Deparazitiranje

metamorphosisc
occupySBSvima nam je pun klinac javnih i državnih službenika. Nakotilo se brate tu svega i svačega. Posudit ću nečiju (možda čak i svoju metaforu) kako se po slojevima zapošljavanja podobnih djelatnika, poput geoloških slojeva u stijenama, mogu pratiti izmjene pojedinih stranaka na vlasti. Pustimo po strani sada što su naši zahtjevi za državnim uslugama takvi da želimo kvalitetno i gotovo besplatno školovanje i zdravstvenu skrb, a neki bi i socijalnu državu s kvalitetnim obrambenim i policijskim snagama.

Nekima je sva ta žgadija jedno te isto, no, ipak treba dobro razlikovati javne i državne službenike od službenika lokalne samouprave (općina, gradova i županija). Dok se kod zapošljavanja u školama, bolnicama i kojekakvim državnim agencijama i uredima još donekle i drži nekih kriterija, kod zapošljavanja lokalnih službenika kriterija gotovo da ih i nema ili su krajnje fleksibilni. Primanja i plaće tih službenika su također izvan svih ostalih mjerila pa nije rijetkost da nekakav lokalni šerif ima plaću veću od ministra. Nije da su nam ministri baš zaslužili svoje plaće, ali pogotovo to nije većina načelnika.

Začudo, mada su dosta česti i glasni povici na državne i javne službenike, povika i zahtjeva za dovođenjem u red lokalnih službenika gotovo da i nema. Gotovo sve stranke u predizborno vrijeme najavljuju smanjenje jedinica lokalne samouprave, definiranje čvršćih pravila za zapošljavanje te dovođenje njihovih plaća u ravan s ostalim „ne-realnim“ činovnicima, nakon izbora, koga god odabrali, to redovito izostaje. Nikome čak ne pada na pamet niti „outsourcati“ bar dio poslova koji se obavlja u jedinicama lokalne samouprave. Treba li spominjati da gotovo svaki načelnik neke minijaturne općine ima službeni automobil, tajnicu, računovođu, a neki čak i PR-a ili glasnogovornika.

Zbog čega dakle građani ne inzistiranju na ispunjenju navedenih obećanja. Velika većina uopće i ne razumije ustrojstvo hrvatske vlasti i birokratskog aparata te misle da će se „autkurcanje“, „spinovi“ i ostala čuda nekim automatizmom primijeniti i na lokalne službenike. Opet, tome svojim dimnim bombama i zavjesama dobrano pridonose i mediji koji djeluju kao glasnogovornici službene politike ili krupnog kapitala.

Da je tomu tako provjerimo samo primjenjujući jednostavnu logiku na Hrvatsku udrugu poslodavaca, koja se redovito buni protiv „prevelikog“, a ne toliko protiv neefikasnog hrvatskog birokratskog aparata. Primijetimo također kako se oni gotovo nikada ne bune protiv jedinica lokalne samouprave, niti traže smanjenje njihova broja i uspostavljanje visine njihovih primanja sa ostalim „ne-realnim“ službenicima.

Nadalje, buneći se protiv prevelikog zapošljavanja u „ne-realnom“ sektoru, hupovci istovremeno traže smanjenje prava radnika u realnom sektoru, „fleksibilizaciju“ zakona o radu i još manju zaštitu svojih radnika. Ne bi li logika trebala biti obrnuta: ako želim manje zaposlenih na „sisi“ onda se radnička prava na „sisi“ trebaju smanjivati, ali se istovremeno trebaju drastično povećavati radnička prava u realnom sektoru, kako bi se privuklo što više djelatnika sa „sise“ u realni sektor? Vidimo da poslodavci djeluju protivno logici te zahtjevima za „fleksibilizacijom“ radnih zakona u stvari čine to da će još više radnika zazirati od zapošljavanja u realnom sektoru. Kao da i bez te fleksibilizacije nisu već poslali vojske radnika na biroe za zapošljavanje?

Sve ovo dodatno razotkriva jedan ključni, sada već stari hrvatski problem: krizu upravljanja. Hrvatski poslodavci ne cijene svoje radnike, iako svakog početnika u teoriji upravljanja i poslovanja uče kako su radnici najveći kapital poslodavca. Zašto se onda naši poslodavci ponašaju suprotno tomu? Kao prvo, nisu sposobni dobro odabrati kvalitetne radnike prilikom zapošljavanja, a kao drugo, želja za brzom zaradom i sumnjivi načini dolaska do kapitala ili pak cijelih poduzeća, omogućavaju im da se koncentriraju na veliki profit od prodaje pokretnina i nekretnina, jer i sami znaju da nisu u stanju uspješno voditi tvrtke koje doista stvaraju dodatnu vrijednost. Onda im dobri, kvalitetni i korisni radnici u stvari i ne trebaju pa samo gledaju kako bi ih se što jednostavnije i jeftine riješili.

