Erika Rittig i tajanstveni svijet katakombi ispod crkve Presvetog trojstva u Slavonskom Brodu

Kostur Thomasa Guona u mrtvačnici ispod crkve Presvetog Trojstva u tajanstvenim katakombama predstavlja jednu od najvećih zagonetki našega grada, vrlo osjetljiva dilema i pitanje koje zadire u samo srce i srž filozofije, etike i morala, psihologije, arheologije, književnosti, te na kraju i same politike. Tko je Thomas Guon?

Jedan od vrlo važnih likova u mojoj priči pod nazivom SVETA MISA ZA BLUDNICU ERIKU RITTIG. Naizgled vrlo bolesna i perverzna priča o seksu između jedne prostitutke i svećenika, u kripti ispod našeg Franjevačkog samostana. Ali, kada nekome kažete da je kod nas nešto bolesno ili perverzno, to je onda svakom malo ozbiljnijem promatraču i analitičaru društvenih i političkih zbivanja u našem gradu vrlo jasan znak da bi se u svemu tome nastranom moglo kriti i nešto genijalno.

Kod nas u Slavonskom Brodu sve što je normalno nosi epitete nečega totalno dosadnog i nezanimljivog i tek kada neki krug intelektualaca nešto ili nekoga proglasi nastranim i perverznim, to je tek prvi znak razmišljanja da bi se moglo raditi o nekom fenomenu o kojem  trebamo i moramo ozbiljno razgovarati na svim nivoima od filozofskog, preko psihološkog i umjetničkog pa sve do političkog.

Fenomen postojanja kripti, katakombi i mrtvačnica ispod franjevačkih samostana i crkvi nije nikakva tajna i novost, oni postoji  u Rimu i Parisu i mnogim drugim gradovima pa tako postoje i kod nas u Brodu ispod Crkve Presvetog Trojstva. Samo se u javnosti o tome vrlo malo zna, gotovo ništa, a oni koji bar nešto i znaju o tome šute i o toj tematici nerado govore, kao da se radi o omerti i mafijaškom zavjetu šutnje.

Zašto i zbog čega, ne znam.

Samo jedna prostitutka  o ovoj zabranjenoj temi javno  progovara u svojoj priči SVETA MISA ZA BLUDNICU ERIKU RITTIG, kada ju zaljubljeni, opsjednuti i njome zaluđeni svećenik tajno odvodi u mrtvačnicu i otkriva joj najveću brodsku misteriju, svijet rimskih katakombi i carstvo mrtvaca ispod crkve Presvetog Trojstva. Gdje u trenucima fizičkog dodira dok se drže za ruke, strasti se bude, požuda se rađa i u jednom mrtvačkom kapselu dolazi do strastvene ljubavne scene i vatrenog seksa. Dobro došli u tajanstveni svijet crkvene mrtvačnice, svijet ludosti i nastranosti bludnice Erike Rittig. A jeli ona uopće nastrana? Ili je možda pisac Darko Lončar Daky morbidan? Hoćemo li Shakespeara proglasiti ludim zato što je napisao KRALA LEARA? U tom svijetu „LUDOSTI“ u mrtvačkom lijesu dok vode ljubv Erika svećeniku postavlja vrlo ozbiljna i interesantna filozofska pitanja o tome zašto crkva mrzi žene, zašto ni jedna žena ne može i ne smije držati misu, zašto je naša sveta katolička crkva spaljivala žene na lomači, zašto crkva zlorabi nauk i ime Isusa Krista i kršćanski nauk pretvara u mračnu desničarsku filozofiju. Dok se sam svećenik  jada Eriki i otvara joj dušu te u suzama u očima priznaje da i svećenici imaju potrebu za tjelesnom ljubavi, da mnogi naši katolički svećenici zbog celibata i zabrane ženidbe imaju vrlo ozbiljnih psihičkih problema i teško duševno obolijevaju…

Dragi čitatelji, kakav je vaš moralni i etički stav po tom pitanju? Što vi mislite, kakvo je vaše mišljenje? Jeli ovo samo filozofsko, moralno i etičko pitanje ili ujedno i političko?

Nakon ovog ljubavnog čina, pod plamičkom baklje svećenik i Erika nastavljaju i dalje istraživati misteriozni svijet labirinata, tunela i katakombi ispod našeg Franjevačkog samostana te tu pronalaze i prve pločice s natpisima mrtvaca: P. Sylvestera Ninkovicha umrlog 1864. Godine, P. Josephusa Ljubitscha sahranjenog 1817. godine, P.Bonaventura Poshardt Gestorbe, umro godine 1827. Gospode Bože, njih preko trideset, četrdeset, a možda i puno, puno više. Pravo carstvo mrtvaca.

Erika se pita, zašto o tome naši Brođani ne znaju ništa. Zašto o tome naši političari u gradu ne znaju ništa. Predmet posebnog zanimanja Erike biva slučaj pokopanog jednog civila pod imenom THOMAS GUON. On je ujedno i najstariji sahranjeni mrtvac, umro davne 1781. god. I baš taj najstariji mrtvac budi posebno zanimanje kod Erike jer se radi o civilu, a ne svećeniku i Erika se pita: A što imaju civili raditi u crkvenoj mrtvačnici i tajanstvenim brodskim katakombama.

