Mirko Golovrški: Dobre strane lošeg stanja

VladaHrvatsku potresaju političke afere koje se vrlo loše odražavaju na ekonomski razvitak države i općenito život i standard građana. O tome izvještavaju i naklapaju i mediji, i stručnjaci, inozemni faktori, pa čak i neki ministri. Da je zaista tako ne treba dvojiti jer su neki planovi i projekti zapeli ili propali a investitori zaobilaze Hrvatsku, jer tko zna u što će se još izroditi ova kriza vlast i duboke ideološke podjele?

No, ima li išta dobrog u svem ovom jadu i sramoti?

Kako ništa nije samo crno ili bijelo, pokušajmo malo promišljati i s druge strane. Istina, to pozitivno je teško opipljivo i ne nosi ekonomsku korist, ali, mogu se izvući dobre pouke. Zlu ne trebalo.

Pa krenimo redom, vjerojatno ne po važnosti:

Mediji imaju pune ruke posla, nema sezone kiselih krastavaca, a izgleda da će i ostatak godine biti vrlo bogat političkim događanjima. Cirkus kojeg se isplati pratiti jer ima stalno nove točke na programu. Vjerojatno uskoro i nove artiste, odnosno “supertalente”. Uz hrvatski brod kupleraja, podvođenja, preljubništva… koji besciljno još pluta, na Jadran će doći  i kruzer za kupleraj. Mediji mogu birati u koji će zaviriti, posla će uglavnom imati napretek.

U ovoj gunguli pale su mnoge maske, zahvaljujući prvenstveno neovisnim medijima. Dok nekad glavni medij (HRT) gubi gledanost, objektivni ili “antiprotivni” dobivaju na popularnosti,  što će reći da “klijentela” ne želi frizirane i docirane vijesti. Ima i onoga kako je dobra vijest samo loša vijest, a današnje vrijeme obiluje baš takvim vijestima. Da je slika stvarno loša, dokazuje i  zabrinutost naših biskupa! Očito nisu uspjeli “produhoviti” glavne krivce!

Konačno, vjerujem da je i onaj dio pučanstva, koji je uvijek u dilemi, shvatio da zaklinjanje u domoljublje stvarno nema pokriće, i da je ta parola vrlo potrošena i izlizana, i da više iritira nego motivira. Dakako, opet zahvaljujući “zločestim” medijima, koji vrebaju na bisere političke “elite”. Karamarkova predizborna obećanja da ćemo samo u svoja 4 zida smjeti govoritio što hoćemo, bila je pusta želja pa je ispao  “ćorak”. Možda baš zbog te izjave, odnosno, u inat takvim stavovima. Usputna događanja (protesti građana, emisije na TV-u itd, bezobrazluci i nedovoljna educiranost političkih artista), razotkrivaju prevelik broj primitivaca u Saboru, neznalica u Vladi, ljigavaca koji nemaju čvrst stav,  pa  se sagibaju kako vjetar puše. Preslaguju glasove, igraju prljavo i ispod “žita” i čekaju svoju priliku da se dočepaju položaja. A mediji ih seciraju a da oni toga nisu svjesni, sve od silne žudnje da ih se vidi i čuje . Ima se što i vidjeti i čuti!

Valjda je i u najtvrdokornijim glavama vladajuće garniture došlo do spoznaje kako ne treba uvoziti političke “stručnjake” i supermene. Protivnici  imenovanja uvoznog premijera to su vidjeli već kod prvih “građevina”, a kovači zvijezda i zagovornici njegova dolaska, sada postaju jači kritizeri i protivnici od onih prethodnih. Pakiraju mu se svi mogući grijesi, od “nedozvoljenog” kadroviranja do neznanja i nesposobnosti. Novo otkriće Amerike. Sve po onoj; “Tko bi gori, sad je doli.., kolo sreće se okreće”.Od kad je to napisano a nekima nije ušlo u glavu! Možda počnu čitati pametne tekstove?

Sada je valjda barem svima jasno da “Vlada stručnjaka” zapravo znači čisti idiotski populizam, jer u takvoj vladi ministri bi morali biti samo oni koji su ministarski zanat već ispekli makar jedan mandat. Za neke ministre prava je sramota kako ne znaju u što su se upustili. Valjda su i slijepci to uočili, ili kako kaže Primina reklama; “Pametnom dosta”!

