Mirko Golovrški: Primitivac

Božićni modni modaliteti

Jutarnji list objavio je vijest kako je „sveta“ misa zadušnica služena  (cit.) „za ustaškog  poglavnika u zagrebačkoj bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u 19 sati održana je, kao i prethodnih godina….

Misa se održava svake godine u prosincu povodom obljetnice Pavelićeve smrti.

Ove je godine na misu došla nekolicina štovatelja lika i djela čelnika fašističke NDH, a neki od njih su fotografima pozirali odjeveni u crne majice na kojima se isticalo veliko slovo ‘U’, ali učahureno u slogan ‘Ja sam U povlaštenoj mirovini’. (zav. citat)

Nisam neki štovatelj modnih novotarija, ali me ovaj put privukla fotografija jednog od sudionika proslave Pavelićeve smrti. Modni detalji za svaku pohvalu. Pokušavam skromnim poznavanjem mode opisati uslikanu „modnu“ zvijezdu ispred portala dušebrižničke crkve.

Možda se neće svi složiti s mojim ukusom ali kažu da se o ukusima ne raspravlja. Pa evo mog doživljaja uslikane „kreature“ i modne kreacije:

Pojava – ulijeva pravo straho „poštovanje“.

Razvijen –  kao pravi obožavatelj mirovine uz bogatu trpezu.

Inventivnost – isijava ispod kape, što je vidljivo po naborima na „mudrom“ čelu!

Muškost – neupitna, vidljiva po čačkalici kao modnom dodatku, i  („pederuši“) o pojasu.

Izvornost – teško da bi ovakvih „kreacija“ našli i u razvijenim državama EU.

Trbuh – iako su zajedno odrastali, ipak mu se malo oteo kontroli.

Istinoljubivost –vidljiva po kapi, na kojoj je ustaški grb, a poznato je da su bili za „istinu“!

Visina – iako ga je fotograf malo odsjekao, ljudina, k’o od brda odvaljen (i tako ostavljen)!

Aktivnost – očito vrlo aktivan u borbi za povlaštenu mirovinu

Crna boja – dokaz elegancije. Čak i božićne poklone zavija u crni papir.

Mora da je na misu dojurio nakon obilne večere, pa je tek na obredu stigao čačkalicom trijebiti zube, uz zvučno usisavanje ostataka hrane. Ni Japanci mu ne bi bili ravni u zvučnom konzumiranju hrane.

Iz priložene fotografije još je posebno uočljivo slovo „U“, kamuflirano u povlaštenu mirovinu.   Iskreno, ne znam što znači „povlaštena“ mirovina, budući sam odradio 44 godine radnog staža i uživam u „zasluženoj“ mirovini. Ovaj je očito mlađi, pa uživa u mirovini koju nije zaslužio, ali mu je vlast  zbog „ modnih“ zasluga za narod velikodušno dodijelila.

No, samo   nije„ jasno „ zašto taj „U“ mora biti tako istaknut? Što je dotičnom  važnije: povlaštena mirovina ili „U“?

Moje skromno poznavanje ovakve simbolike, povezano s proslavom Pavelićeve smrti, daje mi za pravo da pomislim kako je to ipak  veličanje ustašluka i kvislinške „Nazovi Države Hrvatske“, zbog koje se normalni Hrvati srame i osjećaju nelagodno. A i „velečasni“ koji je služio misu za „duševnog“ Pavelića, mora da je ponosan na ovakve“ homo erectuse“ koji su slavili zajedno s njim!

Ne alimentira ih ni ona“ Bože, oprosti im jer ne znaju što rade“!

 

8 comments

Skip to comment form

 1. Ruganje je začetak dekonstrukcije.

 2. Ovo je dobro: “Čak i božićne poklone zavija u crni papir.”

 3. Dugo se nisam tako nasmijao prekrasno, posredno opisanom duhovnom profilu jednog idiota, isticanjem njegovih fizičkih karateristika! 🙂

  Samo da se takvi još više ne otrgnu, jer onda zamire svaki smijeh.

  Nije li to jadno; željeti “samo da se još više ne otrgnu”, umjesto poželjeti da iščeznu iz društvenog života? Može li moj osjećaj stida ikako prijeći na zajednicu?

  1. Potpisujem. Modni stručnjak Golovrški napravio je odličnu recenziju new-old primitivs-a.

  2. @darko, mislim da je primjerenija reakcija plač. Ne može Golovrški umanjiti nasilništvo od kojeg boli.

 4. E, moj, Mirko, ima i lijepih ustaša. Ružnoća nije NA nego U glavi.

 5. On ti štuje neku svoju državu kao što si ti štovao dvije, ne zna se koju jače i bolje. Pričaj nam o tome koliko treba klipića pocuclati da bi se bilo mudo u onoj pokojnoj i u ovoj trenutnoj!

  Možda su povlaštene mirovine one koje se financiraju iz kredita dignutih na tuđi račun koji amenuju Jakovina i Pegla i pometu pod tepih?

  Kad čovjek pođe malo tražiti po lijepoj našpj jako lako nađe svakakvih odurnih tipova. Što reče Vuk Drašković,nekada treba počistiti i balvane iz svojih očiju.

 6. Vuk je mjerilo? Otkada?

Odgovori