Što ima jedan civil raditi u franjevačkoj kripti? Jeli to po Zakonu? Erika potom pažljivo primiče plamen baklje i otkriva crnim slovima namaljan zapis da se radi o civilu, medicinaru i vidaru, rođenom u Beču 1721. god.  Erika smatra da o ovome slučaju treba izvijestiti austrijsku vladu i kralja. A nakon toga u slijedećem tunelu primjećuje četiri crna lijesa i tajanstvenu svjetlost koja dolazi iz jednog kostura, iznad koga je veliki srebrni križ, hvata ih panika i obadvoje bježe glavom bez obzira. Godina je 1930. i Erika odmah odlazi u Gradsko poglavarstvo i o ovome otkriću obavještava i osobno gradonačelnika Broda, te mu predlaže da s ovom pričom Crkva izađe u javnost i da Grad  od ovoga slučaja napravi turističku atrakciju jer nam grad propada sve više i više i gospodarski i kulturološki i na svaki drugi način. Međutim, u Gradu joj je smiju i rugaju tvrdeći da je to sve laž, da je ona sve to izmislila i da je ona jedna obična nastrana luđakinja i kurva željna samo senzacija i ništa drugo, te da ispod naše Crkve Presvetog Trojstva ne postoje nikakve misteriozne katakombe i tajanstvene kripte niti bilo kakva mrtvačnica.  Kurvama ionako nitko ništa ne vjeruje. Dragi čitatelji, a što vi mislite?

Pod pretpostavkom da Erika govori istinu, kakav je vaš moralni i etički stav u vezi slučaja mrtvaca THOMASA GUONA?

Smije li jedan civil biti pokopan i sahranjen zajedno sa svećenicima? Koliko uopće ima takvih civila sahranjenih u našem Franjevačkom samostanu? Tko su uopće oni? Dragi čitatelji, vi ste POROTA i imate pravo znati istinu, imate pravo iznijeti vaš osobni moralni i etički stav o slučaju THOMASA GUONA. Treba li tijelo Thomasa Guona vratiti u Austriju? Treba li o ovome slučaju obavijestiti njegove potomke u Beču? Imaju li oni pravo znati istinu? Imaju li njegovi današnju potomci u Beču moralno i zakonsko pravo tražiti i zahtijevati da njihov rođak bude sahranjen na njihovom gradskom, normalnom, civilnom groblju u Beču, a ne među svećenicima u tajanstvenim katakombama ispod jedne crkve.

Treba li o slučaju Thomasa Guona izvijestiti austrijskog veleposlanika u Zagrebu i austrijskog predsjednika? Dragi čitatelji, kakav je vaš moralni i etički stav po tom pitanju, a kakav politički? Slažete li se s bludnicom Erikom Rittig koja  potiče inicijativu da se po ovom pitanju Crkva otvori javnosti, da se vrata brodskih katakombi otvore građanima, da se od ove brodske kripte napravi prvorazredna turistička atrakcija našega grada, nešto što bi moglo biti društvu korisno, korisno za naš grad, ra razvoj turizma u našem gradu, nešto vrlo korisno za naše građane, za društvo u cjelini.

Dragi čitatelji, vi ste POROTA  i POROTA ima riječ….

________________________________________

APENDIKS

Darko Lončar

Lutvinka ½

35 000 Slavonski Brod

GRAD SLAVONSKI BROD

n/r Gradonačelnik: Mirko Duspara

PREDMET: TAJANSTVENE KATAKOMBE I GROBLJE ISPOD FRANJEVAČKOG SAMOSTANA- KAZNENO KRIVIČNO DJELO-SLUČAJ ZA DORH I POLICIJU

INICIJATIVA GRAĐANA:

PRETVARANJE NEZAKONITOG CRKVENOG PODZEMNOG GROBLJA U ZAKONITO NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO I KULTURNO-POVIJESNU CJELINU KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE PONUDE NAŠEGA GRADA

Poštovani,

u zadnja dva dopisa službeno sam Vas u svojstvu zavičajnog pisca izvijestio,  kao i vašeg zamjenika Hrvoja Andrića, Teu Tomas i pročelnicu Dubravku Marković, o postojanju tajanstvenih katakombi, groblja i mrtvačnice ispod našega Franjevačkog samostana.

Također sam vas informirao da su civili pokapani nezakonito, a kasnije i svećenici budući da je shodno Zakonu u to vrijeme hrvatsko-ugarski car Josip II donio 1780. god. vrlo jasnu CARSKU UREDBU I ZAKONSKI DEKRET O ZABRANI POKAPANJA MRTVACA U CRKVENE KRIPTE I KATAKOMBE. Službeni naziv Zakona je IMITAT-CARSKA ZAKONSKA UREDBA O GROBLJIMA I KRIPTAMA.

Također sam vas upoznao i informirao o razlozima kršenja Zakona od strane naših crkvenih velikodostojnika; gvardijana i župnika Crkve Presvetog Trojstva koji su nezakonito, ispod stola primali mito i velike količine novca i materijalnog blaga u obliku zlata, srebra, imanja i kuća  od strane civila-bogatog sloja građanskog društva koji nisu pitali KOLIKO, podmićivali su velikim bogatstvom naše brodske svećenike samo da zadovolje svoju bolesnu opsesiju i red   vlastite veličine da budu sahranjeni i pokopani u Crkvi.

Dakle, radi se o  mitu i korupciji i velikoj količini nezakonitog novca kojeg su u plavim kuvertama i ispod stola primali naši brodski crkveni velikodostojnici svjesni da ozbiljno krše Zakon.

Godine 1867. i Hrvatska vlada u Zagrebu također je donijela vrlo jasan Zakon o zabrani ukopa civila i svećenika u Crkve i crkvene katakombe i kripte koji se također kršio, a  prema zapisima i svjedočenjima novinara Brodske Tribune i Posavske Hrvatske iz 1930. god. koji su tada donijeli reportažu o postojanju tajanstvenih katakombi ispod cijele širene i dužine našeg Franjevačkog samostana;  u njima su i bili te izvijestili brodsku javnost, naveli neka imena i prezimena pokopanih i civila i svećenika te godinu njihova ukopa.

Sa ovim današnjim, trećim dopisom, želim Vas informirati i obavijestiti da je postojanje groblja i grobnica, kripte i mrtvačnice ispod Crkve Presvetog Trojstva i danas nezakonito, također.

