Mirko Golovrški: Netko je dobio po nosu?!

Krvav nosDogodilo se ovih dana nešto što su samo najupućeniji mogli pretpostaviti: kompletan državni vrh, (predsjednica, premijer, prvi potpredsjednik Vlade, drugi potpredsjednik Vlade, ministar prosvjete…) osudili su ustaške zločine i ustašku tvorevinu NDH. Gotovo da ne povjeruješ! Nakon svih relativiziranja zločina, oglušivanja na ustaške pokliče na stadionima, prosvjednom maršu, postrojavanja crnokošuljaških “poštrojbi” itd. Odakle sada najednom toliki zaokret?

Jesu li svi funkcioneri bili na nekom seminaru iz povijesti, jesu li gledali neki dokumentarac (Sedlarov, npr.) ili su od nekoga dobili po nosu?

O seminarima i projekcijama na kojima bi prisustvovao državni vrh,  javnost nije informirana, pa je za pretpostaviti da toga nije ni bilo.

No, bilo je nešto drugo?!

U Hrvatskoj je boravio  posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta Nicholas Dean. Susreo se s predsjednicom Grabar-Kitarović. Teme razgovora bile su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama. Vjerojatno i još nešto, što građani Hrvatske “ne bi trebali” znati!

“S prašinom koju podižemo pokrivamo svoju golotinju.” (Herbert Heckman)

Dogodilo se čudo. Jedan, gotovo nezabilježen događaj,  pokrenuo je lavinu “nedomoljubnih” osuda režima koji je osramotio hrvatski narod.  Podsjetimo se tih osuđujućih, emocijama “nabijenih” izjava:

Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, izjavila je nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. “

Hrvatska Vlada, i ja osobno, osuđujemo zločine počinjene od ustaškog režima. Dan 22. travnja, dan je sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za koji je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio ‘najveća ljaga’ za Hrvatsku. Žao mi je što se ova prigoda umjesto za izražavanje poštovanja prema žrtvama, koristi za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu. Sve to, ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji, nego i nanosi veliku štetu Republici Hrvatskoj”, izjavio je Orešković, priopćila je Vlada. 

Nemamo informaciju da  se premijer Orešković sastao s  Nicholas Deanom, no sastao se s nekim još utjecajnijim. S kompletnom obitelji bio je kod pape Franje, s kojim je razgovarao o beatifikaciji Alojzija Stepinca.

Pitanje je tko je koga uvjeravao kako je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je Jasenovac bio najveća ljaga za Hrvatsku; papa premijera ili obrnuto?

Nitko me ne može uvjeriti da su papa Franjo i posebni izaslanik Nicholas Dean s našim državnim vrhom ćaskali o travanjskom vremanu, i kao usput spominjali povratak židovske imovine i proglašenje Stepinca svetim, a da pri tome nisu oštro ukorili čelnike na pojavnosti neprimjerene u državi koja je članica EU, i na neadekvatne odgovore  državnih  institucija.

Na koncu, premijer  upozorava kako Sve to,  (odvojene komemoracije) ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji, nego i nanosi veliku štetu Republici Hrvatskoj”

“Di si bija kad je grmilo?” rekla bi poznata pjesma. Bio si na utakmici i pravio se gluh, sa svim ostalim konzumentima sportskog događaja. Vidio si snimke s protestnim okupljanjem proustaški orijentirane  skupine građana, na čelu s Tepešom, pa si se pravio nezainteresiran. Kako sada najednom, osjećaš da su podjele oko komemoracije štetne za Hrvatsku? Ili je štetno nešto drugo?

Tko je počeo odvojeno komemoriranje? Da podsjetimo zaboravne: Prošle godine, dogodio se odvojeni posjet Jasenovcu, a naslovnice kažu:

PREDSJEDNICA ODALA POČAST ŽRTVAMA U JASENOVCU

Ravnateljica SP-a ugodno iznenađena: ‘Nismo imali pojma da dolazi’

A vidi sada, poziva predstavnike SNV, Židovske općine, predstavnike Roma, da se dogovore o zajedničkoj komemoraciji, pa čitamo:

“U Uredu predsjednice održan je sastanak  na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Sugovornici su se složili s inicijativom predsjednice o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o  svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u RH. Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na sklad i pronalaženje zajedničkog odgovora na te izazove, priopćeno je s Pantovčaka.”
Da čudo bude još veće, i  Karamarko se  uključuje u rješavanje “nastalih” problema.

“Karamarko se u Banskim dvorima sastao s posebnim američkim izaslanikom za holokaust Nicholasom Deanom i  izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za restituciju.

Dužnosnici su razgovarali o otvorenim pitanjima povrata židovske imovine i rješavanju drugih pitanja važnih za židovsku zajednicu u Hrvatskoj.”

Kojih drugih pitanja?

Konačno, ministar Šustar izjavljuje kako se u školama premalo govori o Holokaustu. Eto, svi smo najednom postali učeni, pametni, suosjećajni, antifašisti i antiustaše!.

A zapravo, svi oni koji su bili u kontaktiu sa spomenutim Nicholasom Deanom i papom Franjom, “dobili su po nosu”, jer svijet vidi i znade što se kod nas događa.

