Ova zemlja propasti neće

Ružica VukovacSudarila se dva vlaka na relaciji Vrpolje-Zagreb, a u oba je bila Ružica Vukovac. Otvoriš novine- u njima Ružica, otvoriš radio – Ružica, otvoriš državnu dalekovidnicu-Ružica, na privatnim kanalima-opet Ružica. Boji se čovjek i konzervu otvoriti da ne bi iz nje iskočila atraktivna načelnica Općine Velika Kopanica. Ovi isprazni stari vicevi i nisu daleko od istine. Kako stiže na sve zadatke i „evente“ i tko joj šalje dojave nije nam rekla, ali da ženska kuži igru i ima, nogometnim rječnikom rečeno, „nos za gol „ uvjerili smo se neki dan u poznatom brodskom okupljalištu mladih i starih na Korzu.
Pisao je SBPeriskop već o njenom radu i progresivnim metodama kojima zajedno sa suradnikom Josipom Glavačevićem vodi općinu na krajnjem istoku naše županije prema Europi, odnosno ono što je dobro u drugim zemljama preuzima i donosi, a ponekad i dovozi k nama.
Nevjerne Tome, zlobnici i zajedljivci raznih dobnih skupina prigovoriti će da članovi njene udruge (MOST) zajebavaju cijelu državu i nisu kooperativni s najjačim strankama kao da za vođenje ovakve države treba više od 15 pravih ljudi. No, to je već politika, a Ružica ne priča o politici. Zbori samo o reformama.

Nakon što je iz Austrije dovezla 4 kamiona i višefunkcionalnu kosilicu te ih stavila na raspolaganje zajednici, posređivala je gomilu općinske dokumentacije koju su njeni predhodnici samo odlagali jer nisu stigli rješavati. Između ostalog prijavljen je za izradu Prostorni plan ruralnog razvoja (mjera 1.7) 2014.-2020. za Općinu V.Kopanica. Zatim se uhvatila u koštac sa lokalnim nogometnim bosovima iz NK Posavina po jednostavnom sistemu: evo vam trave, vode, svjetla i lopte. Za prvu Županijsku vam je dovoljno, a ako hoćete u Bundesligu ili Serie A morate malo raditi i sa sucima. Navodno da im je preporučila sistem „taksa na taksu“, ali SBPeriskop još nije provjerio ovaj navod. Najponosnija je na činjenicu da je uspjela smanjiti iznos sredstava kojima su njeni predhodnici financirali političke djelatnosti raznih stranaka i te novce preusmjerila na stipendije studentima. Laserski printer od nekoliko desetaka tisuća kuna koji je nabavila usput prava je sitnica u odnosu na ostalo. „Sve za općinu.“ – kaže uz smiješak.

Svim osnovnoškolcima obezbijedila je besplatne knjige i školski pribor. Najviše nas raduje da čim je čula za projekt Od dide i babe do zmije i žabe požurila je u Slavonski Brod i potvrdila tezu da nitko nije prorok u svom selu, odnosno da je ova dječja knjiga dostupnija u metropoli i ruralnim krajevima nego u gradu u kojem je nastala i čija su je djeca stvarala. Ružica Vukovac ne odnosi tuđe ideje i projekte. Ona je odnjela knjige koje će donirati djeci u OŠ Ivan Filipović u Velikoj Kopanici, jednoj od najstarijih škola u Slavoniji i Baranji čije je geslo: “Obrazovanje je vječiti napredak ljudskog duha.“ A geslo legendarnog Zvonka Mihajlovskog sa beogradske televizije bi bilo: “ Da su svi kao Ružica gde bi nam bio kraj.“

Djedi vaši rodiše se tudijer,
Oci vaši rodiše se tudijer,
I vi isti rodiste se tudijer:
Za vas ljepše u svijetu neima.”

I. Mažuranić
Vukovac
Načelnica Vukovac sa tehničkom koordinatoricom projekta „Od dide i babe do zmije i žabe“ na brodskom Korzu

19 comments

Skip to comment form

 1. E, moj Mario. Kao da nisi znao unaprijed koliki su šupci ravnatelji brodskih škola. Pohvala Ružici pokuda je njima. Lijepo,lijepo… Sad će ti kupiti knjigu garant.

