Ekskluzivno: Uz pomoć detektora metala Ivan Jakobović i Darko Lončar izveli performans pronalaženja neeksplodirane bombe u Tvrđavi Brod. Na mjestu gdje je bomba detektor poludio

Nakon velikog broja službenih dopisa gradskim i državnim institucijama u kojima kao novinar istraživač već duže vrijeme upozoravam na možebitno postojanje ogromne bombe u istočnom Reduitu Tvrđave Brod, a bez ikakvog odgovora već više od mjesec dana, zajedno sa našim poznatim brodskim izumiteljem i majstorom za patente Ivanom Jakobovićem, odlučujem se na performance traženja bombe detektorom metala. Cilj urbanog, ekološkog, socijalnog i kulturno-umjetničkog  performace je skrenuti pozornost gradskim političarima, javnosti, gradonačelniku Mirku Duspari, županu Danijelu Marušiću, policiji i pirotehničarima, na možebitno postojanje ogromne bombe u predjelu Tvrđave Brod, poznatijem pod imenom REDUIT, koja je velika prijetnja djeci i građanima našeg grada.

Bez obzira, kakav god da je ishod i reakcija detektora metala, bila ona pozitivna ili negativna, sasvim svejedno, mišljenja sam da je gradonačelnik  i dužan i obvezan da se obrati javnosti i građanima objasni da li na ovom mjestu postoji bomba ili ne, tim više što priču u  postojanju ove bombe ne pronosi glasinama gradom neki pripiti alkoholičar koji uz čašicu pelinkovca više, širi gradom nemir, strah i paniku.

Suprotno tome, gradonačelnik baš sam gradonačelnik Mirko Duspara oficijelno na Službenim stranicama Grada Slavonskog Broda 25. listopada 2012. god. u tekstu pod nazivom: UKLANJA SE BOMBA IZ ISTOČNOG REDUITA TVRĐAVE BROD, upoznaje brodsku javnost o postojanju ove bombe teške jednu tone i planovima za njeno premještanje i deaktiviranje, a u Glasu Slavonije iste godine gradonačelnik daje i službenu izjavu novinarki Mariji Radošević da je tek nedavno upoznat o postojanju ove bombe i da se sada rada na njezinom premještanju i uništenju.

Molim vas pa tko to onda širi glasine, strah i nemir po gradu? Novinar Darko Lončar ili gradonačelnik Mirko Duspara?

Međutim, nakon što sam se na više strana detaljno informirao, uvidio sam da do premještanja i uništenja bombe nikada nije došlo, pokušavam dobiti odgovor, ali mi u Gradskoj upravi vrlo nekulturno i bezobrazno poput zamjenika gradonačelnika Hrvoja Andrića, spuštaju  telefonsku slušalicu, prekidaju vezu i ne žele uopće na tu temu sa mnom kao novinarom istraživačem razgovarati.  Zašto i zbog čega ne znam. Darko Lončar niti tvrdi da ta bomba postoji, niti sam ju ikada vidio,  niti po brodskim kavanama i gostionicama širim nemir paniku. O postojanju ove bombe prvi je dao izjavu za medije i gradonačelnik Jozo Meter 29. Siječnja, godine 2004. što je objavio Večernji list pod naslovom:

„RAZORNA BOMBA U SREDIŠTU SLAVONSKOG BRODA“

Gradonačelnik Jozo Meter daje izjavu novinaru Borisu Gajdukovu da se radi o vrlo velikoj bombi teškoj tisuću kilograma iz Drugog svjetskog rata, da se nalazi u području istočnog Reduita Tvrđave Brod. I DA JE TOLIKO OGROMNA DA JU ČAK NI POIROTEHNIČARI IZ NIZOZEMSKOG CENTRA ZA RAZMINITRANJE NISU SMJELI UKLONITI I KAD SU VIDJELI O ČEMU SE RADI I KOLIKO VELIKOJ BOMBI- NIKAD SE VIŠE NISU NI VRATILI.