U Hrvatskoj danas postoji vrlo jasan zakon o GROBLJIMA I GROBOVIMA koji u točki dva vrlo jasno i precizno kaže da su grobovi komunalni objekti u vlasništvu LOKALNE SAMOUPRAVE na čijem se području nalaze. Taj Zakon je verificirao 1998. god. SABOR RH i naša Crkva Presvetog Trojstva ne može i ne smije nezakonito posjedovati svoje vlastito privatno groblje i svoje vlastite privatne grobove.

TAJ ČIN PREDSTAVLJA KAZNENO KRIVIČNO DJELO I TO JE SLUČAJ ZA DORH I POLICIJU. Poglavito glede nezakonitog ukopa civila i fizičkog onemogućivanja potomcima i rodbini da posjete grobove svojih potomaka i svoje rodbine te da budu upoznati i informirani o njihovom slučaju. Ovo nije pitanje samo za DORH I POLICIJU nego je i filozofsko pitanje, novinarsko, etičko i moralno, društveno i pravno, umjetničko, književno i povijesno, etnografsko i arheološko i na kraju i političko.

Političko ponajviše jer nam grad svakodnevno tone i propada sve više i više, mladi nam masovno i kolektivno odlaze iz grada, a naši zaposlenici u Turističkoj zajednici Grada ne pokazuju nikakvu ni volju ni želju niti bilo kave inicijative da naprave nešto korisno i dobro za naš grad.

Uvažavajući sve gore navedeno podnosim i pokrećem inicijativu da se nezakonita KRIPTA, groblje i grobovi ispod Crkve Presvetog Trojstva pretvore po pravnom instrumentariju u slijedeće: NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO GRADA I KULTURNO POVIJESNA CJELINA KAO SASTAVNI DIO TURISTIČKE ZAJEDNICE I TURISTIČKE PONUDE NAŠEGA GRADA.

U tom slučaju prestao bi važiti nezakoniti pravni status sadašnjih grobova i groblja ispod FRANJEVAČKOG SAMOSTANA, njegov kazneno-krivični karakter i jedino u tom slučaju ovo groblje, kripta i katakombe postali bi legalni  sastavni dio nepokretnog kulturnog dobra, Turističke zajednice i ponude našega Grada.

To su isto učinili slijedeći gradovi: OSIJEK, JAJCE, BAKAR, POŽEGA, RIM, PARIS…

Pažljivom analizom primijetio sam da sve navedene crkvene katakombe u gore spomenutim gradovima predstavljaju vrlo važan i vrlo zanimljiv sastavni dio turističke ponude u navedenim gradovima. To je sasvim normalno i logično jer sve što je vezano za TAJNE, MISTERIJE I ČUDA draška znatiželju i budi zanimanje i interes turista i isti bi slučaj bio mi sa našim gradom. Dubokom vjerujem da bi ovim činom bitno  obogatili turističku ponudu našega grada koja nam je sada jako siromašna i pobudili veliko zanimanje domaćih i stranih turista, a naš grad učinili poželjnim i atraktivnim. Iskustva navedenih gradova to i pokazuju.

To i jest konačni cilj ove moje inicijative, a ne nikako napad na našu Crkvu Presvetog Trojstva niti prozivanje sadašnjeg gvardijana i crkvenih velikodostojnika po pitanju bilo kakve odgovornosti za nezakonite radnje svojih prethodnika.

No, svakako da bi bili odgovorni, ako budu upoznati sa ovim dopisom, a ništa ne učine ili ne žele učiniti da spriječe daljnju nezakonitost postojanja brodske kripte i crkvenih katakombi, groblja i grobova. Poglavito pokopanih civila, jer to više nije pravno pitanje i odgovornost samo Crkve nego i civilnih nevladinih udruga, rodbine i potomaka pokojnika civila, te na kraju i pitanje politike i društva u cjelini.

Uvažavajući sve gore navedeno, molim odgovorne političare Grada Slavonskog Broda te gradonačelnika osobno, da poduzmu sve prave korake da se shodno važećim zakonskim propisima RH nezakonito groblje i grobovi Crkve Presvetog Trojstva pretvore u zakonito nepokretno kulturno dobro našega grada koje će biti u službi i korist naših građana Slavonskog Broda, u službi naroda, razvoja turizma u našem gradu i u službi civilnog društva u cjelini.

Hvala.

S poštovanjem!

Slavonski Brod, 6.8. 2018. god.                              Zavičajni pisac: Darko Lončar

73 comments

Skip to comment form

 1. Ako će se u katakombama moći napraviti kružni tok, onda će gradonačelnik babo zvan Duspara reagirati na Lončarevo pismo.

 2. Hoćemo mračne katakombe na sunce!

 3. Čemu služi objavljivanje idiotarija suludnjaka i skribomana?

  1. Da bi se isprovocirali na komentar suludnjaci i skribomani!!

   1. Idiotima je Dostojevski skriboman. Svi koji napišu više od dvije proste rečenice su skribomani. Pa tko ga tjera da čita skribomane. Nek čita viceve. Kako je Haso opalio Mujinu Fatu. I kako je mafija složila prosperitetnu državu. U panjevima. Gore ne može. Al s mafijom miže biti i gore negu u Saharo, veli Plenki. Fakat može. Vele da je prošle godine 50000 ljudi u HR umrlo i isto toliko iselilo, a novi se ne rađaju. Mafija je pokrenula samouništenje, s time da će krepat zadnja, kao što je počela istrebljivati, pljačkati i uništavati prva.

    A sad idem čitati Dakija, Daki mi je faca!

    1. Uspoređujete Dostojevskog i notornog Lončara?
     Onog Lončara što je pisao u nastavcima o Domu za starije osobe, Miši Matiću i Aliloviću?
     O brodskim kuplerajima i prostitutkama?
     Da se niste zajebali gospon Hugo?
     Inače, širok opus u Lončara, što je, je.

