Navik on živi ki zgine pošteno

Matija GubecSkupljajući građu za monografiju o NK Borac iz Podvinja često se nađem u situaciji da treba iskrčiti nečiji stari tavan ili šupu kako bi se došlo do podataka i zapisa koji najčešće budu odloženi u drvenom vojničkom sanduku punom plijesni, vlage i prašine. Stjecajem raznih okolnosti tako mi se u rukama našla zbirka radova podvinjskih partizana ( predvođenih sa Ivanom Ćirom Bukovićem i Antunom Krajnovićem – Kepijem ) koji su 70-tih godina prošlog stoljeća evocirali uspomene na NOB-u, tekovine revolucije i klasne neprijatelje. U jednom nepotpisanom tekstu spominje se „Proglas“ koji je osvanuo na javnom mjestu u Podvinju u praskozorje II Svjetskog rata koji jako dobro pojašnjava situaciju toga doba. Budući da se povijest ponavlja – na vanjskopolitičkom planu „III Svjetski“ je sve bliže, dok u dragoj Hrvatskoj, još dražem Brodu i najdražem Podvinju progres i blagostanje idu sve više unatrag prenijeti ćemo cijeli tekst u izvornom obliku uz digresiju da bi Matiju Gubeca mogli metamorfozirati u Putina ili nekog sličnog prikladno današnjem vremenu. Društvu u kojemu su glavni zagovornici „New Deal-a“ kardinal, biskupi i Željka Markić i ne piše se puno bolje.

Progresivne snage Podvinja dana 24.III 1940. postavile su na javnom mjestu slijedeći napis:

Slavna gospodo klerikalci na jednoj strani…a vi patnici, rajo sluge i seljaci na drugoj strani… i vi pendrekaši, panduri, plaćenici manjina buržuja pljčkaša i dr. lopova

POZOR

Ova slika je simbol radne klase nižeg staleža seljaka i radnika bez razlike vere i narodnosti. Sjećanje prije 367 godina na slavnog vođu radnog naroda Matiju Gubca zauzima duboko sjećanje za radni narod. Seljački kralj Matijaž Gubac je podigao bunu na inicijativu radnog naroda protiv ondašnjoj gospodi, biskupa, popova, grofova, velikana, banova i dr. pljačkaša koji narodu ispiše i posljednju kap krvi. Najsramotnije je to, što je crkva katolička na čelu s lopovom Draškovićem osudila radni narod i njegovog vođu na najgrozniji način. To su bili ondašnji dušebrižnici. I danas je tako.
Crkva katolička najviše,a i sve ostale crkve bacaju klipu pod noge radnoj klasi, koja polako ali sigurno koraca u borbi k cilju i pobjedi. Nama ostaje sjećanje na simbol krvave bune koji i mi u 20. stoljeću nosimo i govorimo one riječi Matijaša Posavca, Gregorića i dr. „Ili pravo il’ sloboda ili žrtve ladna groba“- „Za pravice naše stare“. Smatram najsramnije što je crkva u 16. stoljeću okrvavila svoje ruke i napila se krvi i najela mesa pećenoga ondašnjega puka svog stada svog Jaganjca Kristova. Sramota dolazi danas pred oči svakom čovjeku da crkva služi samo svojim namjesnicima, koji nekim nebeskim plašilima plaše narod i zavijaju ga u crnu fašističku krpu te uživa dobar plod narodne imovine za prođu narodni rad.

Oni su danas najveći protivnici Kristovi.Propovijedaju lažnu nauku, koji su se stavili pred njegovo raspeto tijelo koje je trpjelo isto kao Matijaš Gubac za pravdu, slobodu i život.

Pazi!! Nama nisu nikakvi simbol sv. Anto Padovanski talijan i drugi tobožni sveci, koji skupa s vama straše i strašili su narod u svojoj borbi. Oni nisu bili za pravo naroda.

Dole Klerikalizam – – – – – – – – Slava Isusu Kristu
Dole sv. Anto i dr. sveci– – – – – – Slava Matijažu Gubcu i drugim mučenicima
Dole Papa– – – – – – – – – – – – – Slava Stjepanu Radiću
Dole biskupi- – – – – – – – – – – –Slava Antunu Radiću
Dole seoski izrabljivači– – – – – –Slava svim palim za pravdu radnog naroda
Dole sva nepoštena gospoda– – –Živjeli borci za pravdu i čovječnost
Radnom narodu podijelite zemlju koju vi đaba uživate a narod gladuje i smrzava se od studeni a vi imate u izobilju – –Živjela daleko Istočna Slavenska politika
Dole plaćenici, pendrekaši, koji narodu zabadaju nož kroz njegovo tužno srce bolno i ispaćenoPravdu dajte pa će biti dulje mir sloga i zadovoljstvo

Tko skine ovu sliku sa njezinog mjesta znači da je protiv naroda i pravde.

Citirani napis nalazio se na poleđini slike Matije Gupca, – „kojega su tako slikali, da je bio sličan Staljinu“, kako piše autor izvornog dokumenta.

Fotokopija originala nalazi se u arhivi Odbora za njegovanje revolucionarnih tradicija Podvinje.

