«

»

tra. 20 2018

Jozefina Birindžić spravlja za vas: Špagete s tartufima, pršutom i parmezanom i torta s likerom i malinama

Zdravlje

Kad vam zdravlje zataji, onda nije strašno ni kada završite u bolnici. Samo da prođe. Ne brinite nije ništa strašno, mali kamenac koji je napravio dobru upalu bubrega, pa nije htjela temperatura dolje ni  ( klasa vječni optimist!). Kako se dobro osjećam, a bolnica daje dobru inspiraciju, zamolila sam moje da mi donesu lap top da ni ovaj petak kolumna ne nedostaje. Čak sam ovdje upoznala jednu čitateljicu ?

Bolnica je inspirativna, kao i ministar koji vodi ministarstvo zdravstva, koji očito čini sve da nam se uvjeti liječenja poprave, samo ako imamo novaca.
Digresija, tribina, prošli tjedan, o izmjenama zakona o pobačaju, je bila uspješna i utješna, jer je Dr Lepušić naglasio da je predsjednik ustavnog suda izrijekom naglasio da se zakon mora doraditi u smislu poboljšanja i za 21. vijek, samo u korist i poboljšanje skrbi i potreba žena. Naravno da će biti puno govora o tome i da će se dizati tenzije, ali se nadam da će biti ovako kako je od suda naloženo.

Eh, bolnica. Prvo da kažem da su liječnici, sestre i drugo osoblje divni, susretljivi i ljubazni, barem ovdje gdje sam sad. Čine sve da se pacijenti osjećaju dobro, koliko je to u njihovoj moći.

Što se tiče bolnice kao takve, strašno. Ok, madrac je dobar, krevet čak ima mehanizam za dizanje uzglavlja, ali jastuk je kao hrpa kamenja, WC se još dijeli s drugom sobom, muškom ( gdje je sad Markićka?!), nema ključa, znak za zauzeto je upaljeno svjetlo. Ostali namještaj je od austrougarske, ili Tita, a TV ili WiFi, to se tiho spominje.

U Njemačkoj sam 92.rodila kćerku u bolnici, koja je bila naučna fantastika za ovu našu danas, 96.kad sam sina rodila, imali smo buffe doručak s mužem ili članovima obitelji ( sve od zdravstvenog), gimnastiku i sl. Znači devedesetih. Poslije 2000, srušili su tu bolnicu, a u krugu napravili novu u međuvermenu, kažu kao space shutel. U Njemačkoj plaćate zdravstveno osiguravajućim kućama kojima pripada vaša firma po djelatnosti. Firme biraju između par, čija je ponuda posebno pogodna za određene uvjete poslova kojima se neke grane, industrija jedno, zanati drugo, obrazovanje treće, promet četvrto….uže bave i određenim dodatnim osiguranjem pokrivaju radnike i njihove obitelji. Vi birate liječnike i pravite ugovore, s time da idete u privatne ambulante. Nema kao kod nas da netko neće primiti radnike ili one koji su osigurani preko socijalnog. Jer je država i to uredila. Ne znam točno odnos ali u stilu 70% pacijenata s osiguravajućim kućama/ 30% mogu imati privatno i plaćati uobičajni porez. Ako žele više privatnih, bogatih pacijenata, onda se stopa poreza drastično povećava.

U Americi gdje isto postoje javne bolnice i zdravstvo, ima kategorija, pa tako za neku srednju zdravstvenu skrb se izdvaja oko 50$ tjedno, to je 200 $ mjesečno, ili oko 10% plaće radnice u trgovini ili tvornici. Kod nas se izdvaja oko 15%, pa dopunsko i na kraju liste čekanja i doplata lijekova. Ima i tamo doplate nekih lijekova, naravno, u Americi neke bolesti jako puno koštaju, ali oko 80% je pokriveno s ovim redovitim osiguranjima. Druga je stvar što oni nemaju plaćeno bolovanje, pa su na neplaćenom dok ne ozdrave. Ali tamo zato nema bolovanja za gripu ni čekanja kod doktora jer ih je nekoliko kojima je dosadno, pa su došli jer misle da imaju nešto!

