Mirko Golovrški: Debakl-štrajk

Štrajk

NAPOMENA: Mirko Golovrški rođen je 1949. godine u selu Goli Vrh, općina Ozalj. Osnovnu školu završio u Ozlju, gimnaziju u Karlovcu, Pedagošku akademiju upisao 1968. a diplomirao 1970. i postao nastavnik povijesti i zemljopisa. Zaposlio se 1970. u Kalju, žumberačkom dijelu sadašnja općina Jastrebarsko, a nakon godinu dana u Svetoj Mariji u Međimurju.
U Novu Gradišku došao početkom šk. godine 1973.-74. i radio kao nastavnik do 1978. g. Prešao na mesto pedagoga, te uz rad završio studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Od svibnja 2000. obnašao funkciju ravnatelja škole. U mirovinu otišao 1. rujna 2014.
_____________________________________

Netom neslavno završeni štrajk prosvjetara, od osnovne škole do fakulteta, svakako treba analizirati i podvući crtu te izvući pouku.

Kao prosvjetar koji je cijeli radni vijek (44 godine) odradio u prosvjeti, usuđujem se javno istupiti i dati svoje viđenje. Tim prije što sam bio i sindikalni povjerenik i ravnatelj, pa jako dobro poznajem psihozu koju proživljavaju i štrajkaši i oni koji ne štrajkaju, sindikalni povjerenici i ravnatelji..

Mislim da je štrajk doživio totalni fijasko, što je na samom početku, još od najava, bilo potpuno jasno i predvidivo. Zašto?

1. Prosvjetni radnici jesu potplaćeni, ali ne toliko da bi izdržali u štrajku do “ostvarenja“ zapisanih ciljeva!
2. Pravi prosvjetni radnici, po svom pozivu, ne stavljaju svoje interese ispred svih interesa, a osobito ispred interese djece. Pogotovo ne na duži rok.
3. Povećanje od 4 %, već po samom iznosu ne potiče na borbenost, jer za to se „ne isplati“ izlagati stresu i riziku.
4. Očito ni sindikalno rukovodstvo nije ulijevalo puno povjerenje i potreban „leadership“ i uvjerljivost, pa su potpuno očekivano, najprije odustali osnovnoškolci a onda svi ostali.

Dakle, štrajk koji se organizira “pro forma”,ili kako rekoše;“iz principa“, a prije kojeg nije dovoljno “zatalasana” opravdanost ovakve „borbe“, na samom početku bio je osuđen na propast. Istupi sindikalnih čelnika uopće nisu ulijevali povjerenje, samo što si oni, u svojoj narcisoidnosti, to nisu mogli priznati.

Ovakvim istrčavanjem, neuvjerljivom “potrebom” za štrajkom, zavođenjem prosvjetara i poigravanjem sa svima koji na bilo koji način ovise o školama, učinjena je nemjerljiva šteta, prije svega učiteljima, a onda roditeljima, djeci i sindikalnom organiziranju. Na koncu, i kolegijalnim odnosima štrajkaša i štrajkbrehera.

Znam svoje kolegice i kolege. Nisu neradnici ni korisnici dugog godišnjeg, nisu prvoborci za svoja prava kad vide kako drugi žive, i štrajk im je prava noćna mora.

Zamislite ih sada ponovo u razredu?! Što su postigli kratkotrajnom demonstracijom “strogoće”?

Crvenilo u obrazima, spuštene poglede, nepovjerenje u sindikalno liderstvo zbog neuvjerljivih zahtjeva, te odbijanje učešća u eventualnom novom štrajku, čak i kad bi bio i opravdaniji.

Ukratko, potpuni fijasko i osuda većeg dijela javnosti, a to prosvjetarima ipak teško pada.

Pouka: Ovo vodstvo je prokockalo povjerenje sindikalnog članstva i teško da bi ponovo moglo pridobiti prosvjetare na novi štrajk ili demonstracije, s kapama od papira i zviždaljkama. Slikovitije, staviti ih u ulogu papirnatog zmaja. Ne bi se trebalo tako poigravati s prosvjetarima i njihovim sudbinama.

Koliko god da imali zamjerki prema njima, ipak je to ozbiljan svijet koji ne voli da se s njima poigrava i ostvaruju “nečiji” skriveni ciljevi.

No, oni i nisu tako dobro skriveni kako si “liderstvo“ umišlja, što se vidi i iz ovog citata:.