Još uvijek čekamo neku smislenu politiku koja bi konačno definirala gdje bi u stvari trebali biti angažirani najbolji zaposlenici u Hrvatskoj: u realnom sektoru kako bi potaknuli stvaranje novih dodatnih vrijednosti pri čemu ćemo se onda pomiriti da će u javnom sektoru biti zaposlen „drugi ešalon“ radnika, onih koji svojom kvalitetom nisu zadovoljili kod kvalitetnih poslodavaca ili ćemo kvalitetnije zaposliti u javnom sektoru kako bi što efikasnije iskoristili sredstva koja nam pruža EU, a realnom sektoru prepustili one koji baš i nisu zadovoljili visoke kriterije nužne za rad na EU projektima. Samo naivni misle da imamo dovoljno kvalitetnih za obje strane. Paralelno s time, treba pristupiti studioznom i na čvrstim mjerilima uspostavljenom uvođenju reda u sve državne službe i to kako po pitanju broja, tako posebno po pitanju efikasnosti istih tih službenika.

 

from sb underground

 

48 comments

Skip to comment form

 1. Citiram poantnu rečenicu:
  Paralelno s time, treba pristupiti studioznom i na čvrstim mjerilima uspostavljenom uvođenju reda u sve državne službe i to kako po pitanju broja, tako posebno po pitanju efikasnosti istih tih službenika.

  Tko treba pristupiti? Oni koji produciraju nered u svojim političkim strankama? Oni nisu u stanju organizirati vlastito efikasno funkcioniranje, a kamoli poraditi na uređenju države. Nažalost, državni sustav bez stranačkih strategija ne funkcionira. Ne može se reformirati “viši” sustav, ako ga ne uređuju podjednako dobro ustrojeni. Talačka gabula je to u koju je upala država i cjelokupno društvo. Doda li se svemu odsustvo volje… dugo RH neće pronaći izlaz.

  1. Popac – slažem se u potpunosti. Nesređeni ne mogu uvoditi red. No nemamo sređenih. Provođenje reformi od strane nesređenih, ustvari je unošenje dodatne zbrke i nepravde u sustav.

 2. Zaista, kako Occupy piše, u zapošljavanju lokalnih činovnika kontrole nema. Npr, u brodskoj gradskoj upravi zapošljavaju se referentići po babi, rijetko po stričevima esdepeovcima. Oni se zapošljavaju po javnim poduzećima isto kao činovnici. Glomazna uprava je troma i neefikasna. Ali se zato od strane babe i nejgovih predatora lako kontrolira. Ma neka ih je 1 000, ali da se ne plaćaju. A plaćaju se itekako.

  Treba se prisjetiti i županije i 6 novoprimljenih činovnika po kriterijima podobnosti. Da show bude veći Marušić je organizirao namješteno testiranje.

 3. Ništa novo nije u tekstu rečeno. Kvalitetnih radnika ima, ali kvalitetnih poslodavaca nema, niti će ih, u sveopćoj korumpiranosti, još dugo biti, stara priča o govnima koja uvijek plivaju na vrhu i sve što valja onečišćuju . I onaj Kunst je krenuo od radničkih prava, pa zaplivao na vrhu kanalizacije, živi primjer prijetvornog karjeriste. A i najglasniji borci protiv parazita i parazitiranja u poglavarstvima i županijama su samo roba na tržištu, čim uvale sebe ili nekog svog u parazitska legla, prestaju cvrčati i mijenjaju ploču. Deparazitiranje se, na žalost, može provesti samo drastičnim metodama, općom društvenom pobunom i temeljitom dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom.

  1. Na žalost, koliko god sve skupa neefikasno izgledalo i bilo, razoriti sve i poravnati sa zemljom pa graditi od početka bi trajalo dugo, dugo, dugo uz neizvjestan ishod. Stoga nitko i ne preuzima takve korake. Znam da obespravljenima to nije neka utjeha, ali napredak je spor i može biti samo evolutivan, nikako revolucionaran.

   Mislim da uvođenje novih tehnologija može tomu dosta pripomoći. Priča s eGrađanima je sada malo osramoćena, ali to je u biti jako dobar projekt. To što se nisu sjetili da nam najviše trebaju dokumenti za djecu ne znači da treba sve stornirati i baciti u kantu za smeće, već popraviti taj propust.

   Struka zaposlena na “sisi” je odradila super posao, a sada je red na političarima da efekte ušteda koje je moguće ostvariti s tim sustavom doista i provedu u praksi. Do sada se to nije događalo. Zaključak: niti jednim outsourcingom se ne bi za tako malo novca napravilo tako puno u informatizioranju državne uprave. Za to su zaslužni ljudi zaposleni na sisi koji za relativno male plaće rade čuda. (isto vrijedi za državnu maturu i ostale slične projekte). No, jesu li oni polučili ikakve realne uštede, ovisdi isključivo o političarima koji posljednji odlučuju.

   Stvarno, nitko nije komentirao projekte poput državne mature, koji su odrađeni u okviru redovitih plaća (nešto malo je uloženu u opremu na kojoj se projekt razvijao), a koji bi kod privatnih tvrtki koštali kao Sv.Petra kajgana – astronomski puno.