Matija Gubec 2

 

 

54 comments

Skip to comment form

 1. Nisam znao da je Gubec bio negativac??? Usporediti njega i Putina???

  1. Gubec je bio negativac zaa Franju Tahija, a pozitivac za seljake. Putin je pozitivac za Ruse, a negativac za Amere i Ukrajince.

   1. Za koje to Ruse? Medvjedeva, oligarhe i poslušnike? Ako eliminaciju nepoćudnih novinara, neistomišljenika, neopisivo bogaćenje, ratne igre i ostale deformacije uzmemo kao nešto normalno i regularno (argument da se isto ili slično događa i na zapadu je invalidan) onda je za poželjeti. Da se razumijemo, nisu ni naši cvijeće, ali ne bih volio živjeti u državi u kojoj vlada takav predsjednik.

    Reči da je pozitivan za Ruse, a negativan za Amere i Ukrajince je uz već spomenuto totalno netočno. Oni upravo trebaju takvoga. It takes two to tango.

    1. Putin je dobio je 60 posto glasova na izborima. I zato da (sa)čuva Rusiju od američkih pohlepnih šapa. Dakle, jedno su velike sile u svijetu, a drugo su sateliti. Jedno su globalne, a drugo regionalne igre.
     Putin je trebao pustiti da američka Šesta flota uplovi u Sevastopolj i bio bi pozitivac? Trebao je mirno čekati da se američke geopolitičke zamisli odigravaju pred ruskim očima kao prijetnja na d prijetnjama? Što bi bilo slijedeće? Resursi u Sibiru?
     Jesu li Obama i onaj pijun u Perfidnom Albionu pozitivci? Dopuste stvaranje Islamske države, a kad ovi počnu razarati po Siriji i Iraku, Amerikanci i saveznici šalju bombardere.

     1. Slobo je svojevremeno dobivaop 105% glasova na izborima. Ovi argumenti su poput onih, kada se kod nas kaže kako nešto ne valja, odmah skoče neki pa kažu – u Srbiji je još gore. Ako želim lijepo urediti svoj dom, ne bi me trebala smetati prljavština i nered u komšije, ili ipak bi?

      Pravdati jedan hegemonizam drugim, jedan imperijalizam drugim je suludo. Pričati o Rusiji kao velesili znači pomiriti se sa porobljavanjem milijuna ljudi. Jasno je tko su Rusi i kakvo im je porijeklo, svakom onome tko to želi priznati. Činjenica da prelaskom Urala lagano nestaje slavenskog gena i dominira azijatski, govori jako, jako puno onome tko želi slušati. Je li se nasilna okupacija dogodila prije 10, 50, 100 ili 500 godina, meni nije presudno.

      Asimilacija azijata u rusku naciju je nešto što se ne da usporediti s amerima i indijancima. Dakle, Rusija već stoljećima živi na porobljavanju, kolonijalizmu i imperijalizmu. Treba li me to impresionirati – OK. Trebam li to odobravati i opravdavati? Trebam li padati na koljena pred velikom ruskom nacijom? Štite li oni i moje interese kada se suprotstavljaju američkim ili tuđim flotama – zasigurno ne. Vodi li to ka demokratizaciji i boljem životu naroda u Rusiji? Zasigurno ne. Na ratnim pohodima profitiraju ratni profiteri. Svi ostali puše.

      1. Ovo je mali doprinos rasnoj teoriji i praksi? Pa Hrvati imaju gene Ilira, Madžara, Nijemaca, Iranaca, najmanje Slavena, a Srbi imaju Turaka i Vlaha, najmanje Slavena. Mi govorimo o politici, a ne o kromozomima.

       Što se Slobe tiče, on je imao jaču oporbu u Srbiji nego ijedna vlast u Hrvatskoj. Nikad nije imao plebiscitarnu podršku u Srbiji za sranja koja je radio svom i drugim narodima.

       Neusporedivi su DANAS Rusi i Amerikanci. Svjetski policajci harače po svim meridijanima i paralelama, a Rusi samo štite svoje granice. A genocid nad Indijancima je početak politike koja se nastavila u Hirošimi i danas u Iraku i Libiji. Tko je slijedeći?

       Što je sve kroz povijest radila Venecija, Španjolska, Portugal, Njemačka, Iltalija… Danas su oni zaštitnici Svijeta, a Rusi koji nisu bili kolonijalna sila, oni su porobljivači. Žalosno je Što Ukrajina nije odabrala status Austrije, nego se priklonila silama koje preko njenih leđa žele prodrijeti u heartland, kako bi popljačkali najveća bogatstva svijeta. E, o toj “krvnoj teoriji” treba otvoreno govoriti.

       1. Ajde što to nije odabrala Ukrajina, al zašto mi nismo odabrali status Austrije.

        Navlačiš me na neku tupavu raspravu da se odlučim koji mi je krvolok draži. Nije mi drag niti jedan, niti sam impresioniran njihovim načinima. Ako ti paše, ti ih idoliziraj.

 2. Apropo ovog teksta i priča iz Željezare valjalo bi zaključiti sljedeće – radni narod je sam sebi presudio, samo ubio se, a onda su došli nacionalistički vođe i zabili im glogov kolac u srce. Ako netko spori ovu tvrdnju, ona se može nadograditi samo na sljedeći način: rukovodstvo partije i države je radilo sve što im je bilo u moći na svom samouništenju, a narod je to zdušno prihvatio, a onda su došli nacionalistički vođe i zabili im glogov kolac u srce.

