Darko Daky Lončar: Ministarstvo ljubavi, seksa i cirkusa Republike Hrvatske

On je bivši oficir JNA. Ona je vrlo seksi žena. Ona je udovica hrvatskog branitelja.

Ona mu se otvoreno nudi:

-AJMO SE KRESNIT!

On prvo bulji u njezin dekolte, pa mu onda pogled bludniči na njezinoj seksi guzi, hormoni su se ustrčali ko igrači Reala u Kupu šampiona i vjerojatno bi pao jedan divlji i razuzdani seks da nije bilo velike, uokvirene slike poginulog hrvatskog branitelja koja je visjela na zidu sobe, pripadnika 4. gardijske brigade.

Zbog poštovanja i pijeteta prema čovjeku koji je svoj život dao na oltaru domovine, on je tu ponudu odbio. Čovjeku je nekako bilo neugodno da se jebe s udovicom hrvatskog branitelja, koja je svog muža tek pokopala.

Smatrao je nekako da to nije u redu ni moralno ni etički.

Ovo je istinita priča iz Splita, a film je fikcija.

Ovo je dakle tema i igranog filma Pave Marinkovića „Ministarstvo ljubavi“ koji je uzburkao javnost i digao na noge cijelu državu, a posebno hrvatske branitelje i udovice iz domovinskog rata. Predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Rozalija Bartolić organizirala je i veliki prosvjed ispred ulaza u HRT  zgradu, prosvjedu su se priključili i hrvatski branitelji, a sam ministar hrvatskih branitelja Medved također je intervenirao i zahtijevao od HRT-a da se film cenzurira.

Uplašeni i isprepadani zaposlenici HRT-a sakrivajući se iza zavjesa svojih ureda zbunjeno su iz svojih kancelarija pratili prosvjed i odmah po kratkom postupku i političkoj direktivi kao nekada u vrijeme centralnog komiteta Saveza komunista, prikazivanje filma su odgodili za tjedan dana pa onda iz udarnog termina prebacili u kasni večernji termin od 23 sata i 20 min. Tako da ga većina gledatelja ne može ni pogledati, jer većina ljudi radi i ne pada im na kraj pameti da tako dugo čekaju na film i kasno idu leći, jer ujutro moraju rano ustati i ići na posao. Efekt je postignut sto posto, moju Jasnicu je zanimalo kakva je to frka dignuta oko tog filma, htjela ga je pogledat, ali nije mogla jer i ona mora rano ustati i ići na posao pa nije mogla tako dugo čekati. Sve je to podijelilo javnost i stvorilo neopisivu javnu buku, pitam se oko čega. Zašto i zbog čega? Zbog jedne benigne komedije. Zbog jedne bezazlene komedije na račun pojedinih udovica poginulih hrvatskih branitelja koje primaju velike mirovine, a okolo se štancaju, guze i jebu sa svim i svakim.

Dakle, samo i isključivo nekih i pojedinih udovica koje žive nečasno, a ne svih. Slažem se osobno s ocjenom Predsjednice Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja da se radi o ranjivoj skupini, ali mislim da redatelj Pavo Marinković ne proziva u svom filmu one poštene, savjesne i čestite udovice poginulih branitelja, nego samo one koje zlorabe velike mirovine svojih poginulih muževa hrvatskih branitelja od desetak i više tisuća kuna, a okolo se štancaju, tucaju i žive u vanbračnim zajednicama, neke i u istospolnoj zajednici kako smo vidjeli u filmu, neke i s puno mlađim jebačima, a neke bogami, bake udovice i sa starim djedovima.

Pa zar to nije istina? Pa zar se to ne događa u sadašnjoj Hrvatskoj?

Trebali li zbog jedne benigne komedije koja ukazuje na ovu problematiku u kojoj umjetnici pronalaze inspiraciju za svoj film odmah dići cijelu državu na noge, mobilizirati i dići na noge sve hrvatske branitelje i ministra Medveda kome demokracija očito baš i nije jača strana u životu.

Dokazao je to i u praksi sa svojim šatorašima i postavljanjem plinskih boca po zagrebačkim ulicama samo da se dokopa vlasti. Evo, sad se dokopao vlasti i sada i dalje želi maltretirati građane, želi još i hrvatskim umjetnicima ispirati mozak, zabranjivati i cenzurirati njihove filmove, želi biti uniformirani bog kojeg će se pitati što i kakvi filmovi se u Hrvatskoj smiju snimati, a kakvi ne smiju. Gospodin ministar želi biti čuvar hrvatskog ćudoređa, on i njegovi šatoraši, oni će određivati koji i kakvi filmovi se smiju snimati, a koji ne, oni, a ne hrvatski umjetnici. Kao da smo u nekoj južnoameričkoj militarističkoj državi u kojoj vlada vojna hunta i vojni režim na vlasti.

Pitam se, treba li zbog jednog umjetničkog ostvarenja odmah uzeti cenzorske škare kao u stara ruska ili kineska komunistička vremena i odmah film cenzurirati.  Da li mi to živimo u Sjevernoj Koreji ili u demokratskoj državi?

Film je prikazan na tridesetak festivala, a osvojio je i grand prix za najbolji film na 33. Festivalu mediteranskih zemalja i sada taj film ministar hrvatskih branitelja sa svojom klikom, želi cenzurirati. Zašto i zbog čega? Pa da se podsjetimo o čemu se to zapravo radi u filmu.

Hrvatska vlada osniva odjel, inspektorat čija je zadaća istraživanje udovica koje primaju velike mirovine pokojnih hrvatskih branitelja, a žive nečasno u izvanbračnim zajednicama i okolo se po gradu ili selu prče, štancaju, rokaju i kokaju na sve strane. To je dakle, tema filma.  U filmu se na šaljiv i humorističan način prozivaju samo i isključivo pojedine, one udovice poginulih hrvatskih branitelja koje žive nemoralno i nečasno, zlorabe stanove, mirovinu i privilegije koje im je država dala, a ne prozivaju se udovice koje žive pošteno, čestito i časno.

I osobno, ne vidim tu nikakvog razloga za prosvjed ni hrvatskih branitelja ni udovica niti dizanje bilo kakve frke oko toga. To je naša realnost i to se događa. Ekipa hrvatskih filmaša i umjetnika je tu temu samo malo iskarikirala, ironizirala i predstavila javnosti na jedan šaljiv i humorističan način.