U našem slučaju, sustav koji se prije par godina skoro doveo u savršen red, bar što se tiče lista, sad je u kaosu. Nas nema puno, imamo dovoljno i bolnica i osoblja, vjerujem, ali nikako da se održi neki red. Ima bolnica kao Rebro, koje su u 21. stoljeću, i kao naša, koja je zaglavila negdje u prošlosti. Ali uvoditi ono što se potiho najavljuje, privatizacija i plaćanje, e to ne bi smjeli. Onaj tko  izgradi privatnu bolnicu, neka i naplaćuje, ovo su izgradili oni jadni umirovljenici s 265 kn mirovine, pa i sa 2000 kao imaju, pošteno radeći, izdvajajući za bolnice i koješta još i sad kad im to majviše treba, dođe neki ( ne) sposobni ministar da im kaže da će morati plaćati liječenje!!!
Kako ima obraza?

Ako nisu bili sposobni spriječiti krađe svega po bolnicama, naplaćivanja privatnih pregleda na državnim, našim, aparatima, uzimanja mita, pa i vjerujem netransparentnim dodjeljivanjem sredstava bolnicama, ne može sada u nedostatku znanja ili ideja reći da se moraju privatizirati, ili liječenja naplaćivati. Ako ovo nije za revoluciju onda ne znam što je. Ima menadžera u zdravstvu, koji razumiju sistem ili neka prepišu od boljih. Nije sramota. Sramota je ne znati i to ne priznati. Izmišljanje tople vode ne vodi ničemu, jer je već tu!

Zašto se ne bori za turističku medicinu koja donosi ogromne prihode, ne pozna sezone, savršeno već funkcionira u nekim branšama i dijelovima zemlje. Kako je oporezovana?, Koliko su prinosi državi od toga?, zašto se ne preusmjeri u zdravstvo?, krpa li ostale rupe ili i tim parama kupujemo avione?!

Ne znam kako vas, mene ljuti kada se ne prepozna simbolika čovjeka koji za djecu nosi križ, i to od vjernika!, kada ministar kaže da je u Brodu voda dobra za piće ali je on neće piti, kada se za tuđe smeće čije održavanje košta, (a tek kamate) ima, a vi narode liječite se kod travara, ako i za njih imate novaca, kada se žale da Istambulska, kao puno košta, pa više koštaju odlasci pretučenih žena u bolnice, psihijatrijska liječenja, njihove smrti i odgoj djece bez roditelja.
Zato kada krene potiho izmjena zakona o zdravstvu, treba dići najveću buku!

Špagete sa tartufima, pršutom i parmezanom

SASTOJCI:

500 g špageta

2 žumanjka

oko 50  tartufa iz staklenke u ulju

100 g pršuta

50 g parmezana u komadu

malo soli i papra

maslinovo ulje

rikula

PRIPREMA:

Skuhajte špagete al dente. Ostavite oko 1-1,5 dl vode od kuhanja tjestenine. Vratite u posudu vodu, dodajte dva žumanjka i pjenjačom umiješajte. Dodajte špagete, sve vratite na vatru da se dobro ugrije, ali da ne počne da se zgrušnjava. Dodajte tartufe, pršut kidajte na trakice i dodajte. Sve dobro pomiješajte. Probajte. Začinite solju i s malo papra po želji. Kod serviranja stavite malo rikule na tanjur, tjesteninu i grubo naribajte sir na listiće. Polijte s malo maslinovog ulja. Čaša vina, jačeg, bijelog i to je to!