     1. Daki je posmen i pametan, ubojita kombinacija za neposmene i glupe na utjecajnim položajima u gradu, a takvi su gotovo svi, jer da su pismeni i pametni, ne bi mi imali betonijadu u gradu umjesto živih mladih ljudi koji masovno napuštaju grad pretvoren u betonsku penzionersku spavaonu s penzionerima bez radnog staža i penzijama preko pet tisuća, i onima pokradenima i opljačkanima od ove prve prevarantske kategorije, koji su radili 30-40 godina i uplaćivali si doprinose i danas imaju mirovine 1500 kuna i čekaju parazitske i mafijaške umotvorine kakvih kod Tite nije nikada bilo, a to su blokade, pljačke, ovrhe, deložacije, otimačina imovine i podjela plijena među sobom. Strahota. Tu crkvu o kojoj govori Daky plaćamo mi iz svog džepa, i ti kosturi i katakombe su od onih tko plaća popove i njihov stan i hranu, a plaćamo ih mi. Znači, imamo pravo biti turisti u samostanu, jer plaćamo njegovo održavanje i ekipu u njemu, i Daky je 100% u pravu. Samostan uključiti u svakodnevnu turističku ponudu, a ne da ekipa živi ko izolirani carevi u dekameronskom dvorcu i vrtu usred grada koji umire, iseljava i propada.

     2. Zambata, nemoj podcjenjivati Loncara i njegovo pisanje. To sto on nije svjetski poznat pisac, ne znaci da je nesposoban nesto napisati. Nisu ove kolumne o grobnicama, prostitutkama, Maticu i Domu za starije i nemocne, jedino sto je napisao. Osim ovih kolumni, citao sam neke od njegovih knjiga kao sto su “Pismo na grobu psa lutalice” i “Gnijezdo ljubavi”, knjiga o Malenoj i Klepetanu.

   2. Zato si se i javio!!!

  2. Nisu to nikakve idiotarije nego pokušaj da izvršimo pritisak na političare da od ovih tajanstvenih i misterioznih crkvenih katakombi napravimo nešto važno i korisno za naš grad, da MRTVI KAPITAL pretvorimo u prvorazrednu turističku atrakciju grada.Ima li tu nešto loše?

   1. Nema nista lose u privlacenju turista u nas grad, ali nas grad je uvijek bio kao slijepo crijevo, turisti nisu tu navracali. Da li bi bilo isto ili drugacije s razgledavanjem katakombi?

 4. 1930. godine novinar lokalnog brodskog lista Posavska štampa objavio je zapis o svom ulasku u „brodske katakombe“. Ušao je, u vrijeme radova na popravku crkve, u grobnicu koja se nalazi ispod crkve Sv. Trojstva. Kripta, koja se nalazi otprilike u visini glavnog oltara, se te godine urušila i prilikom njezina popravka novinar je utvrdio, da je u vlažnom podrumskom prostoru zatekao kolonade u koje su zazidavani pokojnici. Kripta je sazidana najvjerojatnije kada su postavljeni temelji crkve i prvobitno je i ulaz u nju bio u visini glavnog oltara. Taj je ulaz zazidan 1779. godine zbog zadaha koji je dopirao, a novi ulaz napravljen je na lijevoj strani crkve do tornja kada je 1781. po kraljevskom propisu kripta renovirana i u njoj uzidana 33 prostora za ljesove. U kriptu su sahranjivani umrli franjevci, no i civilna lica koji su svojim dobročinstvima zadužili crkvu. U obnovljenoj kripti prvi je sahranjen u studenom 1781. brijač i ranarnik Thomas Guggu, rođen u Beču 1721. godine.
  Dragi Darko koga još zanimaju zatvoreni grobovi?Uostalom to je u vlasništvu crkve. Ne znam na koji način bi gledanje ljesova bilo turistička atrakcija ili vlažnih podruma?Možda da se otvore one dvije grobnice na parkiralištu kod tržnice ispred Radničkog doma( bivša pravoslavna crkva),Ako i postoje katakombe 99% da su urušene.
  zanimljiva kolumna…, postoji priča da su tvrđava i samostan spojeni katakombama, ali samo priča 🙂

  1. Bravo Znatiželja!

   Lončar, piši, piši, daj štofa nadležnima na taj način, ali nemoj od povijesti praviti egzistencijalne probleme i uznemiravati našeg dragog gradonačelnika kojeg ne zanima ni nadzemlje i čisti zrak, a kamoli podzemlje.

   Besposlen pop i jariće u katakombama krsti. Ostani, brate, na razini feljtona.

   1. A, opet, moraju amateri uzeti stvar u svoje ruke, kao i Stribor Uzelac, kad naše profesionalce u Historisjkom isntitutu i Državnom arhivu boli mlohava ćuna.

    1. Što bi to točno trebali arhivirati u državnom arhivu a da već nije arhivirano?

     Što bi se trebalo povijesno istražiti što istraženo nije?

     Jesi provjerio sve njihove arhive i radove i sa sigurnošću možeš tvrditi kako nečega nema, a trebalo bi biti?

     Za koliko znanstvenih radova objavljenih u zadnjih 20-30 godina ti točno znaš da su i kada su izašli?

     Zna li šira javnost išta o tim radovima i boli li ih uopće ukrućena ćuna?

   2. Jagma, nemoj tako pisati da naseg gradonacelnika ne zanima podzemlje, zanimalo ga je kad je gradio kruzni tok u Osjeckoj. Sad kad vidi kakvu petlju ce Bandic izgraditi u Zagrebu i mi cemo dobiti jos vecu petlju od te.

  2. Znatiželja, ako nikoga ne zanimaju podzemni grobovi i podzemna groblja i katakombe, zašto su oni onda u Rimu i Parisu prvorazredna turistička atrakcija?

   1. Zato što su jako stare i velike, a posebno zato jer se nalaze u Rimu i Parizu i ljudi kad dođu tamo, sve im je jako zanimljivo.