Apsurd i paradoks je još veći tim više što film cenzurira HRT, dakle institucija koja je sama sudjelovala u stvaranju i financiranju filma i koja bi ga prva trebala i reklamirati i promovirati.

Očito, živimo svi skupa u paradoksalnoj i apsurdnoj državi u kojoj se više ne zna ni tko pije ni tko plaća, ni tko koga jebe, ni zašto ni zbog čega. Svi jebu svakoga. Cijela država postala nam je jedno veliko MINISTARSTVO SEKSA.

Čudna su ovo došla neka vremena.

Od riječi domovina ili domoljublje, ostali su nam još samo oni rijetki trenuci kada nam malo sportaši podignu moral, kada igra naša nogometna ili rukometna reprezentacija, kada razvalimo Srbiju ili Island, naoružamo se šahovnicama, šalovima i kapama, uz pokoje ožujsko pivce za živce i zajedno sa našim sportašima slavimo i uživamo u pobjedama naše hrvatske reprezentacije.

A onda ti trenuci ushita i zadovoljstva prođu i vraćamo se u našu sumornu svakodnevnicu, vraćamo se u realni svijet našeg hrvatskoj jala i čemera, gledamo ovaj cirkus od Hrvatskog Sabora i naših političara koji nas dijele po ideološkoj i političkoj osnovi, gledamo po noći ljude koji kopaju po kontejnerima i traže koricu kruha jer nemaju što za jesti, gledamo našu državu u kojoj svatko jebe svakoga pri čemu ponajčešće ne znaš ni zašto ni zbog čega, gledamo ovu našu tužnu državu u kojoj se masovno i kolektivno svaki dan mladi iseljavaju i svoju sreću traže u drugim državama, gledaš našu državu kojoj pravo ime nije Republika Hrvatska, nego MINISTARSTVO SEKSA ili još bolje-MINISTARSTVO CIRKUSA. Samo nam fali još da nam cijelu državu prekrije jedan veliki cirkuski šator, pa da ugođaj bude potpun.

Vratimo se sad na početak priče o bivšem oficiru JNA i udovici koja mu se nudila da se kresnu.

-Druže Lončar, trebao si ju kresnut!

-Daky, stara komunjaro, zašto ju nisi kresnuo?

Tako mi svi govore. A ja sad pitam ministra Medveda, kome treba biti neugodno, meni ili njoj? Poziva me da se jebem s njom na krevetu kojeg je kupio njezin muž, u stanu kojeg je zaradio njezin muž, pred njegovom velikom uramljenom slikom u odori hrvatskog časnika, da se častimo s param od mirovine koju je dobila od svog pokojnog muža, poginulog hrvatskog branitelja.

Kome bi trebalo biti neugodno, meni ili njoj?

Tako kako nudi seks meni, tako nudi i drugima u zgradi, gradu…

Kako misli ministar hrvatskih branitelja zaštiti njezin moral, ako ona sama nema morala?

Kako misli predsjednica Udruge poginulih hrvatskih branitelja zaštititi čast neke žene udovice ako ona sama nema ni obraza ni časti?

Kako misle hrvatski branitelji koji su se digli na noge i prosvjeduju ispred zgrade HRT-a zaštititi dignitet, dostojanstvo i ugled pojedinih udovica koje nemaju  poštovanja ni prema svome vlastitom poginulom suprugu, a kamoli prema nečem ili nekome drugom? Dakle, u filmu se prozivaju samo neke, pojedine udovice koje žive raskalašenim i razuzdanim, nemoralnim životom, a ne sve. Vjerujem osobno da i Predsjednica Udruge poginulih hrvatskih branitelja Rozalija Bartolić, kao i velika većina udovica iz udruge žive časno, moralno i čestito i u skladu s nepisanim etičkim i moralnim zasadama ove nesumnjivo ranjive i osjetljive skupine žena, koje su doživjele obiteljsku tragediju i proživljavaju i dan danas  veliku tugu i bol.

Ali na žalost, takvim poštenim, časnim i etičkim životom, ne žive baš sve udovice. I to je to. Pa zašto onda film cenzurirati, stavit ga u kasni termin i ne dozvoliti da ga vidi cijela hrvatska javnost?

No, kada je u pitanju tema etike i morala udovica poginulih hrvatskih branitelja, osobno nemam ništa protiv, ako se neka udovica doista zaljubila i našla drugog čovjeka, ako ga doista voli, ako to nije stvar avanturizma, nego iskrene i istinske ljubavi, da se mene pita, toj udovici ne bih oduzeo mirovinu i dozvolio bih joj da službeno živi u izvanbračnoj zajednici.

Smatram da i ona ima pravo na novi život i da ne mora samo i isključivo zbog mirovine biti cijeli život ispod crne burke.

Mirovina ne smije biti crni pendrek koji će cijeli život lebdjeti iznad glave udovice i tući je zbog prava na novi život. Moral žena ima dva kraja: znatiželju i strah. Mirovina ne smije cijeli život držati jednu ženu u strahu. Moral u tom trenutku prestaje biti moral nego postaje nasilje, moral u službi nasilja, naročito moral seksualni, a kad to nije, onda postaje hipokrizija morala.

Moral je brnjica za volju, a spušta se zajedno sa suncem. Što više moraliziramo to više tonemo kao kad tone sunce koje zalazi. Opasno je pisati o moralu jer najveći nemoral u društvu rade oni koji bi trebali biti ili koji se predstavljaju kao moralni stupovi jednog društva i države.

U ovom slučaju to su ministar Medved i njegova klika hrvatskih branitelja koji svojim ćudoređem maltretiraju javnost i hrvatski narod, a ne udovice koje se okolo štancaju. Ja bih, dakle, donio takav zakon, zakon kojima se neće udovicama uskraćivati mirovina, ako se iskreno i istinski zaljube, te žive s drugim čovjekom u izvanbračnoj zajednici, ali samo njima, ne ovim seksualnim avanturistkinjama, koje su glavni likovi u filmu.

A tko će provoditi taj zakon i kako, kako razlikovati onu udovicu koja se iskreno i istinski zaljubila od one kojoj je seks s muškarcima samo prolazna avantura, kako bi se sprovodio taj moj zakon, tko bi to i istraživao i kontrolirao, iskreno govoreći, nemam pojma, nemam blage veze.

Sve nam je u državi cirkus, pa bi očito i taj moj zakon bio cirkus i odlično bi se uklapao u image naše pravne države, ili bolje rečeno, cirkusa od države.