“Bijeli štrajk podrazumijeva nekvalitetnu nastavu, a mi djeci želimo samo najbolje – rekao je Vilim Ribić. Optužio je premijera Zorana Milanovića za drsko vrijeđanje prosvjetnih radnika. U optužbama mu se pridružio i šef srednjoškolskih sindikata.
– Milanovićeve izjave samo povećavaju broj sudionika u štrajku – zaključio je Mihalinec i dodao kako od razgovora s ministrom Mornarom ne očekuje ništa jer zna da je ovaj već unaprijed odlučio ne ponuditi im ništa osim razgovora, unatoč obećanjima.”

Vlada RH, kakva je da je, zaista ne može i ne smije obećavati što nije u stanju provesti. U konačnici, nekoj novoj vladi ostaviti vruće kestenje koje bi morala vaditi iz žeravice. Toga su “sindikalci” poptuno svjesni, pa ni sami ne bi bili zadovoljni eventualnim potpisivanjem obećanja ili garancije za povećanje plaća. Premijer jasno poručuje:

“Sad ne možemo razgovarati jer nemamo instrumenata, ali nakon izbora sjedamo za stol i utvrdit ćemo što se može, pod uvjetom da Hrvatska nastavi rasti”.,

No, cilj ove „pobune“ je bio poprilično drugačiji, potpuno providan, jer i najneinformiranija srednjoškolska mladež zna da su pred nama parlamentarni izbori. Dakle, ako Vlada potpiše nešto što ne smije, nije ozbiljna Vlada i treba je mijenjati. Ako pak ne potpiše, nije “domoljubna “ Vlada i opet je treba mijenjati.

Kako je Vlada ovaj put ostala pri svom, ne obećavši ništa osim pregovora, sindikati su doživjeli poraz i vrijeme je da se u vodstvu izvrše promjene. Tim prije što su vehementno i drsko najavljivali da štrajk traje do ostvarenja zahtjeva. Vilim Ribić poručuje, u TV emisiji, da će fakulteti štrajkati do Božića, ako treba.

“ Štrajk će trajati dok Vlada ne iznađe rješenje za naše zahtjeve – poručila je Sandra Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja”

Međutim, upravo su njeni pripadnici prvi odustali od štrajka, što znači da gđa Šprem nedovoljno poznaje dušu prosvjetnih radnika.

Ako ova Vlada nakon izbora nastavi vođenje države, i poveća plaće bez pritiska, to neće biti zasluga sindikalnog vodstva već Vlade i općeg ekonomskog stanja. Dvostruki fijasko za sindikalce. Ako pak dođe do promjene vlasti, oporba prosvjetu ne stavlja u prvi plan, već će novac davati za novorođenu djecu, a za sve novca neće biti. To je potpuno jasno.

Zato držim uputnim da se u novim pregovorima s Vladom (ma koja bila) ponude konstruktivnija rješenja. Napr, sustavna racionalizacija mreže osnovnih škola i srednjoškolskih programa, ali bez smanjivanja proračunskih sredstava. Pametnom i opravdanom racionalizacijom uštedjela bi se znatna sredstva (samo u osnovnim školama između 400 i 500 mil. kuna). Djeca ne bi bila zakinuta a prosvjeta bi imala više novaca na raspolaganju. Do toga će nužno doći, htjeli ne htjeli, pa je vrijeme da se što prije u to krene. Sindikati nek i dalje vode brigu o eventualnim tehnološkim viškovima a Vlada o poštivanju propisanog broja učenika u odjelima. Nema logike da se broj učenika smanjuje a broj odjela povećava. Prirodni odljev među zaposlenima pomogao bi da ne bude previše bolno, ali može biti vrlo izgledno i ostvarivo!

No, za to trebaju razumni pregovarači, spremni okrenuti se oko sebe i vidjeti nered i pred svojim vratima.

 

Mirko Golovrški, prosvjetar u mirovini

 

28 comments

Skip to comment form

 1. Izvanredna analiza s prijedlogom koji je racionalan i provediv. Treba znati, što Golovrški posjeduje, pa onda predlagati.

 2. “Ako ova Vlada nakon izbora nastavi vođenje države, i poveća plaće bez pritiska, to neće biti zasluga sindikalnog vodstva već Vlade i općeg ekonomskog stanja. Dvostruki fijasko za sindikalce. Ako pak dođe do promjene vlasti, oporba prosvjetu ne stavlja u prvi plan, već će novac davati za novorođenu djecu, a za sve novca neće biti. To je potpuno jasno.”

  Ne piše se dobro prosvjetarima. Autor nam je objasnio puno toga na zanimljiv i jasan način.

 3. “Pouka: Ovo vodstvo je prokockalo povjerenje sindikalnog članstva i teško da bi ponovo moglo pridobiti prosvjetare na novi štrajk ili demonstracije, s kapama od papira i zviždaljkama. Slikovitije, staviti ih u ulogu papirnatog zmaja. Ne bi se trebalo tako poigravati s prosvjetarima i njihovim sudbinama.”