   2. Zato što su ipak Pariz i Rim pojmovi. Pariz ima najpoznatije…., Brodske su ipak tko zna koliko puta poplavljene. Kod nas je porozno sve pa i podzemlje,. Ne znam koga bi zanimalo da ide gledati raspadnute leševe

    1. Ali, ako tim leševa dodamo malo čarolije, ubacimo i malo seksa i eto nam odlične turističke atrakcije….

     1. Misliš na seks s leševima?

      Promijeni nadimak pa nek bude

      Darko Kinky Lončar.- nije mu strano ništa što nekrofilima nije strano 🙂

      1. Što nisu srpski leševi, pa da stvar shvatiš ozbiljno? Ono, zabrinuto:

       1. Evo ti primjera tvojih objeda i podlih napada. Daj se skuliraj Staki, jer kad ti čovjek vrati, onda kmečiš kao neka pičkica ili mi glumiš nekog federa.

        U komentaru gore imaš smajlić što znači da se radi o šali i da to ne mislim ozbiljno o Lončaru, no, ti skačeš odmah na zadnje noge i mene optužuješ za mržnju prema srbima iako ih nitko ne spominje niti u komentarima, niti u tekstu. Ne znam što bih zaključio nego da si opsjednut srbima i srpstvom, svugdje vidiš da ih se ugrožava, čak kada se piše o sasvim desetoj temi. To smo sve već čuli i vidjeli i prošli ranih devedesetih.

        Drugo, krajnje si licemjeran jer si u jednom trenu, kada ti Dakyjev stav nije odgovarao, tako ga zvjerski, brutalno, podlo verbalno napao da to nije bilo za čitati.

        Ajde se malo analiziraj i odjebi od mene. Možeš mi obrisati korisničko ime ako ne možeš čitati drugačije mišljenje.

 5. Kažu dobro upućeni da tu nikakvih posebnih tajni nema i da je sve istraženo što bi se istražiti trebalo te da nikakvih posebnih elemenata nema koji bi zahtijevali ili nekog ozbiljnog poticali na neke nove korake i istraživanja.

  Ovo doživljavam kao Dakyev performans, potrebu da se bude zapažen i pokušaj lagane provokacije službenih krugova.

  Kao takvog ga treba tolerirati i zabaviti se njegovim provalama.

  Znači li ovo da se Daky, istaknuti šoven, nacionalista itd itd, kakvim ga sve pogrdnim imenima nije oslovljavao jedan raspolućeni komentataor (ili da ga nazovemo buljukom alterega?) vraća na portal?

  Hoće li to trajati do njegovog sljedećeg ispada, kada opetovano ne bude mogao tolerirati orjunaške (da ne koristim neku grublju riječ) ispade?

  Znači SUS je ipak amater po Stakijevoj ocijeni?

  1. Staki, imaš ovdje par jednostavnih pitanjaca. Imaš li odgovor na ijedno?

  2. Ne može biti nikako istraženo kad su novinari 1930. god. prilikom istraživanja naišli na čudotvornu svjetlost iz jednog groba i kostura, uhvatila ih je panika i pobjegli su. Nakon njih, već punih 88 godinba nitko nikada nije ušao u te tajanstvene katakombe niti bilo tko zna pravo stanje stvari ni tko su sve ti koji su tamo ukopani.

   1. Imaš uu crkvi, a posebno u samostanu školovanih ljudi. Neke od njih i sam poznajem. Imaš li ljudi koji su tamo bili i radili pa odande otišli i otišli iz crkve i znaju puno više nego ti nagađaš, istzraživali su to i bavili se time.

    No dobro, ti bi talasao. Talasaj! Bio sam u rimskim katakombama pa ne znam čime bi me to brodske imale tako jebeno iznenaditi i zainteresirati.

   2. Ako su to bili istraživački novinari kao neki današnji, onda se i ne čudim. Ovi danas se uplaše prošetati do Korza kako bi iz prve ruke pisali o nečemu, nego sjede doma na klozetu i konfabuliraju, mudroseru, dijagnosticiraju 🙂

    No, istraživanjima se valjda trebaju baviti prvenstveno znanstvenici i stručnjaci, a tek onda neuki, praznovjerni, nestručni novinari?

    1. Pa kad su istraživali gdje su onda objavljeni radovi o njihovim istraživanjima? NIGDJE. 252 GODINE ŠUTNJE O TAJANSTVENIM BRODSKIM KATAKOMBAMA.

     1. Ti si provjerio svu stručnu i znanstvenu literaturu iz tog područja i kontaktirao znanstvenike koji se time bave?

      Znam da nisi i da pričaš na pamet, jer si vjerojatno očekivao objavu stručnih i znanstvenih dijela u podlistku Večernjeg lista. Jel tako? Priznaj!

 6. Jeka nije pouzdana. Samo glasovi koji dolaze izravno iz usta ili aparata odnosno uređaja za reprodukciju. Puno je jeke ovdje, puno gluparija, pa mi se ne isplati raspravljati. Možda već koliko sutra promijenim mišljenje i popustim.

  1. Dosljednost ala Plenki 🙂

  2. Stalker, nema tu nikakvih gluparija. U Osijeku, Vukovaru, Požegi, Varaždinskim Toplicama, Parisu, Rimu…oni su svi svoje crkvene katakombe otvorili javnosti i od njih napravili prvorazrednu turističku atrakciju. jedino ih Slavonski Brod krije i taji ko zmija noge. Zašto? Koga to tamo kriju da javnost ne smije saznati? Zašto smo mi uvijek crna ovca i izuzetak od svih drugih gradova?

   1. Koji je točno tvoj razlog da vidiš što više stranaca koji tumaraju našim gradom fotoaparatima, prave smeće i gužvu, mažu vrat debelim ugostiteljskim guskama i osiguravaju dodatnu lovu gradonačelniku, tko god on bio?

    Mislio sam da ste vi ljevičari više za reindustrijalizaciju, a manje za turizam i uslužne djelatnosti? Imate li vi uopće ikakav program i strategiju?