 

 

 

75 comments

Skip to comment form

 1. Kod Dakyja nema cile mile. Bobu bob, a popu pop.

 2. Kakva je ovo rečenica: “Dakle, samo i isključivo nekih i pojedinih udovica koje žive nečasno, a ne svih.”

  Država je nečasna, a ne žene.

 3. Joyce je pičkin dim spram ovakvog romana toka svijesti.

 4. No, kada je u pitanju tema etike i morala udovica poginulih hrvatskih branitelja, osobno nemam ništa protiv, ako se neka udovica doista zaljubila i našla drugog čovjeka, ako ga doista voli, ako to nije stvar avanturizma, nego iskrene i istinske ljubavi, da se mene pita, toj udovici ne bih oduzeo mirovinu i dozvolio bih joj da službeno živi u izvanbračnoj zajednici.

  S ovakvim stavom možeš komotno u Medvedovo ministarstvo. Očito su i prosvjednici pred HTV-om isto mislili.

  Dakle, valja nam osnovati minisarstvo za altruizam, a protiv avanturizma, koje će provjeravati radi li se o pravoj ljubavi ili samo karačini.

  Daky, sreća što takvi kao ti ne mogu ddći (ili se varam) do ministarstva, jer bi sranja bilo još puno više.

  1. Daky je za vodimo ljubav, a ne rata. No, malo nasilja u krevetu (lisice, bičevi…) ne škodi… altruizmu i spontanosti,

   Daky se malo raspustio. Nije lako biti sudac, ni u rukometu, a kamoli u ljubavi koju nadzire država.

   1. ” … i dozvolio bih joj da službeno živi u izvanbračnoj zajednici. …”

    a da porezni obveznici i dalje financiraju i nju i jebača, da se ljudi na miru vole, da se ne opterećuju glupostima poput ustajanja rano ujutro i odlaska na posao, da rade na natalitetu 🙂

    O dragi Daky, znaš li ti onu narodnu:

    ispeci pa …..

  2. Zašto bih ja trebao ići u Medvedovo ministarstvo ako smatram da se udovica može ponovo zaljubiti i imati pravo na novi život. Ona je žena, ljudsko biće, a nije robot i stroj. Pravo na ljubav ne može se uskratiti mirovinom niti mirovina mora biti crni pendrek s kojim će se udovice udarati po glavi, tući i zlostavljati ako se neka od njih ponovo zaljubi i zavoli nekog drugoga muškarca. moja cura sada ima 40 godina, ja umrem i ona sada mora mene žalovati do svoje osamdesete godine. Stavt na glavu crnu burku i ISPOD NIKABA ŽIVJET SVE DO SVOJE SMRTI, ZBOG PREVELIKE LJUBAVI PREMA DARKU LONČARU. Jeli to Vagabundo htio reći?

   1. Ti si kao i ovi Medvedovi i ovi iz filma za to da se zakoni ne provode. To sam htio reči, ali ti je očito prerano ovako na sabajle pred 12.

 5. Druze Loncar, trebao si ju kresnut!

  1. Daly cijeni iznad svega (pa i iznad pice) poginule hrvatske branitelej.

   Vama, komuni, to nikad aneće biti jasno 🙂

   1. Neke respekt treba postojati. Poginuli hrvatski branitelji nisu osvajali Kragujevac, Niš, Šumadiju…poginuli su braneći svoju domovinu i neko elementarno poštovanje bi trebalo postojati. Ali neki zlorabe njihove živote i prave od ove države vojnu huntu, kao ministar Medved i njemu slični koji bi cenzurirali filmove, držali prodike umjetnicima i maltretirali javnost, određivali i uvjetovali tko će doći na vlast, stavljali plinske boce po zagrebu…zato branitelji nisu ginuli nego da imamo slobodnu i demokratsku državu.

    1. Smješko je upućen Dedici koji te zove Drugom, a drugovima se obično hrvatski branitelji ne sviđaju ni živi ni mrtvi.

     Tebi Daky svaka čast iako ja nešto razmišljam – to je morao biti dobar čovjek, a dobri ljudi žele i drugim ljudima dobro, zdravlje, sreću i veselje pa nekako kontam, garant bi i on bio sretan da si ti gospođu malo usrećio. Jedino ja ne bi bio sretan da vi to radite iz dana u dan a sve o mojem trošku 🙂

     1. Ja ne spadam u radikalne drugove, jbg pa nisam Isilovac. Kod nas je problem u državi što je sve radikalizirano od crkve, klera, politike, pa i odnosa prema hrvatskim braniteljima. Nema poštovanja nitko prema nikome. Evo recimo, ti kažeš….drugovima se obično hrvatski branitelji ne sviđaju ni živi ni mrtvi. JOŠ JEDAN RADIKALIZAM I EKSTREM. Zašto se jednom hrvatskom branitelju nebi trebao sviđati neki drug, i obrnuto, drugu hrvatski branitelj. to smo mi sve sami napravili famu da to nije moguće. radikalizirali smo priču do maksimuma. Evo primjer naše svete katoličke crkve. Svi svećenici katolički su desničari, ko da su štancani kao takvi na nekoj pokretnoj traci. zašto nema svećenika ljevičara? klasičan primjer kako crkva zlorabi vjeru i religiju za svoje političke ciljeve. PA ISUS KRIST DANAS BI BIO PRVI LJEVIČAR I KOMUNISTA A NE NIKAKAV DESNIČAR. Isto tako smo se radikalizirali i oko branitelja. Drugovi ne vOLE BRANITELJE, BRANITELJI NE VOLE DRUGOVE. GDJE TO PIŠE? TKO JE IZMISLIO TA PRAVILA? ONI KOJIMA TO ODGOVARA. A ŠTO SE TIČE TVOGA TROŠKA AKO SE NEKE UDOVICE GUZE I ŠTANCAJU A TI TO PLAĆAŠ KAO POREZNI OBVEZNIK….PA JBG. GUZI I TI…PA ĆE TI BIT LAKŠE!

      1. crkva zlorabi vjeru i religiju za svoje političke ciljeve

       Koji su to njihovi politički ciljevi?

       Za sada sam čuo za seksualne i financijske. Što su to točno njihovi politički ciljevi?

       1. Istina je da se crkva petlja upolitiku, na nedjeljnim misama savjetuju ljudima za koga da glasaju.
        Najnovije, imamo i slučaj da svećenik policije glumi policajca i intervenira u prometu. U sve se miješaju kao začini!