  Puka je točna sto posto. I što sada? Pa prvo se treba riješiti vodstva. Nasuprot Vladi moraju stajati novi predstavnici ljudi koji obrazuju našu djecu.

 4. Tekst je kritika lijevima i desnima, kritika iz dubine poznavanja problema.

 5. Za Ribiča je već pisano da ima samo jednu veliku ljubav – novac. Golovrški je dobro podvukao Ribičev namjerni loš tajming za štrajk prosvjetara, manipuliranje učiteljima u svrhu predizbornog dezavuiranja Vlade i približavanja drugoj opciji. Jadno. Ni sindikalni povjerenici ga ne cijene, još jedan od velikih hrvatskih pročitanih fejkera, svi ga znaju, nitko ga ne cijeni, a on i dalje drži poziciju. Od sindikalnih lidera do sada je popušila samo Ana Knežević iz sindikata trgovine, nešto su našli i onom medicinaru Babiću, lažiranje statusa ratnog vojnog invalida, kad u Hrvatskoj čujemo riječ sindikat mašimo se za maramicu za obrisati suze od smijeha.

  1. Dakle ti Idemija tvrdiš da su svi dosadašnji unutarsindikalni izbori lažirani i da je Ribić sam sebe postavio te opstaje silom sve ove godine. Jebem te logiko!

   Kada nešto drobiš onda pokušaj dati bar neke argumente za svoje tvrdnje. Što se taj Golovorški nije kandidirao? Očito mu je ljepše bilo lizati šupke ministrima i primati veliku plaću. Što je onb napravio da unaprijedi status nastavnika? Pitaj malo djelatnike kojima je on ravnao što misle o njemu!

   1. Kako će se Golovrški kandidirati na sindikalnim izborima kad je on poslodavac i u kolektivnim pregovorima zastupa interese poslodavaca? Ne piši gluposti. Zna se tko bi trebao štititi prava zaposlenika i tko je za to debelo plaćen.

 6. Je li to onaj nemoralni ravnatelj kojeg je ponižavao po moralu poznati Zovak Jerko?

  1. Jatak kriminalca Josifa Vukovića. Dno dna. Politikantsko zlo u politici.

   1. Čista zovakovština. To objede se rješavaju na sudu. Mjenjševik će da popuši boljšuju pljugu. Ako već nije.

    1. Zar nije bilo onog skandala s Jakovinom, Dragovanom i novogradiškim lolekom i bolekom teškog nekoliko milijuna kuna? Samo to ako ništa drugo, a bilo je toga ohoho. Raspitajte se malo u NG tko i što su LiB!

 7. nitko nije postavio krucijalno pitanje kolike su plače sindikalnih vođa tri puta veče od prosječne prosvjetarske plus kartice auto i i ured pa moraju i oni nešto odraditi bliže se izbori bukvalno oni su dno dna sa kojim god prosvjetnim radnikom prićaš to potvrđuje

  1. Visoka plaća + niski učinci = nemoral, manipulacija.

   1. Plaće suindikalista nisu bitne. Ako ti se sviđaju pokušaj se kandidirati unutar sindikata i dobiti izbore.

    Ravnatelji škola = visoka plaća + niski učinci + lizanje političkih šupaka = nemopral, manipulacija

 8. Dragi bivši ravnatelju, vrlo dobro vi znate koliko su u svemu orgovorni nastvanici i učitelji. Oni, jadni, ne znaju zucnuti dok ne napišu pripremu. Ograničeni su i znanjima (ne rade na sebi) i hrabršću. Većini ne može pomoći ni sto sindikata. To Vlada vrlo dobro zna. Milanoviću je mama bila nastvanica i on dobro zna kakvi su to kukavelji.

  1. A koliko su odgovorni ravnatelji. Koliko su puta oni istupili u ministarstvu te pokušali popraviti sustav? Jesi ikada čuo i za jednoga takvog?

   1. Ako se ne varam Golovrški je bio sklon istupanju u tom smislu. Čak i na ovom portalu je pokazivao takve ambicije, međutim, ja ne znam kako doći do tih priloga.

 9. bludiša kako nisu bitne pa treba svoj neard opravdati a primaš plaču za tri prosvjetna radnika i onda organiziraš nekakav štrajk koji pukne i danas svi ogorčeno daju mandate na raspolaganju ne bojim se ja za njihove guzice

 10. Inče se neki na ovom portalu kunu u radničku klasu, ali eto, dočekasmo da zdušno podržavaju i poslodavce i to njihovu politički uspostavljenu transmisiju. Tko god zna kako funkcioniraju škole, školski odbori i izbor ravnatelja, zna da će samo osobe bez imalo obraza u takvom načinu izbora preuzeti tu funkciju. To čovjek stvarno mora nemati nimalo morala.

