Jozefina Birindžić spravlja za vas: Juha s različitim gljivama

Gljive poslije kiše!
Gljive roštilj

Gljive s roštilja, u svakom klobuku malo maslaca i soli.Mmmmm…

Kažu da su šume pune gljiva. Na tržnici vidimo dokaz, a i po pričama onih koji ih redovito beru. Kako su zdrave, a mašti ostavljaju na volju kako ćemo ih pripremiti, evo ideje za jednu bistru, šarenu juhu. Naravno, vrste gljiva su promjenjiva varijabla, pa pustite mašti na volju.
Gljive (Fungi) su jedno od carstava u domeni eukariota. Pretpostavlja se da sadržavaju oko milijun i pol vrsta, od kojih je znanstveno opisano tek oko 70 000.

Gljive su organizmi bez klorofila. Njihovo tijelo može biti građeno od jedne ili više stanica. Budući da nemaju kloroplaste, gljive ubrajamo u heterotrofne organizme. Gljive su i saprofiti (hrane se organskim tvarima uginulih bića).
Razmnožavaju se: nespolno (sporama i pupanjem) i spolno.
Gljive se prema načinu stvaranja spora svrstavaju na: plijesan, mješinarke i stapčarke.

Mnoge gljive se koriste kao jestive, ljekovite, psihoaktivne, halucinogene, a mnoge su i otrovne. U raznim plemenima i kulturama se gljive smatraju svetima i neke od njih se upotrebljavaju u ritualima u kojima sudionici upadaju u stanje “proširene svijesti”.

Glavnina sastava gljiva jest voda, baš kao i u slučaju povrća. Zbog činjenice da su izuzetno siromašne kalorijama, konzumacija gljiva preporuča se osobama koje žele izgubiti na masi. Osim toga, gljive opskrbljuju naš organizam raznim mineralima, ovisno o vrsti i sastavu tla na kojem rastu. Sadrže od 10 – 30 kCal na 100 g ovisno o vrsti. Sušene, naravno, gubitkom vode i raston suhe tvari sadrže od 200- 250 kCal na 100 g, ali to je u stvari i velika količina svježih gljiva. To vidite kada ih nakvasite!

Juha s različitim gljivama

Jednostavna bistra juha s gljivama, kada ih nađete više vrsta u sezoni, probajte.

Juha s različitim gljivama

SASTOJCI:
1 vrganj
250 g lisičica
50 g suhe shitake gljive
3-4 šampinjona
pola sunčanice, po želji
ako imate trubica, stavitie 150 g, što zbog boje, što arome
pola poriluka
1 veća mrkva
1 manji peršin
1 češanj češnjak
peršinov list
sol i papar
maslinovo ulje
po želji ( ali jako dobro ide uz juhu ) soja sos

 

PRIPREMA:
Prvo shitaki gljive stavite u vodu da omekšaju oko 10 min.
Bijeli dio poriluka izrežite na kolutiće, a gornji na trakice oko 4 cm. Mrkvu i peršin isto na kolutiće, ako je mrkva debela, prerežite ju po dužini. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte ovo povrće pa protisnite češnjak i čim zamiriše podlijte s temeljcem, ili vodom i dodajte kocku za juhu s povrćem. Tekućina neka samo pokrije povrće. Kada povrće malo omekša, dodajte gljive sa vodom od shitaki gljiva i kuhajte par minuta. Začinite po potrebi solju i paprom i po želji s malo soja sosa ili ga poslužite uz juhu da svatko sebi može začiniti. Pospite sjeckanim peršinovim listom.

Pogledajte i ostale recepte s gljivama:

Riža s gljivama
Torta s gljivama i sirom
Ražnjići s kaduljom i- riža s povrćem

 

 

 

 

4 comments

Skip to comment form

  1. Skupa juha. Užitak je, pretpostavljam, velik. I gdje sve to nabaviti odjednom?

  2. Šampinjone mogu ubrati u Kauflandu.

  3. Ovih dana Hrvatske šume daju popust na branje gljiva. Sat branja 50 kuna pa narode navali.

  4. Toliko košta i kilogram vrganja na tržnici. Bez straha od fatal error, kad sami krenemo u avanturu branja gljiva.

    “Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od ljeta do jeseni. Zelena je pupavka predmet mnogih istraživanja. Dosad su izolirani mnogi aktivni sastojci, među kojima je ialfa-amanitin. Oštećuje jetru i bubrege, lijek protiv trovanja nije poznat.
    Općenito je zbog nepažnje moguća zamjena zelene pupavke s mladim pečurkama, no uvijek je potrebno na kraju pregledati ubrane gljive. Zelena je pupavka smrtno otrovna i u najmanjim količinama.”

Odgovori