    2. Druže Lončar, trebao si ju kresnut! Tako si napisao u tekstu, tako je trebalo i biti pa bi ti se osladilo, pa bi ju onda opet krenuo, pa opet i tako u nedogled! Te udovice kao da baš prkose kurcu! 😀

  2. Ludi đede, kresni ti svoju babu!

   1. Kad ne budem više mogao kresati svoju babu, prepustit ću je tebi! 😀

 6. Cenzura – najbolja reklama. A besplatna 🙂
  Jer u konačnici, danas više ništa ni ne možeš cenzurirati.

  1. Pomaknuti nešto za dva sata ne može se baš prozvati centurom.

   Ne kažem da je ta intervencija u raspored emitiranja bila opravdana niti prihvatljiva, ali se jako, jako teško to može poturiti za cenzuru.

   Valja bit realan kada se nešto kritizira, a ne padati odmah u histeriju i pretjerivanje. To nije ni informativno ni edukativno ni poželjno.

   1. Zato i kažem, cenzurirati ni ne možeš, a ovaj navodni pokušaj, kao i sva buka koja se digla oko dotičnog filma mu je napravilo dobru promociju. Koliko ljudi inače gleda HRT?

    1. Imaš pravo. Ja ga inače ne bi pogledao ni u ludilu. Rijetko gledam bilo kakave, a posebno ne naše filmove.

     1. Zašto ne naše filmove. Hrvatska ima odlične filmove, komedije također…Kako je počeo rat na mom otoku, Karaula, Maršal…sve su to odlični filmovi i dobre komedije kao i ovaj film Ministarstvo ljubavi.

  2. Ljudi su baš odlučili pogledati taj film, usprkos njihovim žalbama i pomicanjima termina.Gledao sam, nisu me odvratili da ne pogledam jer je film stavljen dva sata kasnije.

 7. Vagabundo, kada kažeš…ja to ne bih htio da se vi seksate svaki dan o mome trošku…predpostavlčjam da misliš, kako ti ne želiš biti porezni obveznik koji će plaćati seks udovicama hrvatskih branitelja…drugim riječima, ti pričaš i postavljaš pitanje ETIKE I MORALA…zapravo, ti zaključuješ i osuđuješ udovice koje žive u vanbračnoj zajednici a primaju mirovine…a jesi se zapitao, jesu li one stvarno i istinski zaljubljene u muškarca s kim žive…smiju li se one uopće zaljubiti…po tvome, oprosti, ispada, da ne smiju…a zašto ne smiju…zato što si ti porezni obveznik i plaćaš njihovu mirovinu kao takav. Ajmo sad malo zastati i popiti čašicu pelinkovca da se svi skupa malo smirimo….gdje to piše, u kojem ugovoru da će one dobiti mirovinu pod uvjetom da se više nikad u životu ne smiju zaljubiti. jeli to negdje piše? Ne piše nigdje. pa nisu one dobile mirovinu da bi patile i bile zatvorene ko u zatvoru, nego su dobile mirovinu koja će osigurati život i njima i njihovoj djeci. Ti na djecu zaboravljaš. znači ti bi ostavio njihovu djecu i gladne i žedne zato što se neka udovica zaljubila i živi s nekim muškarcem u vanbračnoj zajednici. Smiješno.

 8. gdje to piše, u kojem ugovoru da će one dobiti mirovinu pod uvjetom da se više nikad u životu ne smiju zaljubiti. jeli to negdje piše?

  Ne piše nigdje. pa nisu one dobile mirovinu da bi patile i bile zatvorene ko u zatvoru, nego su dobile mirovinu koja će osigurati život i njima i njihovoj djeci.

  Može se ona zaljubljivati pet puta dnevno i karati s kim stigne 10 puta dnevno, to joj nitko ne brani.

  Poanta filma i cijele priče je da živi u zajedniici s nekime dulje od određenog vremena, a zakon kaže – ako vi građani živitie u takvoj zajednici toliko vremena, onda taj tvoj novi jebać ili jebaćica trebaju preuzeti brigu o tebi, a sjašiti sa državne sise.

  Problem je što se nađu gospođe s 10 tisi mirovine i nađu tipa koji ima plaću od 15 tisuća kuna i onda ti se dogodi da za Dakyja ili neke druge nezaposlene i obespravljene ostadne kita. Ako si ti time zadovoljan – i ja sam.

  Ako si ti zadovoljan kršenjem zakona – odlično, ne razumijem čemu onda tekstovi puni gorčine prema državi.

  Ti bi da država bude kvalitetna, a da svaki šupak sebi prilagodi zakon kako mu odgovara?

 9. Čemu onda takvi tekstovi puni gorčine prema državi? Život Darka lončara nije crno-bijeli film. U tom filmu ima i ružičastih nijansi i crvenih i plavih i svijetlih tonova. Isto tako ni život države nije crno bijeli film. ono što je crno treba kritizirati a ono što svjetlo pohvaliti, zato smo tu mi pisci, kolumnisti, umjetnici…Dakle, pored toliko lopova u državi, kriminalaca, opće pljačke države od strane tajkuna u procesu privatizacije, milijarde kuna i eura opljačkano…Vagabunda brinu mirovine udovica od kojih se poneka štanca u vanbračnoj zajednici. Nezaposleni će dobit i naći posao i riješiti svoj gorući egzistencijalni problem ako uhvatimo neku udovicu u preljubu i uzmemo mu joj mirovinu. ja se ne zalažem za takvu državu. To bi bilo nisko, kao da živimo u Sjevernoj Koreji ili u vrijeme Staljina. Štobismo po tvome trebali raditi. Vagabundo će uzeti dalekozor, lončar će uzeti teleskop i onda ćemo nas dvojica kao detektivi ići po Hrvatskoj i ISTRAŽIVATI DA LI SE NEKA UDOVICA JEBE. JA SE NE ZALAŽEM ZA TAKVU DRŽAVU.

  1. Daky smiri se i veseli se! Na život i državu poseri se!

  2. Daky, “for widow ready”!!!!!!! Dobro ti je grey napisao, smiri se, veseli, na državu poseri, a udovice oderi!

 10. Jebeš mi sve ako ja išta ovdje razumijem. Čovjek piše o “uplašenim” djelatnicima HRT-a, koje napadaju ljudi koji su njegovi (Dakyjevi) istomišljenici.