Molim vas, pa tko onda širi laži, nemir i paniku u gradu??? Ja se samo referiram na službene izjave ova dva gradonačelnika i kao novinar postavljam pitanje Gradu i gradonačelniku, da li je ta bomba premještena i deaktivirana nakon toliko godina. Očito da nije. A zašto nije? Vidjevši da nitko ne reagira na moje dopise i upite, krećemo onda u akciju Ivan Jakobović i ja. Ivan uzima svoj detektor metala i nalazimo se ubrzo na dogovorenom mjestu ispred samog Reduita. Nema žutih traka niti natpisa- ZABRANJEN PRISTUP! Znači, smijemo ući! Ivan se odmah baca u akciju i detektorom prvo provjerava stanje ispred Reduita. Na nekoliko mjesta ispred tvrđavice čuje se u slušalicama mali i kratki zvučni signal što upućuje na razmišljanje da se možda radi o nekom konzervi ili drugom komadiću metala zatrpanom u zemlji. A onda…a onda ulazimo u Reduit, na mjesto na kojem je pala bomba, osvrćemo se prema plafonu Reduita i vidimo ogromnu rupu na krovu kojeg je probila bomba, ispod, na zemlji, veliki broj cigala, razbacanih po zemlji, a onda Ivan opet stavlja slušalice na uši. Napetost raste. Atmosfera puna iščekivanja. Što li će i da li će Jakobović ovdje, gdje je najbitnije nešto otkriti. HOĆE LI IVAN OTKRITI MISTERIOZNU BOMBU? Kad ono…

DETEKTOR POLUDIO. ZVUČNI SIGNALI SAMO ŠTO NISU PROBILI SLUŠALICE  DETEKTORA. JELI TO BOMBA ILI SU OPET METALNE KONZERVE U ZEMLJI???

40 comments

Skip to comment form

 1. Proka Pronalazač i Daky Druker od ozbiljne stvari prave šegu. Kako god- Brođani moraju znati za ovo zataškavanje.

 2. Umjetnici za skandale! Imam dojam da će ovo biti jako, jako loše po gradonačelnika Dusparu koji je sasvim opravdano dobio nadimak babo. Ali, koliko se (ne)brine za Brođane prozvat će ga očuh grada.

 3. Šuti prvi čovjek Grada i dalje, niti demantira , niti potvrđuje bombu, a Daky je uporan i svaka mu čast
  Valjda misli da će šutnjom i nečinjenjem zataškati sve što je izneseni o njegovom ponašanju i nebrigi ovih dana.
  E moj Duspara, ovdje se radi o velikoj ugrozi za građane Sl.Broda, a tvoja šutnja upravo te potvrđuje kao bahatog i samodopadnog ovjeka koji ne mari za nikoga osim samog sebe.

 4. Naletio je Duspara na luđe od sebe. On je zadrt i osoran, a upornost, znanje i način ove dvojice će mu doskočiti. Dosta je on radio što je htio pored Valente.

  1. Pored Valente može raditi što hoće. On je njegov klon. Dok Slavica Lemaić je druga priča, drži Babu na oku kao mačka 🙀 miša🐭.

 5. A gdje su dronovi, sunce vam vaše izumiteljsko!

  1. Dronovi nisu dobili Babinu dozvolu letenja iznad tvrđave. 🤣🤣

 6. Zagrlila se baća ispod bombe. Prkose. Takvi su Brođani. I za vrijeme prekosavskog bombardiranja 1992. šetali su korzom i prkosili bombama, kako je tada kretenski izvještavala prvakinja ondašnjeg Brodskog lista Karolina Bognar.

 7. Guknut će uskoro gradonačelnik! Mora. Ovo je slomilo njegovo bahaćenje. Svaka čast performerima!

  1. Neslomljiv je kao Aleksa iz filma Kako je počeo rat na mom otoku.

 8. Jesu li možda našli metalne manjerke vojnika JNA? Ili su i to osloboditelji kasane maznuli?

 9. Navikli smo da se javnosti obrati Slavica Lemaić. Svojim istupima umiruje Brođane tvrdnjom da se bliži kraj Dusparine vladavine. Najstrašnije ješto ga u zaluživanju stanovništa podržavaju njegovi plaćenički mediji.