 3. 24. 3 1940? A ja mislila da je datum 6. 10. 2014.

 4. Brajković nastavlja svijetlu tradiciju. On spada u progresivne snage Podvinja.

 5. Javna egzekucija Gubeca užarenom krunom na Markovom trgu trebala je demonstrirati silu i moć ugnjetavača i disciplinirati puk, da mu otpor više nikada ne padne na pamet. Sigurno je i tadašnji biskup proklinjao demonov zadah koji se širi po zagorskim goricam i protivi se ropskoj pokornosti vlastelinima i vlastodršcima. Zar je moguće da je u tih pet stotina godina nakon seljačke bune samo u razdoblu od 1945. do 1995. vladala pravica, i da je sad opet na vlasti nezasitna, parazitska prasica?

 6. “Progresivne snage Podvinja dana 24.III 1940. postavile su na javnom mjestu slijedeći napis..”
  I Mario je progresivna podvinjska snaga, u punom smislu te riječi. Njegovi su duhoviti tekstovi spoj nepretencioznog humora, satire, društvene kritike, lokal patriotizma i dobronamjernog suda domaćeg čovjeka. Jedino mi je “prispodoba” Matije Gupca i Putina malo neobična. U kontekstu Seljačke bune Putin mi više liči na Tahija.

 7. Upravo je bolesno koliko neki ljudi, u svojoj “antiprotivnosti”, samo kako bi bili protivni zapadu a onda nužno naslonjeni na istok, podržavaju najveće koljače, zvijeri, diktatore… Naravno, manje više zbog toga što se ne radi o njihovoj stražnjici.

  Da je Sadam kemijskim otrovima spalio njihovih desetak rodnih sela, ne bi ga tako zdušno podržavali, a i da su sami na primjer Čečeni kojih je polovicu (uglavnom civila!) pobio “narodni obljubljeni vođa Putin” drugačije bi govorili.

  Jer u SAD se ne može dogoditi da pobijeu stotine ljudi, politčkih protivnika, civila i sličnih… Ne može se ni u ovoj našoj poludemokraciji i razvijenosti dogoditi da ti dođu doma tajne službe i da te pojede mrak.

  U “cvjetajućoj Libiji, Siriji, Sadamovom Iraku, a bogami i Putinovij Rusiji” sve je to bilo normalno ili sve više postaje normalno.

  Jedino što zamjeram Amerikancima je baš nedostatk intervencija. Jer oni, baš kao i Rusi, samo sto puta lakše i u rukavicama, slijede samo svoje interese, a ne načelnu liniju ljudskih prava i demokracije (jer bi tada morali intervenirati i u Burmi bez strateških sirovina ili u svojoj saveznici Saudijskoj Arabiji, na primjer).

  Putin je brutalni diktator, koji želi proširiti svoju državu. Točka.
  Pri tome se služi istim rječnikom i djelima kojima se služio Hitler 1933-1939 godine.
  U unutrašnjoj politici ukida sva i najmanja prava i slobode, od ključnih (slobodnih izbora) do površnih (prava na javnu kritiku, jer novinari koji se to usude završe s rupom u glavi).

  A kad smo kod nacionalnih interesa, da, tvrdim da su Ukrajinci s interesom u EU (rastom životnog standarda a ne držanjem po ruskom čizmom). Pitajte Rumunje i Bugare kako im je bilo 1980-ih a kako danas?
  Ili, ako su Rusi toliko “demokratični” kako to da ne dopuste Čečenima da imaju svoju državu?

 8. Slažem se sa tvrdnjom gospodina PBašića – upravo je bolesno, dodao bih čak nakaradno bolesno, koliko neki ljudi, podržavaju najveće koljače, zvijeri, diktatore – i to samo da bi podržali taj neki imaginarni Zapad i njegovu još imaginarniju “demokratiju”… Naravno, manje više zbog toga što se ne radi o njihovoj stražnjici.

  Da je Sadam kemijskim otrovima koje su mu nabavili Amerikanci spalio njihovih desetak rodnih sela, ne bi ga tako zdušno podržavali, a i da su sami na primjer Vijetnamci kojih je 2 milijuna (pola civila!) pobio “najizuzetniji narod na svijetu” drugačije bi govorili.

  Ono što me najviše iznenađuje u svemu je činjenica da netko tko je povjesničar!!! napiše bez grama srama i imalo poštujući povijesne istine (i nedavne događaje) kako se SAD ne može dogoditi da pobiju stotine ljudi, politčkih protivnika, civila i sličnih – zaboravljajući nebrojene pokolje nad civilima kako u samoj Americi tako još više izvan nje.
  Da ne govorimo o otmicama kojima smo svjedočili u zadnjem desetljeću, tajnim zatvorima, mučenjima na tlu savezničkih “režima” te o otvorenom priznanju Clintonove državne tajnice kako su odgovorni za smrt više od pola milijuna iračke djece.