Kako vrijeme teče, prljavo rublje sve više vijori na političkom propuhu, pa su carevi već skoro pa potpuno goli. Razne “indicije” vraćaju se kao bumerang, što bi u našem narodu rekli: “Kakvog se oružja laćaš, od takvog i pogibaš”! Ali, i konj koji ugiba najviše se rita, pa možemo očekivati i povrijeđenih. Pogotovo među onima koji se vrzmaju oko tih konja.

Za vodstvo Mosta odavno se imalo “indicije” da su izdanak neke izvanjske sile koja ih instruira i određuje kako će se ponašati. Sada to govore i glavni partneri u vlasti. Samo što ne kažu koja je to “siva eminencija”, izvanjska ruka s ispruženim kažiprstom?

Ako je suditi po posljednim napisima Glasa koncila, odnosno istupa urednika Miklenića, ta se ruka sama polako otkriva. Onaj koji ne sluša poruke “odozgo” prestaje biti domoljub i dobar Hrvat, jer misli samo na sebe a ne i na ostatak pučanstva. Dakle, jasna je poruka da takve treba ukloniti, pa svi oni koji se još dvoume, sada imaju nedvosmislenu  instrukciju, makar i ne čitali Glas koncila. Ljubi bližnjega svoga, ali samo ako sluša poruke “odozgo”!

No, dobra je stvar što se i ta izmaglica razbistrava, ali se nameće oštra  pouka onima “gore”: Eto vam vaših domoljuba, stručnjaka, Hrvatina etc…Ne petljajte se tamo gdje vam nije mjesto jer, da ste “pravi”, priznali bi i svoju odgovornost. Ne treba podsjećati na istupe visokih dužnosnika klera koji su spominjali “komunističke ralje”, nenarodnu vlast i slična etkietiranja. Na koncu, zar nije Karamarko bio na instruktaži kod kardinala Bozanića prije i poslije izbora? Zašto ga sada ne zove?

U svemu ovom jadu, predsjednica se drži rezervirano, ne lupa šakom po stolu kako je obećala, ne rješava nastalu situaciju. Zapravo, polako ulazi u propisane joj gabarite. Da ne bi izgubila na popularnosti, pjevuši u mikrofon, dozvoljavajući da ju se tretira kao maskotu. Nema veze što se civilizirani “građanke i građani” snebivaju, zgražaju, što im je neugodno. Za održavanje na površini koristi naše nogometaše i nastalu euforiju za političke poruke. Pa i to je nešto!

Sve ovo daje naslutiti da će najveće preslagivanje (naučili smo novi politički izraz) nastati u HDZ-u. Na “monolitnom” saboru HDZ-a samo je jedan glas bio disonantan, (Plenković), a onda se gruda snijega počela kotrljati i povećavati. Već je dobila i blagoslov Kaptola, pa je za očekivati da će napraviti rusvaj. Za HDZ i ovu državu to bi bilo više nego dobro. Možda će ovaj “zavedeni”narod  i “zna se” čije članstvo  malo boljeiskoristiti misaone sposobnostii ako dođe do izbora! Dakako, tu još nema  garancije!

25 comments

Skip to comment form

 1. Subverzivno!

  “Konačno, vjerujem da je i onaj dio pučanstva, koji je uvijek u dilemi, shvatio da zaklinjanje u domoljublje stvarno nema pokriće, i da je ta parola vrlo potrošena i izlizana, i da više iritira nego motivira. Dakako, opet zahvaljujući “zločestim” medijima, koji vrebaju na bisere političke “elite”. “

 2. Lijep sažetak s ironičnim odmakom od političkih majmunarija.

 3. “U svemu ovom jadu, predsjednica se drži rezervirano, ne lupa šakom po stolu kako je obećala, ne rješava nastalu situaciju. Zapravo, polako ulazi u propisane joj gabarite. Da ne bi izgubila na popularnosti, pjevuši u mikrofon, dozvoljavajući da ju se tretira kao maskotu. Nema veze što se civilizirani “građanke i građani” snebivaju, zgražaju, što im je neugodno. Za održavanje na površini koristi naše nogometaše i nastalu euforiju za političke poruke. Pa i to je nešto!”

  Ona je jedan od generatora krize. Hasanbegovićka.

 4. Te političke prostituke treba karati u čvalje i glavu. Da su bar čiste. Najprljavije kurve u državi. Bravo Golovrški. Uspjeva ti!

 5. Puno nas je domoljuba u RH kojima se gade ovi politički smušenjaci ala Karamarko, populistički ljevičari bez imalo vizije ,staromodni socijalisti,i željno priželjkuju povrat neoliberalizma.

