I oni su naši

Crtani junaciAktualna politička situacija se sve više zakuhala ili bolje rečeno uzjebala, a tek smo na početku predsjedničkih kampanja. Toplo se možemo nadati da će nam svi kandidati doći u Brod i osobno predstaviti svoje programe kako bi se odlučili za koga da glasamo da bi nam bilo bolje i da nam potencijalni budući predsjednici dovedu što više „Evrope“ i europskih smjernica u naša dvorišta poput nasmijanog ministra Grčića koji izgleda jedini shvaća ozbiljnost situacije. O bespovratnim sredstvima, poticajima i milijunskim projektima sipa podatke kao da se radi o kokošijem leglu ili količini opalog lišća u cerovoj ili bukovoj šumi sredinom studenog. “Iako smo učinili sve predradnje i kandidirali programe te dobili čvrste garancije strateških partnera onaj tamo list na koti „xyz“ nikako da otpadne i stopira cijeli slučaj“. Dok optimistični ministar čeka da otpadne list (sad će, samo što nije), a predsjednički kandidati traže model kako da dovedu „gospođicu Europu“ k bezvoljnim, anemičnim i pomalo izgladnjelim hrvatskim građanima lokalni bosovi, dok se još nisu svi iselili iz Broda, uvode jednu novu dimenziju pokušavajući dovesti u naše okruženje što više „Hrvatske“ i Hrvata.

Prvo je u košarkaški klub Slavonski Brod doveden trener iz Splita što i nije ništa neobično. Čovjek je profesionalac i ide trbuhom za kruhom, a vjerojatno i ima neke kvalitete s obzirom da je igrao košarku u najjačoj košarkaškoj družini koja je ikad trčala Evropskim dvoranama. Ali s obzirom na brojne košarkaške stručnjake koje svakodnevno viđamo po brodskim kafićima pitanje je da li je dovođenje i plaćanje gospodina Burića baš opravdan potez jer je on poznat kao temperamentan trener -„naganjač“ što nam u ovoj fazi košarkaškog loptanja uopće nije potrebno. Više bi nam koristio trener „radnik“ koji bi prepoznao i selekcionirao nekoliko novih i mladih prvotimaca bez obzira na ostvareni rezultat. Ovako ćemo potrošiti lovu, zauzeti 6. Ili 7. mjesto i opet će biti sve po starom. Jedino što je dobro da Burić sa svojim performansima ne nastupa po gradskim dvorištima i seoskim avlijama nego onaj tko želi da vidi njega i njegov rukopis mora potegnuti do dvorane na Vijušu. Baz namjere da ga opstruiramo i unaprijed osuđujemo čovjek je naš i dobro nam došao. Samo da nam ne počmu dolaziti stručnjaci iz Sokobanje, Ćuprije ili Pržogrnaca.

Ustvari, pogodilo me u srce kad sam neki dan zvao dimnjačara da obavi redovni sistematski pregled i čišćenje dimnjaka na kući. Pojaviše se sa urednim papirima stručnjaci iz tvrtke Dimo prom iz Palčana pokraj same Čazme. Dečki čisto odradiše prljav posao, a mene ostaviše u razmišljanju pa zar je moguće da u Brodu nema mladića koji bi se verali po krovovima i tavanima te pružali usluge popravaka starih peći dokonim gospojama poput onog dimnjačara iz pjesme Đimija Stanića („Bila jednom jedna gospa Darinka…“). Nema čovjek ništa ni protiv ove tvrtke i njihovih radnika jer zamislite da su odgovorni odlučili pomoći Francuzima ili Talijnima, koji stagniraju, pa angažirali njihove dimnjačare dok ne prođe kriza, a ovi poslali neke šarmere koji ne bi servisirali samo stare babe. Pojebali bi nam sve živo po atarima i još bi sami morali čistiti dimnjake jer EK nije prihvatila financijsko izvješće mada smo u pravu.

