Hrvoje Špicer – brodski kulturni zicer

hs

Zašto Hrvoje Špicer nije dobar za brodsku kulturu?

occupySB

Ova kolumna nastala je kao proširenje mog komentara potaknutog izvanrednim tekstom Stribora Uzelca Schwendemanna o Ivani Brlić Mažuranić.

Čitajući Striborove bravure o sumraku (na žalost ne i smiraju) života Ivane Brlić Mažuranić, začudilo me da nije na vrijeme prepoznala kako Brod nije mjesto za njen karakter i mentalitet. Očito je bila žena kojoj je bio potreban bogat društveni i kulturni život. S druge strane, ovo je idealno mjesto za pustinjake i divljake. Za one koji se ne žele družiti i ne žele izlaziti. Kada se pripremi društveno događanje, Brođani ili ne dođu ili se kod onih koji dođu lako prepoznaju neznanje, nekritičnost, usiljenost, snobizam, lažna uznesenost. Brod je palanka i uvijek će to biti. Ili neće?

Kako ćemo prepoznati tendenciju bijega od palanke i palanačkog? Tako što nam prvi čovjek kulture više neće biti fini, smireni, pomirljivi, etablirani Hrvoje Špicer već nekakav ludi, strastveni, svadljivi avangardist. Zašto Hrvoje Špicer nije dobar za brodsku kulturu? Tko uopće može reći ijednu riječ protiv ovog uglađenog, pristojnog i odmjerenog gospodina? Kakav pokvarenjak mora biti onaj tko bi mu zanijekao erudiciju i znanje, kompetentnost? Doista, takvog ćete teško pronaći jer gospodin Špicer svojom osobnošću u potpunosti opravdava sve navedene epitete. Izuzetno ga cijenimo. No, zašto onda spomenuti gospodin ipak nije dobar za brodsku kulturu?

Nije dobar jer svojim odlukama i programom podržava status quo, ne intrigira i ne provocira učmalu brodsku javnost. Nježno ju uljuljkava i ušuškava, podilazi joj, pazi da se previše ne razbudi i razgali. Katkada kao da čak zaobilazi djela velikana koja bi mogla biti preinspirativna za nas i našu omladinu. Ovakvim pristupom naša se omladina ne uči postavljati pitanja i istraživati nove predjele po kojima još nitko kročilo nije, već se anestezira i kanalizira kako ni slučajno ne bi sišla s utabanih staza. Možemo komotno reći Hrvoje Špicer je kulturni zicer i to za Brod nikako ne valja. On bi bio dobar za Zagreb ili Rijeku, možda čak za Beč ili Prag, gdje valja njegovati bogatu tradiciju i baštinu, a gdje je jaka sub scena zadužena za „talasanje“. Za Brod, na žalost, nikako nije. Zaključno, nije Špicer sam po sebi loš, niti smo mi nezahvalni, jer ga želimo vidjeti kako odlazi.

Jednostavno, vremena su takva da trebamo nekoga tko će nas razbuditi s nekoliko svjetonazorskih i kulturnih pljuski. Morat ćemo pronaći gradonačelnika koji ima hrabrosti staviti nekog luđaka na mjesto gdje se neće “netalasati” nego gdje će se malograđanski duh svako malo šokirati i uznemiravati. Mjesto gdje će stalno defilirati razni “Frljići” i ne dati nam da se ugodno zavalimo u fotelje KKD-a i drugih gradskih kulturnih kota. Mjesto gdje će Brodsko glazbeno ljeto nekada biti i eksperimentalno i provokativno, a ne samo i uvijek poprište glazbeno-scenske čarolije. Mjesto gdje će SUSCH biti mlaka kamilica. Mjesto gdje će mladi naučiti sumnjati, propitivati, istraživati.

Ovako, sve je dosadno i sve je predvidljivo. Nema razigranosti i znatiželje, nema napretka. Samo stagnacija. Sva pitanja i svi odgovori unaprijed se znaju.

PS. Ostaje pitanje za neku drugu kolumnu: Može li sam Hrvoje Špicer biti taj novi Špicer koji bi potaknuo i pokrenuo brodski kulturni čemer? Znanja svakako ima no ima li i ono još nešto?

from sb underground

 

11 comments

Skip to comment form

 1. Problem je Broda i brodske kulture što ga za jaja čvrsto drže tobožnji lokal patrioti koji žive od nametanja ostalima svoje ideje „krvi i tla“. Sve što propituje njih, njihov moto, njihove pobude i njihove zasluge mora u startu biti ugušeno. Pa smo tako osuđeni na trajno veličanje slavne prošlosti i okretanje glave od svjetskih trendova, progresivnih ideja i svjetlije budućnosti. U Istri je svako malo misto postalo dio svjetske kulture, da ne govorimo o Varaždinu, Samoboru, Čakovcu, Puli i drugim manjim mjestima koja slobodno dišu punim kulturnim plućima. Da, kako ćeš oploditi tu sofisticiranu gospođicu Kulturu, ako su ti jaja u željeznom stisku intelektualnih prosječnika i lokalnih patriota „po službenoj dužnosti“?