  O čemu je jebeni tekst koji si napisao????

  Usput, gledao sinoć i “cenzurirani” Ustav RH i nisam nešto luđački oduševljen.

  Maestralna gluma, ali čovjek bi očekivao puno više od dobro zamišljene situacije.

  Film komotno može nositi podnaslov: “Vidi kakvi su Hrvati degenerici” jer nema niti jedne pozitivne točke o Hrvatima u cijelom filmu. Sve najgore što se o njima može smisliti i reči, dignuto je na N-tu potenciju i pri tome nije postignut nekakav ni komičan ni posebno tragičan efekt. Normalan si čovjek postavlja pitanje: Čemu to?

  Ne sjećam se da sam ikada gledao gadljiviji film o nekom narodu.

  1. Tvoji problemi su složeni i višeznačni. Ti imaš problema općenito s filmskim medijem, Imaš problema s interpretacijom nacije, nacionalnog. Imaš problema sam sa sobom kao s gledateljem, promatračem.

   Krenimo odozada. Ti nisi samo gledatelj, nego bi htio biti sudionik, akter. U vezi filma. Što bi ti rekao o filmovima u kojima se portretira Hitler? Da su svi Nijemci nacisti? Ili s filmom o Goetheu? Da su svi Nijemci književnici, umjetnici? Što to znači da u filmu Ustav republike Hrvatske svi Hrvati degenerici? Zašto bi dvojac Grlić-Tomić u jednoj PRIČI bilo koga od likova prikazao pozitvnim? Ne radi se tu o repretzentatntima slojeva hrvatskog naroda, nego o likovima u datoj situaciji. Je li moguća takva situacija? Jeste!, ali teško. Peder, nacionalist, Srbin , žena Hrvatica, otac ustaša, nasilnik sin sabornika. Svi oni itekako postoje, sve to postoji, ali razbijeno na fragmente. Scenaristi ih ujedinjuju i daju svoj odgovor što bi se dogodilo da se spoje. Što ti misliš da Ustav funkcionira. NE!¨!!! I to je bit filma. Ustav je floskula, a stvaran je život.

   Idealiziraš naciju i nacionalno gotovo profesionnim gardom kao odvjetnik. Tko te je angažirao? Tvoje srce? Istina? Tko si ti da iz svog ugla sudiš o karakteristikama jedne nacije danas i ovdje? Još češ reći da Tomić i Grlić mrze Hrvate. Oni samo ne podnose licemjerje i predrasude i pakao koji stvaraju obrasci i slomljeni obrasci. Istina je da je film angažiran, ali ne kao što mu ti podmećeš, nego kao djelo koje osuđuje politiku.

   Čemu to, pitaš se? da, čemu ovakva država koja razlikuje ljude? Ako ustav ne hgarantira ravnopravnost (ne jednakost, jer nismo svi jednaki)- tko će i što će?!

   Film je gorak, ali i zabavan.

   1. Gorak i crn, a to crnilo se inače zove jednobojnost. Nekada imaš dijela koja su pomalo naivna pa za njih kažemo da su crno-bijela, nema sivih zona. Policajci – kriminalci, kauboji-indijanci, švabe-partizani ….. no, oni se rade za određeni profil gledatelja. Onda dođu pravi umjetnici kao recimo CC u Ples s vukovima pa pokažu neku drugu sliku ili Little Big Man itd itd…. Dakle, dodaju neku sivu zonu, pokažu da nije sve crno bijelo.

    Ovdje su svi ljudi (osim srbina naravno) karikature i imaju ozbiljne probleme:

    otaz – zadrti fašista i nasilnik
    sabornik i ministar – korumpirani
    sin sabornika – totalni degenerik
    profa – peder i nacionalist
    žena – pomaže za lovu, možda bi i džabe, ali je bacila oko na tuđi stan
    policajac – njemu nije pao na pamet tuđi stan, žena ga podla nagovara, jadan je mijenjao ime da se umili ustašama, strahuje od gamadi da će ostati bez posla, duševan je hoće pomoći nacionalistu koji ga mrzi i cijeli niz drugih super osobina, Nema u njemu trunke nacionalističke zadrtosti – dapače, on je tolerantan i teško se nosi s nacionalistima.

    Onaj dečkić karatista koji je također upitan, kada ga se smiluju malo “popraviti” odmah mu dodaju za svaki slučaj d aje i on peder.

    Crnilo, crnilo, crnilo – film odnosno scenarij su jako loši jer nema pravog konflikta, nema nekih posebnih tenzija ni otpora. Ugroženi se sklanjaju ili okreću i drugi obraz.

    Jedino “dobro” što je glavni lik napravio (zauzeo se za susjeda policajca), opet je kontaminirano korupcijom i nepotizmom.

    Neko svjetlo na kraju tunela ne postoji ili je užasno slabašno.

    Staki, već smo utvredili da si gorljivi nacionalist i da čim stigneš, stalno prebrajaš lkrvna zrnca pa te molim da prestaneš drugima imputirati nacionalizme i probleme s nacijom. Nemam nikakvih problema s nacijama, jer me za njih boli kita. Nikada nisi uspio pronaći niti jedan moj upis koji je protiv bilo koje nacije. Čak sam ti na stotine puta objašnjavao d anema ništa protiv rusa, već protiv njihovih diktatora i podle vlasti koje se na njihovu žalost teško mogu riješiti.

    Ti misliš da je kozmopolitizam pljuvati po amerikancima, ukrajincima, poljacima, hrvatima, a veličati svakom prilikom ruse, kineze, srbe. Jebem ti takav kozmopolitizam. Vjerujem kako ti ne treba tražiti tvoje vlastitie upise koji pokazuju da uvijek i isključivo nastupaš sa takvih “kozmopolitskih” stajališta.

    Znam, ti ćeš nam kazati kako staješ na stranu “ugroženih”, onih koji su u defanzivi, koji su uvek napadani i koji se zauzimaju za pravdu, a ja ću ti reči kako smo tu priču već čuli i davno raskrinkali, još dok su jogurti leteli na sve strane.

    1. Priznajem, kad si sumanuto navalio i kad mene bolje poznaješ nego ja sebe, ja sam nacionalist, a ti priznaj Napokon da si fašist. I ozdravit će duša tvoja fašistička,.