Znam da ćete reći da je skupo, a obično. Nije obično, naravno, nama je sve skupo ako nije kg mesa i do 30 kn. Ovo je dovoljno za 4 osobe, a ako budete u prilici da imate tartufe, moje je da vam osiguram recept. Moji tartufi su još oni iz Italije. Tamo jesu jeftiniji, ne znam kada ću ih ovdje kupiti. Ipak, ako možete, probajte.

Torta s likerom i malinama

Liker, kava i maline ili drugo bobičasto voće. Ide li to zajedno? O, i te kako….ako ne vjerujete probajte!

Jednostavno. Priprema oko25-30 min.

SASTOJCI:

150 g piškota

125 g maslaca

75 g šećera

50 g tamne Milka ili dr. tamne čokolade

250- 350 g malina

525 g kermastog masnijeg sirnog namaza ( kao Philadelphia ili ABc ili sl. sa manje soli )

300 g jogurta

malo soli

1 paketić mljevene želatine

75 ml kuhane kave ( obične, turske )

75 ml krem likera

PRIPREMA:

Piškote sameljite ili stavite u čvršću vrećicu za duboko i zdrobite sa oklagijom. Otopite maslac, sitno izribajte čokoladu i sve pomiješajte sa piškotama. Mrvice istresite na papirom obložen kalup i stavite obruč. Poravnajte i pritisnite prstima da se spoje u koru i stavite u hladnjak da se stisne.

Krem namaz, jogurt i malo soli pomiješajte mikserom. Želatinu natopite sa 5 žlica hladne vode i ostavite da miruje 10 min. Zagrijte je sa kavom, likerom i šećerom, dok se želatina ne otopi. Ulijte je u smjesu s jogurtom i miješajte mikserom. Ulupajte vrhnje u šlag pa dodajte smjesi. Izjednačite je da bude sva kremasta.

Koru od piškota skinite pažljivo sa papira i stavite na pladanj za posluživanje. Obruč stavite oko kore pa maline pospite po kori, par ostavite za ukras, prelijte kremom i hladite min. 3 h. Nakon toga ukrasite mljevenom kavom, malinama i sl. Obruč skinite prije služenja.

Napomena: Ako ne želite praviti s alkoholom možete staviti istu količinu vode, mlijeka ili kave, ali ne prejake.

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Jozefina želim ti brz i potpun oporavak. Ni bolest te nije spriječila objaviti dva predivna recepta. Pohvalno.

 2. sex pistol

  Doručak s fotke je katastrofa. Trebalo je priložiti sliku ručka. U bolnici se liječi uz pomoć dijete. Uđeš bolestan i s kilama, izađeš možda zdrav i mršav.

 3. Sonja

  Jozefinu ne može ništa zaustvaiti, ni tamo neka bolest. Ozdravite nam!

  Dobar prikaz stanja u brodskoj bolnici, a recepti su sušta suprotnost meniju kojeg imaju bolesnici.

 4. Jagma

  Vlastita koža je najbolji način da se dođe do pravog stanja stvari.

  A sestre i doktori su dobri, predobri… medi im Jozefina. A možda su baš kao namještaj u bolnici?

  tartufe ću nabaviti uz pomoć dresiranih svinja. navono da ih ima u Spačvanskim šumama.

 5. grof

  Pozdrav Jozefini i njenim cimericama! Neka se žive i zdrave vrate svojim kućama.

  Ja sam za tortu. Prije tog jeo bih nešto s mesom.

 6. grey

  Evo ideje. Recepti za bolesne koji leže doma, a ne smiju puno ni svašta jesti. Recepti bi dobro došli i žderonajam koji moraju na dijetu.

  Jozefina brzo ozdravljenje želim.

 7. Zoran Popović

  Pozdrav, i brz oporavak.

 8. Ivan Marić

  Puno zdravlja želim kolumnistici sbperiskopa!

  Ispravni stavovi, novi, dobri recepti govore da je njen duh zdrav!

 9. Anti Ante

  Potpun oporavak Jozefina i još 1000 kolumni na ovom portalu, želi vam vaš obožavatelj.

Odgovori