   @kruno – mislim da griješiš. Ima jako puno kvalitetnih poslodavaca, ali o njima mediji ne govore. Uglavnom se potenciraju loši primjeri što je i prirodno i potrebno. Biti dobar poslodavac nije humanitarna kategorija, već nešto što bi se trebalo podrazumijevati samo po sebi.

   1. Kako ti dobri projekti, kao što je e građanin, u praksi izgledaju, najbolje se vidi na primjeru FINE. Umjesto da se uvođenjem internetskog platnog prometa i elektronskom dostavom obrazaca smanji broj šalterskog i administrativnog osoblja, smišljaju se nove obveze i davanja mastodontu, kako bi isti opstao. Pa sad za svaki k moraš ići u Finu i nešto im plaćati, po certifikate, verifikacije, zbog nasilnih ovrha, blokada i odblokada, kojekakvih nagodbi, zaštićenih i nezaštićenih računa, da ne govorimo o neuspjelim projektima “regos” ili “hitro hr” kojima su godinama maltretirali građane i opravdavali svoje postojanje. Ono što bi u drugim zemljama bez problema radio servis od tri čovjeka, kod nas nije dovoljna ni puna zgrada službenika, majstori smo u osmišljavanju parazitiranja. A tek KOMORE kojima uredno mjesečno plaćamo nerad i parazite koje nikada nećemo ni čuti ni vidjeti.

    1. Ma primjera ima milijun. SVe gori od goreg. Evo jednog bisera. Država je u nekoliko navrata na nekoliko načina kupovala programe za praćenje poslovanja knjižnica i potrošeni su strašni milijuni (koliko ja znam nekoliko stotina) na pazi sad:

     vlastitu izradu
     outsourcanje
     nabavu od domaćih isporučitelja
     nabavu oid stranih isporučitelja

     i nikada niti jedan nije zaživio. Većinom se i dalje koristi prastari Crolist od jedne domaće tvrke, a svi spomenuti silni milijuni su nestali u vjetar.

     Imaš pravo, ali ima još jako puno loših, ali ponekad i ponegdje čak i dobrih primjera pa se ne može generalizirati. Što naši “stručnjaci” znaju zakuhati, to ni četri hrvatska naroda ne bi pokusala.

     Svojedobno sam došao u jednu malu brodsku tvrtku (naše tj. gradsko vlasništvo) koja je grcala u dugovima, a jedan naš agilni poduzetnik se fino izautkurcao – uzeo je oko 250 tisuća kuna za dva računala i jadni knjigovodstveni program. Vjerojatno su on i njegov dobar prijatelj direktor te tvrtke mislili kako se ta sića na višemilijunske dugove neće ni primijetiti. I bili su upravu. Danas nam on često zna držati lekcije o moralnosti i o tome kako je vrstan poduzetnik.

     1. “Svojedobno sam došao u jednu malu brodsku tvrtku (naše tj. gradsko vlasništvo) koja je grcala u dugovima, a jedan naš agilni poduzetnik se fino izautkurcao – uzeo je oko 250 tisuća kuna za dva računala i jadni knjigovodstveni program. Vjerojatno su on i njegov dobar prijatelj direktor te tvrtke mislili kako se ta sića na višemilijunske dugove neće ni primijetiti. I bili su upravu. Danas nam on često zna držati lekcije o moralnosti i o tome kako je vrstan poduzetnik.”

      Paradigma shvaćanja “dobrog” gospodarenja na hrvatski način, plus ogavni cinizam i dociranje “uspješnih” ljudi i “gospodarstvenika”. Jedan pošteni poslovnjak ni za par godina vrijednog rada ne može zaraditi toliko koliko prljavci zarađuju jednokratno na takvim dilovima.

     2. @Bludisa – ispravak krivog navoda – ako si mislio na mene. O moralnosti još i mogu pričati (kao i svatko od nas) ali da ću reći da sam vrstan poduzetnik, to nikada. Jednostavno to nisam. Poduzetnik sam koji još nije propao i vjerovatno, ako ne napravim veliki gaf, i neću do kraja 2015. A poslije toga ćemo vidjeti.

      A čitava priča koju spominješ je dosta bizarna. Tipična poduzetnička. Na požeškom području su se na krivaju(a gdje drugo) sreli uspješni PŽ privatnik i direktor našeg gradskog poduzeća koji je bio početku drugog mandata. Naš direktor se potužio PŽ poduzetniku na brodske informatičare kako će ga oderati u idućih 5 godina za cca 5M kuna a. On tih para nije imao a posao je morao odraditi. U tom trenutku je moja tvrtka surađivala s PŽ tvrtkom (za tri godine smo zaradili 50 K DEMa, naglasak zaradili). PŽ poduzetnik nas je preporučio kao brodsku inf tvrtku da ponudimo svoje rjbešenje za komercijalno-knjigovodstvenu problematiku. Umjesto rješenje s 8 ljudi kakvo je nudila konkurencija, mi smo ponudili rješenje od 2 njihova i dva naša čovjeka(naši ljudi ukupno za 5000 kn mjesečno). Umjesto avansnog plaćanja mi smo nudili plaćanja kompenzacijama cesijama. I bla, bla, bla. Posao je što se nas tiče bio gotov za 4 godine i umjesto 4,8 M kn troška ta gradska tvrtka je nas platila 240 K kn a svoje ljude 480 K. S njihovim tadašnjim direktorom nisam prijatelj niti se posebno družim. U te 4 god suradnje smo popili par pića a od mene je dobivao butelju vina za novu godinu.