    1. Nebitno da li si lijevi ili desni, ne mozes biti slijep pored zdravih ociju, da ne vidis i iskoristis za promidzbu grada sve ono sto se u njemu moze naci.

     1. Znači ti si turistički radnik. Stalo ti je do razvoja turizma u Brodu?

      Mene vidiš boli kita za turizam i promociju grada koja će se temeljiti na leševima i nekakavim vrlo upitnim “atrakcijama”.

      Volio bih da Brod promoviraju uspješni sportaši (kao Mandžo), glazbenici (kao Penzar), glumci (???), pisci (???), novinari (???), gospodarstvenici ili poduzetnici (???) ….. itd itd.

      Netko tko doista nešto vrijedno radi.

      Iz mog skromnog popisa vidi se da Brod ima jako malo toga za ponuditi i jako malo ga svi skupa promoviramo jer smo svi čak ispod hrvatskog prosjeka. Grad su građani, a mi smo svi jako tanki gdje god nas takneš.

      1. Tvoja je pogreška dvostruka.
       Zato što u turizmu ne vidiš ogromni potencijal grada Broda, a drugi put ne uvažavaš izuzetni poduzetnički duh komentatora, koji bi prodavali obilazak starih grobova, koji možda i ne postoje.
       Ta ekipa bi Arapima u pustinji pokušala prodati pijesak sa Poloja!
       Drugovi, gledajte se ubaciti u Komunalac, Vodovod ili Brod-plin, jer za ništa drugo niste. Manite se priglupih ideja, samo zato što imate perverzne sklonosti.

      2. Eeeeeee Lončar, napiši scenarij za kazališnu predstavu na temu podzemnih grobnica, Grad neka dopusti njezino izvođenje u KKD Ivana Brlić Mažuranić, Sanju se ne mora ni pitati jer je ona poznata kao egzekutor kulture, osim ako nisu jazz i mjuzikli u pitanju. Glumce nemamo u gradu pa ti predlažem da nas komentatore angažiraš kao glumce-volontere, to je danas IN, svi gladni kruha, ali volontiraju. Za uspješnog Maria Mandžukića nemamo ulogu u toj predstavi, on nek i dalje igra za Juventus! 😀

       1. A prtedstava bi se mogla zvati

        fratri trče počasni krug

       2. Možda je prikladnije: Šest suludnjaka traže autora.

 7. To je genijalna ideja, i bilo bi fenomenalno u npr. večernjim satima s vodičem fratrom obilaziti katakombe osvijetljene lučima, a onda se može napraviti obilazal samostana i samostanske knjižnice i film o samostanu, i to bi bio cjelovit i divan doživljaj za pamćenje.

 8. Koja krasna ljubavna priča, kao Zvonar crkve Notre Dame, samo je u Zvonaru svećenik dao pogubiti lijepu Esmeraldu jer ga nije uslišila kao što je našeg svećenika uslišila Erika.To treba napisati, brodski povijesni roman, Zvonar crkve Presvetog Trijstva. I napraviti turističku atrakciju i pustiti u svijet priču da će svi koji posjete katakombe mrtvih ljubanika, kad izađu naći ljubav svog života.
  Jako, jako dobra ideja, puna podrška. Koja bi to bila atrakcija i mamac za turiste, noć, rijeka, samostan, katakombe, zabranjena ljubav … jel osjetite vi taj potencijal? Uprizoriti u samostanu Dakijevu SVETU MISA ZA BLUDNICU ERIKU RITTIG-tri erotske priče, kojih, btw, nema na netu, ako ih ima molim link.

  Evo, ovako bi to izgledalo na sceni:

  https://i.pinimg.com/736x/80/ae/90/80ae90c4f3677a180a9fe036493aa9b0–kisses-southern.jpg

  1. Netko reče da nam ne trebaju turisti…da imamo mi svoje novinare…sjećam se prije sedam godina smjestili su mi zvrčku u domu…14 dana sam štrajkao glađu ispred županije…od sedak ujutro do četiri sat svaki dan…znoj mi se slijevao niz leđa, sunce udarilo u glavu…a onda sam u jednom ugledao novinare kako izlaze iz županije…nosili su sa sopbom kamere, fotoaparate…SBTV, RADIO SLAVONIJA JUTARNJI LIST…bilo ih je ko Kineza…i jedan čovjek pokraj njih štrajka glađu sa velikim transparentom..dvoje djece živi od te jedne plaće bez koje će sad ostati…ZAKLJUČAK: PROŠLI SU POKRAJ MENE KO POKRAJ TURSKOG GROBLJA…TOLIKO O BRODSKIM NOVINARIMA!

   1. Novinarski plaćenici pišu u korist umrežene korumpirane diktature koja ih plaća lajati za njih i čuvati im dvorište. Imaš mafiju u njenim bunkerima, imaš mafijine plaćeničke novinare koji ju čuvaju, i imaš sirotinju koja živi okolo tih bunkera i koju mafija pljačka nametima, porezima, prirezima, ogromnim komunalnim računima i drugim reketima i živi od pljačke koju zove upravljanjem gradom i županijom koji od takvog upravljanja propadaju. Koji pas grize gospodara? Za novinara treba biti čovjek, a ne pas. Čovjek bi te vidio i pomogao ti, pas čeka gospodarev mig..

    1. Nisu oni loši, brodski novinari, ali su kukavice kakve treba tražiti.

     1. Ljudi masovno iseljavaju iz grada, starcima koji su radli 40 godina je mafija opljačkala penzije i umiru u bijedi i siromaštvu, mafija otima ljudima djedovinu i istjeruje ih iu kuća i stanova u kojima su živjeli generacijama prije dolaska pljačkaša po posebnim propisima na vlast, a novinarsko roblje piše kako je sve divno i krasno i hvali mafiju i slika što su asfaltirali. Koliko je od 1945. do 1990. sagrađeno, toliko je od dolaska mafije na vlast popljačkano, devastirano i uništeno, uz masovne zbjegove stanovništva i masovno osiromašivanje i pad u najsiromašnije zemlje EU.