 10. Zašto nisu objavljene fotografije na kojima se viki kako pronalazač Jakobović lebdi?

  1. Detroit bio sam u njemu-a ti? Ti bi da lebdim! Lebdim itekako lebdim ali fali ti soli u glavi da to zapaziš.Svugdje u svijetu “lebdim znanstveno” i traže me, no to je za tebe visoko ne primjetiš ni “prizemno” .Naravno našalio sam se na tvoju priču koja me istina nasmijala.

   1. I ja sam se šalio s ovo malo soli u glavi. Zapravo, zbog kilaže ne možeš lebdjeti.

    1. heheheh

 11. Aaa, i to je u pitanju! Jakobović je pripadnik Živog zida.

  1. du auch -eksplicitno nisam ničiji pripadnik- mogu biti dio nekih struktura. Nađi mi mlađu stranku sa pozitivnim karakteristikama. Sa mladima proveo sam 38 godina i ti sada Živi Zid. Ma mladost-ludost “magarče stari”.

 12. Na sve načine treba zaustaviti nemar i nebrigu gradskih Dusparinih vlasti koju podržavaju esdepejac Valenta i kompanija. Sramite se!

 13. Imam jedno pitanje:jeli netko nazvao brodsku službu 112 i pitao imamo li bombu ili nemamo?

 14. Zanimljivo! Kao umirovljenik a imam i profi opremu besplatno i zabavno bi resetirao cijeli teren Tvrđe. Na jednom mjestu detektor mi je dao signal o zanimljivom komadu metala nesmijem precizirati ali približno “obojenoga metala” na dubini oko 60cm. On detektira dubinu i vrstu materijala. Lokalitet zanimljiv. Performans ipak izgleda nije samo to. Ne mam ništa protiv političara jer znam da bez njih se problem nemože riješiti koliko trubili. .ALI ukazivati na nešto je korektno. Isto bilo je sa zagađenjem zraka u Brodu -uspio sam tu “omču” oko vrata grada i šire ukloniti. Sinčić je predsjednik saborskog odbora za okoliš. Zadatak nam je čistiti terene od svih oblika opasnosti za građane: smeća svih oblika, kriminalaca, lopova i popova.

  1. Imaš podršku Brođana. Građanima se gadi nebiga za građane i ignoriranje njihovog prava da znaju istinu.

   1. Tako je. Babo nije Brođanin i boli ga ona stvar za naš grad! U mislima i srcu mu je Žeravac.

 15. Ivan i Daky, istjerivači bombi iz tvrđave. Ghost Busters! 😀 😀
  Vas dvojica ste me barem nasmijali😺. Ništa ne može iznenaditi Babu pa tako ni bomba. Prelijen je da bi prstom mrdnuo. Nadam se da ovo što je Ivan pronašao na dubini od 60 centimetra nije top Katarine Kotromanić Kosače, zaostao dok je bježala iz Bosne 😀

  1. Nije on prelijen. Dapače, ima on fantastične reflekse za korist i samoobranu. Sve više mi se gade njegovi vjerni čukci.

   1. Ti njegovi vjerni ćukci laju za Dakyem po gradu. To je slučaj za komunalne redare da ga kazne što pušta svoje ćukce u grad bez nadzora i bez brnjice. Tu bi bilo posla za sve raspoložive komunalne redare i za sve koji su otpušteni s posla. 😂

  2. Zoky- možda si uvijek u pravu kada “lupiš”., Na dubini 60cm detektor je označio metal Mesing. Vjerujem da nije topovska ili tenkovska čahura. Tako bi volio snimiti dvorište tvđe i napraviti jednu “topografsku mapu” lokaliteta i sadržaja. Besplatno naravno.

 16. Nazvao sam 112, pojma nemaju o bombi. Sramotno!

 17. ..nije stvar čija je odgovornost sve do momenta kada se dogodi neki ka-buum. Vjerujem da nije to usamljeni slučaj jer bombe padale su od Kolonije do Ruščice (bosanski šor). Od pada bombe prošlo je 75 godina. Ako netko misli da trotil može čekati-vara se! Poznato je niz izvora opasnosti erozije i oksidacije koje u tom vremenskom periodu mogu napraviti prodor do eksplozivnom punjenja. Fosfora ima u zemlji to poljoprivrednici najbolje znaju čak ga i unose gnojenjem . Fosfor u kombinaciji sa trotilom i nekim sitnim “inicijalom” može izazvati izotermičku reakciju . E onda tu nema više: vlaga, starost ili bilo koja “opravdana okolnost” -onda ima samo “burna reakcija.” Volio bih mišljenje struke o toj temi da nisam izdvojeni slučaj u komentiranju. prema nekim praćenjima erozivnih utjecaja mislim da smo 5 do 12!.

