Ladislav Babić: Čekajući Spasitelja

Već tisućljećima vjernici svih fela (vole se predstavljati kao Čovječanstvo, mada je jasno da ne predstavljaju  cjelinu ljudske raznolikosti (ne)vjerovanja) željno očekuju gosta koji nikako da dođe. Pardon; navodno je – barem u kršćanskoj interpretaciji – jednom došao i odmah odmaglio, praćen svim odgovarajućim počastima (trnova kruna, raspelo i ini rekviziti + masa oduševljenih gledatelja), natrag na „onaj svijet“ sa kojega nam se i ukazao. Pogađate, riječ je o Spasitelju. Spasitelju koga i radi čega? Strpljenja molim. Samo polako.

Ideja o navodnom Spasitelju mnogo je starija je od samog kršćanstva. Možemo je pratiti unatrag, od kršćanstva, židovstva i antike do starog Egipta i Perzije (Babilona) daleko u tamu prošlosti. Tamu? Kao da je danas sinula svjetlost! Od čega nas (i zašto) to Spasitelj želi (ili mi barem tako vjerujemo) izbaviti? Navodno, od grijehova kojih smo puni „k’o šipak koštica“. Odmah se potom postavlja nekoliko jednostavnih pitanja:

 • zar nas nije već jednom spasio?
 • jeli to bilo uzalud?
 • očekujemo li da će netko ispraćen tolikim „počastima“ biti toliko blesav (ili mazohist) te svako malo dolaziti na vlastito raspeće?
 • odakle nam genijalna ideja da bi nas drugi trebali vaditi iz „dreka“ u koji neprestance neodgovorno upadamo?
 • ako to znamo (da smo puni grijehova i da sami upadamo u kal i blato), zašto se sami ne „spasimo“?

Kao što su pitanja jednostavna, takvi su i odgovori. Komplicirana je samo ljudska priroda, nesposobna da ih shvati i sama se pohrve sa problemima koje je sama i stvorila:

 • nije baš očito da je itko ikoga spasio
 • ako i jeste, očito je to bio sasvim jalov posao
 • očito je da savršenstvo – čija je On inkarnacija – ne može biti toliko glupo (inače ne bi bio savršen već samo savršeni glupan), stoga je jasno da niti ne postoji
 • očito je da smo nesposobni i nemoćni ponijeti se sa vlastitom naravi (na kratki rok; evolucija inače ublažava stvar), ali imamo golemi potencijal uobrazilje i „brigo moja, pređi na drugoga“ rješenja.
 • očito je da se nismo sposobni sami spasiti, zarad straha koji je u nas duboko usađen. Straha, koji ni najhrabriji među nama ni za živu glavu ne bi priznali:
 • straha za vlastitu egzistenciju
 • straha za obitelj
 • straha za radno mjesto
 • straha od nosilaca moći u društvu
 • straha od boli

Evoluciji je sve jasno. Kao što nižerangirani članovi čopora (krda, jata,…) gledaju, straha i podređenosti radi, pod svaku cijenu izbjeći sukobe i održavati dobre odnose sa alfa-mužjacima, tako je i u ljudskom društvu. Dobro, dobro – čujem vaše proteste – mi imamo alfa-jedinke. Praćene svitom ulizičkih prijatelja (vojska, policija, državne službe,…) koji, rad mrvica što im padaju sa stolova, održavaju red (hm, „štite društveni poredak“: prvo alfe, pa oni, pa rođaci im, a onda svi ostali). Dokaz? Primjeri? Koliko vam srce želi!

– službenica prijavi kriminalne radnje u poduzeću. Ostali, koji to isto vide, uskraćuju joj podršku. Strah!

– svjedok ste ratnih zločina (k tome još, ne daj bože, vlastita čopora) Desetljećima čkomite dok se ne „ohrabrite“ zinuti. Ali ni onda o zločinima tekućeg, vladajućeg režima. Strah!

– ako pak zločinci pripadaju „vašima“, pitanje hoćete li ikada zinuti. Sem da udahnete zrak. Strah!

– uvjeravaju vas kako vam je bolje imamo li 200 superbogatih obitelji koji će brinuti o „bogatsvu nacije“ (a za koje ćete nadničariti). Čak vam se to „čini“ dobrom idejom; dok ne izletite na cestu i ostanete bez ičega. Zbog straha!