  Što se tiče Libije čak i nakaza poput Henrya Kissingera priznaje da je rušenje Gadafija nešto najgore što se dogodilo Libiji, da ono u što se Libija pretvorila nakon intervencije ne bi poželio niti najgorem neprijatelju, ali evo – gospodin PBašić je tu da nas uvjeri kako je sada u Libiji prava “demokratija”, a svi koji misle drugačije su – bolesnici.
  Vjerojatno je i Putin bio bolesnik kada je upozoravao što će se dogoditi u Siriji ako “najizuzetniji narod” nastavi sa svojom politikom prema njoj.

  Nakon što je popis američkih intervencija duži od moje ruke, a pobijeni civili se broje u milijunima jedino pitanje je – što bi bilo da to ne rade u rukavicama!?! Što bi tek bilo da ih skinu!? Iskreno, strah me uopće o tome misliti. Jer primjeri iz povijesti nas upozorava na što su oni sve spremni – – kada su obavještajci upozorili američku vrhovnu komandu da se logor sa američkim ratnim zarobljenicima nalazi pored Nagasakija jedini odgovor je bio – nastavite sa misijom.
  Da ne govorim o medicinskim eksperimentima koje su provodili nad vlastitim stanovništvom i za što sada plaćaju odštete.
  Ili puštanje kokaina u vlastitu državu kako bi financirali tajne operacije bez znanja Kongresa.
  Ili da od 400 i nešto sporazuma s Indijancima nisu ispoštovali ama baš niti jedan jedini.
  Ili da su štrajkove gušili vojskom i strojnicama ubijajući djecu radnika.
  Itd. itd.

  A kada smo kod nacionalnih interesa pitajte Haićane da li bi živjeli ovako kako žive ili kao Bugari u Varšavskom ugovoru? Pitajte Hondurašane, Salvadorce, Nikaragvance, Meksikance i sve koji nisu Europljani ili Istočni Azijci kako je biti pod američkom čizmom.

  Pitajte Indijance da li bi radije živjeli pod američkom čizmom u rezvervatima ili bi kao ruski “Indijanci” – Čukči, Tunguzi, Samojedi itd. – imali svoje republike, parlamente, predsjednike, ministarstva i sve ostalo o čemu manjine kako u Americi tako i u Europi mogu samo sanjati.

  I za kraj – Rusi jesu dopustili Čečenima referendum o neovisnosti…

  1. Sven, razvukao si Bašiću pamet. Nemojte više vi profesionalci, molim te, tako oštro startati na amatere.

   1. I diktatura proleterijata je diktatura, njenu silu su osjetili svi oni koji je nisu podnosili i prihvačali….Sila je sila i nikome mila… Ma kako se zvao uvjek je jao onom tko je pod njenom čizmom stenjao…. I njemci su sila…kolio su kredita podjelili i koliko kamata naplatili po grčkoj i španjolskoj pa na kraju pričaju da treba štedjeti…a držali sviću rasipnim vladama i čekali trenutak da sve kupe bud zašto ….????
    I Sveti Ante Padovanski je Portugalac..Rođen u Lisabonu a umro u mjestu kraj Padove…. P.s….Pogrišio je pisac originalnog teksta….. a ne Mario……

 9. Drago mi je vidjeti demokratsku razmjenu mišljenja ljubitelja dvaju odurnih politika: američke i ruske. Pružite jedan drugome ruku.

  Smješni ste kao i oni koji govore o regionalnim čimbenicima i faktorima, našim prijateljima amerikancima i našoj majci Rusiji. Kakvi otužni brabonjci na šupku imperijalističkih predatora.

  Jel tko od vas čuo za Gandhija? Zar je moguće da ste toliko bolesni da si ne možete naći boljeg uzora od Busha (Obame) ili Putina? Zar su to vođe koji će svijet učiniti boljim mjestom za život?

  1. Nema kod Svena navijanja, samo poštena komparacija. Nije on spominjao majku Rusiju, nego je ismijao Bašića koji obožava uzor Ameriku.

 10. Ne znam što mi je gore – Bašićevo navijanje za najveće zločince na planeti ili kada se neki pametnjaković javi i kaže piskutavim glasom “i jedni i drugi su jednaki”. Ili “i jedani drugi ste bolesni” i “koji ste vi otužni brabonjci na šupku impbla, bla, bla”.
  A ovo za Gandhija – trebao si nam za uzor uzeti još i Isusa i Jim Morrisona i pitati nas kako to da u slobodno vrijeme ne trčimo goli kroz polje makova sa ružinom krunom na glavi i frulicom u šupku kroz koju ćemo ti svirati uspavanke.
  Koji žasu :-!

  Inače onima koji žive u realnosti, a ne u nekom imaginarnom woodstock svijetu bi preporučio ovaj text gdje je odlično prikazana ta razlika između odnosa Rusije prema malim narodima i Zapada tj. Anglosasa prema malim narodima i to od strane “našeg” tj. Bosanca – http://www.nezavisne.com/index/kolumne/Rusija-27535.html

  1. Rusko naoružanje u brojnim državama nestabilnog bliskog istoka i drugim trusnim područjima dovoljno govori samo za sebe. Rusija je i dalje nuklearna sila iako je navodno prekinuta utrka u naoružanju. Tekst naivno odustajanje od komunizma izjednačava sa odustajanjem od snažnog geopolitičkog utjecaja Rusije pa se čudi sanitarnom koridoru. Bilo bi nelogično da tako snažna država nema geopolitičke i strateške ciljeve i poluge kojima želi ostvariti svoju nadmoć u suvremenom svijetu.