     Samo još ovo za raspravu. I Srbin i negova žena nisu entuzijasti spram beznogog ustaše, nego to rade predumišljano, stana radi. To si zaboravio. Ovo društvo je trulo, uhljebničko i kojim upravljaju paraziti, a imaju i tebe za pomoćnika.

     1. Kužim već dugo da ti pojedina slova jednostavno ne leže.

      Glede Srbina i njegove žene sam sve napisao, nisam zaboravio:

      žena – pomaže za lovu, možda bi i džabe, ali je bacila oko na tuđi stan
      policajac – njemu nije pao na pamet tuđi stan, žena ga podla nagovara, j

      Nitko ne mora ništa priznavati. Lako je naći tvoj upis na kojemu prebrajaš naciuonalnosti. Moj gdje veličam ili branim fašizam nećeš naći.

  2. Nisu oni moji istomišljenici, bože sačuvaj. No, treba reći ovako.NAJVEĆA JE SLOBODA ONA KOJA IMA SVOJE GRANICE. Pa tako i umjetnička sloboda treba i mora imati svoje granice, jer ako prijeđe te granice onda to više nije sloboda nego postaje nasilje nad slobodom. Da li bi se Vagabundo naljutio kada bi netko rekao javno pred svima: TVOJA JE MAJKA KURVA. Ljudi koji su radili taj film trebali su napisati u ovodnoj špici: U FILMU SE RADI O MANJEM BROJU ILI ODREĐENOM BROJU UDOVICA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA KOJE ŽIVE U IZVANBRAČNOJ ZAJEDNICI I KOJE…..to bi onda bilo u redu i ok…Oni to nisu napravali…ovako su poslali poruku….SVE UDOVICE POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA SU KURVE….Jeli to u redu? To nije nikako umjetnička sloboda, to je nasilje nad slobodom. SVI TI KOJI SU RADILI FILM ZA VRIJEME RATA U ZAGREBU SU ISPIJALI KAFICE I ZEJEBAVALI SE I DRKALI KURAC DOK SU NEKI GINULI NA RATIŠTIMA. I SADA SU ODJEDNOM DOBILI UMJETNIČKU INSPIRACIJU I NADAHNUĆE DA SE S NJIMA ISMIJAVAJU I RUGAJU…DA SU PO ZAGREBU SVAKI DAN PADALE GRANATE ONDA SE NEBI RUGALI I ISMIJAVALI NI UDOVICE NI BRANITELJE…MOJ POKOJNI TAST IMAO JE JEDNU UZREČICU: LAKO JE TUĐIM KURCEM GLOGINJE MLATIT.

   1. Halo, kucaš na otvorena vrata. I taj je film loš jer je poprilično plošan.
    No,, za razliku od “Ustava” u njemu glavni likovi baš traže devijantne pa nema potrebe za nekim posebnim upozorenjima tipa “nisu sve udovice takve”.

    No, ja sam protiv bilo kakvih zabrana dok god nema otvorenog vrijeđanja i govora mržnje pa čak bi i tada dobro razmislio treba li nešto zabranjivati ili samo ispravno kategorizirati.

 11. Veliš, nema otvorenog vrijeđanja, i govora mržnje??? Dakle po tvome poruka koja je poslana javnosti: SVE UDOVICE POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA SU KURVE! Tebi to nije vrijeđanje???

  1. Tko čuva udovica rupe, neka podmetne svoje dupe!

   1. ŠOŠ!
    Šupčina ostaje šupčina!

    1. A ti si GOG. Ono što prolazi kroz šupčinu. Govno ostalo govno!

  2. Stvari treba staviti u okvire. Ti zalaziš već u sferu onoga: pričao je vic o drugu Titu pa je završio na golom otoku.

   Vrijeđati se može svatko iz raznih razloga. Prvenstveno gledajući, film nije neko djelo za pamćenje i od toga treba krenuti.

   Brate, vi komunisti ste zatvarali i cenzurirali u socijalizmu, a vaši bi mentalni nasljednici to radili i danas. Daj malo olabavite.

 12. Davno ne pročitah toliko gluposti kao u ovoj kobasici o ratnim udovicama i ćudoređu.

  “…ako se neka udovica doista zaljubila i našla drugog čovjeka, ako ga doista voli, ako to nije stvar avanturizma, nego iskrene i istinske ljubavi, da se mene pita, toj udovici ne bih oduzeo mirovinu i dozvolio bih joj da službeno živi u izvanbračnoj zajednici.” – pa mora se poseksati da bi se zaljubila, kako će znati?

  Evo se ponavlja: “Ja bih, dakle, donio takav zakon, zakon kojima se neće udovicama uskraćivati mirovina, ako se iskreno i istinski zaljube, te žive s drugim čovjekom u izvanbračnoj zajednici, ali samo njima, ne ovim seksualnim avanturistkinjama, koje su glavni likovi u filmu.”

  Najvažnije je kako je stekla status, jel isto jebačinom?

  Mir s vama, dobri ljudi, tragedija nije komedija.

 13. Najvažnije je kako je ona stekla status, jel isto jebačinom?? Tako se pita DRON.
  Gdine, cijenjeni veleuvaženi DRON evo da vam sad malo oslikam kako izgleda ta jebačina u Sinju gdje sam živio u vrijeme rata. Ratko Mladić sa tenkovima i četnicima iz Srbije došao na tri kilometra od sinja i naredi granatiranje Sinja. darko uzima svoje dijete i stavlja ga u dekicu i bježi u podrum. granata padne pokraj zgrade i cijeli stan mi ode u pičku materinu, 24 stakla sva razbijena na prozorima. darko kupi nova stakla i stavi. sutra dan general Mladić ponovo naredi granatiranje Sinja, Darko ponovo uzima dekicu stavlja dijete u dekicu i ponovo spašavaj živu glavu bježi u podrum. I ponovo razbijena 24 stakla u stanu a stan pun gelera. strahota i užas, ranjeni, poginuli….POŠTOVANI I VELEUVAŽENI GDINE DRON, TO JE JEBAČINA. JEBADA LJUDI U ZDRAV MOZAK. AGRESIJA NA HRVATSKE GRADOVE. NETKO SE TOJ AGRESIJI MORAO SUPROTSTAVITI. NISU SE SUPROTSTAVILI ZAGREPČANI JER SU ONI ZA VRIJEME RATA ISPIJALI NA TRGU BANA JELAČIĆA KAFICE I SAVRŠENO IH JE BOLIO KURAC ŠTO JE ČETIRI GODINE DARKO U DEKICI NOSIO SVOJE DIJETE U PODRUM DA NE POGINE OD ČETNIČKIH GRANATA. I SADA TI ISTI ISMIJAVAJU IZRUGUJU I UDOVICE I BRANITELJE JER IM JE U ZAGREBU PONESTALO INSPIRACIJE ZA UMJETNIČKO STVARALAŠTVO PA SU UDARILI PO UDOVICAMA HRVATSKIH BRANITELJA. ETO, TO JE JEBAČINA GDINE DRON.