Kap koja je prelila čašu je dolazak deratizatora iz tvrtke Ekocijan iz Zagreba pokraj Novog Marofa u blizini Božjakovine. Dok se štakori po metropoli slobodno šeću oni došli da uništavaju ove naše – brodske, kao da mi ne znamo sami istrijebiti štetočine. Mada mi je i za njih drago (i oni su naši) nekako mi ih je najteže prihvatiti jer su u sukobu moga interesa, odnosno bez direktne pogodbe uzimaju mi posao. Dan mi brže prođe kad se naganjam sa miševima po podrumu i šupi, a ponekad klepim i pravog kapitalca. Sad je dosadno i meni i štetočinama, a još uvijek mislim da li bi bilo bolje da je angažirana tvrtka za deratizaciju iz Rumunjske ili Bugarske npr. Bar bi bilo smješnije.
– „Zdravo bratko“
– „Pomoz Bog zemljače“
– „Će gi opet bijemo ko lani“
– „Ne se znaje“
Sreća je samo što se u Brodu nitko ne bavi uzgojem krava, a i po selima je sve manje farmera, a sve više štemera. Koliko su odgovorne osobe maštovite moglo bi se desiti da angažiraju tvrtku za umjetnu oplodnju krava simentalki iz Dubrovnika, a za manikuru smeđeg goveda i bolju laktaciju mlijeka bez razmišljanja potpišu ugovor sa poduzećem iz Blata na Korčuli prepoznajući njihovo stoljetno iskustvo u tim poslovima. Ma nema veze, i oni su naši.

 

9 comments

Skip to comment form

  • Lara on 14.11.2014 at 07:40

  Znači, na Bosance se naviklo? Prošlo doba kad su brajkovići govorili da su oni naši. Sad smo jedno tijelo, osim za one iz “Sokobanje, Ćuprije ili Pržogrnaca”.
  Evolucija.

  • on 14.11.2014 at 08:02

  To se (B/b)rajko o čemu ti pišeš zove “poduzetnički duh”. Nije da ga nema i kod nas, ali velika većina naših poduzetnika trenutno je u dnevnoj bolnici gdje poduzimaju sve i sva ne bi li dokazali kako se u njih iznenada, tek u sezoni 2013/2014 pojavio PTSP.

  • Maki on 14.11.2014 at 08:14

  Dimnjačare Gare,
  skini gaće stare
  pa obuci nove
  da te cure vole…

 1. U mom ataru divlje mace održavaju prirodnu ravnotežu i paze na štakore. Baš su slatke, i korisne. Metni si jednu lovicu u dvorište.
  Podsjetio me Mario na nekadašnje blagdanske čestitke s veselim dimnjačarima i na običaj okretanja gumba za sreću kad vidiš dimnjačara.

  • on 14.11.2014 at 11:30

  Imaju Brođani gradonačelnika koji je, u gorenavedenom smisllu, naš!

 2. bravo mario sve je na mjestu

 3. Namjerno je Braja pogriješio….sjeća se on da tamo nije bila neka darinka, nego gospa Jela….koja je svoju peć popraviti htjela…. Svjet je globalno selo a s time i tržište…. tko umije njemu dvije a lov na glodavce može provoditi i u kraju di je odrastao……sjedne na ušće dva kanala, zračnica u ruke i da vidiš……

   • Maki on 14.11.2014 at 16:05

   Joj, sad si me podsjetio na mlade dane i staru zračnu pušku.

 4. Đimi legenda 😀

  Bila jednom jedna gospa Jela
  Svoju peć je popraviti htjela
  Kad primjeti da joj peć je stara
  Ona odmah zove dimnjačara

  Jer dimnjačar, mlad ili star
  Svakoj peći zna popraviti kvar

  Sa keficom on brzo tad dojuri
  Svoju kefu gore, dolje turi
  Sa keficom on čačka sad po peći
  Pak ju primi, počne k sebi vleči

  Jer dimnjačar, mlad ili star
  Svakoj peći zna popraviti kvar

  Gospa ja vam moram nešto kazat
  Peć se mora na novo premazat
  Peć široka i još k tome stara
  Nema pomoći od dimnjačara

  Jer dimnjačar, mlad ili star
  Svakoj peći zna popraviti kvar

  https://www.youtube.com/watch?v=REhsZlVlL6U

Odgovori