijek grogirane gledatelje. Ovog puta divanilo se o turizmu.

Nazočni su privatni poduzetnici, policija i turistički djelatnici. Poduzetnici, jedan autentični, jedan potomak privatizacijskog mađioničara, iznijeli su svoje viđenje o općem stanju turizma u nas i susjednim zemljama i onda dođe red na njega. Neizostavni, nezaobilazni, naš nasušni direktor ŽTZ Petar Huljić, ugostitelj bez lokala (navodno prepisao na sina kako ne bi bilo sukoba interesa), kao Ivan bez Zemlje, raspričao se o svojim i zaslugama kolega u razvoju kontinentalnog turizma, o tanatalovim mukama i titanskoj borbi za osmišljavanje turističkog proizvoda – seoskog turizma. I tada se dogodi. Kaže naš dragi Petar kako je sve u redu, ali eto „TURISTA NEMA“. Ne malo ih je, ne šačica, već gotovo niti jedan osim nekolicine dječice, nesretnih veleučilištaraca i par zalutalih žrtvi koje su on i kolege priveli u posjet obiteljskim poljoprivredno-turističkim gospodarstvima. Žao je Petru što jadni domaćini uložiše silan trud i novce, a turista nema i nema. U tom je trenutku svaki od polu-usnulih gledatelja poskočio je na noge i glasno povikao pred tv ekranom:

„Sad, Darko, sad ga pitaj!“, ali Darko ostade nijem, nedotaknut ni novinarskim nervom, ni logikom, ni zdravom pameću, koji bi ga nagnali da upita gospodina Huljića:

„Kako onda opravdati milijunske višegodišnje troškove za vašu plaću i još nekoliko milijunčića za promociju i priredbe koje provodi ŽTZ te naravno i GTZ te još poneki milijunčić za Biljanu i društvo, a rezultata nema i nema? Kako pogledati u oči ljudima koje ste gurnuli u ponor svojim pomno promišljenim turističkim proizvodom? Kako se opravdati brojnim poduzetnicima koji redovito uplaćuju turističku članarinu i ostale namete?“

Pitanja se množe geometrijskom progresijom, ali Darko ostade zavjerenički šutjeti.

Sjedoše razočarani gledatelji ponovo na svoje fotelje i kauče, držeći se objema rukama za glavu i ne shvaćajući kako Darko nije zabio stopostotni zicer. Umjesto toga, još je sam spomenuo „razvikanu“ Baranju u kojoj je osobno boravio i gdje nije doživio ništa ekstra, koliko se puno o Baranji priča, očito ne shvaćajući kako je upravo to primjer dobro odrađenog brendiranja i propagande.

Iznio je naš dragi striček Pero, direktor još par zapanjujućih ekskluzivnih pikanterija, poput one o tomu kako je on u izuzetno dobrim odnosima te da izvrsno surađuje sa svojim pretpostavljenim: Predsjednikom Županijske Turističke zajednice, Danijelom Marušićem, u slobodno vrijeme i županom brodsko-posavske županije.

Kolegici kolumnistici Clock SB bih poručio kako sada više ne treba previše mozgati o tome što i koliko Prvi turistički vodič grada i Predsjednik GTZ Duspara (također u slobodno vrijeme i gradonačelnik) zna o našim suvenirima. Zna toliko da mu je odavno jasno da što god bilo suvenir, možemo ga poklanjati jedino jedni drugima, jer tih fantomskih turista nema. Uostalom, čak i turistička vodilja pa i gospoda poduzetnici su ustvrdili kako u našoj turističkoj meki ima nešto samo za jedno poslijepodne: obići tvrđavu i samostan, možda skoknuti na bazene …. Ali što sutra?

Što raditi dva beskrajna dana u Dusparinu turističkom carstvu? Možda je Brod idealno mjesto za snimanje novog nastavka legendarnog filma „Beskrajni dan“?