  1. Monkey, ja sam isto pod granatama cijelo vrijeme granatiranja Broda svaki dan išao na posao i pitao se hoću li i tko će poginuti, nisam dezertirao iz grada i jebavo se i smišljao kako kapitalizirati na tuđim nesrećama. Koji kurac ti hoćeš reći, da si samo ti stradalnik rata? Pišeš gluposti. “Ako se zaljubi… ” Znam neke koje su postale ratne udovice a muž im je poginuo kao civil. I sudbine žena ratnih PTSP-ovaca su isto tragične. Rat je veliko zlo i ratni huškači su zlo. Još desetljećima će ljudi trpiti posljedice rata i ratnog profiterstva, a budale činiti komedije o tragedijama, kao ti. Ljudima za normalan život treba mir.
   I onda taj glupi stereotip da su Zagrepčani ispijali kavu za vrijeme rata – isto su išli u rat i stradali.
   Ratni profiteri su odvratni, svi s lažnim statusima i lovom koju tuku, čista krađa.
   I glupani koji pišu gluposti.

   1. Ti odmah odeš u prorast. Kako udovica može bit s lažnim statusom? Muž joj u stvari živ?

    Pitanje što smo htjeli napraviti i što smo napravili.

    Žena i djeca koji su ostali bez hranitelja obitelji (sic?) zaslužuju nekakvu pomoć države za koju je ovaj pao. To nije bilo sporno kod Tite, a nije sporno ni u najrazvijenijim demokracijama.

    S obzirom na to kakve ima balkanske stoke (znaš ti nas jeboi ti nas) država se odlučila osigurati bar na jedan način – da ta žena nema novog hranitelja obitelji i donijela neke zakone. Jesu li oni dobri i imaju li ikakva efekta – to je već drugo pitanje. Poanta filma je tu još i dobra jer je smiješno kako je netko zamislio kako bi se to u praksi trebalo provjeravati. Tipičan hrvvatski zakon koji je gotovo nemoguće provesti.

    1. Među udovicama hrvatskih branitelja ima i onih čiji su muževi poginuli u prometnim nesrećama. O takvima dron piše kao o lažnim. Iskrivljuješ.

     U jednu riječ, puno toga je kod nas lažno: branitelji, udovice, titule, granice… Laž je ovdje oslonac, a istina mjerilo nedomoljubnosti.

     1. Zašto branitelj nije mogao poginuti u prometnoj nesreći?Jednom sam išao iz Požege za Brod i vozač je stao u Sibinju i istjerao sve van i rekao – ja dalje ne idem, jer je bilo granatiranje cijelim putem do Broda.

      Nastavih ja pješke i naiđem na branitelja koji je imao tešku prometnu jer se netko uplašio grnate koja je nedaleko pala pa se zabio u njegovo vozilo.

      Nasjedaš na kafanske priče jer ti sam to nisi vidio – vojnike koji su išli na kirvaj pa pijani poginuli u prometnoj. Koliko ima takvih i gdej? U pričama po kafanama.

      Bijo sam sa pijanim i nadrogiranim ljudima u vojsci jer se nisu mogli nositi sa smrti i osakaćenim drugovima ili civilima oko sebe. Za par takvih slučajeva prolupanih ljudi Lazanski i kompanija su pisali tirade o nadrogiranim ustašama. Nikad ih ustaše ne bi pobijedili i ponizili da nisu bili toliko nadrogirani.

      Ma daj, budi ozbiljan i odrastao, a ne blesavi pubertetlija.

   2. Ti znaš udovice koje su postale ratne udovice a muž im poginuo kao civil. Blago tebi. Pa ti sve znaš. Jel tebi fali malo pičke pa ti treba pokoja udovica ili njezina mirovina?

    1. Odvratni su mi tipovi koji su si sami propucali palac da bi rokali vojnu mirovinu, i zbog kojih ljudi s 40 godina staža danas primaju mirovine 2000 kuna, a lopovi i po posebnim propisima tuku sedam i osam. koje lopine. Uveli su lopovstvo i prijevaru u zakone i pod normalu u svakodnevnom životu. lopovska mafija iz devedesetih, zbog koje su cijele regije u egzodusu. Ko kog jebe, boli me kita, nek se jebu, jebu se popovi, pa zašto ne bi civili. smo nek ne diraju, djecu, pse i pare ljudi kojima banda izvlači pare za svoju jebačinu, umjesto za bolje i pravednije društvo.
     A ti pišeš gluposti, ako je prava ljubav, nek joj bude, svašta…

     1. Ti redovito pišeš bljuvotine i priče tipa rekla-kazala. Ne znaš ništa o životu.

      1. Daj mi se skini, sve što pišem je točno i istinito, tebe ne bi da me učiš životu, jer lažeš, etiketiraš, podmećeš i sereš. Krčmarski pametnjaković i tračer.
       Blatiš ljude o kojima ne znaš ništa.

       1. Strećom te ne poznam, ali poznaju ti se tragovi – smrde.

        1. Smrde tvoji. Ljudi su stradalii i uništeni na razne načine, i od takvih podmetača kao ti.

 14. Pitam Drona?

 15. Dron, ti sada potežeš pitanje lažnih vojnih invalida. To nije tema filma. I zbog čega bi bila glupost da se neka udovica ne može i ne smije ponovo zaljubiti i ponovo nekoga zavoljeti. Zašto su to gluposti. mirovina ne može i ne smije biti crni pendrek ili crna burka ispod koje mora živjeti kao u Afganistanu žena ispod nikaba. Ti spominješ nekog branitelja koji je sam sebi propucao palac da dobije mirovinu. Pa kakve on sada ima veze sa udovicama?

  1. Sve to ide pod isti nazivnik ratnog profiterstva i pljačke građana lažnim statusima.

   “Ja bih, dakle, donio takav zakon, zakon kojima se neće udovicama uskraćivati mirovina, ako se iskreno i istinski zaljube, te žive s drugim čovjekom u izvanbračnoj zajednici, ali samo njima, ne ovim seksualnim avanturistkinjama, koje su glavni likovi u filmu.”