 2. Ovaj P. S. (“Ostaje pitanje za neku drugu kolumnu: Može li sam Hrvoje Špicer biti taj novi Špicer koji bi potaknuo i pokrenuo brodski kulturni čemer? Znanja svakako ima no ima li i ono još nešto?”) u krajnjoj liniji, i ne mora postati nova kolumna. Vidim ga kao pružanje šanse Špiceru da svoja srednjestrujaška opredjeljenja, u što su uključena podilaženja malograđanskom ukusu, pokatkad zamijeni alternativnom kulturom. Širinu i dubinu ima, ali ima li hrabrosti u okruženju onih od kojih ovisi.

 3. @Hugo – slažem se s tobom u opisu i definiciji brodske kulturne publike, ali upravo je najveći “krimen” Špicera to što ju nikada nije ni pokušao bar malo podbosti. Kako su brodska kulturna publika ili točnije njeni istaknuti moćni predstavnici uglavnom polupismeni ognjištarci, Špicer bi svojim odličnim znanjem morao iznači način da im “podvali” nešto što neobrazovana samozvana elita neće niti prepoznati kao nekakvu subverziju. Ne mora odmah krenuti “u glavu” s Frljićem ili nekim sličnim likovima, koji će dovesti u pitanje državu ili ratne nepodobštine, mogao je ili mogao bi napraviti nekakav mnogo manji iskorak. Na primjer, da u brodskom glazbenom ljetu neki ansambl doista svira jazz, a ne jazzy obrade ABBA-e. Ne nekakav hard-bop ili free jazz – to bi bilo malo previše za očekivati. samo najobičniji klasični jazz, recimo swing ili bebop. Već bi to za puno previše preplašenog Špicera bio ogroman korak ka alternativvnom, ka drugačijem. Bi li se na to oglasili “komesari” “krvi i tla”? Sumnjam. Ima li u Brodu publike za takve “iskorake”? Možda i nema, ali Špicerova bi uloga trebala biti i obrazovati javnost te pomicati granice unutar kojih ta kulturna javnost manevrira.

  Mislim da i Occupy cilja na to kako bi brodska kulturna javnost trebala biti uznermirena, možda i podijeljena, ali da bi se to dogodilo treba imati kulturnu javnost, dakle ljudi koji se razumiju u kulturu da bi se mogli uopće uznemiriti i sukobiti oko nečega. Špiceru daj malo živni i pokaži kako nisi malograđanski srednjostrujaški fanatik!

  Ne očekujemo odmah Stravinskog ili Šostakoviča, Bartoka ili Ligetija, ali recimo, za početak će biti dovoljan i jedan Josipović 🙂 Već vidim uzburkanu brodsku kulturnu javnost. Ha, ha, ha , ……

 4. Po kulturnoj čaršiji priča se da Špicer jedno vrijeme nije bio u milosti našeg Babe.
  Siviše je star za rock and roll (nasuprotno ognjištarstvu) , a premlad za smrt (ne biti ravnatelj). Jači je Babo kod reinstaliranja, nego tisuće oduševljenih poklonika novog smjera za koji se zalažete, gospodo.

 5. Ovo je svojevrsni mali čas anatomije nad otvorenim lešom brodske kulture. Autor nam je približio simptome raspadanja.

 6. Dobar naslov, dobar tekst ispod njega. Neumoljiva kritika! Jasan apel da se pokrene akcija protiv status quo-a. Promjena u sferi kulture jedan je od uvjeta za promjene u društvu. Špiceru, ne ljuti se nego zasuči rukave na novim projektima.

  1. S ovime se moramo složiti i pokušati shvatiti kako je napredak u kulturi možda čak i preduvjet napretka u gospodarstvu, znanosti, medijima, pa čak i sportu.

 7. Tekst mi je odličan, moje pohvale. Slažem se u svemu, pogotovo u usporedbi sa Čakovcem, Varaždinom, dodala bih i Osijek i Požegu, na žalost s kim god se usporedimo na dnu smo. O Istri i malim gradovima da ne pričam. Moje mišljenje je da na žalost Hrvoje Š. samo odlično balansira između Babinih želja i svoga opstajanja. On je sebi prevažan i bitan tako da mu je važnije biti ravnatelj nego učiniti pomak u kulturnoj ponudi, a sa svojim skučenim pogledima teško on može nešto pomaknuti, jer bi ga to moglo koštati, a zicer se ne zamjera.

 8. Čini se da uskoro dolazi vrijeme podnošenja računa? Mnoga se dobra pitanja postavljaju. Baš da vidimo hoće li biti odgovora. Čudi me izostanak reakcija nekih viđenih “intelkektualaca” koji se inače ne libe komentirati znatno manje značajne i zanimljive teme.

 9. Prvo sam pomislio kako se radi samo o napadu na neke istaknute brodske pojedince, a onda sam shvatio da je to izgleda dio uređivačke politike: udri po svima koji su ikada išta dobroga za Brod i u Brodu napravili. Shvatio bih da se radi o nekakvoj antielitističkoj orijentaciji, ali ovdje se udara na skromne i samozatajne ljude koji daju sve od sebe kako bi stvari u Brodu što bolje funkcionirale. Pa zar i po g. Špiceru? Imate li nekog boljeg na umu?

  1. Svrgnuti, Špicer is the one! Nema boljih na vidiku! Ali, uz nabrojane korekcije koje su izrekli autor i komentatori.

Odgovori