      Što se tiče informatičkog rješenja? Ponuđeno je za stepenicu više nego što su nudile tadašnje inf tehnologije. DFozvoljavam da su za tebe to bila jadna rješenja i imaš pravo na svoj stav, ali dozvoli i meni kao poduzrtniku da mogu ponuditi nešto konkurentno, investitoru prihvatljivo a da ga nisam podmitio, da nisam njegov prijatelj (za prijatelje radim besplatno), da nisam njegov ljubavnik ili njegove žene ili što već ljudima padne na pamet. 6 mjeseci smo se naradili kao majmuni, a poslije, kada se stvar uhodal, manje od 5 sati mjesečno.

      Mislim da sam to već pročitao u jednom od tvojih komentara, ali ću ipak ponoviti. Do kada ćemo pričati o prošlosti. Ajmo već jedmo početi pričati o budućnosti. Btw, da ne pričamo o oblacima. Ajmo pričati o BSC-u i EFQM-u. Mislim u informatičkom smislu i jadnim inf rješenjima.

      1. 2025 – o kada bi to bio samo jedan čovjek, jedan posao. jedan račun, jedna tvrtka. Ako si se ti već prepoznao – dobro, ali nije spomenuti ni po čemu poseban niti usamljen.

       Ajmo radije neki drugi primjer. Jednom drugom prigodom brat gorenavedenog direktora dao je nalog svim školama u županiji kako trebaju uvesti razglas. Znate ono, sviranje himne i često emitiranje super važnih poruka kakva je uostalom i praksa po našim školama 🙂

       Elem, par računalnih zvučnika koji brat bratu koštaju 30-60kn jedan naš brodski dovitljivi poduzetnik razdvojio je pa prodavao kao vrhunske zvučne kutije po 750kn komad. Doduše, napravljen je maleni limeni nosač. Kako koja škola, rijetko je gdje bilo manje od 25-30 komada pa računajte. Miks pult i kazetofon model sa tržnice naplaćeni su 25k kuna. Kada sam pitao ravnatelja zašto to dopušta, samo je slegnuo ramenima i rekao – ionako će to županija platiti. Netko je sve skupa i prijavio, no nije se dogodilo ništa osim što su naglo prekinuli s uvođenjem razglasa. Par mjeseci kasnije, uspješni poduzetnik je pobjegao iz Broda i još se nije vratio 🙂 Naravno, ne zbog ovog posla, nego jednog mnogo ružnijeg.

       Sve u svemu, pričati nekome o uštedama na čistačicama i domarima dok se događaju ovakve rabote, vrhunac je licemjerja.

       Ne moramo više o prošlosti, možemo i o sadašnjosti. No, što se uopće promijenilo? Evo, relativno nedavno, u jednoj “našoj” poznatoj tvrtki nakon što su uveli vrhunsko informatičko rješenje, virmane ponovo pišu rukom.

       Pogledajmo one ružne plave gelendere na Glogovici. Planira se light-show na mostu. Svakodnevno plaćamo razna čuda moderne tehnologije, neke i po nekoliko puta.

       1. Sve je to kriminal. Babo je shvatio, ali ne shvaćaju oni koji trebaju nadzirati njegove poteze. Esdepenjare imaju veliku odgovornost za to, ali badava kad imaju i putra na glavuđi.

 4. politički podoban šef obično bira podanike prema svom rangu, tada prestaje kreativnost, sposobnost i učinkovitost

 5. Izabranici naroda se mijenjaju, a činovnici ostaju kao čuvari vatre. Oni znaju tajnu kako se vatra održava i prenose ju izabranim pridošlicama. U znak zahvalnosti nitko ih ne dira. Treba znati kako se upravlaj s nemani koja se zove DRŽAVA. A to činovnici znaju. Tehničari.

 6. Bludiša takve ustanove vode limari krovopokrivači i ti se čudiš

 7. WRONG slažem se
  podobni i poslušni stručna sprema NIJE BITNA. Završio u Tuzli ili Orašju ili Zagrebu nije bitno samo da si podoban i kakva je to
  razlika na prošli sistem mali pomak imamo umjesto jedne dvije stranke

 8. Sticajem okolnostiv G. KUNSTA znam osobno i ne ponosim se s tim od dvora
  do
  dvora
  nigdje takvog lopova

 9. Bez obzira na sve zloupotrebe u državnoj i lokalnoj samoupravi, koje dakako treba ispraviti, ukidanje brojnih jedinica lokalne samouprave bi dodatno ojačao umiranje manjih sredina. Ukidanje broja Županija bi pogodilo gradove u kojima su njihova sjedišta a država bi se dodatno centralizirala što bi pogodovalo Zagrebu. Slažem se da ljudi koji rade u tim ustanovama nisu primjer efikasnosti ali neka se barem dio novca od poreznih obveznika vraća u Brod.