 

from sb underground

 

 

28 comments

Skip to comment form

 1. Ne šljakaju komentari.

 2. Ja ću svoj ponoviti, jer je bio nestao. Kužim, tehnika je varljiva.

  Odličan tekst u kojem se uz pomoć sredstava ironije daje snimak katastrofalnog stanja u Brodu i županji, iz kojeg se jasno vidi da su najveći problem krivi ljudi na pravim mjestima odnosno da je nekompetencija temelj svih problema. Prvaci u informiranju, kulturi, turizmu, politici nemaju znanja, pameti i ideja.

 3. A za nevjernike i agnostike na sbtv-u daju Crveni križ, motoriste, policiju, zavod za zapošljavanje. Hebi ga, moraju zadržati koncesiju, a ostali neka plate. A ostalih tema malo. To je u redu, ali jednolično je.

  Seoski turizam trebaju osmišljavati urbani tipovi prema svojim potrebama, a ne gradske seljačine.

 4. Hvala Occupy, ne volim se osvrtati, ali pamtim. Sve općine oko nas su od posebne državne skrbi, mi nismo mogli biti jer smo se samoproglasili turističkim središtem, sa turističkom zajednicom na čelu. Kada još ne bi znali koliko je puta ponavljan natječaj za prvog čovjeka ŽTZ, mogli bi se nastaviti čuditi. Ovako, jedino zakon i primjena zakona može koristiti, sve ostalo je već odavno potrošeno.

 5. Složio bih se sa Stalkerom. Dodao bih da jedino ironija, ismijavanje napumpanih veličina, podjebavanje može na neki način razgraditi takozvane političare i takozvane stručnjake za turizam, urbanizam i ostale perverzije. Tako treba Occupy!

 6. Ne znam da li sam impresioniraniji literarnom tečnošću ili činjeničnom točnošću Occupyjevog teksta. Taj mrljavi Dnevnik SBTV svakako treba promijeniti naziv u Misa SBTV, jer je odavno prešao granicu svjetovnog i prestao biti izvorom ovozemaljskih i za građane bitnih informacija. Jučer je, na primjer, cijeli termin dnevnika bio posvećen mladomisniku i mladoj misi, a o brodskoj turističkoj ovosezonskoj bilanci niti riječi. Zar je situacija doista toliko katastrofalna? Zar su toliki silni novci koje uplaćujemo Huljiću, Biljani, Marušiću, Duspari, cijeloj Turističkoj zajednici i ostaloj gradskoj ekipi zaista potrošeni na promašene projekte, promašene plaće, promašene ljude, i bačeni u vjetar? Zar zaista u tom njihovom pomno zamišljenom turističkom Raju ima svega samo nema onog najvažnijeg – Turista?

  1. Jel se to Stjepan Šarić konačno zaredio?

 7. Neće nas ubiti budale, jer one nemaju šanse doći na vrh. Ubit će nas prosječnici koji su dovoljno pametni da odglume pametne. Svi nabrojani u tekst su ovi drugi, vrhunski glumci, blesavi predvodnici = prosječnici.

  1. Mediokriteti. Ima budala koliko voliš i to pokvarenih budala.

 8. Bogami ,u pravu ste,nema turista.Završio se Coloseum pa otišli i BiH turisti.

  Izgradilo se puno smještajnih objekata,neki se tek počimaju graditi jer naše turističke perjanice cvrkuću godinama o turizmu pa neinformirani poduzetnici misle da se tu vrti velika lova,ali eto Huljić na kraju svog mandata doista reće istinu.

  Nema turista.

 9. Huljiću ne pakovati!

 10. Pero nije bio u stanju voditi restoran u centru grada za vrijeme SFOR a.Propali ugostitelj dužan državi poreza najslabija je karika u turističkoj branši regije.

  Istekao mu je mandat ali ne saziva turističko vijeće BPŽ.Nagovarao je jadnike po selima da investiraju u turističku ponudu,a da pri tome nu jedan turistički proizvod nisu osmislili.