  1. Dovoljno si ti stručan, što se vidi iz priloženog komentara. Struka se boji zucnuti u stilu… neću politiku u moju butigu.. Imamo posla s dresiranim ljudima.

 18. najbolje je pogledati “Tehnologija eksplozivnih materijala” od P.V.Maksimović

 19. “radi se o dvije bombe jedna je divergirala u pravcu Istok a druga u pravcu Jug. Sada si misli kada im vrijeme istječe”? Hehehe

 20. jutros na putu za Savus sretnem dva prijatelja stara novinara. Pozdravismo se uredno uz osmijeh jer se nismo dugo vidjeli. Jedan pa drugi meni:” da smo trebali ja i Daki skakati po bombi da pokažemo gdje se ona nalazi. A ta vojka je nekada upravo pisala o bombi a danas kako kažu im gazde “iza željezne zavjese su”. Normalno je kazao sam im da za mjesec i pol dana dolaze domjenci kod gradskih i županijskih velikodostojnika i da nakon meze i pića ide se u sobicu po “zahvalnicu”za privrženost koliko se može. Ja ih sada javno pozivam gdje je zagađeni zrak u Brodu, odakle zagađena voda u Brodu -istrošena tema.
  E sada danas sam preko neta naručio detektor metala za lociranje predmeta do 10metara dubine . Po noći ću ju locirati i otkopati ako treba. Inovatore još zovu: pronalazači, a nki slični i luđaci. E idem redom gospodo novinari iz Četvrtog stupa terorizma u Hrvatskoj a to su mediji.

  1. Svaka čast Jakoboviću. No, s obzirom da si imao posla s govnima, jesi li oprao ruke? U biti, pogriješio si! Oni nisu novinari, oni su ljudski jad, nesposobnjakovići koji svoj posao ne znaju. Jesu li svjesni što ljudi misle o njima – ljudima govnima?!

 21. ja ću bombu locirati boljom opremom a oni će mene uhititi- ali za…. zastavicu kojom ću obilježiti trigonometrijsku točku. Volim zanimljivosti , volim izazove. hehehe

 22. Dakle istraživanjem saznajem da su američke bombe bile punjene nešto “jeftinijim eksplozivom PENTRITOM a rijeđe benzinskom frakcijom TROTILOM. Loša stvar je što Pentrit nije topiv u vodi i uvijek je opasan.Što upučuje i razlog zašto ga ameri nisu vadili iz tvrđe. Ponaša se nešto slabije od Nitroglicerina. ali sa istim osobinama na udar, temperaturu i sve drugo. Ima dva upaljača koji su uglavnopm inocijali ŽIVINA FLUMINATA- što opet je opasno jer i oni sami su razarajući. Uništiti se može područje natopiti Acetonom jer on “topi” te vrste eksploziva. Dakle velika je stvar locirati i obilježiti samo zbog onoga NISAM ZNAO .!!!!!

 23. Prema nekom izračunu bomba 450kg letjela je ka cilju prosječnom brzinom 250m/ sek. što prema kutu udara daje mogučnost zabijanja u zemlju do određene dubine (stvar otpora) i tada nastavlja plivajućim smjerom do poništenja sile . Dobro ju je potražiti i do 10metara u radijusu od mjesta udara. Imati će mo opremu “da ulovima toga soma”.

  1. Veliko poštovanje za brigu.

   A vaš babo, kako zovete svog gradonačelnika, još se nije oglasio, koliko sam vidjela u lokalnim medijima.

 24. iskreno ne optužujem nikoga ama baš nikoga iz politike dok ne utvrdimo što je istina. ako ju ne “pronađem ” ili pronađem važno je da se barem osigura područje a ne da se slobodno kreće u nedozvoljenom terenu. Sve u dobrim a nikako u političkim namjerama. Inovatori su zato još istraživači i pronalazači.. Hhehe

Odgovori