– ipak ste se ohrabrili i izašli na prosvjede. Sa hrvatskom (a prije toga – jugoslavenskom) zastavom na čelu. Kakve veze ima zastava sa vašim zahtjevima? Baš nikakve! Ali, strah ima!

– pljačkaju trgovinu ispod vas, razbijaju izlog prodavaonice, siluju ženu, tuku prolaznika,… A vas, sasvim slučajno, ni za lijek. Niste vidjeli. Bili ste zauzeti. Strahom! Ali kad čitate ili pričate o tome, čudom se čudite: zar nitko nije vidio?, zar nitko ništa nije poduzeo?, zar nitko ne želi svjedočiti na sudu?,…

– ne izlazite na proteste protiv članstva u NATO. Štoviše,  „uvjereni“ ste – za razliku od alfi koje su vas uvukle, jer bi u protivnom raspisali referendum – da je većina za članstvo. Sem toga, pajkani pendreciraju a mogli bi vas proglasiti i državnim neprijateljem. Strah!

– a kad dođe poziv za mobilizaciju, krotko k’o janjad iz knjige kojom zazivate Spasitelja, odlazite kao topovsko meso na klaonicu izvršiti domoljubnu „dužnost“ ma bili i hiljadu postotni pacifisti. Dapače, usvajate, tumačite i proširujete ponuđene razloge za klanje. Ta oni – alfe, valjda to  bolje znaju od vas. Strah!

Nije vam dosta? Ta zar ste, osim što se bojite, još i licemjerni glupani? Očito vam je potreban Spasitelj! Kao svakom slabiću. Kao svakoj kukavici. Kao svakom licemjeru. Kao svakom tko se boji. Kao svakom kime vlada strah! I zato ste ga izmislili. I zato su ga (od vas pametnije alfe) izmislili, i zato vas podržavaju u vašoj iluziji – jer znaju kako obvladavati kukavice. I zato čkomite. I zato klečeplazite. I zato čekate. I zato se molite. Iskreno? Kaj god! Dokazi? Također nebrojeni:

 • s obzirom da su u golemoj većini, vjernici su i najbrojniji sudionici klanja raznih vrsta. Širom planete. I „širom“ povijesti.
 • najbrojniji su i među narkomanima
 • i ubojicama
 • i silovateljima
 • i pljačkašima
 • i prevarantima
 • i krivokletnicima
 • i ogovarateljima
 • i šovinistima
 • i…

Oko 90%  vas (vjernika) ima u RH (prema popisu stanovništva za koji ste sami dali podatke). Ma nemojte? A u nedavnoj anketi na jednom forumu, čitam:

 • 40% anketirani vjeruje (misli?) da Boga nema i da je to dobro
 • 25% ih misli da ga nema i da je to loše
 • 20% vjeruje da ga ima i da je to dobro
 • 15% vjeruje da ga ima i da je to loše

Dakle, 65% vjeruje (misli?) da Boga nema! 90% i 65% – nešto sam pobrkao? Ah, da: ateistički forum, ateistička anketa, ateistička diverzija, agresivni ateizam,…Ili samo obično ljudsko licemjerje? Kakvi su to onda vjernici koji lažu, tuku se siluju, ratuju, ubijaju, licemjerni su, prenemažu se, koji preskaču k’o dresirani konji iz SK u HDZ, koji… Očito im zaista treba Spasitelj. Zato ga (valjda) i čekaju. A paradoks svih paradoksa je da, dok ga oni strpljivo tisućljećima traže i nadaju mu se, On je odavno među njima. Ma ljudi, jel’ to moguće? Zar su toliko slijepi? Zar ga ne bi prepoznali?

 • moguće je!
 • slijepi su!
 • ni prvi put ga nisu prepoznali!

