Jozefina Birindžić spravlja za vas: Paprenjaci

Vrijeme Adventa

Torta
Nisam zaboravila da sam obećala moju analizu Katarinskog sajma, pa ću je s vama ovdje ukratko i napraviti, ali kako nam je ovaj vikend prvi advent, naravno da to moramo prigodno i popratiti.

Prvo o sajmu.

Moj gastroMoj gastro 2Moj Gastro 3
Ove godine sam tamo prvi puta nastupila i čini mi se da je bila veća gužva prijašnjih godina kada sam dolazila samo kao posjetiteljica. Tako kaže i mnogo “starih” izlagača. Naravno, neki su radili bolje, neki lošije, ali to je uvijek tako. Veliki broj ljudi se žalio da medijski nije bilo dobro reklamiran, da nisu znali kada su tradicijski obrti, pa i moja radionica. Ali, tako je bilo, nadajmo se da će do godine biti bolje. Što se moje radionice tiče, većinom sam zadovoljna, malo je bilo nezgodno što smo bili zadnji u maloj dvorani, pa nas neki nisu ni vidjeli. Zato, oni koji jesu i koji su doveli djecu da peku kolačića su bili oduševljeni!
Kolači
Bečki čajni keksi i keksići koje su djeca i “tete” crtali

Djeca kao i mame, tate, bake i djedovi! Neki su dovodili djecu i dva, tri puta! Čak je puno posjetitelja koji nisu imali djecu, zastajalo, pitalo i iskazivao iskreno zadovoljstvo što je tako nešto ponuđeno u Brodu. Zato sam i ja zadovoljna i kako stvari stoje, bit će još dječjih radionica sredinom prosinca, najavit ću ih, kao i za odrasle, pa neka se zainteresirani slobodno jave.
Mislim da slike govore sve. Čak smo imali i poznate posjetitelje!

Advent- Došašće

Na navedenoj poveznici možete pročitati sve o Došašću, a uz već poznate običaje odlaska na zornice i period neke vrste skrušenosti i odricanja u ovom periodu, karakteristika je i da nema vjenčanja i velikih slavlja. Naravno, zapadna, potrošačka kultura nam je nametnula neke nove običaje, pa osim četiri svijeće na Adventskom vijencu, obično okitimo prozore i kuću s prigodnim ukrasima, svjetlima, što je i lijepo u periodu hladnog i tmurnog vremena, kao i dugih noći. Naravno, to je i vrijeme kada počinjemo praviti suhe kolačiće i kekse koji mogu dugo stajati u metalnim i plastičnim posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Zato ćemo sada sve do Božića objavljivati recepte za kolačiće i druge predbožićne radosti!
Prvo recepti za kekse i kolače koji trebaju duže stajati.

Paprenjaci

Klasični, ukusni i jednostavni paprenjaci.
Paprenjaci
SASTOJCI:
450 g brašna
180 g masti
150 g šećera
150 g mljevenih oraha
1 jaje
3 žumanjka
2 žlice meda
na vrh noža soli
cimet, klinčići
papar, muškatni oraščić
ili pola žličice mješavine začina za paprenjake

 

PRIPREMA:
U brašnu napravite udubljenje pa dodajte mast, šećer, orahe, jaja, žumanjke, med i začine. Umijesite u prhko tijesto i ostavite na hladno 1 h. Na dasci posutoj brašnom razvaljajte debljine 5-6 mm pa ako imate drvene kalupe, njima napravite motive i sijecite paprenjake, ako nemate, režite valovitim kotačićem ili vadite raznim oblicima. Pecite oko 15 min na 200°c. Pečene pospite šećerom u prahu.

Drezdenski božični kruh stollen

Bečki čajni keksi

 

5 comments

Skip to comment form

  1. Jednostavno, a neodoljivo.

    I Hudi spada u ponate posjetitelje?

  2. Počelo je prosinačko veselje, i za razliku od mora uniformiranog kiča kojim trgovački katalozi već od početka studenog navlače na kupovinu, ove predivne kućice i borovi prekriveni snijegom kojima Jozefina najavljuje početak Adventa istinska su uvertira u božićnu bajku. A iz paprenjaka ponuđenih na starinskom porculanskom tanjuru kao da se širi miris cimeta i klinčića…

  3. Simpa slike s radionice, djeca s kuharskim kapicama su preslatka, takve radionice za djecu, pa i za odrasle, su dobrodošla novina. Možda se netko sjeti ponuditi radionice slikanja, pisanja, malih kućnih popravaka i slično.

  4. Ma kakav marketing reklamiranje. Čujem daje danas Đoletov koncert u Brodu, gdje, kako, kada, zašto, pošto??? AKo to nije događaj za zabilježiti i najaviti?

  5. Nisam fan, pa me Đole puno ne uzbuđuje, ali stvarno, zašto je brodski marketing zakazao? Ni đ o Đoletu, ni na radiju, ni na TV. Možda da je otpjevao nešto Stipiću u knjižnici, bi ga najavilo.

Odgovori