Hrvatski katolički talibani

talibanioccupySB
Crkva se općenito našla u šizofrenom položaju, pa se našim hrvatskim vjerskim vođama učinilo najlogičnije iz toga se iskopati talibanizmom. No, referendum u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje na svijetu neće promijeniti ono što se u stvari događa: Crkva je sama sebi iskopala jamu u koju sve dublje upada. Stvari su krajnje jednostavne. Crkva se nakon progona kršćana, od vremena kada je etablirala svoju državnu poziciju u Rimu, uvijek vezivala uz vlast. Dobro im je to funkcioniralo sve donedavno kada se vlast, a ona je uvijek predstavnik krupnog kapitala, počela sve više priklanjati novoj tendenciji- globalizaciji.

Već je tu crkva počela gubiti uporište, no kad se taj multinacionalni ili bolje rečeno anacionalni kapital počeo širiti po cijelom svijetu, brže i jače od bilo koje religije, te se počeo vezati sa znanošću, koja s religijom nikako ne može biti u istom džaku, postalo je jasno da se urušavaju i tonu od sile koju su sami na neki način stvorili. Usto, pojavljuju se vlasti koje to shvaćaju, te prikriveno (konzervativne) ili otvoreno (liberalne) pokušavaju svoje države sekularizirati, jer uviđaju kako religije i crkve postaju nešto poput slijepog crijeva, nepotrebnog privjeska, desnog smetala.

Dakle, crkva koja je stoljećima bila de facto vlast, te je kao takva podržavala kapital, nije predvidjela da će se taj kapital globalizacijom i vezom sa znanošću jednog dana neizbježno okrenuti protiv crkve i religije. Ova talibanizacija je ustvari zadnji trzaji umiruće nemani te se ne treba toliko oko toga uznemiravati. Želimo li zadržati ovakav kapitalizam (a sve govori da želimo), morat ćemo se odreći religije i vradžbina.

Uvidio je to mudri Ratzinger, i sam veliki podupiratelj kapitala, ali još veći podupiratelj Crkve, te se odlučio povući i dati prostora onome koji priča neke malo drugačije priče, iskonske, na Isusu utemeljene priče, priče koje su ustvari socijalne i demokratske, tolerantne. Neka spasi ono što se spasiti da. Novi papa Franjo pokazuje da je vatikanski vrh shvatio da više ne ide onako kako je do sada išlo i da mora pokazati narodu novo lice Crkve. On Crkvu želi ponovo odvojiti od prizemnog, materijalnog i podići ju u više sfere duhovnog i humanog. Nisu to, na žalost, shvatili ni prihvatili kaptolski velikodostojnici, te sa svojim talibanskim potezima praktički „miniraju“ u Hrvatskoj ono što Franjo nudi po svijetu. Markićka i slični u stvari rade protiv Vatikana, ne stoga što bi Vatikan podržavao homoseksualce i njihova prava, nego zbog toga što Vatikan trenutno propagira karakter tolerantnog nevinog janjeta, a ne agresivnu egzorcističko-inkvizicijsko katoličanstvo.

from sb underground

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Već sam pomislio da se se neko od autora portala neće oglasiti o tome tko stoji iza miniranja nastojanja papa Franje. Ako je vjerovati don Grubišiću Opus Dei stoji iza referenduma o braku.
  Ovaj svijet je naivan i jadan, a smatra se bogobojaznim i domoljubnim. Čista glina za crkvene ruke.

 2. Na Kaptolu su zaokupljeni “dvorima od onixa” pa im treba malo duže dok dođe od guzice do glave.

 3. Novo lice crkve otkako je došao papa Franjo? Occupy, sve je to šminka, a lice je isto!

 4. Radi li se o masci, ušminkanom ili stvarnom licu teško je reći. Možda bi o tome najbolje mogli reći dobri poznavatelji vatikanskih prilika, prvenstveno oni koji znaju što se događa s vatikanskim financijama. No, gledajući Franju kao poruku, ona je u svakom slučaju višestruko neporecivo dobra. Hoće li to nagnati neku ovčicu u tor ili neće, nije toliko bitno, bitno je da se šire dobre vrijednosti, dobre vibracije i tolerancija. Bitna je ljubav. Koliko god i osobno bio protiv nekih aspekata religije, naročito ako se ona shvaća talibanski, neporecivo je i da ona ima cijeli niz izuzetno kvalitetnih poruka.

 5. Uhh što je dobra ova željka. Taman kalibar za mene.

 6. junače vidi samo kako te gleda..mislim da te želi poljubiti 😀

 7. Naravno da nisam izašao i neću. Užasno niska izlaznost pokazuje što većina ovog naroda misli o ZA i o PROTIV, a najviše što misli o ovoj jogurt revoluciji. Premoćna pobjeda normalne Hrvatske od 75 do 80%. Jasna poruka primitivnim ciganima (ne Romima), ako ju žele čuti. Naravno da će nakon objave rezultata svi biti pobjednici.

 8. Milion je milion…vidiš kako lijepo broje…to su jedino i naučili…http://www.youtube.com/watch?v=Q5ImMLIdTc8

 9. Ljudi dragi, čemu tolika buka oko referenduma!

  Šta nemate drugih problema u životu?

  Tko kaže da su homoseksualci ugroženi i diskriminirani ako
  je brak zajednica života muškarca i žene?

  Pa čudno je da oni toliko liberalni traže za svoja partnerstva nešto toliko tradicionalno kao što je brak!
  Proturječni su sami sebi.

  Pa regulirat će se njihova prava i zajednice života na druge načine.
  Kao što čujemo, već je u saborskoj proceduri zakon.

  Više pameti i miroljubivosti svima bi dobro došlo!

  A šta bi mi bez naše Crkve?

  Kritika dobro dođe ali budimo realni i sagledajmo široko da je Crkva i sveta i grešna ali je jako, jako potrebna.

  Ispada, na žalost, da mi u svijetu puno puta moramo službene crkvene osobe svojim primjerom podučavati o velikodušnosti, dobroti, miroljubivosti, poniznosti, skromnosti, OPĆOJ KULTURI ( ukratko: o ljubavi ).

  Pozdrav svima!

Odgovori