Mada im je nedvosmisleno dao do znanja gdje ga treba tražiti. Zato se i pojavio u  obličju u kojem se  i dan-danas nalazi među nama. Ljudskom. Da, to ste upravo vi – Spasitelj! Ne vjerujete? Ne prepoznajete se? Čudno, jer jedino vi – ljudska jedinka, svaka ponaosob – ste jedini sposobni preuzeti vlastite grijehe na sebe (a ne tovariti ih na tuđa pleća), pročistiti se, stubokom se promijeniti i zaista se spasiti. Od zabluda, nemorala, jada, licemjerja, zala svih vrsta,… Jedino u vašim rukama je spas vlastite vrste! Što ovaj govori? Glupan! Baljezga! Vrijeđa! U ludnicu s njime! Pa upravo vam odatle i progovaram, iz ludnice zvane Zemlja u kojoj ste vi najbrojniji pacijenti. Zato samo čekajte. Nadajte se, dok vrijeme prolazi a grijesi se gomilaju. I čitajte, prekraćujući vrijeme iščekivanja, „U očekivanju Godoa“ („Waiting for Godot”) od  Samuel Beckett-a. Ah , gotovo zaboravih: na engleskom se Bog piše kao – God.

tacno

 

 

22 comments

Skip to comment form

 1. Kad vidim Babića da piše o religiji i vjerovanju to mu ga dođe isto kao pop o seksu i seksualnom odgoju.

  Čovjeku nedostaje temeljno razumijevanje čovjeka i osnovnih ljudskih potreba.

  Za koga onda on piše, ako čovjeka ne razumije?

  1. Zar ovo nije razumno, okrepljujuće čak? I istinito?

   “Da, to ste upravo vi – Spasitelj! Ne vjerujete? Ne prepoznajete se? Čudno, jer jedino vi – ljudska jedinka, svaka ponaosob – ste jedini sposobni preuzeti vlastite grijehe na sebe (a ne tovariti ih na tuđa pleća), pročistiti se, stubokom se promijeniti i zaista se spasiti. Od zabluda, nemorala, jada, licemjerja, zala svih vrsta,… Jedino u vašim rukama je spas vlastite vrste!”

   1. Teže je vjerovati u sebe nego u Boga.

   2. Cijeli proces kršćanske introspekcije polazi do toga da čovjek spozna svoje grijehe i da se iskreno zbog njih pokaje, unaprijedi svoje ponašanje te na taj način postane bolja osoba.

    Dakle, otkrivači tople vode, normalno je da proces spasenja kreće iznutra od samog čovjeka.

    Ne vidim što je Laci tu novoga pametnog smislio, osim što se izblamirao osnovnim nepoznavanjem spomenutog procesa.

    Tko je on da kaže drugome kako Buda, Krist, Alah, Cjediljka za špagete njemu pomoći neće? Valjda onda i svaki čovjek zna sam za sebe tko i što mu u životu pomaže, a što odmaže.

    Jeftino prosvjetiteljstvo s jakom simptomima želje za dominacijom, diktaturom, oblikovanjem uma drugih ljudi. Pokazuje se kao gori od onih koje kritizira, a sam ispoljava mesijanski poremećaj.

    Stalker, ni ti baš ne razumiješ što znači vjerovati u sebe.

    1. Ne vjerujem ja svakome, ha,ha…

     Znam ja što znači vjerovati samo u sebe. Ateist sam.

    2. a što vjerovati u boga.

     Jesi li siguran da svi oni koji pohode razno-razne hramove imaju baš na dlaku isti odnos prema bogu, sliku boga, vjerovanje u boga?

     Ne kužim, osim udbaškog nasljeđa, zašto bi ikoga svrbjela tuđa vjerska praksa i stremljenja?

     Čak i ako prihvatimo da je religija opijum za narod, što vi nudite čovjeku? Materijalizam koji se temelji na klasičnoj fizici, a koji se ruši kao kula od karata u kvantnoj fizici? Što ako ma<terija doista ne postoji kao što mnogi fizičari danas tvrde? Što ako se radi samo i isključivo o enrgiji, o poljima?

     Djelujete kao nekakvi starovjerci, ortodoksni sljedbenici nečega davno prevaziđenog.

 2. Treba doći i Otkupitelj.
  Baba koja nikad nije radila, a muž joj se prije 23 godine vraćao pijan iz svatova i nastradao, 23 godine prima penziju 7000 kuna uz sve moguće trojeprivilegije, stipendije i besplatne upise i prednosti pri zapošljavanju djece, umirovljenik koji je 40 godina radio ima 1800 kuna mirovinu jer nije lažirao invalidnost i papire i sve što već lopovi i pljačkaši falsificiraju, od liječničkih svjedodžbi, invaliditeta, diploma, uvjerenja, lažnih računa, lažnih certifikata, raznih potvrda i tjelesnih oštećenja, lažnih adresa i lažnih prebivališta, falsificiranih i lažnih post diplomskih, pola HDZ i ostalih prevaranata i dužnosnika pozavršavalo je fakultete i diplomiralo od 91 do 96., sva sama lopovija i materijalni stjecatelji s lažnim statusima čije će daljnje materijalno održavanje na zaduživanje biti nemoguće bez pojave OTKUPITELJA.