  Tim prije što je Zoka vrlo lukavo očistio stranku.Izmisli Komadinu za protukandidata i riješi se cijelog srbo jugokomunističkog balasta.

  Ako smo ga učili ,dobro smo ga naučili.Živio Milanović!!!!

 6. Živio Milanović što se riješio NAKON 25 GODINA, srbo-jugokomunistčkog balasta? Ne biti on zahvalio na “komplimentu” koji je – s kojih to pozicija?

 7. To su njegove rijeći upučene jednom mom poznaniku,,,domoljubu.

 8. “Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive.”
  Zoka poskok se uskoro vraća. A i porezni POSKOK će se vratiti.
  “Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija”. Bumo vidli.
  Umjesto Mamića i trave, natrag među poskoke i koprive.

  1. Koga je taj POSKOK točmno razotkrio i kaznio? Ježića koji je obećao Turudiću uplatiti par milijuna EURA još prije nekoliko godina?

   1. “Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, takozvani porezni USKOK, osnovan je krajem 2014. godine. Njegovi rezultati u godinu i pol rada – pokretanje 54 slučaja u kojima je država prevarena za oko milijardu kuna – najbolje govore da je, u usporedbi s Poreznom upravom, radio više i bolje. Treba li ga onda ukinuti?
    Načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ana Dorić Škeva dala je prije tjedan dana ostavku bez puno riječi i objašnjenja zašto odlazi.”
    Porezna uprava gazi male, USKOK je išao na velike, zato je zatvoren. Zato krimosi viču nek institucije rade svoj posao. Zato je Dorić dala ostavku. Jaši se po malima. Veliki spremaju pokradene milijune u banke – vidi najčitaniji članak na Periskopu. Ma jasno je sve ko sunce, samo sve padne u vodu kad i očigledni dokazi i malverzacije, kao što je ogromna imovina koja bode oči u odnosu na plaće kriminalaca, nije nikakav dokaz. Kako netko s 25 000 kuna mjesečnog primanja može imati nekretnine od milijun eura i još par milijuna eura pohranjeno u banci? Dokazi? Pa zar taj nesrazmjer nije dokaz?

    1. Ne znam. Ti si odvjetnik. Ti kaži nama kako se takvi dokazi održavaju na našim sudovima?

     Od silnih kapitalaca ostao je samo ćaća i njemu nikakao ne mogu ništa prišiti.

     1. Kod nas USKOK mafiju tuži, a mafija mafiji sudi. To su sve đavolji odvjetnici, sisaju pare na dogotrajnim sudskim procesima koji završavaju s oslobađajućim presudama mafijašima i podjelama plijena. To su sve pedagoške presude, imaju za cilj podučiti raju da se mafiju ne tuži i ne sudi, nego se s mafijom surađuje. Pa to je kao na Siciliji, vlada mafija i njezine sluge, a obična raja iseljava i šalje starcima novce za preživljavanje. Plus nešto malo turizma.
      To i nisu stranke, to su mafijaške “obitelji”, samo treba gledati kako Bandić kupuje, doslovno kupuje, ljude. Od Runjičke koju je polovio na dugu za gradsku najamninu, do svih koji mu se hoće prodati. Umjesto da je u zatvoru, što bi bio u svim pristojnim zemljama, a Švaljekica gradonačelnica, on iz prireza i raznih gradskih reketa kupuje ljude po Hrvatskoj i pravi svoju kamoru.

      1. Samo da se zabilježi koliko su u zadnjih 25 godina lijevi “svetci” bili na vlasti i koliko i kako su se obračunali sa desnim “zločincima”.

       Nikako. Ruka ruku mije. Isti su.

  2. “Zoka poskok se uskoro vraća”
   Vraća li se i ostala nesposobna boranija (Grčić, Jovanović, Maras, Milanka)?
   Ako se oni vraćaju, za koji kurac se Vlada uopće ruši?
   Ako zanemarimo spašavanje Crnog Marka, ova Vlada nema razloga biti smijenjena od isto takve, nesposobne do jaja.

   1. Pa jel rek’o secesija da je Zoka očistio stranku od “srbo jugokomunističkog balasta.” Znači da je Zoka car. Živio Zoka poskok.