  1. Ako bi smanjenje broja broja jedinica lokalne uprave i samouprave dodatno ojačalo umiranje manjih sredina, rješenje nam je pred samim nosom. Povećajmo njihov broj!!! Zaposlimo još mediokiteta po općinama i županijama! Kvantiteta je, dakle, bitna, a ne kvalitta (programa, vizija, ljudi,,,). Svi ti činovničići i šarafi u mehanizmu države koja se rasprostire lokalno su paraziti kojim se pogoduje u znak zahvalnosti, jer su se povijesno istaknuli. A njihov stvarni, dnevni i općesuštinski doprinos je parazitiranje.Ne, parazitima u atomiziranim sredinama, DA regionalizmu.

  2. Građani ne ostvaruju gotovo nikakve usluge u svojim općinama (pričam o manjim jedinicama, mada ni kod većih nije bolje). Općine koje nemaju dostatan proračun, ne pišu EU projekte, tu i tamo nešto asfaltiraju i uglavnom stvaraju dugove, nemaju nekog razloga za postojanje. Bolje da se priključe nekim većim ili nekoliko malih da se spoji u veće i da zbroje svoje sadašnje proračune, ali i smanje troškove ljudstva: 1 umjesto 5 tajnica, 1 umjesto 5 auta itd…. Možda bi onda bile u stanju napraviti nešto smisleno i korisno za svoje građane. Ovako samo služe kao filijale za deponiranje stranačkog otpada i podizanje razine korupcije. Pogledajte samo što su radili u nekim našim selima sa plinom i ostalim glupostima. Katastrofa.

  3. Pravo je pitanje što dobivamo odbacivanjem sadašnjeg načina funkcioniranja lokalne uprave. Ako se odreknemo većeg broja županija i općina, a ne dobijemo ništa zauzvrat, ostat ćemo u još lošijoj situaciji od ove. Dok se problemi zapošljavanja ne riješe na drugi način dilema je jednostavna. Hoćemo li poreznim novcem iz cijele Hrvatske zapošljavati parazite samo u Zagrebu ili ćemo ih zapošljavati i kod nas ? ja mislim da je druga opcija ipak bolja.

   1. Posebno ako krenemo od pretpostavke da u Zagrebu sjede ljudi koji će zapošljavati parazite i kojima nije do ravnomjernog razvoja Hrvatske. Gledajući sve vlasti do sada, ti si definitivno u pravu.

 10. Lokalna gradska uprava je ogromna zahvaljujući svim zaposlenima za vrijeme babine vladarine, sve odreda iz njegove udruge i stranački njemu odani. Zato ih i ima puno i loše rade tj. ne znaju raditi. Ima puno istine u ovom članku, i dok se ne bude radilo i mjerila kvaliteta nego se gleda nacionalnost i politička podobnost tako će biti na svim nivoima. Na žalost drugi portal proziva županiju a ono što se radi u gradskoj upravi daleko je iznad svim priča, tamo se zapošljavaju na dernecima preko Save, kao kada se zapošljavala pravnica koja se sada treba vratiti sa porodiljnog, ali na njenu žalost i njenog oca, od pečenja janjetine došlo je do otvorenog sukoba pa pravnica više nije podobna. Sada su po zgradi zaposlene tetkine kćeri, djeca od brata, bartolovačka linija i žeravačka linija. Nego, malo i ozbiljnosti: babo se nada da će Mandžukić ponovno prijeći iz Bayerna negdje dalje. Prilikom toga novoga transfera NK Željo bi dobio svoj postotak. Kod zadnjeg transfera sjelo je 98.000 Eura na Željin račun, predsjednik kluba je bio babo, pa se sada neki pitaju gdje su sjeli Euri. Zar nije dovoljno od ugostitelja ?

  1. Bobice, babo nije babo, on je očuh Slavonskog Broda. Zlo koje ima ljepljive ruke. Sve što takne uzme dio za sebe. Kolikim je samo ljudima oduzeo dostojanstva.

   A, opet, svi nešto seremo, a dokaza nema. Ispada da je babo dobročinitelj koji radi za plaću. Veliš 98 000 eura je sjelo, a ne znaš gdje ili kome?

 11. A zato mi Brod plinu moramo plaćati i potrošene i nepotrošene kalorije, najskuplje u Hrvatskoj, i rate za grijanje velike ko prosječna penzija, može vas biti sramota zbog vaših prljavih rabota. A babo samo trlja ruke i muze li ga muze preko svojih namjesnika gradsku sirotinju. Slijedi li zbog ovakvih pizdarija novo povećanje računa za grijanje?

  1. Alkar @Hugo – u ništa. Informatički stručnjak Bludiša je zaboravio napisati da je taj poslovni događaj bio prije 15 godina kada distributer plina u Brodu nije bio Brod plin nego Toplina. Jednostavno si se upecao na njegov mamac kao – so… čistačica (uz dužno poštovanje tim ljudima). Moj posao u Brod plinu je bio je na rok i tako je odrađen. Uz dogovorene i odrađene parametre s jedne i druge strane. Što je poslije mene radio Bludisa sa svojim frendachima sa strojarskog faxa i poduzetnikom Pudićem neka priča Bludisha. Uz put ti može odgovoriti i koliko su njihova rješenja utjecala na cijenu m3 ili kalorije plina. Moje rješenje je utjecalo na cijenu tvog priključka ako si plin uvodio krajem 90-tih. I u znak starih dobrih vremena ako mi se javiš platiti ću ti ratu plina. Kad hoćeš.