  Biljana pak nagovara gradske poduzetnike da ulažu u smještajne kapacitete,a da pri tome ne kaže kako je sadašnja iskoristivost od 15 %,omča oko vrata svakom od njih.

  Uostalom svi se brodski hoteli i pansioni prodaju osim onog najstarijeg u Vinogorju.

 11. Cijeli Brod se nudi, ali ga nitko ne želi trošiti, sve se prodaje, ali, na žalost, nitko ne kupuje. A i priča o slavonskoj košarici je, čini se, samo lepa in prazna priča. Btw, što nam radi vrijedni novinar, njegova vrijedna seka i njihov tata? Jel se i oni financiraju iz turizma?

 12. Ne znam.Ali moguće da se i oni nude na prodaju.I

  ma jedan oglas u GU.Prodaje se prijatelj piše,crven polovan.Prošao je puno,trošio još više.Radio je malo .

 13. Ko to prodaje Bibora?

 14. Cijena ideološkog nesrazmjera dolazi na naplatu baš sada na slijedećim izborima.A bilo je i vrijeme.Lenjinizam i starčevićanstvo ne idu dugo.

  I da,da znaš, prodaje se jeftino.Što daš.

 15. Biberove dionice pale, a Perine skočile. Ali na burzi se bolje ne zaletavati, u šta god uložiš na kraju opet pušiš.

 16. nisam za dusparu ,ali me baš zanima tko če poslije njega ni hdz ni sdp nemaju odgovarajučeg kandidata to je realnost opet čemo nagrabusiti i biti pokradeni jebenica

  1. Kopliko ja znam, postoji jedna klet u kojoj se o tome odlučuje 🙂

 17. Pozvati njemačku reprezentaciju ugostiti ih i to marketinški valorizirati.Nikakva ideja.Od milion destinacija u svijetu prvaci biraju najbolje.Mi smo nekakva destinacija,donja klasa.

  Nas biraju na 600.000 tom draftu oni koji su sve propustili.Mi nemamo turistički proizvod,nema ga tko stvoriti.Ono malo pojedinaca što nešto rade ,samoinicijativni su.

 18. Neke naše destinacije su napoželjnije u svijetu i ističu ih najcjenjeniji turistički i lifestyle magazini. Recimo Primošten.

  Vidim, krasno se društvo ovdje skupilo. Vi ne možete podnijeti nikoga tko je uspješan. Evo vidite čika Pero vam je primjer uspjeđššnog stručnjaka. Pa ne bi on godinama bio ravnatelj turističke da ne vrijedi. Sad će još ispasti i da je naš župan budala? Kakve vi glupšosti pišete?

 19. Ovdje se govori o destinaciji zvanoj BPŽ.Čika Pero je tamo jer nije imao kamo.Pred crkvom blato ,a u domu gnojivo.

  Propalim političarima se uvijek nudilo mjesto u turizmu,kao što dobro znaš.Zato je turizam tu gdje i je.

 20. Ne bih rekao da je g. Huljić bio u politici. Koliko znam, on se uspješno bavio ugostiteljstvom dugi niz godina.

  1. Zaboravio sam dodati i da sam uvjeren kako je kao odgovoran čovjek pametno potrošio svaki milijun poreznih obveznika.

 21. E pa da.Sada tek vidim da ga i ti ismijavaš.

  1. Ne ismijavam te nego me autor ovog pamfleta zbunio sa spominjanjem milijuna. Mislio sam “kako je kao odgovoran čovjek pametno potrošio svaku kunu poreznih obveznika”.

 22. Nemoj da te opet prevari. Imaš tih bolesnika koji ne popuštaju. Pogledaj samo onog zgubidana. Ne bih se kladio da ovaj ne vjeruje da je “čika Pero” jedan stari dobri čikica koji zna šta radi.

Odgovori