  Javni dug trenutno

  281.731.080.733,33 HRK

  Javni dug po stanovniku

  65.742,94 HRK

  Javni dug po zaposlenom

  177.850,45 HRK

  1. Javni dug nije baš relevantan pokazatelj, jer samo pokazuje koliko država troši više nego što ima. Da bi se napredak ubrzao, moramo uzimati ‘na kredit’ – primjerice, kada bi čekali da uštedimo novac za stan/kuću, uselili bi se pod stare dane – kredit ti omogućuje prijevremeno stjecanje, te otplaćivanje paralelno sa korištenjem.

   Nije problem u tome koliko je država zadužena, problem je što se sa tim novcima radi, tj. za što se pozajmljeni novci troše. A čini mi se da se tu puno tapa, i da ima puno jalovine i praznog hoda.

   1. To si dobro rekao, ima puno jalovine i ničeg za ogromne plaće.

    1. Zašto to ne pitaš svoje kolege iz SKJ ili njihov okot zašto je sve tako loše?
     Oni i dalje vladaju ovim zemljama.

     1. Kakav SKJ, to su same lopurde prešle iz SKJ u HDZ zbog pljačke i privilegija.

      1. Pljačka i privilegije su krenule 80ih, već i tada su se ‘odela pisala profakturno na preduzeće’ i radile firme za proizvodnju ‘Ništa’.
       Nemojte se zavaravati naivnom poviješću, u kojoj sve bilo pošteno do 90e, pa da je onda krenula pljačka.

       1. Ima i toga, to su veliki SKJ-ovci upravljali i pljačkali, ko i danas.

       2. Prije toga neki nisu ni moralči pljačkati jer je sve bilo njihovo 🙁

     2. Eno jedna lažna umirovljenica upravo napreduje u HDZ-u, a rođak joj je u SDP-u, jer, kaže, dobro je za obitelj imati vezu na dvije strane.

  2. Ako imaš dokaze, onda prijavi!

   Kolika je vrijednost državne imovine? Stanje neke države je imovina – dugovi.

   Kad koji dio duga dolazi na naplatu?

   Zašto ti svoju praznu glavicu uopće opterećuješ takvim pizdarijama. Ima tko je jako dobro plaćen za to pa neka misli o tome. Ti misli na sebe i odmah će ti biti sve ljepše.

   Kao što kaže Laci – spasitelj je u svakome od nas on sam – nisi ništa razumio od tih muudrih riječi?

   Ti samo spasi sebe, a az ostale će se pobrinuti Bog, Alah, Buda ili tko već u što vjeruje.

   1. Pa jel nije Đikić prijavio falsifikatora? I šta bi falsifikatoru? Ništa. A Đikića proglasili za remetitelja mira i diploma lopovije.

    1. Nije prijavio, on se javno obračunavao s njime preko otvorenog pisma.

 3. Jedan čovjek je non stop na bolovanju, jer, kaže, neće mene spasiti nikakav Spasitelj, nego se ja sam moram pobrinuti za sebe, gledajući kako su pošteni ljudi popušili život, a lopovi i lažnjaci otišli u velike penzije, pravim si dosije za invalidsku penziju, jer, fakat, imam problema sa zdravljem i zašto to ne bih iskoristio, kad gledam simulante i falsifikatore na dugotrajnim bolovanjima i lažnim penzijama, lažnjak prima bolovanje 3500 kuna ili penziju 5000 kuna i radi u fušu, ko baba 20 godina u lažnoj invalidskoj od 3000 kuna koja se krpa s masiranjem na crno i gatanjem po satu, paket usluga, izmasira te, skuha ti kavu, gata ti na soc i karte, s mogućnošću proširenja paketa na dodatnu uslugu po želji i inspiraciji.

  1. Dakle, spasila se. E sad, vjerovati tebi ili liječničkom konziliju?

   Ako su doktori pokvareni, onda to ovisi o konkretnim ljudima, a ne o sustavu.

 4. Koja glupost.

Odgovori