  Inače, isti ti portalci su nam svima sugerirali kako je pravi izbor za predstojeće izbore Radnička fronta. Alal ćufte:

  http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/399226/Raskol-u-Radnickoj-fronti-Kapovic-je-htio-izvesti-puc.html

  Sjebao ih mali Mate. Što će sada smisliti naši portalski biseraši? 🙂

  Ne da mi se sada tražiti te licemjere, sami će se prepoznati. Ako i po drugim temama gađaju kao u ovom primjeru, onda je sve jasno i Putin i rusi i svi ostali.

  1. Ne zaboravi ljubitelje Cipija i Syrize.

   1. Ajme meni! Putin, Rusi, Kapović, Golovrški… a di su golema kitopsina, Sirija, stidljiva mimoza, James Dean, američki marnci i ogrc puž? Što ti sve nisi pomiješao?

    Secesiji sam napisao i ostajem pri tome: ja njet kadetskij, ja njet sovjetskij, ja toljko ruski anarhist. U prijevodu: Živjela radničaka klasa (u klasnom smislu), živjeli pametni, inventivni, normalni, obrazovani poslodavci, živo otpor svakom ugnjetavanju, živio otpor istinama koje serviraju svjetski policajci, živio svijet koji nudi nadu svima u skladu s njihovim potrebama, živio i ovaj portal koji mi omogućava da sve to kažem! Dolje podmetanje i stalno žigosanje neistomišljenušćih!

 11. Kojim to logičkim slijedom si došao do zaključka da podržavamo poslodavce protiv radnika? Gdje to piše?
  Po Bludiši, tko je protiv sindikata, taj je i protiv radnika. Sa Sindikatima je isti problem kao i sa svim ostalim društvenim parazitima, ima ih previše a radnika premalo. Sisaju članarinu i ne služe ničem.

 12. Drug Stalker,ti ruski anarhist,i drug Staljin je bio anarhist, i austrijski moler također.Puna nam je povijest anarhista zlotvora.

  Uvijek se na kraju pozivaš na Marxa i njegovo zadovoljenje potreba.Tebi je bilo dobro po onoj njegovoj,od svakoga prema radu ,svakome prema potrebama.Potrebe su ti vazda bile velike ,,,

  1. Staljin i Hitler su bili anarhisti? E, ovo me je toliko potaknulo, da najvjerojatnije pišem, najraniji jutranji komentar.
   Da sam napisao da ne potičem s planete Zemlje, ti bi napisao da su i Staljin i Hitler vanzemaljci.
   U toj pjesmici govori se o trećem putu. Dakle, u Rusiji su s skupobili boljševici (sovjetski) i caristi (kadetski). Onaj koji pjeva ne pripada ni jednima, nego je protiv države zbog koje se svi sukobljavaju.
   O anarhizmu ne znaš ništa, otuda tvoje nebuloze, i zato ti šaljem link kako bi se informirao na pojednostvaljenoj razini: http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1423670-lozite-se-na-anarhiju-sve-zablude-o-najozloglasenijoj-ideologiji-na-svetu-foto

   Tvoj komentar je kontra radi kontre, ali i to nešto govori o razini (ne)poznavanja elementarnih pojmova u raspravi koja bi trebala biti ozbiljna i potkovana.

 13. Drug Stalker,onda moja isprika,očito moja malenkost nema takvih spoznaja o vama anarhistima kao kreativcima .Schumpeter sa svojom teorijom kreativne destrukcije ,kanda mi kažeš upravo je mislio na vas .

  ALI NIJE ,MISLIO JE NA NAS.

 14. Stalker se sam zove anarhistom,vjeruje destruktivcem.Duboko je pak u zabludi povijesti , jer vrijeme je heretika.

  Uči prijatelju,najviše se nauči od onih s kojima se ne slažeš.

 15. Pokušavam povisiti dignitet portalu prije no što ga otkantam,kao i mnogi drugi..

  1. Nisam danas na poslu, pa ću komentirati do mile volje cijeli dan da kao i ti povećam dignitet portalu, ha, ha… Ja nemam takvih ambicija kao ti, niti kao ti vidim otkantavanje. To ti je isto kao što su hadezeovci govorili svojim otpadnicima da HDZ može bez njih, ali oni ne mogu bez HDZ-a, ha, ha…

   Imam nekoliko prijatelja s kojima komentiram komentiranje na sbperiskopu. Oni nikada ne bi komentirali, ali rado čitaju komentare, pa, vjerovao ili ne, i tebe. Jesi pročitala secesiju, stalno me zove prijeteljica…

Odgovori