   I za kraj. Nisam problem ja i moje rješenje u Brod plinu od prije 15 godina. Problem je za Bludisu auskurcanje čistačica. Između ostalog se sam Bludisa razotkrio drugim svojim upisom. Salonski socijalist, revolucionar i lažni poduzetnik – Bludisa. Baš me zanima tko je tu licemjer? Na konkretna informatička pitanja (o BSC i EFQM-u) ni trc.. Nije bitno što je Ocupy otvorio konkretnu temu(upravljanje), bitno je gdje Bludisu svrbi.

   1. Ponavljam pitanje. Slijedi li zbog malverzacija, korupcije i šlamperaja u GRADSKIM tvrtkama POSKUPLJENJE REŽIJA osiromašenim građanima????

    1. @Hugo – odgovaram ti protupitanjem koje je vezano uz moj angažman s gradskom tvrtkom. Da li te netko prisiljavao da kupiš plinski priključak? Ja sigurno nisam. A kad si se već zahebo, isključi se. Pomiri se već jednom s tim da nema besplatnog ručka. Pij guzo, plati guzo.

     1. Ne tiltaj s bedastim frazama, HOĆE LI ZBOG VAŠIH GADOSTI OPET POSKUPITI REŽIJE??????????????????????

      1. Frajeru ajde oladi. Dernjaj se na svoje ukućane. Dok sam u zadnja tri mjeseca napravio 12K ino km, ti si bivao svakom loncu poklopac na sbperiskopu. Sada imaš obraza mene prozivati. Što hoćeš? Da ti ja plaćam komunalije? Ne plaćam ih svojoj djeci više.

     2. Tvoje privatne ljigice kojima zasipaš portal me ne zanimaju, ni tvoji ino i tuzemni kmovi s kojima se hvališ, ni snaga tvog džepa o kojoj stalno pretresaš i želiš impresionirati, zaboli me moj k(m) za nju, sve to što pričaš samo služi kamufliranju onog o čemu NE pričaš, a to su gadosti koje se tiču puno više džepova nego što su to samo moj i tvoj. (Ovo je replika samo za tebe. A i velika slova su BIG FOR YOU)

   2. Imenjače, na žalost ne klika mi ništa što spominješ. Jesam li salonski socijalist – moguće, jesam li lažni poduzetnik – u Hrvatskoj sigurno – nisam si osigurao stranačko zaleđe. Za kratice koje spominješ nikada nisam čuo i ne znam što bi mi one trebale značiti. Ne kužim samo kako opet čistačice najebaše zbog nečega što se dogodilo jučer ili prije petnaest godina?

    Čestitam na stanjskim kmicama, nikada nisam rekao da ti nisi sposoban čovjek. Evo i naš Todor zarađuje naveliko devize po inozemstvu.

    1. Oooo,ho,ho,ho. Koja količina agresije. Krunine direktne i Draženove posprdne. Dečki, ne plašim vas se. Najobičnija galama da bi se sakrila svoja limitiranost. Urednik će uživati. Ne zamjerite ili zamjerite. Hebe mi se. Ovih 10-tak dana mi je milija macola pod Velebitom nego laprdati s vama dvojicom najobičnijih poklopaca. Svakako se još čujemo. Occupy, bez obzira što se s,tobom ne slažem u dosta toga, tema ti je za – 10.

     1. Komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva i urednika portala http://www.sbperiskop.net. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sbperiskop zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

 12. Sve češće na stranicama ovog portala pa i drugih brodskih netko sugerira da se okanemo prošlosti i okrenemo budućnosti ili “stvarnim problemima sadašnjosti”. Vjerujem da na razini Hrvatske to zdušno zagovara Todorić, a u Brodu npr. Ćosić i Bogović.

