Derventski vašar stigao u Brod

Otvorenje Colosseuma

occupySB

“Jeftino dam samo da prodam!”, “Praseće i jagnjeće pečenje, hladno piće, orkestar s umetnicom!”, “Ringišpil rajo, ringišpil. Nagradna vožnja za najbolje izbacivanje!”, “Farmerke, original farmerke!”, “Čujte i počujte. Neustrašivi Pejo motorom po zidu smrti!” raspoznavale su se nekad, kroz vrevu i žamor reklame prodavača i vabitelja ozarenih posjetitelja čuvenog Derventskog vašara. Pogledate li gornji link, vidjet ćete “blago” prilagođene činjenice, ali brojne slike na tom i drugim web sjedištima dovoljno govore same za sebe. Nekada u stara vremena, kada smo svega bili željni ili čak i u doba mračnog socijalizma, ljudi su masovno hitali na čuveni vašar, željni razonode, šarenila, kiča, opuštanja, a neki dakako i zbog zarade. Reklamne poruke i pozive izvikivali su prvotno grleni prodavači, nakon njih dobošari, s razvojem tehnike počeo se koristiti megafon pa sve do današnjeg razglasa.

Slavonskobrodska gospoda odvajkada su zazirala od ovog nedalekog nam eventa, ali se zato običan puk, a posebno onaj njegov dio porijeklom iz Bosne, uvijek rado zapućivao na ovu feštu. Tako je bilo sve do nedavnog rata, nakon kojega ovdašnje stanovništvo ne odlazi ni približno masovno na čuvenu tradicionalnu priredbu. Kažu oni koji su posljednjih godina bili da se sve nekako promijenilo, druga su vremena, drugi organizatori, nije to više to. I jasno, kada nečega na što ste navikli više nema, rađa se želja i potreba, postajete frustrirani.

Koliko je taj naš puk željan vašara, pokazalo je i nedavno otvorenje City Colosseum centra u Slavonskom Brodu. I nije se samo puk zaželio cirkusa, jedva su ga dočekali i neki naši najviđeniji prvaci. Samo kod nas je sve to puno uglađenije i modernije. Ulogu zastarjelih dobošara preuzeo je sa svojim portalom medijski mag Jerko Zovak, a ulogu prvog meštra ceremonije, alaj-čauša ili barjaktara sam gradonačelnik Mirko Duspara, samo za ovaj put u iznimno dobrim odnosima sa Županom. Bilo je tu, kao i na originalnom vašaru, dakako zbog svima razumljivih razloga daleko prije Velike Gospe, pazara, zabave, pića i meze, doduše ne one s ražnja nego još bolje, prave američke, kako i dolikuje naprednim vođama naprednog naroda. U silnoj gužvi, frtutmi, stampedu ne vidjeh jesu li oni ili šef Nermin uopće doveli svećenika da blagoslovi šoping.

Ponovo su nepogrešivo alkar Mirko i njegov dečko Jerko pogodili u sridu, pronicljivo prepoznavši na što se raja pali i što će ih oboriti s nogu. I doista, nema veze što su im džepovi prazni, na računima minusi, pohrliše građani svi kao jedan za trojicom amigosa u ljepše i bolje sutra.

from sb underground

 

1 comment

  1. Čini mi se da je vašar puno ranije stigao.

Odgovori