To su najupućeniji ljudi mogli pretpostaviti, jer se jednoj banana državici nikad nije, i neće, dozvoliti da radi što joj se svidi, a da ostane u uglednom društvu.  Tvrdim da se jedino “šakom u nos”, čelnike moglo privesti pameti.

No, nismo gotovi. Ostaju bolni zadaci.   Političke “prirepke” treba uvjeriti  da moraju zatomiti svoje proustaške ideje. Tepeš, Kovač, Bujanec etc. morati će se malo prilagoditi nastaloj situaciji. Dakako, onda ostaje pitanje njihove vjerodostojnosti ili preslagivanje u “domoljubivoj koaliciji”.

Suprotnost govora nije slušanje, nego čekanje.  (Fran Lebowitz)

Bilo kako bilo, našoj političkoj vrhuški dato je do znanja da ih se prati i da će biti batina ako se ne poprave. Poslušna djeca slušaju starije, pa tako i naš politički vrh.

Na njihovu žalost, neće biti dovoljna sadašnja “udružena” tirada o zločinima u NDH, već kontinuitet ponašanja, koji će dokazivati da su promijenili stav i djelovanje. Da ne bi bilo po onoj:

“Oni koji se najviše zaklinju najmanje su iskreni. (B. Sheridan)

 

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Golovrški je dobro poantirao s izrekom o zaklinjanju. Naravno da se zaklinjućim političarima nevjeruje, jer posljednje su samo riječi, a prije toga su bila njihova nedvosmislena djela. Vuk dlaku mijenja, ali ne i čud.

 2. Autor domoljube baš zajebava:

  “Dogodilo se čudo. Jedan, gotovo nezabilježen događaj, pokrenuo je lavinu “nedomoljubnih” osuda režima koji je osramotio hrvatski narod. Podsjetimo se tih osuđujućih, emocijama “nabijenih” izjava:”

 3. Jučer je Pupovac na tv rekao da se do jučer predsjednica slikala s nacistom Bujancem. A sada daje tvrde izjave o tzv. NDH. Tko joj može vjerovati? Izbacila je bistu Tita iz ureda, čovjeka koji je pod okrilje Hrvatske vratio Istru i Dalmaciju.

 4. “Tvrdim da se jedino “šakom u nos”, čelnike moglo privesti pameti.”

  Prihvaćam tvrdnju!

 5. Još nešto. Sad se ne javljaju psiholozi kako treba zabraniti nasilje, šake, šamarelice…

 6. sve da bi se saćuvala vlast i privilegije dvolično do boli tko jebe stoku sitnog zuba da bi smirili strasti jučer leopold mandić vuk sit ovce na broju bio mi je smiješan bandić u intervjuu kad je umjesto mandič skoro rekao bandić to mi je ličio na guju iz šume striborove halapljivost i lopovija mora izači kad tad

  1. Upravo tako milenijum. Važno je sve to razotkrivati.

 7. Tu je najposlušnija Kolinda, ona je prva poslušala gazde iz Amerike. Naređenje – izvršenje. No to je formalno zadovoljavanje i odrađivanje gazda, prava ljubav nosi se u srcu i zaborava nema, “košulja crna, nek me sjeća nek miriše, ona cuva sne i rijeci, ljeto, zimu, sva ona jutra, traje, traje u mom srcu kao jucer, kao danas, kao sutra”. Zabranjene ljubavi i zabranjene košulje i kape su najslađe i interno će ih KKK , Kolinda, Karamarko i Kaptol, sa zadovoljstvom i dalje gledati na ulicama, trgovima i tekmama.

  Nego, jel sad izjednačena s crnom i zabranjena i partizanska kapa koju spominje Milanović? Više mi ništa nije jasno, nas su u školi dvanaest godina učili da su partizani u ww2 u svim okupiranim zemljama bili nositelji pokreta otpora protiv fašista i nacista i da se svaka zemlja treba ponositi svojim partizanskim pokretom. Pjesma Partizan od Leonarda Cohena s ponosom se izvodi diljem svijeta na svjetskim pozornicama https://www.youtube.com/watch?v=S34cVkL6zCE . Jel ona kod nas neumjesna i neprimjerena?

 8. Da su bili pametni, spomenuti političari ne bi se svi , gotovo u isti glas, obrušili na NDH i zločine u to vrijeme. Ovako je previše jasno, da su dobili “naputke” kako moraju govoriti, a to Golovrški lijepo dokumentira u svom tekstu.
  I slažem se da je sada jednako važno daljnje postupanje. No, netko je već napisao: Vuk dlaku mijenja….. Na žalost, uza sve pozivanje da se ne dijelimo po ideološkoj liniji, oni to čine jače od bilo koga. Dok ima šupljih glava, to nije teško. No, zadovoljstvo je shvatiti da su morali progutati govna koja su iza sebe ostavljali!

 9. vidi se koliko nas poštuju i koliko im vrijedimo dođu dva američka taxista židovskog porijekla i sve se promijeni toliko o stručnosti ove naše vanjske politike i vlade svi lažu muljaju okreču povijest sve dok se ne pojave dva klatimudana američkog porijekla svi stanu mirno i govore što im se kaže, poltroni čista prostitucija države.Da u svoj toj gužvi i sanader če van sad vidimo te šeksove zakone koje bi student prve godine prava oborio sad jre bilo dosta topliji dani idemo na zasluženi odmor a državu ostavljam vama i klincima koji dolaze možda oni budu pametniji

Odgovori