    (ovo za Milanku se slažem, od nje nikad dobrog štofa, Bernardica je bolja, dok i ona ne razočara kao i cijela ova karamarkova sprdačina s Hasanbegovićem koji je uneredio Hrvatsku i Reinerom kojem je prvi politički potez bio najava promjene imena Sabora i onda odlazak na skijanje pod rotirkama. Sprdačinom su počeli, tako su i završili. Rekla je Dalićka, sustav ne može podnijeti još jednu nesposobnu vladu. Trebao je ostati Zoka, zbog stabilnosti sustava. Ali tko je to mogao znati, da oni nikakav ekonomski program o kojem su toliko tupili nemaju osim Karađoletovog Ugovora s MOL-om i plana rasprodaje sve preostale imovine)

    1. Prvi dio ti skoro dobar, ali drugi ne vrijedi pet para (starih, iz SFRJ).
     Zoka i stabilnost sustava, jel’ ti to nas zajebavaš?
     Čovjek blage veze o ničem nema, niti ga što zanima. Karamarkov brat (od tetke), nešto inteligentniji.
     Kakav kurčev ekonomski program je komuna za 4 godine provela?
     Linićevu pljačku malih firmi u predstečajnim nagodbama, te Lalovčev poklon bon građanima za švicarske kredite, koje ćemo platiti solidarno iz proračuna.
     Zadužili su zemlju, kao sve ostale vlade zajedno.
     Još jedan mandat takve marve i mi više nećemo imati ni privatnu imovinu.
     Sljednicima metača tavana, to je prirodni nastavak tradicije.

     1. Sve je to blizu istine što tvrdiš, ali velika je istina da je sadašnja vlada nešto najgore što se u političko-izvršnom smislu dogodilo Hrvatskoj. Od premijera padobranca, preko prvog podpredsjednika koji je u u očitom sukobu interesa, pa sve do ministara- radi se o šrotu i hadezeovoj manipulaciji. Ostat će upamćeni u povijijesti neovisne Hrvatske kao ekipa koja je radila protiv vlastitog naroda. Krimos Linić za njih je mala beba.

    2. Koliko je ljudi Zoka eliminirao iz SDP-a ljudi sa šiljatim glavama neće za 100 godina u zločinačkoj organizaciji. Zokino poimanje demokracije u vlastitoj stranci opominje.

 9. O čemu to ovaj čovjek zbori? Mi smo se sakrili i od karamarkovih i mostovih gadosti nitko ne vidi koliko smo prekriveni govnima u našoj stranci?

  Medijski smo utihnuli i samo puštamo mudre izreke tipa “rekli smo vam”.

  Petparačke analize.

  Da se mostom upravlja iz samog sjedišta masonsko-vatikansko-alijenske centrale opet su dobili određenu količinu glasova naših građana. Što je trebalo, proglasiti ih nevažečim i sve preusmjeriti sdp-u?

  Ne vidim koja je točno razlika, što je to sdp dobrog napravio za zadnje 4 godine.

  Vidim da se događaju dobre stvar poput nemogućnosti zaduživanja, ne pokreću se skupi suludi projekti, ne troše koliko bi trošili da im je čvršća većina.

  Ovo je kao kad nam o anarhizmu govori Ratko Presvetli Čačić. Našao se pravi.

 10. Golovrški u stilu odličnih reprezentativaca nabacuje s lijeve strane. Ovaj put je nabacivanja koja su poslali politički zlikovci realizirao kao golčinu.

 11. Po svemu sudeči, Zoka poskok će vas sve srediti. Pričajte vi što god hoćete, poskok vam ne gine. Da budete bili tupavi pa krenuli vladati s od prirode uskraćenim Hasanbegovićem i za lopovluk nadarenim Karamarkom i za isprazne parole i seobu bisti i svog cirkusa nadarenom predsjednicom. Sami ste si krivi. Zoka se vraća. Jači i opasniji nego ikad. Ušutio se i smišlja što će vam raditi kad se vrati. Cijelu noć… ;))

  1. Posranac će nešto raditi, nama?
   Jesi li ti malouman?
   Ta marva također može samo uništiti ovu državu.
   Očito da i tebe, kao i njih, boli kita zbog toga.
   Psujem vas, tvorići.

 12. Zoka je tek nedavno poražen,Karamarkovići će poraz osjetiti već krajem ovoga tjedna.Ostaje kao nikada prazan prostor,ogroman,neiskorišten.Zgodan za neku meteor stranku,koja nije Živi zid,jer su limitirani,ali koji bi mogao biti Most.

 13. Čestitke Golovrškom na upotrebi zdravog razuma i vidovnjaštva.

Odgovori