   Evo ga još jedan koji izjednačava:

   Dakle, niti je istina, niti je interes, niti su razlozi ikada samo na jednoj strani u odnosima dva elementa neke situacije i svako ko želi da bude objektivan posmatrač i ocjenjuje stvari po argumentima, a ne simpatijama i pukim interesima, mora uzimati u obzir sve argumente i sve strane stvari.

   Davno sam jutros već napisao: It takes two to tango.

   Završit ću svoje opservacije o Rusiji. Mnogoljudna zemlja sa mnoštvom talentiranih pojedinaca (kvaliteta iz kvantiteta), bogate povijesti, kulture i znanosti, izuzetnog značaja za odnose u svijetu i na žalost još uvijek gospodarski i demokratski nedovoljno razvijena. Rotiranje Putina i Medvjedeva je jedna od najgorih sprdačina koju je sebi neki narod dopustio u cjelokupnoj povijesti. Iz izravnih poslovnih iskustava jednog od članova moje uže obitelji, čovjek kaže kako se može pristojno poslovati i dapače, strašno obogatiti, ali se naravno, kao i u svakoj drugoj državi mora voditi računa o tome tko je tko i ponekad podmazati neke “zupčanike”. Pri tome se nikako ne treba petljati na bilo koji način (izjavama, donacijama itd) u lokalne političke prilike.

   A evo i jednog linkića sa napušenog Peščanika:
   http://www.republika.co.rs/444-445/24.html

   1. Veća sprdačina od prve pobjede Busha mlađeg? I uopće američkih izbora gdje ne odlučuju glasači nego “elektori”?

    Veća sprdačina od francuskih izbora gdje izaberu Holandea kako ne bi radio ono što radi Sarkozy, a onda Holande postane veći Sarkozy od samog Sarkozya?

    Veća sprdačina od cjelokupne talijanske politike?

    Ili naših SDP/HDZ dvostranačkih izbora? I Tuđmanovih izbora kada su protukandidati premlačivani od strane pripadnik Gardijskog zdruga kopčama na remenju?

    Da ne govorim o sprdačini zvanoj zadnji ukrajinski predsjednički izbori.

    Ha-ha, daj nas još malo nasmijavaj…

 11. Onima kojima je predugačak text izdvojio bih par dijelova:

  – Rusija je postupala u Sibiru sasvim suprotno od načina kako je postupala Amerika u odnosu na svoj Divlji zapad. Originalni narodi nisu istrijebljeni nego su i oni i njihove kulture i jezici, kao i kulture i jezici ostalih azijskih naroda – Tibetanaca, mnogih azijskih i srednjeazijskih naroda i grupa plemena, uvedeni u prostore nauke, kulture, pa onda i civlizacije.

  Rusija nije dopustila da civilizovanje uništi originalnu kulturu, jezike i život tih ljudi, kako se to događa u svim zemljama kolonijalizma ili u Americi, pa da ih onda izučava kao mrtve muzejske eksponate. Institut za Vosotokovedenije Carskog univerziteta u Petrovgradu, taj najveći i najsjajniji institut koji je svjetska nauka imala za proučavanje istočnih naroda, njihovih jezika i kultura, bio je središte koje je uvelo sve te narode u prostore kulture i omogućilo im da ostanu ono što su bili.

  Kad danas slušam kako mnogi polovično učeni sveznadari govore s nipodaštavanjem o ruskoj nauci i kulturi hvatam se za glavu. Bio sam u Rusiji i izučavao sam tamošnje prilike.

 12. – Kad sam u drevnom Samarkandu… susreo sam se slučajno sa glavnim muftijom cijele srednje Azije. Bio je to relativno mlad čovjek, veoma lijepog i dostojanstvenog izgleda i još ljepše odjeće.

  S njim sam imao dug razgovor o prilikama u kojima žive muslimani srednje Azije pod ruskom i potom sovjetskom upravom. Taj mi je čovjek savršeno plastično ocrtao ulogu Rusa i Sovjeta u njihovoj novijoj historiji.

  Rusi su u taj prostor došli 1861. godine. Tada mi je kazao: “Mi smo se borili sa Sovjetima za Veliki Turkmenistan, ali smo tu bitku izgubili jer je taj cilj sama historija odbacila. Ruse i Sovjete smo prihvatili jer smo morali, a zatim smo shvatili da pod njima možemo dobiti svoje nacionalne države (Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan) i sačuvati svoje narodne kulture, a one su toliko impregnirane islamom da je i islam, kako vidite, preživio u ovim krajevima kao dio priznatih narodnih kultura.

  Sami nikada ne bismo postigli ovakav industrijski, prosvjetni, naučni i kulturni razvoj da nismo prihvatili Ruse ili da su nam umjesto njih došli Englezi, kao u Indiji, Iraku ili Persiji.

  Sada imamo države, industriju, nauku i moderne naučne i školske institucije, pozorišta, opere, balete i muzičke akademije i samo čekamo vrijeme, a znamo da će ono doći, kada ćemo dobiti i državnu neovisnost. Da to nismo prihvatili bili bismo i ostali u onom položaju u kojem se nalaze ostali muslimani u Aziji i Africi, tj. u položaju kolonijalnih naroda i krajnjeg siromaštva.”