 13. Dobro kaže čoek, okrenimo se mi budućnosti a Uskok prošlosti.

 14. što imamo od prošlosti mrtve , lošu privatitaciju , lopovske stranke ,nedužne ljude koji su nastadali, Treba
  svemu tome stati na kraj..
  Donijeti zakone ali prave zakone o zločinima koji ne zastarjevaju o malverzacijama koje ne zastarjevaju i omogučiti barem našoj djeci da počnu bar malo živjeti a ne da im je percepcija da što prije odu u sad ili kanadu ili neku drugu destinaciju jer i oni počinju uviđati koliko je sve ovo trulo i kvarno iznutra ,.Osnova svega su zakoni i da su prilagođeni pravdi i radnom čovjeku a ne pojedincima koji vješto sve to koriste Korumpirano sudstvo i korumpirani sindikati su generatori svega ovoga .Tu treba tražiti ključ svega ,administracija koja je katastrofalna,Dvjestotinjak
  loših političara koji se jednostavno moraju ukloniti ili poslati u mirovinu sa 2500 k i točka ili remetinec. Svaki Dan izlazi sve veči prljavi veš i tako u nedogled.Sa druge strane godinama i naša krivica je golema jer na izborima nasjedamo na iste štosove stranaka i mislimo biti če bolje.
  Pa mi. imamo takve resurse kakve malo koja zemlja ima samo su potrebni novi neiskvareni ljudi koji če poštovati ovu zemlju i kako je nastala ,žrtve koje su dali
  život da bi mi živjeli u slobodnoj državi i i skloniti ljude koji su na vlasti kao neki feudalisti godinama. Evo mi u brodu znamo sve i šutimo da nema ovakvih portala bila bi šutnja još veća. Znamo točno tko i što se obogatio ,ukrao u ovo kratko vrijeme tko su lažni invalidi po brodu itd itd i šutimo

  1. izvrsno, milenijum

 15. DA i policija i uskok se trebaju pozabaviti svojim poslom ali ruke su im vezane politikom.Ranije smo pričali o vanjskom neprijatelju sad imamo pravu državu i bojim se da je nećemo sačuvati ovakvim načinom Sad smo več taoci nekih zemalja. Nas Slovenija Mađarska godinama zezaju otkačimo ih. I posvetimo
  se nama samima da ovoj našoj djeci ostavimo nešto. Kakav Mol Piranski zaljev gluposti.Ina je naša zaljev je naš

 16. “Ne bi li logika trebala biti obrnuta: ako želim manje zaposlenih na „sisi“ onda se radnička prava na „sisi“ trebaju smanjivati, ali se istovremeno trebaju drastično povećavati radnička prava u realnom sektoru, kako bi se privuklo što više djelatnika sa „sise“ u realni sektor?”
  Ova logika ti je u MP3!
  Ima nezaposlenih radnika, puno više nego što je podnošljivo i to kvalificiranih za “realni sektor”, a što su nezaposleni, sigurno nije zbog manjka radničkih prava.
  Onaj sa državne sisice, ne bi prešao u realni sektor niti pod prijetnjom oružjem, jer ne zna raditi, niti ne mora raditi više nego što želi. Koliko god se zajebavao na poslu, nema takvog frajera za šefa, koji će ga otpustiti, jer je zaposlen preko veze. Ako se slučajno nađe netko s jačim mudima, pa budalu otjera, hrvatsko sudstvo kretena vrati na posao i dosudi mu odštetu.
  I ti bi to u realni sektor!

 17. Daj molim te pročitaj što si napisao:

  “Onaj sa državne sisice, ne bi prešao u realni sektor niti pod prijetnjom oružjem, jer ne zna raditi, niti ne mora raditi više nego što želi. Koliko god se zajebavao na poslu, nema takvog frajera za šefa, koji će ga otpustiti, jer je zaposlen preko veze. Ako se slučajno nađe netko s jačim mudima, pa budalu otjera, hrvatsko sudstvo kretena vrati na posao i dosudi mu odštetu.”

  Upravo ono što sam i ja napisao – nelogično je koliko su ljudi na sisi predobro zaštićeni. I onda napišeš da su to gluposti. O jebem ti logiku.

  Obrnuto što se događa, prijatelju, je slijedeće: naši poduzetnici zapošljavaju rodbinu tipova na vlasti jer im ovi namještaju poslove. Kada bi radnička prava kod poduzetnika bila veća, onda bi on tri puta razmislio prije nego zaposli tupavog nećaka od dožupana, jer dožupan će otići, a poduzetniku će onda godinama ostati tupavi nećak.

  Ozbiljni poduzetnici, koji doista misle kvalitetno raditi, učinit će sve da zadrže kvalitetne radnike pa će oni pametniji i sami s njima potpisati dugogodišnje ugovore kako ih ne bi ugrabila konkurencija.

  Vrlo lako se definiraju i prepoznaju situacije kada poduzetnik više ne može plaćati nekog radnika ili kada mu on više nije potreban. Dosadašnji zakon o radu je opisivan kao jako rigidan pa su horde radnika vrlo lako završile na birou. Svi smo svjesni da je bilo jako puno situacija u kojima bi neki još rigidniji zakon spriječio možda i neke malverzacije nazovi poslodavaca. Oni koji su htjeli rasprodati nekretnine izuzetno su se lako riješili radnika. Ništa im nije smetao “rigidan” zakon. Da je taj zakon bio rigidniji, da su radnici imali zaštitu, zasigurno bi bile zaštićene i mnoge nekretnine mnogih privatiziranih tvrtki.

  Nadam se da je to sad jasnije. Doduše, ne moraš se s time slagati. Navedi nam za što se ti zalažeš i kako bi to funkcioniralo. Znači, ako ja pričam gluposti, slijedi da si ti za suprotno, odnosno za povećanje radničkih prava ljudima na sisi, a za daljnje smanjivanje prava zaposlenicima u privatnom sektoru.