      Baš jučer čujem kako ugledna stara brodska obitelj mora iseliti iz kuće u centru Broda u kojoj žive generacijama, ljudi plaču na telefon, i koja im je jedina imovina jer im je strani bakarski lihvar prodao kuću, i baš me zanima hoće li brodski novinari pisati o dužničkom ropstvu hrvatskog naroda svjetskoj mafiji koja mu ustostručuje dugove i pljačka imovinu i deložira ih iz kuća uz asistenciju domaće mafije koja na naše ljude šalje policiju, a naše kuće i stanove onda kupuje za bagatelu od stranog pljačkaša s kojim skupa harači po narodu. Scenario uništenja, o kojem novinarski psići ne pišu, dok laju za mafiju i mašu joj repićem.
      Samo te iste novinarčiće čeka mafija iza ugla, kad si kupe neki krović nad glavom na kredit i kad ga za 30 godina otplate, i odu u penziju po propisima za raju a ne za zaštićenu mafiju i simulante i prevarante, onda kreće pljačka i otimačina onog što su otplaćivali 30 godina, jer će im penzije biti manje od mafijinog tringelta konobaru. Pa imaš već tih starih brodskih novinara i novinarki koji se stide jesti u mafijinoj “pučkoj” kuhinji i koji joj pišu hvalospjeve za sitne pare, a ipak će završit opljačkani i deložirani. Tako se tone i propada. S mahanjem repićem mafijinom cirkusu.

      1. Nemoj mi gaditi jutro i dan spominjanjem brodskih novinara.

      2. Eto teme koju možeš temeljito istražiti, donojeti sve činjenice i pokazati nesposobnim novinarima kako se to radi.

       1. Brzo pljačkat! Bez pljačke nema života ni života u starosti, to je jedino što je mafija naučila narod, da se od rada ne živi ni ne preživljava, samo od pljačke, lopovluka i prijevare.

        1. Šta ćemo danas opljačkat 🙂 🙂 ? Maznut par dnevnica, za početak. Povedeš ženu i dicu na sunčanje i kupanje i napišeš si službeni put. Na teret javnih prihoda za financiranje rajinih potreba. Raja časti!

 9. @voltaire, uputio si u 8,45 poziv/izazov novinarima i uredniku sbperiskopa da pokažu/dokažu kako su dobri novinari, a ostali brodski profesionalciloši. Ma što god oni napisali, ma što god da su oni do sada napisali o bilo čemu, oni su za tebe šljam, nesposobni i sumnjivi. Svi tvoji, Zambatini i Zeitgeistovi komentatorski napori posvećeni su tome- dokazivanju da je ovaj portal smeće. zambata čak dežura da vidi što radi neprijatelj, a ti se rugaš sudbinama pojedinaca kao jadnim nesposobnjakovićima. Izazov je prihvatiti samo u slučaju ako kažu ADIO PAMETI I ČASTI!

  1. Netko odavde se stalno postavlja po svim mjerilima iznad ostalih, a nekog stvarnog, opipljivog razloga za to nema.

   Kad pljuneš na sve ostale, a ti siu isti kao oni, kako se to zove?

   Zato ja odmah lansiram izazov da umjesto šupljim riječima, to se dokaže konkretnim uratkom.

   Misliš da je to pokvareno i podlo s moje strane?

   1. Misliš da je to pokvareno i podlo s moje strane ili je licemjerno prozivati druge za nešto što ni sam nisi napravio?

 10. “zambata čak dežura da vidi što radi neprijatelj”

  Vuna, Kićo?
  Orasi, Mićo!

  1. Kolega, kapija se gega!

   Vidi šanse koju nudi informativno-moralna vertikala: http://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/udruge_gradana/spremni_smo_na_novi_iskorak_ali_bez_vas_on_je_nemoguc.aspx#.W21XaLh9hPY

   Lud si ako ne prihvatiš. Ako te na suradnju ne potaknu teze o braku i portalu, ništa te potaknuti neće. Naravno, ako prije toga ne smiriš nagon za riganjem.

   1. Haj’te vi!
    Naveo si da smo kolege, pa reko prihvati, ako ti je zanimljivo.

    1. Razmislit ću. Ako budem želio služiti uniformiranom Brodu, i njegovim gospodarima, Zovaku i Duspari. Problem je samo što Duspara ignorira sve osim ljude od ušura, a Zovak briše tekstove u kojima je istina o cijelom tom cirkusu. Po svemu sudeći, ostajem ovdje iako mi je i ovdje izbrisano desetak komenatara.

     1. Ma bolje ti je da ostaneš ovdje. Ovdje služiš plemenitom cilju.

 11. Nitko ne komentira slučaj pokopanih civila. Na njima je crkva nezakonito zarađivala veliku lovu jer je car JOSIP II svojim carskim ukazom iz 1782. god strogo zabranio ukop civila u katakombe. Oni su nastavili i dalje svjesno kršeći zakon jer se radilo o bogatom sloju građanskog društva opsjednutom svojom vlastitom veličinom da budu pokopani u crkvi. TU USLUGICU PLAĆALI SU U CRKVI ZLATOM, SREBROM, PREPISIVANJEM POSJEDA I KUĆA, OGROMNIM NOVCEM…MEĐU NJIMA JE BIO I THOMAS GUON, AUSTRIJANAC KOJI NIJE IMAO NIKAKVE VEZE NI SA BRODOM NI SA SVEĆENSTVOM…e sad…kakav je vaš etički i moralni stav po tom pitanju…politički i filozofski…treba li o tome obavijestiti austrijskom premijera ili ne…austrijskog veleposlanika ili ne…austrijsku vladu možda…treba li njegovo tijelo prebaciti na naše gradsko groblje…treba li o njegovom slučaju obavijestiti njegove potomke u Austriji…što kažu o tome komentatori….