  Taj čovjek mi je ne samo otkrio tajnu azijatskog mišljenja i strpljenja, za koje sam i sam imao razumijevanje jer i kod nas u Bosni je sabur najvažnija osobina ljudskog odnosa prema događanjima života, nego mi je ukazao na moguće puteve kojima će ići budući razvoj.

  Sve se dogodilo kako mi je on kazao daleke 1975. godine u Samarkandu u džamiji posvećenoj jednom članu časne familije božjeg poslanika a. s. koji je u taj kraj donio islam…

  1. Kao potvrdu svega ovoga možemo vidjeti na stotine tisuća Indijaca koji su u totalnom kurcu i na sve načine nastoje ući u kojekakve *istane. Ali što bi rekao naš Mlađo: “Nije u šoldima sve” 🙂

   1. Protivno uobičajenom mišljenju najveći broj siromašnih ljudi ne živi u siromašnim zemljama nego u Indiji i Kini. Prosječni stanovnik Kazahstana ili Azerbejdžana ili Uzbekistana živi pet puta bolje od prosječnog Indijca.

    A o životu siromašnih Indijaca i pogotovo kaste “nedodirljivih” te nasilja kojem su izloženi oni kao i njihove žene neću ni pričati. Prosjak u Kazahstanu živi 10 puta bolje od njih…

 13. Otkud toliko rusoljuba, toliko agresivnih?
  U sljedećem postu očekujem ditiramb u čast druga Brke.

  1. Ne znam za ostale, ali osobno sam kao poštivalac lika i djela Stjepana Radića po defoltu “rusoljub”.

   I gdje je iskazana bilo kakva ničim izazvana agresija odnosno agresija kao napad, a ne kao obrana? Molio bih točan citat. Ako nije problem, naravno…

   1. Vjerojatno se radi o kompleksu manje vrijednosti pripadnika tzv. “malih” naroda. Ja po defaultu nisam ljub niti jedne sile. Doduše, vjerojatno sam još napušen od Woodstocka, a špijune toleriram samo u kući ljubavi 🙂

    1. Baš me zanima koje vi komplekse manje vrijednosti imate s obzirom da niste ničji “ljub” nego samo “mrz”.

     A prvo prosuti onaj rasistički proljev koji sam tek sada skužio – “Jasno je tko su Rusi i kakvo im je porijeklo, svakom onome tko to želi priznati. Činjenica da prelaskom Urala lagano nestaje slavenskog gena i dominira azijatski, govori jako, jako puno onome tko želi slušati.” – a onda se nakon toga pozivati na Gandhija, e to bome ide u anale ovog foruma, a možda i šire :facepalm:

     1. Nema ni truna mržnje, daspače, postoji ljubav prema narodu, a ne prema odnarođenim režimima i satrapima, a navedeno nije nikakvo ekstra čudo nego su samo ponovljene riječi koje je izrekao imam u gorespomenutom tekstu. Dogodila se asimilacija azijatskih naroda pod ruskom ekspanzijom na cijeli sjever Azije. Gandhi zasigurno nema nikakve veze ni sa ekspanzijom, a niti sa asimilacijom, to se slažem.

  2. Ivana Groznog su zvali tako jer je ljude žestoko udarao peruškom.

   1. Još jedan propagadni mit koji nema apsolutno nikakve veze s povjesnom istinom – http://hr.rbth.com/articles/2012/12/12/plodovi_propagande_iz_16_stoljeca_o_ivanu_groznom_16667.html

   2. I btw nadimak „Грозний“ je dobio poslije osvajanja Kazanja, jer je bio prava opasnost za Tatare i ostale protivnike Rusije, a ne za svoje građane…

 14. Nakon proglašavanja Amerikanaca “najvećim koljačima u povijesti” (zaboravljajući da je u Vijetnamu u građanskom ratu poginulo 2 milijuna ljudi, a u komunističkom raju Staljinove Rusije 30 milijuna njegovih!) nisam dalje ni čitao.

  A šlag na tortu je bio Ghandi. Onaj Gandhi koji je htio raspustiti gradove i “vratiti Indijce tradiciji”!? U kojoj milijardu i pol ljudi se kote bez wc-a a kamoli vodovoda!? I bave se predenjem umjesto slanjem sondi na Mars (što radi “prokleta amerikanizirana Indija”)!?

  Opet ponavljam, biste li voljeli živjeti u Sjevernoj Koreji ili SAD-u?

  U Obaminoj Americi ili u Rusiji u kojoj djevojke koje sviraju punk budu poslane na 7 godina u Sibir jer su pjevale protiv Putina!!??
  Ili da budem meški u otvaranju očiju kretenima poput vas (smijem to reći jer vi ste mene popljuvali anonimno, pa s moje strane ovo je i previše kulture) u Njemačkoj, s najrazvijenijim standardom života u povijesti Europe ili u Rusiji u kojoj se danas događa OVO!!??

  http://danas.net.hr/svijet/putin-se-prvi-put-u-15-godina-povukao-na-jedan-dan-daleko-od-svega

  1. Sad sam tek pogledao link. Jebeš mi sve, taj je luđi od onog koreanca 🙂

  2. Kretenima? Čim se netko počne nabacivati takvim ad hominem uvredama vidim da sam pogodio al ono ravno u sridu 🙂

   Nego vratimo se mi činjenicama – ajde da je netko 71. ili 81. lamentirao o 30 milijuna mrtvih pod Staljinom, ali sada, u 21. stoljeću, nakon što su otvoreni svi arhivi SSSR-a već više od dva desetljeća i zna se točan broj mrtvih nabacivat se takvim brojkama, e moj gospodine PBašiću nije ni čudo da vam znanstvena karijera cvijeta poput ruža pored BB rafinerije.