  Inače, i u ovako sjebanoj državi postoje neke državne agencije i ustanove gdje država već sada ima velikih problema zadržati kvalitetne inženjere i ekonomiste. S plaćom od 5000 do najviše 8000kn oni postaju lak plijen banaka i drugih propulzivnih tvrtki (informatika, komunikacije, elektro i strojogradnja). Funkcioniranje pojedinih segmenata državne uprave tada jednostavno mora počivati na onima koje privatnici neće.

  Pustimo sada birokrate i pogledajmo jedan drastičan primjer: ako bi došao jak privatnik koji bi osnivao privatne bolnice i dobrim primanjima privukao sve kvalitetne liječnike, onda bi nas koji nemamo dovoljno love za privatne bolnice liječili oni koji za sobom imaju niz propusta i smrtnih slučajeva. Najebali bi kao žuti. Možda si mislio na takav scenarij ili jednostavno nisi mislio?

  1. Rugao sam se s onim dijelom ” kako bi se privuklo što više djelatnika sa „sise“ u realni sektor”, jer niti onaj sa sise želi u realni sektor, niti ga ovaj treba. Tu logiku sam poslao u MP3.
   Osobno ne znam normalnog poduzetnika (a znam ih prilično), koji zapošljava svog nećaka ili rođaka, a kamoli “dožupanovog” ili kojeg drugog dužnosnika.
   Ako se slučajno to i dogodi, dečko je zaslužio posao, samim tim što je prihvatio raditi u privatnom sektoru, umjesto da “kuri svircu” u državnoj službi.
   Ne mislim da radnička prava državnih službi i privatnog sektora funkcioniraju na načelu spojenih posuda.
   Primjer s privatnikom, koji bi privukao SVE kvalitetne liječnike je hipoteza, koje je potpuno neutemeljena. Tko bi bio pacijent tim SVIM kvalitetnim liječnicima? Samo imućni građani? Koliko ih treba biti da bi liječnici bili dobro plaćeni i da vlasnik ostvari profit? Milijun, dva ili više?
   Znaš, nisam uopće protiv tog nevjerojatnog scenarija.

 18. zna se gdje je sjelo: na žiro rč. NK Željezničar, zna se da je tada predsjednik kluba bio babo. Gdje su pare zna on ! Pitanje je zašto drugi predsjednici klubova koji ovo znaju godinama šute Npr. jedan je nešto sitno i posudio, možda za šutnju, pa niti vraća niti pita gdje je ostatak. Možda je babo uložio s ugostiteljem u objekte, ipak sad ima tri -četiri javna (a tajna ?). Uskok bi se mogao pozabaviti s ovom magijom.

 19. Bobice nije samo
  babo kriv krivi smo i mi što šutimo i ništa ne poduzimamo a s druge i gradu ima više takvih baba i i opet šutimo. Misliš da su
  Meter, Vukelić
  ,Sočković bili bolji ,sve je isto kao lani čak i lipe
  cvatu

 20. Za poetsko pojašnjenje što je birokracija treba pročitati Kafkin Das Schloss (Dvorac). Nedostižni dvorac (birokratsko središte) izazva samo prepreke, tjeskobu, osjećaj nemoći. Svi mi pred sobom imamo birokratske dvorce iz kojih se upravlja svijetom.

  Radi upoznavanja čitateljstva s primjerima požrtvovnih i potplaćenih javnih službenika samo još dodajem kako imam saznanja da mnogi javni službenici, diplomirani pravnici u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u Zagrebu rade jako složene poslove i to na normu; često rade i više od osam sati dnevno ( višak sati nije plaćen ), a plaćice su dosta manje od poštovanih blagajnica u DM-u ili u rangu poštovanih djelatnica na šalteru Autobusnog kolodvora itd.

  1. Nek se ufate revizije invalidskih mirovina, pa će imati i veće plaće. 😀 😀

   http://www.jutarnji.hr/istrazujemo-500-laznih-invalidskih-mirovina/1089005/

 21. izvor 1:
  “CRVENI križ je jedna vrlo bahata organizacija. U općini Gunja ima 4270 stanovnika, sve je bilo poplavljeno i ništa nije u Gunji sporno”, izjavio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje, gostujući u Dnevniku 3 HRT-a. Lucić je kazao kako nitko iz Crvenog križa nije došao u Gunju i razgovarao s njim vezano uz pomoć koja je potrebna jednoj od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj. “Ni do jednog stanovnika nije došla nijedna kuna”, kazao je Lucić.

  izvor 2:
  Na pitanje koliko je novca od prikupljenih više od 60 milijuna kuna HCK oročio, Markt je odgovorio kako se radi o neznatnoj svoti s koje se oročenje odmah može skinuti.Ostojić ga je na to prozvao da obmanjuje građane, jer je HCK oročio 25 milijuna kuna. ( na mjesec dana, u PBZ-u )

  1. Pod pretpostavkom da je godišnja kamata na oročenje iznosa od 25000000,00 kuna 5%, mjesečna dobit iznosila bi oko sto tisuća kuna. Onaj tko štopa podjelu pomoći jako dobro zna zašto to čini. Tko će dobiti tih 100000,00 kuna?

Odgovori