   Kak ćeš znati jel se “štanca” iz ljubavi ili mržnje 🙂 , ili tjelesnog ili psihičkog zadovoljstva, ili oboje, ili iz dosade, ili iz usamljenosti ili iz zajebancije, ili iz znatiželje, ili -ili. To je prekomplicirano za tebe. Jel se ti tucaš iz ljubavi? Pa kako ćeš onda znati za drugog? Zato je to glupost. Ne možeš znati.

 16. Nekoj udovici dođe rođak iz Varaždina recimo, a susjed ju odmah prijavi da joj je došao jebač i da živi u vanbračnoj zajednici sa muškarcem i da joj odmah treba uzet mirovinu. To je očito vizija tvoje pravne države!

  1. Moraju živjeti neko vrijeme zajedno- kažu tri godine.

 17. Na zapadu bračno stanje nije više pitanje čudoređa i morala, već porezno-imovinsko pitanje. U Njemačkoj osobe koje su u braku imaju osjetno manja porezna opterećenja, povoljnije kredite, lakše nađu dobar posao i još drugih ‘beneficija’ u odnosu na samce.
  Također, na nasljeđivanje imovine od osobe koja ti nije bračni drug ili roditelj je država uzima visok porez.

  Elegantno…nema potrebe prijavljivati, špijunirati, ulaziti u tuđe živote i spavaće sobe.

  1. I ovdje je to porezno pitanje.

   Države uzimaju veliki porez i na nasljeđivanje od roditelja ili braće (ne od bračnog druga). U Danskoj toliko d avećina ljudi prepusti nasljedstvo državi.

   Varaš se u vezi špijuniranja – itekako oni prate i špijuniraju sumnjivce, samo kad ih uhvate, uglavnom su nemilosrdni i nepotkupljivi.

 18. Zapad…Njemačka…Švicarska….jebotebog bolesni pa gdje ti živiš i kakav to zapad spominješ??? Ovo je Balkan čovječe božji. ja nosim već godinama malu umjetničku bradicu-JA SAM SRBIN ODMAH ZA NEKE. Nisam živio 20 godina u Brodu-DA, JA SAM SIGURNO BIO U ČETNICIMA. Darko ljeti nosi majicu NIRVANE-DA, ENO GA, DROGIRA SE KO COURT COBAIN…..dida je nekom bio u partizanima-DA, TO JE UDBAŠ…..nosiš preko zime crveni šal-DA, TO JE KOMUNJARA! Kažeš javno da je nekad u socijalizmu u Đuri radilo 16 tisuća ljudi i da su tada svi bili sretni i zadovoljni-EVO GA, JUGONOSTALGIČAR!….Boki, skuliraj se malo i dođi sebi. Ovo je Balkan a ne zapad…ne Njemačka i ne Švicarska. Dečko, probudi se malo, jel ti znaš uopće gdje živiš?

  1. Ako nešto ne znaš sam riješiti, prirodno je da pogledaš kako to radi onaj tko zna. Pa probaš kopirat. Eto ti kinezi, bit će najveća ekonomija svijeta možda, zasnovana na kopiranju.
   Naravno, ako se o problemu priča samo da se priča…onda ništa.

   1. Džaba ti njemački zakoni i njemačka pravila i procedure kad nemaš – nemce 🙂

    Mi i jesmo prepisali sve zakone izvana, a neki se vuku još od Juge.

    Njihovi zakoni nisu prilagođeni za balkance – znaš onu priču kad je Mujo usred norveške šume napravio kuću pa se ovi zabezeknuli kad su skužili da im nema u zakonu ništa o tome, jer njihovom normalnom čovjeku ne pada na pamet da tamo gradi nešto.

  2. Kažeš javno da je nekad u socijalizmu u Đuri radilo 16 tisuća ljudi i da su tada svi bili sretni i zadovoljni-EVO GA, JUGONOSTALGIČAR!

   Ma nije JUGONOSTALGIČAR već naivna budaletina i lažljivac.

   Nisu svi bili sretni.

   1. životinja pametnija od čovjeka, zna da to nije snješkov nos, nego mrkva 🙂

 19. znači, udovice imaju lovu, odlično, sutra krećem u istraživanje tržišta, da vidimo treba li što pokositi, očistit snijeg, nacjepat drva…

  1. Nafilovati papriku 🙂

   1. nema ništ od te ljubavi, posao, lova, fala ljepo, doviđenja 🙂

 20. Evo samo za drona njegova omiljena pjesma:

  https://www.youtube.com/watch?v=yy2DGK1f_G4

  Droco uživaj!

  1. Droca ti je baba, mora da je.

   Inače, i klape i tamburice volim, i pjesma je super. Takve sam pjesme pjevao u školskom zboru. Šta podmetač želi reći?

  2. https://www.youtube.com/watch?v=NViBxp1W__w

   Ovu sam pjesmu pjevao, davno prije takvih podmetača kao ti, još dok ti se baba seksala u grmlju.

 21. Slažem se da umjetnost ne triba imati nikakva pravila. Umjetnost i je po tome umjetnost, jer nije normativna. Ona ima pravo crpiti teme i inspiraciju odakle želi, jer ima tu sposobnost da od svega, i najobicnije svakidasnje radnje napravi umjetnost.. Tko o umije još osim umjetnosti? Politika i crkva sigurno ne umiju. Oni od svega rade cirkus a ne umjetnost. Imamo umjetnost kako ne bi umrli od istine. Živio Nietzsche!
  A što se tiče udovica, fala Bogu da se imaju pravo zaljubiti opet. Ljubav je smisao života, i zašto onda osuditi nekoga da bude sam cili život. Osjećaji se ne mogu kontrolirati niti suzbijati, a to pogotovo ne bi mogla žena. Da su se žene borile u ratu i poginule, sigurno bi njihovi muzevi ostali usamljenici do kraja zivota, bi vraga. Nego život nas je naučio da oduvik osuđujemo ženu na sve…počevši od biblije…..nedaj Bože da je Adam uze jabuku sa zabranjenog stabla, jok…nego Evaa….

 22. Mala ova ti je najjača: IMAMO UMJETNOST DA NE BI UMRLI OD ISTINE. A bogami i ova sa Evom ti je jaka.Jesi ti neka profesorica književnosti?

Odgovori