  1. Obrati se Dusapri i Marušiću, gradonačelniku i županu, poznatim turističkim pregaocima. Poznati su po nesebičnom radu za opće dobro. Komentatori navijaju za tvoja nastojanja, ali odlučujuću rije imaju ova dvojica profinjenih političara. Svoje ideje i svrstvanje broda u srednjeeuropske gradove oni ostvaruju preko sbplusa, portala nadaleko pozantog po razumijevanju i njegovanje kulturne baštine. dakle, ne traži pomoć od komentatora, nego od prvih ljudi velikog Broda i uspješne županije.

   1. Ti izgleda imaš neke neraščišćene račune sa sbplusom?

    Mnogo te žulja.

  2. Daky, jebote pa to je ko kuća cveća samo za ugledne austrijance. I grobovi nekih naših velikana ostadoše u begešu. štaćmo sad?

   Ja bih osudio na smrt tog bogatog austrijanca koji je odlučio svoje velike novce dati crkvi kako bi ga pokopali u podrumu.

   Jesu ga i balzamirali za tolike pare?

   Je li uopće dopušteno balzamiranje mrtvaca po hrvatskim zakonima?

   Načeo si cijelo čudo izuzetno značajnih moralnih, političkih, filozofskih i financijskih pitanja.

   I da ne zaboravimo – jesu li tu svoju uslugu strancu fiskalizirali ili pokapanje stranaca spada pod izvoz roba i usluga pa se na njih ne obračunava PDV.

   Ma viš, dobro si ti to namirisao prvoklasni skandal i aferu.

   1. Balzamiranje mrtvaca?
    Eto još jedne teme za buduće Lončarove članke!

   2. Lončaru nijedna tema nije tabu. 😀

  3. I tako je Daky s lijevih i desnih prešao na prebrojavanje mrtvaca, ali ne poslije bitke, nego poslije 250 godina. Čovječe, pa njima su i kosti strunile, od njih nema ništa.
   Pitaš se treba li o tome izvijestiti austrijskog premijera. Ma, znaš šta, austrijskog premijera boli kurac za tog pokopanog Austrijanca prije 250 godina. Neće primiti izbjeglice iz Sirije, koji su živi ljudi, a on će se zajebavati s mrtvacem kojemu ni sve kosti više nisu na broju.

 12. ZA VOLTAIERA: Da, bilo je pronađenih i mumificiranih tijela na našem području i to u ispod crkve sv. Martina Biskupa u Varaždinskim Toplicama. U Rimskim katakombama pronađeno je mumificirano i dobro očuvano tijelo dvogodišnje djevojčice. To su bila DJECA PLEMIĆA koja su za potrebu mumifikacije plaćala POSEBNU TARIFU…ZLATO, SREBRO, DRAGULJI…Pitaš da li je to bilo legalno i po zakonu…U Hrvatskoj NE, jer je hrvatsko-ugarski car JOSIP II CARSKIM DEKRETOM, ZAKONOM IZ 1780. GOD STROGO ZABRANIO UKAPANJE I CIVILA I SVEĆENIKA U CRKVENE KRIPTE I KATAKOMBE. A zašto su oni i dalje nastavili nezakonito ukapati suprotno zakonu…ZBOG VELIKOG NOVCA KOJE JE CRKVA NA CRNO ISPOD STOLA DOBIVALA NA RAČUN UKOPA CIVILA U KRIPTE…vezano za naš slučaj naše crkve presvetog trojstva to je slučaj Thomasa Guona….Austrijanac, ROĐEN U BEČU 1721. POKOPAN U NAŠOJ CRKVI 1772. god….tipičan primjer svega gore što pišem…e sad…MAČEVI ETIKE, MORALA I FILOZOFIJE…ukrstimo na njegovom primjeru mačeve…jeli on kriv što je bogat i što novcem sebi može kupiti na crno, mimo zakona pravo da bude pokopan u kripti u našoj crkvi…tko je kriv…on što je bogat…ili crkva koja ga tu pokapa nezakonito i biva podložna mitu i korupciji….

  1. Vidim Kinky d akod tebe pogrebni zločini ne zastarijevaju. Ti ko jebeni Josipović 🙂

   Lignjoslav Kinky Lončar

  2. Nije mi jasno zašto se vi ne bavite svojom strukom i pogledate u visine crkvenih zvonika, a ne u podrume. Dosta je bilo seansi u podrumima, zazivanja mrtvih i progona živih, ostavite to vašoj bivšoj ženi i njenoj sekti! U svakom crkvenom zvoniku na području cijele države postavljena je najmanje jedna antena. 5 do 7 tisuća kuna po anteni mjesečno pa računajte. Ne vjerujete? Pa zavirite u zvonik ako vam svećenik dozvoli.

   1. O čemu ti to pišeš? O kakvim antenama? Možeš li biti manje dvosmislen? Usput objasni koja je to struka novinara.

    Nije li spominjanje Lončarove bivše žene neka vrsta prijetnje? Došao si ovdje prijetiti Lončaru?

    1. Moja reakcija nije dvosmislena i potaknuta je napisima o odašiljačima u zvonicima po Dalmaciji. Budući da su slavonski dušobrižnici jednako dosjetljivi kao njihove dalmatinske kolege i da je poznato koju je akademiju svršio član portala Darko Daky Lončar, sugerirao sam mu da se idući puta popne do zvonika i uvjeri se na koji to način u ovom informatičkom dobu crkva dobiva ispod stola.

     1. Bio je na portalu neki Crusader, komentator koji je tvrdio da je orao. Možda bi on trebao nadletiti zvonike. Njemu su antene udarile u glavu, ali to su bile nebeske antene. Daky je zabavljač. Daky je pisac. Daky je čudo.

   2. Pa postavi i ti antenu na svoju kuću, tko ti brani?

    Nema te love za koju bih ja to napravio.

 13. ford pljunuti si Crusader

Odgovori