   A ove laži da su djevojke poslane u Sibir zato što su pjevale protiv Putina su još nebuloznije s obzirom da su em osuđene za upad u crkvu i oskrvnjivanje iste, em nisu odležale ni blizu 7 godina.

   Također, ako idemo uspoređivati RF i SAD zašto zaboravljate primjere iz SAD-a gdje se umirovljenici privode u FBI zato što su prijavljeni da pričaju protiv Busha, gdje ženama upadaju agenti u kuće zato što su prijavljene da imaju postere na zidu sa parolama protiv Busha, gdje vrhunski novinari dobijaju otkaze zato što su javno protiv protiv napada na Irak ili kada smo već kod djevojki gdje se bendovima uništavaju karijere zato što su bile protiv napada na Irak.

   Prema tome opet ponavljam da li biste radije bili Tunguz u Rusiji gdje imate svoju vladu, parlament, i živite duže od prosječnog Rusa ili crnac u Harlemu kojem je prosječan vijek 46 godina (niže nego u Africi!!!) i gdje je mortalitet dojenčadi viši od afričkog prosjeka!!!

   Da li biste radije bili Čeh 1968. u socijalističkom paklu ili Meksikanac sa odrezanom glavom 2014. u kapitalističkom raju?
   Baš sam jučer pročitao kako su pronašli tijela onih nestalih meksičkih studenata u masovnoj grobnici, a zadnji put su viđeni kada su krenuli na prosvjed za veća prava učitelja i tada su strpani u policijske marice.
   Ali ti studenti bi trebali biti sretni jer su pobijeni u kapitalističkom raju, jer koliko je bilo gore studentima u Varšavi pod Sovjetima koji su svi živi – daj Bašiću ne seri!!

   A što se tiče ovog kulta ličnosti oko Putina u SAD-u imaš kult predsjednika. Koja je bitna razlika? Isti kurac drugo pakovanje. Klincima se isprire mozak – pa oni moraju svako jutro se zaklinjati zastavi!! Cijeli centar Washingtona je napravljen kao neko svetište, a Washington, Lincoln i tzv. Očevi osnivači se slave na bolestan način jednako kao Putin u primjerima iz tog članka.

   I za kraj samo jedno pitanje s obzirom da ste rekli da želite više intervencija – u Centralnoj Americi i Karibima imate jedinu zemlju koja nikada nije doživjela niti jednu američku intrervenciju i jednu koja je doživjela najviše američkih intervencija.
   Pitanje je – koja je od tih zemalja najbogatija zemlja Centralne Amerike i Kariba, a koja je najsiromašnija?

   1. To volim. A sada Bašić nastupa sa redom ruskog smrada. Jedan drugoga nećete uvjeriti ni u što, ali ćete obadvojica potvrditi valjanost mog stajališta. Zahvaljujem 🙂

    PS. Evo kaže Česi se masovno žele vratiti iza one lijepe firange, zavjese, kako se ono zvala. Kaže, nikada više ljepote kao kad su išli na more u Jugoslaviju pa ošli natovareni šatorima i kamp opremom, a vratili se sa stotinjak DM-ova. Kakva krasna vremena.

    1. Koje su ovo teške gluposti. Evo baš čitam National Geographicku članak o Neronu i jedan znanstvenik u članku se poziva na povijesnu propagandu protiv Nerona. On ne kaže da je Neron bio divan i krasan, samo da nije sve o njemu napisano istina.
     Također uspoređuje Nerona sa Konstantinom koji je poubijao svoje žene, djecu i deset puta više ljudi od Nerona no on je kršćanski svetac, a Neron je utjelovljenje Sotone.

     Po Bašićevoj logici bi tog znanstvenika odmah trebalo napasti da je on “neronovac” i obožavatelj njegovih vremena i da se taj tip zalaže za spaljivanje kršćana ili takvu neku sličnu glupost. i pitati ga da li bi radije živio pod Neronom ili pod Obamom.

     Dok bi ti pametno zaključio kako su i Neron i Konstantin jednako loši i da je najbolje bilo Hrvatima u Iranu :rolleyes:

 15. Ne bih bio dostojan uzopra kada bih se vrijeđao na svaku vašu objedu. Ljubiteljima bolesnih satrapa, agresivaca i represivaca mogu samo reći kako povijest već pamti i jako će dugo pamtiti Gandhija, dok će vaše Putine, Bushove i Obame pamtiti samo po zlu, ako i tako i to bez obzira na Nobelove nagrade. Linjenica da danas nema značajnijeg sveučilišta u svijetu u kojemu katedre za matematiku, fiziku, informatiku i srodne znanosti ne nose Indijci, makar srali cijelo djetinjstvo u poljskom wc-u. VAlja žaliti narode kojima ovi ravnaju kao i one koje napadaju i pomažu, odnosno “demokratiziraju”.