 2. Ne šalite se vi škrti i glupi prosvjetari sa Zoroom Brajkovićem!

 3. Uffffff….. Još se pitah odkud Mariu ta ideja da piše o … Kad onooooo….. Nemam rijeći, ovako podilaženje…..

  1. Nije to podilaženje, nego poluobratno od narodnog: kčerku hvali, snajke kara i prigovara.

   1. Pade mi na mozak, da ne kažem pamet, idemo otvoriti natječaj u glorificiranju dotićne dame. Idemo od nje napraviti medijsko-političku zvijezdu. Već vidim, Ruža dominstrica poljoprivrede a Mario kao ugostiteljsko-ekonomsko.-sportsko-spisateljski mag zadužen za osnaživanje zeleno plave linije, transverzale ili kako su to već zvali. Vrijeme je da slavonske snage dođu na državno pojilo. Evo….svi vlasnici portala, svi blogeri i kolumnisti…..predlažem takmičenje. Tko prvi uspije natejrati nekoga da povrati čitajući ulizivačko-dodvorivački tekst ide na večeru na Zelen Gaj, o ćijem trošku op tome po tome……

    1. Puklo prijateljstvo između Pribudovca i Brajkovića.
     Da li je Brajković dosljedan vidjet ćamo kad bude trebalo i druge pisce podržati da ovdje prodaju svoje knjige. Nezgodno je što je na sebi trenirao kritiku kulturne brodske i županijske marve.
     Ipak, Pribudovac, udari ti prenisko! Samo mi nemoj reči da se radi o priajteljskom podbadanju.

    2. Ovo je preokret, kakvog se ne bi stidio ni Zoka Milanović.
     Od javnog izljeva ljubavi, do isto tako javnog, ali sada proljeva.

     Pribudovac
     28.03.2015 u 14:47 (UTC 1)
     To je Braja u punom elementu, njegov teren, njegovi driblinzi i i finte, ma što netko o svemu mislio.

     1. Izdati (koga): pogaziti riječ, napustiti prijatelja, saveznike, suborce, počiniti izdaju.

      Skoro kao Zoka! E, moj Pribudovac.

 4. Imam tu čast osobno poznavati aktere priće, navijam za Braju i dalje, Braja je naš a biti će i naškiji ako uspije u namjerama…. Ne šalim se kada kažem….Napravimo od Ruže brend. Prijateljstvo nikada nije bilo sporno, samo sam čekao likovanje komentatora koji su se dočekali svojih 5….minuta, sekundi….

 5. Niste fer. Brajković vam nosi portal, a neki se zafrkavaju. Ljetos ono s Majom Šuput,a sada ove dvije igračice. Kako ih samo nalazi? Pribudovče radi na pravopisu i gramatici pa onda drobi.

  1. Ne bi se Mario trebao ponositi na susret s Majom Šuput. Njemu ona za srce prirasla, a ona poslije toga s još stotinom dogovorila prijateljstvo. Pribudovac je izgleda neka domaća Maja Šuput.

   U svakom slučaju “nositelju portala” čestitke za knjigu, a i čestitke što je zakajlao svima koji nisu htjeli ni jednu jedinu knjigu kupiti.

 6. Tri su načina. Ovako kako je to napravio Mario- da se Vlasi ne dosjete. Izravno, bez okolišanja i “uvlačenja”, reči tko mu jeste, a tko nije pomogao. I treće, pustiti nekom drugom da isprda potencijalne kupce. Prihvaćam sva tri načina, jer važno je dokazati kakvo je stanje u lokalnoj nekulturi.

 7. Ovo je jedan od većih ego-tripova na portalu.

  1. A ne! To je, prije svega, iskrena, velika pohvala velikoj Ružici. To što je ona otkupila knjigu nema veze s konstatacijama da je velika.

 8. Izbio članak na prvo mjesto po tjednoj čitanosti. Imate li godišnje najčitanije? Da i tu zasjedne.

 9. Jesu li se pomirili Brajković i Pribudovac. Mogu li Tutsi oprostiti Hutuima? Napeto pratimo lokalne genocidije na sbperiskopu. Je li Ružica Vukovac uopće živa?

 10. Eto opet se pokazalo, volje Rvati kad se dvojca “dovate” pa makar to bilo fingirano, virtualno i s namjerom da se napravi reklama za nješta što je napisano za našu dicu. Koliko mi je poznato a Lukić me o drugome obavijestio nije svi akteri su živi i zdravi . Ja i Mario -Ro – mario nikada se ni svadili nismo…..Svima jalušima sretan, Čestit i blagoslovljeni Božić…….

  1. Jesi li ti ovo napisao u povodu Marijevog teksta: ” Evo….svi vlasnici portala, svi blogeri i kolumnisti…..predlažem takmičenje. Tko prvi uspije natejrati nekoga da povrati čitajući ulizivačko-dodvorivački tekst ide na večeru na Zelen Gaj, o ćijem trošku op tome po tome…”

   Jesi!

   Vi se svadili niste, to je istina, al si mu zavuko. Javno. To je dobro, jer Mario izbi na sam vrh čitanosti.

   1. Vitrino od drveta topolovog, napisah jakako ali u kojem kontekstu to je drugi par opanaka.Marijevi tesktovi odišu šegom i satirom pa sam se i ja malo zaigrao, čisto da vidim kako će reagirati oni koji prate pisanije moga pajdaša. P.s….Ako je vjerovati pisaniju sa “tamo nekog” lokalnog portala Ruški se smješka proboj u više sfere…..

Odgovori