Jozefina Birindžić spravlja za vas: Šape i kakao liker

Zima, zima e pa što je….

keksiProteklih dana je prosinac pokazao kako može biti i hladno i sunčano. I to je najbolja zimska kombinacija, čak i sa snijegom. Naravno, nama poznata magla je kvarila ugođaj, ali i pokazivala kako zima izgleda. Zavlačimo se rado u kuću, nešto pripremamo i samo da smo u toplome. Ipak, trebalo bi dopustiti zimi da “štipa” obraze i da se malo smrznemo i onda je u toplome još ljepše. Tijelo na hladnoći jača imunitet pa smo otporniji na viroze i bakterije. Druženje i na hladnoći ima svojih čari. Iako je grad okićen kao nikada do sada ( pitam se:”Ko to more platiti?!”, doslovno) čini mi se da ponuda na štandovima ne prati tempo. Naravno, i potražnja je vjerujem nedovoljna, ali što je prije bilo jaje ili kokoš, o tome drugom prilikom. Osobno volim šetati zimi kada je sunčano i hladno, a posebno ako je prije još pao snijeg. Naravno, neko nešto voli, vjerujem da ni ja u Kanadi ne bih voljela zimu.

Inače u vrijeme Adventa, prije Božića oni koji vole pokloniti nešto originalno rade poklone. Naravno, to mogu biti i jestivi pokloni kao različiti keksi pa ih pakirate samo jednu vrstu ili kao mješavinu više vrsta ( kao gore na slici). Također, uvijek su moderni i likeri, flaše možete sami ukrasiti, kupiti već oslikane ili pješčarene ili pakirati u obične i eventualno vezati mašnicu. Znam da smo se i prošli puta dotakli te teme, ali sada je aktualna, a idući puta je već kasno. Naravno, da ne bude da poklon mora koštati, možete i na sebe staviti mašnu pa biti nekome poklon, poklanjajući svoje vrijeme i naklonost.

Šape

Možete li zamisliti Božić bez šapa?
sape
Jednostavno.

SASTOJCI:

250 g masti

250 g oraha

1/2 praška za pecivo

1 jaje

200 g šećera

brašna po potrebi, da tijesto nije ni tvrdo niti mekano, ne lijepi se za ruke

PRIPREMA:

U zdjelu stavite sve sastojke osim brašna, a brašno dodajete po potrebi, prvo oko 300 g, a zatim dodajete po malo da dobijete srednje tvrdo tijesto. Kalupe za šape namažete margarinom i lagano pospete brašnom i stavljate tijesto, tako da je malo udubljeno u sredini jer toliko karaste da bude ravno kad je pečeno. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°c od 7-12 min, da počnu rumeniti. Morate se odlučiti, volite li manje ili veće kalupe, ili ih kupiti dovoljno da imate lim manjih i lim većih. Peku se različito vrijeme. Kad su pečeni, ohlađene stavljajte u kutiju i ja ih obično šećerim prije služenja. Od ove mjere imate oko 100 manjih ili 50-60 većih šapa.

http://www.mojgastro.net/recepti/kokteli/251-eier-liker–liker-od-jaja-

Kakao liker

Ovaj liker može konkurirati svim kupovnim čokoladnim likerima. Lijepo upakiran, odličan je poklon!

SANYO DIGITAL CAMERA
Kakao liker na slici otraga, uz višnjevaču i liker od jaja priređene za božićno darivanje. Lijepo oslikajte boce, ili kupite i evo povoljnog poklona!

SASTOJCI:

3/4 l mlijeka

600 g šećera

50 g kakaoa

2,5 dl alkohola

malo ruma za aromu

PRIPREMA:

mlijeko kuhati sa šećerom, dodati kakao razmućen s malo hladnog mlijeka. Kuhati 3/4 sata na laganoj vatri. Kada se ohladi dodati alkohol i rum. Izmiješati i puniti u čiste flaše. Dobro zatvoriti, ostaviti na tamno i hladno mjesto i često promućkati u prva 2 tjedna ( svaki ili svaki drugi, treći dan ). Najbolje da odleži 1-2 mj. prije služenja.

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Jozefina je pravi kozmopolit za razliku od uskogrudnih nacionalista. Njezini recepti su svjetski, ne znaju za granice. Dobro i lijepo nema nacionalnost.

  Znači,liker koji počinjem praviti sutra neću moći piiti za Novu godinu?

 2. Stavit ću svoju šapu na Jozefinine šape.

  1. Šape k sebi dok jedem šape!

 3. Moja mama je imala kalupe za šape iz 19. stoljeća. U njima su napravljene tone ove poslastice.

 4. Nasmijala nas je Jozefina na uranak. “Naravno, da ne bude da poklon mora koštati, možete i na sebe staviti mašnu pa biti nekome poklon, poklanjajući svoje vrijeme i naklonost.”

  Isto kao i ona poznata Merlinkina izjava da je najbolja spavaćica par kapi Chanela.
  “Pretražujući arhivu o zvijezdi, modna kuća CHANEL otkrila je neobjavljenu snimku na kojoj je zabilježena originalna izjava ove njihove svojevrsne ambasadorice.
  Flashback na snimci: godine 1960, Georges Belmont, glavni i odgovorni urednik časopisa “Marie Claire”, intervjuirao je zvijezdu filma “Hajde da se volimo” reditelja Georga Cukora. Bez razmišljanja, Merilin je potvrdila iskrenost svoje ljubavi prema N°5: – “Znate, postavljaju mi razna pitanja. Primjera radi: “Šta nosite u krevetu? Gornji dio pidžame? Donji dio pidžame? Spavaćicu?” ja sam rekla, ‘CHANEL N°5, jer je to istina… A ipak, ne želim da kažem da sam “naga”. Ali, to je istina!”
  Živahan, nevin i slobodan, njen glas je uzbudljivo svjedočanstvo. Vrhunac zavođenja. Vrhunac emocija.
  Ova izjava, kao i fotografija iz 1955. Eda Feingersha, na kojoj je prikazana sa bočicom N°5 priljubljenom uz dekolte, definitivno su afirmirale N°5 kao parfem bezvremenske ženstvenosti…”

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/32/b1/9f/32b19fa42eb3241315f48d51410b8054.jpg

  Duhovit poklon ne mora biti skupi. Kako kaže Jozefina, dovoljna je mašnica i šapa.

 5. Sve ovo nakon juhice i pečenke!

 6. ” Druženje i na hladnoći ima svojih čari. Iako je grad okićen kao nikada do sada ( pitam se:”Ko to more platiti?!”, doslovno.”

  Subverzivna Jozefina.

 7. Subverzivna i politički prljava i nepismena. Zao joj je što je Brod sa ove strane Save lijepše svijetli i što je okićen na radost naše djece. E nostalgija, Yugo, Yugo.

  1. Svaka osoba, svaki portal, svaka ulica ima svoju svijetlu i tamnu stranu. Svijetla strana ovog portala je Jozefina.

   Kad sam napisao da je subverzivna mislio sam na riječ u rečenici “doslovno”, čime je dala novu dimenziju svojoj tvrdnji.

   Nisam primjetio da joj je žao što je Brod okićen, dapče, autorica je koja obožava ovaj grad i stalno ga hvali. No, nastranu gadosti, jer ono što je izdvaja u OBA broda je ukus i ljepota.

 8. Prljav si ti jer ju stalno napadaš i etiketiraš. Nije čudo što kraj takve gamadi ljudi mijenjaju imena.

Odgovori