  Treba li se čuditi ovakvim reakcijama? Naravno da ne jer dolaze od ljudi koji svršavaju na režime (treba li ih nazvati diktaturama), jedan na onaj prije devedesetih, a drugi na onaj poslije, jedan na one slijeva, drugi na one s desna, jedan na one s istoka, drugi na one sa zapada. Sad sam siguran da sam na pravom putu, sam se sebi još više sviđam 🙂

  1. Naizgled kontradiktorni pozdrav tebi: Peace brother in arms.

 16. ni zapad ni istok najbolje sredina što su amerikanci napravili u libiji sad imamo šezdeset plemena koja ne znaju ništa drugo nego r atovati slično je u siriji afganistanu iraku iranu zašto nisu zaustavili odamah rat na balkanu mogli su odmah stati uz bok hrvatske i koliko bi hrvatskih života spasili nisu. putin bilo je realno i prije petnaestak godina očekivati da če vratiti staru rusiju mislim da to nije ništa novo i mislim da šuruje sa njemcima povijest se ponavlja,a mi pokušajmo srediti ovu državu a još se može ali svi oni koji su vladali zadnjih dvadesetak godina jednostavno moraju otiči uvesti nezavisno sudstvo procesuirati one koji su krali od rata pa na ovamo čak i ratne profitere poput čermaka a ne veličati ih ,lokalne gradske šerife dovesti u red a za to nam jepotrebna nekorumpirana vlast i policija i sve je lako

 17. milenijum, napravio si ti špajz kartu želja. Govoriš da stvari treba dovesti u red. Tko? Pa svi politički faktori u RH umočeni su u grabež, onaj prvi državotvorni i sadašnji liberalni. Ruka ruku mije. Zaboravi na raščišćavanje, neće ga biti.

  Nema danas sredine o kojoj govoriš. Ili s s Kaubojima, ili protiv njih.

 18. jagma ima samo da je malo pameti i pametnih ljudi na vlasti ovih iz sdp i hdz je dosta trebaju ljudi koji ne ovise o nijednoj stranci ni ideji ljudi koji nas ne zamaraju ustašama i partizaniima kad se govori o ekonomiji svaki razgovor opet završi na titu i tuđmanu oni su prošlost treba na budučnost

 19. najlakše je reči kada se govori o ekonomiji to su napravili partizani ili ustaše i kakve to veze ima sa sadašnjošču .nijedna vlast u hrvatskoj nijedan gradonačelnik ni župan nisu kod preuzimanja vlasti napravili osnovnu stvar u poslovanju a to je inventura što si preuzeo i od koga koliki je dug vanjski i unutrašnji nego samo pred kraj mandata kažu to su oni drugi napravili e to je problem .da preuzimam tvoju trgovinu ili bilo što drugo prvo inventura da vidimo na čemu smo ovako ništa ne vrijedi

  1. Bravo, milenijum. Pa to je abeceda i osnovna zakonska obveza, inventura, kod svih poslovnih promjena i izvješća, jedino se kod preuzimanja državnog i lokalnih proračuna ne pika. A sve u svrhu daljnjeg zamračivanja računa i imovine.

  2. Ja znam jednog koji je to napravio. Onda je svim žiteljima svake godine slao izvještaj o prihodima i rashodima te planiranim i projektima u tijeku. Napravio je gotovo sve što je obećao. Sada je ministar i to nimalo omiljen.

   1. Der nas podsjeti tko je to.

    1. Pa Jakovina. Tko drugi ima veze s našim krajem?

 20. Za sve je kriv Mario….i podvinjski partizani….izjem ti divlje jagode s obronaka pribudovca….ovako raspištoljiti komentatore…..

  1. Nezadovoljnima je dovoljno prstom mahnuti ispred face pa da se razgoropade.
   Brakovićev tekst je samo dobar povod da ljudi kažu što misle o onima koji na njih ne misle, a trebali b, jer misle samo na sebe.

 21. bronstein tako si pametan pa te pitam da li bi nešto kupio ili preuzeo da ne pregledaš ili ne napraviš inventuru

 22. ili da ti pojednostavnim možda skužiš kupuješ auto jel ga pregledaš pri preuzimanju pogotovo polovni ili ga kupiš od nepoznatog čovjeka na rijeć zato ne bulazni inventura i reci sa koliko si duga ili plusa preuzeo vlast sve ostalo ide onda redom ovako se ništa ne zna

  1. Koliko znam, bilo je i to kod Jakovine. Preuzeo je dosta velik dug i dubioze. No ti govoriš poprilično nerazgovjetno pa ne znam jesam li uopće dao odgovor na pravo pitanje.

 23. tvoj krajni nivo je jakovina tko je on niko i ništa plod lošeg sistema ja govorim o tome kako bi se trebala preuzimati vlast izači pred građane i reči dužni smo ili nismo dužni toliko i s tim ja preuzimam vlast i ja sam s tim datumom odgovoran za poslovanje države ili poduzeča a ovako ja preuzmem vlast od tebe muljam osam godina i sve prebacim na tebe jer se stvarno financijsko stanje nikad nije ustanovilo ni u županijama ni u gradovima a dug sve veći i veči

Odgovori